CNC frezka

CNC frezka

Příspěvekod zlatnikmichal » 19 zář 2017, 15:54

Ahojte kluci,

mám doma frezku proxxon BF40 aj so stojanom a stolom : http://www.otelo.fr/waroot/images/produ ... 1699_A.gif
S CNC strojmi nemám veľké skúsenosti, ale chcel by som si v budúcnosti postaviť poriadnu mašinu. Určite sa do nej ale nechcem púšťať bez toho aby som si to trošku odladil vopred a niečo sa pri tom aj naučil.
Myslíte že by som bol schopný vytvoriť malé študijné CNC zapojením tohto setu ( http://www.ebay.com/itm/German-Ship-3Ax ... SwUaJZpmOH ) na moju malú frézu? Frézoval by som na nej na začiatku nejaké mäkké materiály (plast,vosk)
Len nech sa s tým trošku naučím pracovať, hlavne čo sa týka komunikácie MACH, vs CAM vs CAD.
Pracujem s vlastnou 3D tlačiarňou, takže CAD mám zmáknuté, ale s CAM až také skúsenosti nemám a netrúfam si začať stavať vlastný stroj, príp. kupovať niečo drahšie.

Ďakujem pekne.
Mišo
Naposledy upravil zlatnikmichal dne 19 zář 2017, 20:45, celkově upraveno 1
zlatnikmichal
 
Příspěvky: 24
Registrován: 13 říj 2015, 19:19

Re: CNC freza

Příspěvekod fmodel » 19 zář 2017, 16:13

:shock: Ten set je větší než tvoje mašina .Najdi si set přímo na proxona a podle něj si najdi tu správnou velikost.
Uživatelský avatar
fmodel
 
Příspěvky: 4226
Registrován: 26 říj 2011, 22:37

Re: CNC freza

Příspěvekod zlatnikmichal » 19 zář 2017, 16:54

fmodel píše::shock: Ten set je větší než tvoje mašina .Najdi si set přímo na proxona a podle něj si najdi tu správnou velikost.


Ďakujem za reakciu, pogooglim a nájdem si niečo menšie. Idem na to ale logicky správne, že keď si kúpim set, zapojím to napr. pomocou nejakej pružnej spojky, tak by to malo fičať? Alebo k takému setu treba ešte niečo zohnať?
Ďakujem.

Mišo.
zlatnikmichal
 
Příspěvky: 24
Registrován: 13 říj 2015, 19:19

Re: CNC freza

Příspěvekod Thomeeque » 19 zář 2017, 17:10

Vertikální pohyb vřetena (Zko) se dělá tou pákou? Pokud ano, tak tam to takto jednoduché nebude.
Uživatelský avatar
Thomeeque
 
Příspěvky: 5086
Registrován: 30 led 2012, 11:20
Bydliště: Praha

Re: CNC freza

Příspěvekod zlatnikmichal » 19 zář 2017, 17:30

Thomeeque píše:Vertikální pohyb vřetena (Zko) se dělá tou pákou? Pokud ano, tak tam to takto jednoduché nebude.

Osa Z má možnosť pomocou prepnúť na ovládanie pomocou páky, alebo na ovládanie pomocou jemného dolaďovania. Na tomto linku je to vyznačené ako časť č.5: http://www.tntrade.cz/proxxon-20000-sto ... 55898.html
Myslím, že tam by nemal byť problém napojiť nejaký krokový motor.
Mišo.
zlatnikmichal
 
Příspěvky: 24
Registrován: 13 říj 2015, 19:19

Re: CNC freza

Příspěvekod Thomeeque » 19 zář 2017, 19:10

Aha, tak gut! Mrkni na todle:



Autor se bohužel víc soustředil na úměleckou hodnotu než na informační, ale aspoň něco.

T.
Uživatelský avatar
Thomeeque
 
Příspěvky: 5086
Registrován: 30 led 2012, 11:20
Bydliště: Praha

Re: CNC freza

Příspěvekod bobik » 19 zář 2017, 20:03

Cože, pět reakcí a žádné upozornění na názosloví? :D
Uživatelský avatar
bobik
 
Příspěvky: 2367
Registrován: 11 pro 2007, 20:48
Bydliště: Nýrsko

Re: CNC freza

Příspěvekod zverodoktor » 19 zář 2017, 20:14

bobik píše:Cože, pět reakcí a žádné upozornění na názosloví? :D


Tiež zíram, to sa tu snáď ešte ani nestalo :lol:
Možno tu ešte nebola miestna jazyková úderná jednotka :mrgreen:
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
zverodoktor
 
Příspěvky: 457
Registrován: 03 čer 2007, 09:49
Bydliště: Bratislava

Re: CNC freza

Příspěvekod fmodel » 19 zář 2017, 20:36

Ne to je totální rezignace,prostě škoda slov( což neznamená Škodovka vyrobená na Slovensku :mrgreen: )
Uživatelský avatar
fmodel
 
Příspěvky: 4226
Registrován: 26 říj 2011, 22:37

Re: CNC freza

Příspěvekod zlatnikmichal » 19 zář 2017, 20:45

zverodoktor píše:
bobik píše:Cože, pět reakcí a žádné upozornění na názosloví? :D


Tiež zíram, to sa tu snáď ešte ani nestalo :lol:
Možno tu ešte nebola miestna jazyková úderná jednotka :mrgreen:


Tamtadadám :D už som to opravil :mrgreen: :mrgreen:
zlatnikmichal
 
Příspěvky: 24
Registrován: 13 říj 2015, 19:19

Re: CNC freza

Příspěvekod packa » 19 zář 2017, 20:54

zlatnikmichal píše:
zverodoktor píše:
bobik píše:Cože, pět reakcí a žádné upozornění na názosloví? :D


Tiež zíram, to sa tu snáď ešte ani nestalo :lol:
Možno tu ešte nebola miestna jazyková úderná jednotka :mrgreen:


Tamtadadám :D už som to opravil :mrgreen: :mrgreen:

Ale to jsi neměl takhle to tu brzy zapadne
Uživatelský avatar
packa
 
Příspěvky: 4896
Registrován: 07 úno 2007, 19:42
Bydliště: Královehradecký kraj

Re: CNC freza

Příspěvekod zlatnikmichal » 19 zář 2017, 22:11

fmodel píše::shock: Ten set je větší než tvoje mašina .Najdi si set přímo na proxona a podle něj si najdi tu správnou velikost.

Takže čo som pozeral, tak väčšina proxoniek, má na sebe zapojené motory Nema17. Našiel som tu takýto set: http://www.ebay.com/itm/Free-Ship-4-axi ... SwYvFZGW4z
Čo ty na to?
zlatnikmichal
 
Příspěvky: 24
Registrován: 13 říj 2015, 19:19

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: CNC frezka

Příspěvekod Mex » 19 zář 2017, 23:23

Nevím, co na to fmodel (kterého ses ptal), ale já na to, že tady je skoro všechno špatně. Dobrý by z toho byl snad jenom ten zdroj.
- motory jsou celkem OK, ale asi zbytečně drahé, u nás je koupíš líp a lepší (aspoň v Česku)
- drivery jsou (asi) nic moc, osazené neznámým řídicím chipem
- oddělovací deska má nesmyslně použité pomalé optrony na všech výstupech

Neupínej se na sety, ale poskládej si to to z jednotlivých komponent. Líp si to poskládáš, a ještě se vyhneš clu a DPH.

Kdybych si to kupoval já, tak si koupím:
- motory SX17-1005 za 229 Kč od http://www.microcon.cz (nevím ale, jak je to s poštovným na Slovensko), kdybys chtěl ušetřit, tak ti asi budou stačit i ještě levnější SX17-1003
- drivery z eBay nebo Aliexpressu s chipem TB6600, musí mít napsáno, že jsou do 5A a musí mít maximální microstepping 1/16 (tenhle typ https://www.aliexpress.com/item/New-CNC ... 04674.html )
- oddělovací desku taky z Číny typu SainSmart (tenhle typ https://www.aliexpress.com/item/1pcs-MA ... 88657.html )
- nějaký zdroj 24V nebo třeba i 36V

A hlavně se zamysli, jak odstraníš backlesh, tj. vůli (mrtvý chod) šroubů, který tam zřejmě bude dost velký.
Mex
 
Příspěvky: 3916
Registrován: 06 úno 2014, 23:29

Re: CNC frezka

Příspěvekod zlatnikmichal » 20 zář 2017, 07:55

Mex píše:Nevím, co na to fmodel (kterého ses ptal), ale já na to, že tady je skoro všechno špatně. Dobrý by z toho byl snad jenom ten zdroj.
- motory jsou celkem OK, ale asi zbytečně drahé, u nás je koupíš líp a lepší (aspoň v Česku)
- drivery jsou (asi) nic moc, osazené neznámým řídicím chipem
- oddělovací deska má nesmyslně použité pomalé optrony na všech výstupech

Neupínej se na sety, ale poskládej si to to z jednotlivých komponent. Líp si to poskládáš, a ještě se vyhneš clu a DPH.

Kdybych si to kupoval já, tak si koupím:
- motory SX17-1005 za 229 Kč od http://www.microcon.cz (nevím ale, jak je to s poštovným na Slovensko), kdybys chtěl ušetřit, tak ti asi budou stačit i ještě levnější SX17-1003
- drivery z eBay nebo Aliexpressu s chipem TB6600, musí mít napsáno, že jsou do 5A a musí mít maximální microstepping 1/16 (tenhle typ https://www.aliexpress.com/item/New-CNC ... 04674.html )
- oddělovací desku taky z Číny typu SainSmart (tenhle typ https://www.aliexpress.com/item/1pcs-MA ... 88657.html )
- nějaký zdroj 24V nebo třeba i 36V

A hlavně se zamysli, jak odstraníš backlesh, tj. vůli (mrtvý chod) šroubů, který tam zřejmě bude dost velký.


Ahoj Mexi,
Ďakujem veľmi pekne za trefné a konkrétne rady :) Ten backlesh som už pozeral, a riešili to napríklad v tomto článku: http://sigmatechnica.com/proxxon-milldr ... rovements/
Čo sa týka upnutia motorov, tak možno by som to skúsil takto: https://www.thingiverse.com/thing:1927516 , aj keď nie som si celkom istý, či to bude OK,resp. či to bude dostatočne pevné, ak sa to vytlačí na 3D tlačiarni.
Mišo
zlatnikmichal
 
Příspěvky: 24
Registrován: 13 říj 2015, 19:19

Re: CNC frezka

Příspěvekod hobbyrobot » 20 zář 2017, 12:43

Když už jsme u toho jazykového purismu, tak mrtvý chod šroubu je anglicky "backlash".
Prkotina, já vím, ale pokud se bude někdo pokoušet tohle slovo zde najít vyhledávačem (jak je začátečníkům často doporučováno), tak témata se zkomoleninami nenalezne.
jrt
hobbyrobot.cz, picaxe.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
hobbyrobot
 
Příspěvky: 286
Registrován: 27 pro 2011, 10:24

Další

Zpět na CNC frézky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

smishek.com