Osa Z nedojizdi skrz cely material

Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod djcasey » 24 led 2018, 12:00

222.jpg


111.jpg


Zdravim vsechny na tomto foru!

Panove, damy, mam jiz delsi dobu jeden problem s vyfrezovanim vetsiho otvoru skrz cely material, viz foto. (zde se jednalo o pokus vyfrezovat kulate zrcadlo do koupelny).
Rikam schvalne pokus, protoze se se strojem CNC prakticky teprve zzivam a testuji a moc mu jeste nerozumim. Nebo on me?? :-)

Problem spociva v tom, ze mi neprojede az dolu pres cely material a zhruba v pulce se sekne a jede si do "home" pozice. Navic ani nevyjede zpatky v ose Z nahoru a ponici mi tak material, jak je opet videt na obrazku. Material ma tloustku 35mm. Nastavim si v softwaru ArtCam 2008 nebo ArtCam 2018 (mam oba), aby mi projel nuz az dolu, tedy nastavim obrabeni napriklad na 37mm. Krok dolu mam nastaveny na 1mm. Pote zadam simulaci a ta normalne projede az dolu. Nicmene potom v realu to tak neni. Tento otvor je o prumeru 900mm. Je zvlastni, ze ten mensi otvor, ktery je o prumeru 700mm, projel az dolu, tedy skrz cely material. V levem spodnim rohu i vidite, ze mensi otvory take vyfrezuje az dolu. Jenze u tohoto velkeho otvoru se mu proste nechce. Nevite, prosim, kde muze byt chyba? V nastaveni osy Z ci jinde?? Jeste dodam, ze mi CNC stroj dojel do hloubky nejdrive 11mm a pote se zacne sunout do "home" pozice. A tedy zbyva jeste profrezovat zbylych 26mm (35mm - 11mm = 26mm). Zkousel jsem vsechno mozne, nastavovat ruzne osu Z, a nic se nestalo. Vzdy jen do 11mm hloubky a pak konec. Zkusil jsem dat CNC i do tovarniho nastaveni a zde se preci jen prihodila mensi zmena. A to ta, ze mi nyni dojede do hloubky 16mm. Tedy o 5mm vice. Ale stale chybi dalsich 19mm do celeho profrezovani az dolu. Co me nejvic vsak trapi je to, ze se v tech 11mm pripadne 16mm hloubky zacne nuz z niceho nic sunout do pozice "home" a ponici mi tak cely material, jak je videt na obrazku ta cara s ryhou.


Mockrat dekuji predem za pripadne namety, navrhy, jak problem odstranit. Urcite to bude banalita, ale ja jsem zkratka naprosty zacatecnik. Delam s tim cca 4 tydny. Takze se timto i omlouvam za pripadne blbosti, co jsem napsal.
Dekuji Roman
djcasey
 
Příspěvky: 15
Registrován: 24 led 2018, 11:01

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod origosch » 24 led 2018, 12:27

Dej sem G-kod.
www.mosaznevyrobky.cz
Uživatelský avatar
origosch
 
Příspěvky: 1170
Registrován: 19 dub 2007, 22:39
Bydliště: Kladno

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod djcasey » 24 led 2018, 12:52

Nevim, jak ho vytvorim? Prosim timto o trpelivost, diky.
djcasey
 
Příspěvky: 15
Registrován: 24 led 2018, 11:01

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod chb » 24 led 2018, 13:46

hlavně sem nedávej žádné podrobnosti, jako co je to za systém který to CNC řídí, místní rádi věští z křišťálové koule :-)

tipl bych, že tam běží demo a to prostě neumí víc řádků frézování vykonat ...
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
chb
 
Příspěvky: 2023
Registrován: 12 bře 2013, 20:24
Bydliště: Havl. Brod

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod djcasey » 24 led 2018, 14:08

A jak zjistim, ze tam bezi demo?
Radky jsou tedy mysleny ty linie, napriklad do 10.000 a vic to nepojme?
Roman
djcasey
 
Příspěvky: 15
Registrován: 24 led 2018, 11:01

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod djcasey » 24 led 2018, 14:29

jinak jedna se o stroj: CNC stone granite marble engraving machine GM-1318 (China)
djcasey
 
Příspěvky: 15
Registrován: 24 led 2018, 11:01

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod fmodel » 24 led 2018, 15:02

chb píše:
tipl bych, že tam běží demo a to prostě neumí víc řádků frézování vykonat ...

jj to by mohlo bejt ,s někým jsem něco takového řešil .
Uživatelský avatar
fmodel
 
Příspěvky: 4226
Registrován: 26 říj 2011, 22:37

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod origosch » 24 led 2018, 17:41

Nevim, jak ho vytvorim? Prosim timto o trpelivost, diky.

Co bys tvořil? z nějakého to už frézovalo, tak sem ten soubor upni.
www.mosaznevyrobky.cz
Uživatelský avatar
origosch
 
Příspěvky: 1170
Registrován: 19 dub 2007, 22:39
Bydliště: Kladno

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod havelaircraft » 25 led 2018, 07:05

zkus ten program rozdělit na dva.
nejdříve vyfrézuj malý kruh a pak velký kruh druhým kodem.
havelaircraft
 
Příspěvky: 268
Registrován: 07 kvě 2014, 09:04

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod djcasey » 26 led 2018, 10:52

jaka to je pripona toho souboru? mam ulozene soubory typu .mmg a to zde neni povolene (nejde sem upnout)
djcasey
 
Příspěvky: 15
Registrován: 24 led 2018, 11:01

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod origosch » 26 led 2018, 11:24

Tak to přejmenuj!
www.mosaznevyrobky.cz
Uživatelský avatar
origosch
 
Příspěvky: 1170
Registrován: 19 dub 2007, 22:39
Bydliště: Kladno

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod djcasey » 26 led 2018, 12:13

prejmenovano z .mmg na .txt

(nejedna se primo o tuto kruznici, viz obrazek nahore - zrcadlo, nybrz o elipsu, ktera mi dela tu samou chybu)
Přílohy
elipsa3.txt
(1.51 MiB) 77 krát
djcasey
 
Příspěvky: 15
Registrován: 24 led 2018, 11:01

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod chb » 26 led 2018, 13:00

tomu programu chybí konec
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
chb
 
Příspěvky: 2023
Registrován: 12 bře 2013, 20:24
Bydliště: Havl. Brod

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod Mex » 26 led 2018, 15:03

Jak už psal chb, ten soubor je na konci dodrbaný.
Jednak mu tam schází pokračování, ale místo něho má nesmyslně dlouhé prázdné řádky (samé mezery).
Podívej se nějakým textovým editorem (třeba Wordpad nebo jenom prohlížečem v TotalCommanderu a podobně) jak to vypadá hned po vygenerování na tom PC s CAMem.
Jestli je to blbě už tam, tak máš špatný CAM nebo zavirované PC. Pokud je to tam dobře, tak ti vzniká chyba při přenosu jinam.
Mex
 
Příspěvky: 3916
Registrován: 06 úno 2014, 23:29

Re: Osa Z nedojizdi skrz cely material

Příspěvekod origosch » 26 led 2018, 15:14

Nejenom konec, hlavička žádná a hlavně 17000 řádků na takovou píčovinu mi připadá dost. Zřejmě je nevhodný postprocesor, kteerý jede po úsečkách a nevyužívá kruhovou interpolaci.
www.mosaznevyrobky.cz
Uživatelský avatar
origosch
 
Příspěvky: 1170
Registrován: 19 dub 2007, 22:39
Bydliště: Kladno

Další

Zpět na CNC frézky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

smishek.com