Krokový motor vs encoder

Krokový motor vs encoder

Příspěvekod Jiří Sáblík » 10 lis 2017, 18:06

Ahoj všem.
Potřeboval bych poradit. Pokud mám krokový motor a jeho součástí je encodér. Zajistí mně encodér určení polohy motoru vždy??? Pokud vypnu napětí a vlivem hmotnosti osy mně třeba za týden klesne osa o cca 200mm, rozpozná encodér po spuštění stroje aktuální polohu osy a nebo musím programově udělat kalibraci osy, například na koncový spínač??? (1mm osy odpovídá 3600° otočení na motoru) Motor s encodérem je spojen s osou pomocí šroubu. Pokud encodér nerozpozná polohu, je nutné jej používat, když bych mohl programově každý cyklus najíždět na koncový spínač a tím tak kalibrovat osu??? Děkuji moc za pomoc a všem přeji krásný den.
Jiří Sáblík
 
Příspěvky: 2
Registrován: 10 lis 2017, 17:33

Re: Krokový motor vs encoder

Příspěvekod RaS » 10 lis 2017, 18:18

záleží jakej enkodér.. běžnej inkrementální nepozná nic.. absolutní jo..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS
 
Příspěvky: 7369
Registrován: 26 bře 2009, 10:12
Bydliště: Úvaly

Re: Krokový motor vs encoder

Příspěvekod RaS » 10 lis 2017, 18:21

pro jakou je to aplikaci? řízení CNCčka? jakým programem?
pokud pro toto fórum obvyklé - řízení CNCčka a nějaký obvyklý program, tak přece není nic snazšího než to při zapnutí stroje zreferovat ne?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS
 
Příspěvky: 7369
Registrován: 26 bře 2009, 10:12
Bydliště: Úvaly

Re: Krokový motor vs encoder

Příspěvekod Jiří Sáblík » 11 lis 2017, 18:59

Ahoj.
Dělám si doma šestiosého robota. V práci programuji roboty STÄUBLI a tak se pokouším si nějakého podobného udělat doma. Aplikaci na to žádnou nemám, respektive mám program VAL3, který je přímo na programování robotů STÄUBLI, ale nevím, jak bych ho mohl pro svůj výtvor použít. Pravděpodobně použiji PLC Siemens simatic s7-1200 a v programu TIAportál V13 to zprovozním. Mám to už trošku namyšlený. Jaký software přímo na to by byl ideální??? Je nějaký vhodný někde ke stažení??? Myslíš, že by šla ta VAL trojka požít???? Jinak jsem chtěl použít motor s encoderem--

https://www.aliexpress.com/item/Hybrid- ... .seznam.cz

ale nejsem si jist, jestli mně v tomto případě ten encodér k něčemu bude. Samozřejmě, že mohu robota vždy zreferovat, pravděpodobně i po každém dokončení programu, aby nedošlo ke ztrátě kroku, ale kdyby to ten encoder dokázal eliminovat i po vypnutí stroje, tak bych do toho šel. Díky za radu.
Jiří Sáblík
 
Příspěvky: 2
Registrován: 10 lis 2017, 17:33

Re: Krokový motor vs encoder

Příspěvekod RaS » 11 lis 2017, 19:10

s tím tvým programem ti neporadím neznám..
řídit by to šlo klidně přes linuxcnc mrkni na utube tam toho najdeš s robotama celkem dost.. a linuxcnc po zreferování je schopen si tu polohu podle enkodéru hlídat.. jen musíš mít zreferováno.. a nebo použij absolutní enkodéry to pak víš polohu vždycky... ale podle mě je to zbytečné
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS
 
Příspěvky: 7369
Registrován: 26 bře 2009, 10:12
Bydliště: Úvaly


Zpět na krokové

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

smishek.com