jak moc je to složité

jaké jsou rozdíly z pohledu řízení

jak moc je to složité

Příspěvekod karelsklo » 29 čer 2013, 19:37

Ahoj,jelikož téměř nerozumím elektronice zeptám se takhle:jak moc jsou běžně prodávané drivery použitelné na "jakékoli"servo?Jasně že asi musí být dostatečně výkonově dimenzované pro dané servo ale dá se říct že obecně většina driverů může obsluhovat většinu serv a jde jen o nastavení?Nebo jsou ty věci tak specifické že kompatibilita je pouze malá?Jde mi o to že stroj řízený sinumerikem mi hapruje a celej sinumeric je drahá a složitá věc.Takže bych na serva siemensu připojil jiné drivery a zdroj a ovládal to machem?Kamarádi obecně rozumí elektronice tak by to zvládli zapojit, pokud to jde ale pro první radu se obracím sem abych věděl jestli má vůbec cenu o tom uvažovat.
karelsklo
 
Příspěvky: 1342
Registrován: 19 dub 2013, 20:35

Re: jak moc je to složité

Příspěvekod Cjuz » 29 čer 2013, 22:21

kompatibilita je teoretická v praxi by to znamenalo prostudovat pečlivě jak funkci enkodéru tak motoru zda jsou použitelné s jiným driverem (napěťové úrovně, proudy..).
a čím lepší servo tím horší neboť výrobce má velmi pečlivě vyladěné parametry přesně mezi sebou, tedy jde všechno ale ne vždy to stojí za to.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Uživatelský avatar
Cjuz
 
Příspěvky: 1291
Registrován: 17 úno 2013, 19:27
Bydliště: Předklášteří

Re: jak moc je to složité

Příspěvekod karelsklo » 30 čer 2013, 09:28

Dík za odpověď.Až se mi podaří rozchodit skener,hodím sem manuál od serva,třeba se s tím někdo setkal.
karelsklo
 
Příspěvky: 1342
Registrován: 19 dub 2013, 20:35

Re: jak moc je to složité

Příspěvekod karelsklo » 04 črc 2013, 19:50

Jo ještě bych se rád zeptal:jak pozná servo že se má pootočit o přesně definovaný úhel ? Jestli to dobře chápu,enkodér je pouze nějaká zpětná vazba kterou musí řešit nějaký operační systém který to potom nějak promítne do ovládání serva.Jestli je servo něco jako motor s uhlíkama,jak se dokáže pootáčet definovaně ?
karelsklo
 
Příspěvky: 1342
Registrován: 19 dub 2013, 20:35

Re: jak moc je to složité

Příspěvekod RaS » 04 črc 2013, 19:59

servo stejně jako krokáč potřebuje nějakej driver, bez něj to chodit nebude a ten na základě vstupních hodnot krok, směr, napětí atd.. řídí to servo, zpětná vazba z enkodéru jde do toho driveru..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS
 
Příspěvky: 7716
Registrován: 26 bře 2009, 10:12
Bydliště: Úvaly

Re: jak moc je to složité

Příspěvekod robokop » 06 črc 2013, 12:04

Kdyz si vemes dc servo tak to je dc motor
Pustis proud toci se pustis opacnou polaritu toci na druhou
Timto polohu nevyresis
Od toho je driver ktery cte polohu a meni proud tak aby se tam dostal
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 14953
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: jak moc je to složité

Příspěvekod karelsklo » 07 črc 2013, 16:23

Jo takhle...
karelsklo
 
Příspěvky: 1342
Registrován: 19 dub 2013, 20:35


Zpět na krokove unipolarni bipolarni a servomotory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

smishek.com