stama MC 107 fanuc

stama MC 107 fanuc

Příspěvekod forgy » 19 úno 2018, 11:51

Zdravim Páni a damy , mam možnosť vyhodne kupiť staršiu cnc frezku Stama MC 107 fanuc a chcel by som vas poprosiť o radu rsp nazor .
Keď že fanuc neovladam bola by blbosť urobiť konverziu stroja na mach3 formou vymenou elektriky pripadne servomotorov .
Dovody :
Mam momentalne domorobo CNC na ktorom som sa problematiku a ovladanie naučil no tuhosť stroja je pre momentalne požiadavky nedostatočna ale mach3 už jak tak zvladam a vyhovuje mi a mam aj licenciu...
Dalši dovod na konverziu je elektroinštalacia v dielni , nie som si isty či prikon ktory momentalne ten stroj vyžaduje mi zvladnu ističe rozvody kablov atd.
Dalši dovod je výška stroja a výška stropu v dielni , aj ked to by sa ešte dalo nejak vyriešiť pripadnym vyburanim v mieste kde bude stroj stať , ale problem s vyškou by sa možno vyriešil aj vymenou nižšieho motora Z osi kedže rozdiel je cca 10 cm ...

Povodny plan bol stroj oholiť a využiť hlavne hotovu tuhu konštrukciu ktora beha na linearoch a atc vreteno s vymenikom a osadiť novymi krokovymi motormi ktore by som prehodil z domorobo CNC pripadne vymeniť aj motor ktory pohana vreteno za menši , / pracujem s frezami a vrtakmi do 12 mm a material plech do 5-6 mm hrubky / .
Hlavna otazka teda je , či by tu konštrukciu utiahli 20Nm krokače -6 A /nema42/, ktore mam momentalne k dispozicii vratane hotovej elektroinstalacie / moja naivna predstava je že ano :D /

Pripadne časom poriešiť nejaku retrofit sadu alebo samotne ac serva s drivermi a rozbehat to na tom machu ?
Len zdoraznim že sa nejdem a ani nechcem živiť produkčnym frezovanim , stroj chcem mať pre vlastnu vyrobu a prototipovanie ale momentalne mi ide o tuhšiu konštrukciu a v relativne rychlom čase pracovať dalej bez toho aby som mesiace študoval ovladanie noveho stroja ...
Uvedomujem si aj ten nazor že načo ničiť a meniť vymyslene hotove funkčne a stači sa mi naučiť system fanuc a prisposobiť sa , ale ide aj o to že že elektronicky je to zastarale kedže stroj ma cca 30 rokov a spoliehať sa že mi to niekto ešte bude vedieť opraviť , no to je otazne .
poradťe pripadne mi to vyhovorte lebo nemam pokoj v duši :) dakujem za každy nazor
001.jpg

002.jpg
forgy
 
Příspěvky: 6
Registrován: 21 led 2009, 22:19

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod fmodel » 19 úno 2018, 12:48

forgy píše:.
Keď že fanuc neovladam bola by blbosť urobiť konverziu stroja na mach3 formou vymenou elektriky pripadne servomotorov .
Dovody :
Mam momentalne domorobo CNC na ktorom som sa problematiku a ovladanie naučil no tuhosť stroja je pre momentalne požiadavky nedostatočna ale mach3 už jak tak zvladam a vyhovuje mi a mam aj licenciu...


Můžu za dobrý peníz koupit Porsche ,ale dělal jsem autoškolu s Felicii , protože Porsche neznám tak do něj chci dát motor z Felicie už jsem na ní jednou měnil svíčky tak že jí znám .Je to dobrej nápad ???? :lol: :mrgreen:

Většina normálních lidí řekne nauč se novej systém zvlášť když používáš CAM tak to není tak složitý.
Uživatelský avatar
fmodel
 
Příspěvky: 4230
Registrován: 26 říj 2011, 22:37

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod fmodel » 19 úno 2018, 12:59

forgy píše:Hlavna otazka teda je , či by tu konštrukciu utiahli 20Nm krokače -6 A /nema42/, ktore mam momentalne k dispozicii vratane hotovej elektroinstalacie / moja naivna predstava je že ano :D /


Krokáče to utáhnou tak že max rychlost bude kolem 1,5- 2m/min to znamená že úplně k ničemu naprosto vyhozený čas a peníz -prostě z toho vznikne bezcenný šrot.
Uživatelský avatar
fmodel
 
Příspěvky: 4230
Registrován: 26 říj 2011, 22:37

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod forgy » 19 úno 2018, 13:32

tak trochu cakam taketo odpovede / v dobrom / :(
degradacia stroja takouto upravou mi je jasna , ale vyriešil by som s tym niekolko problemov...
tak 1.5 m/min na obrabanie je pre mna dostacujuca , tak či tak momentalne pracujem s pracovnym posuvom do 600mm/min
dakujem za odpoved
forgy
 
Příspěvky: 6
Registrován: 21 led 2009, 22:19

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod robokop » 19 úno 2018, 13:41

tohle na machu je ztracenej boj
musis myslet trosku v sirsich souvislostech
takovejch masin jsem par prestavel a ver mi ze v tomhle pripade krokace a mach je cesta do pekla
masinu pouze znehodnotis a vymenis spoustu beztak jinak pouzitelnyho hardware kterej budes muset koupit jinej aby to mluvilo s machem
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15073
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod forgy » 19 úno 2018, 13:52

dakujem pani , takže kupit vycistit poladiť , naucit sa fanuc a popasovat sa s priestorom a elekrickou instalaciou v dielni bude rozumnejšia volba :)
forgy
 
Příspěvky: 6
Registrován: 21 led 2009, 22:19

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod bobik » 19 úno 2018, 18:28

Tak otázkou je, zda to chceš na podnikání či na domácí šudlání. Pro podnikání určitě serva a profi řídící systém. Pro domácí šudlání klidně ty krokáče a MACH se Smothstepperem. Když to bude jezdit 1m/min tak i tak se dá udělat dost práce.
Uživatelský avatar
bobik
 
Příspěvky: 2369
Registrován: 11 pro 2007, 20:48
Bydliště: Nýrsko

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod fmodel » 19 úno 2018, 18:36

bobik píše:Tak otázkou je, zda to chceš na podnikání či na domácí šudlání. Pro podnikání určitě serva a profi řídící systém.

A ty jsi to kupoval zřejmě na domácí šudlání (asi tam máš serva nebo ne?) a spadl jsi do podnikání přímo po hubě :D Tak že to ber že začneš podnikat aniž bys chtěl :wink:
Uživatelský avatar
fmodel
 
Příspěvky: 4230
Registrován: 26 říj 2011, 22:37

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod bobik » 19 úno 2018, 18:43

Já bych nepodnikal, kdybych nebyl línej dojíždět hodinu do práce. :D A moje první CNC má krokáče a Mach. Posuvy max 1,5m/min a dělám na tom častěji, než na tom novém centru.
Uživatelský avatar
bobik
 
Příspěvky: 2369
Registrován: 11 pro 2007, 20:48
Bydliště: Nýrsko

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod testone » 19 úno 2018, 19:13

forgy píše:Pripadne časom poriešiť nejaku retrofit sadu alebo samotne ac serva s drivermi a rozbehat to na tom machu ?
Len zdoraznim že sa nejdem a ani nechcem živiť produkčnym frezovanim , stroj chcem mať pre vlastnu vyrobu a prototipovanie ale momentalne mi ide o tuhšiu konštrukciu a v relativne rychlom čase pracovať dalej bez toho aby som mesiace študoval ovladanie noveho stroja ...
]

když pominu to, že takovouhle přestavbou uděláš ze STROJE hračku
tak představa že to rychleji přestavíš než se naučíš s jiným systémem je mírně řečeno úsměvná......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz
http://www.autopejsek.cz
testone
Sponzor fora
 
Příspěvky: 4430
Registrován: 03 pro 2010, 18:56
Bydliště: Slaný

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod Mex » 19 úno 2018, 20:46

Trochu OT v tomhle vlákně, pardon.

Připadne mi, že vysoká rychlost přejezdu je tady hodně vzývána jako klíčová věc.
Máte změřeno nebo spočteno o kolik by vám klesla produktivita s nižší rychlostí?

Vlastní obrábění je stejně většinou omezeno max. možnou rychlostí řezu, nikoli limity posuvů. Takže vyšší rychlost se uplatní jen u přejezdů.
Když v CAMu dělám dráhy, tak se samozřejmě snažím omezovat plané přejezdy.

Vzal jsem si pár věcí, které jsem nedávno dělal a ke kterým mám ještě v CAMu data, a nechal si simulátorem spočítat časy při velmi nízké rychlosti přejezdu (F1200) a při vyšší (F6000).
Spočtený rozdíl byl poměrně velmi malý, většinou jednotky procent.

Jasně, u hromadné výroby to jistě hraje roli. Ale u prototypu, kde jenom vymyslet upnutí je často delší čas než pak obrábění, mně to tak klíčové nepřipadne.
Nebo to vidím nějak úplně blbě?
Mex
 
Příspěvky: 3916
Registrován: 06 úno 2014, 23:29

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod fmodel » 19 úno 2018, 20:54

Mex píše:Trochu OT v tomhle vlákně, pardon.

Připadne mi, že vysoká rychlost přejezdu je tady hodně vzývána jako klíčová věc.
Máte změřeno nebo spočteno o kolik by vám klesla produktivita s nižší rychlostí?


Klidně o 50-80% stačí když dáš řádkování formy (velikost třeba 500x300x200) ) řádky po 0,1 jen sousledně nebo jen nesousledně a máš o týden víc práce :wink:
Uživatelský avatar
fmodel
 
Příspěvky: 4230
Registrován: 26 říj 2011, 22:37

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod robokop » 19 úno 2018, 20:59

ono vlastne nejde primarne o prejezdy samotne i kdyz v dnesnich camech muzou delat podstatnou cast
ale obecne ty pomale pohony maji soucasne i nizkou akceleraci a ta se negativne projevi pri rezu jak odchylkami pri blendingu kdy se snazi zachovat konstantni rychlost na ukor zajizdeni do rohu a to i o milimetry
a v konecnem dusledku to natahne program nad teoreticke vypocty trvani z camu a to klidne i na dvojnasobek atp...

jestli je v tom tech prejezdu tisic
tak toho brzdeni a akceleraci je tam treba milion
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15073
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod Mex » 19 úno 2018, 21:11

Díky za názory.

U toho řádkování to bude extrémní případ, kde bude přejezdů nejvíc. Samozřejmě pokud nemůžu/neumím jet řádkování oběma směry (směr tam po jednom okraji, směr zpět po druhém okraji).
Ale i tady by nárůst neměl být snad 50-80%, to by stroj musel dělat několikrát víc přejezdů než vlastního obrábění.
Pokud to nějaký simulátor snadno spočte, docela by mě zajímaly konkrétní nárůsty času.

Neumím moc najít přímý vztah mezi max. rychlostí a max. akcelerací.
Tím neříkám, že tam ten vztah není, jen ho neumím najít.
Pokud někdo bude stroj honit krokáčem s malými max. otáčkami, tak akcelerace při pracovních rychlostech přece moc neutrpí. Nebo ano?
Mex
 
Příspěvky: 3916
Registrován: 06 úno 2014, 23:29

Re: stama MC 107 fanuc

Příspěvekod robokop » 19 úno 2018, 21:15

ten vztah neni az tak mezi rychlosti a akceleraci jako mezi krokacem a servem
serva jsou ubecne rychlejsi tj. z toho vyplyva spis vzity nazor ze to dela rychlost ale fakticky to bude spis v akceleraci

dost casto se ted pouziva obrabeni s konstantnim zatizenim nastroje tam se ve finale kolikrat vic prejizdi nez reze

vzdy zalezi na programu
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15073
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Další

Zpět na CNC frézky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

smishek.com