referenční bod

Re: referenční bod

Příspěvekod Radek-B » 05 dub 2011, 20:16

sidonie píše:Kinematiku si myslím, že chápu velmi dobře, bohužel u každého stroje a to nejen výrobce, ale opravdu u každého stroje je prostor definován jinak.


Kinematiku si lze predstavit jako matematicky model ktery spojuje i vice pohonu v jednu osu.
Pracovni prostor je u kazdeho CNC stroje definovan uplne stejne dle kartezke souradne soustavy , vcetne orientace !!!

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
SKYPE: bohac.radek1
http://www.linuxcnc.cz/
Uživatelský avatar
Radek-B
 
Příspěvky: 2195
Registrován: 13 zář 2006, 11:09
Bydliště: V:Karlovice

Re: referenční bod

Příspěvekod sidonie » 05 dub 2011, 20:22

Radek-B píše:
sidonie píše:Kinematiku si myslím, že chápu velmi dobře, bohužel u každého stroje a to nejen výrobce, ale opravdu u každého stroje je prostor definován jinak.


Kinematiku si lze predstavit jako matematicky model ktery spojuje i vice pohonu v jednu osu.
Pracovni prostor je u kazdeho CNC stroje definovan uplne stejne dle kartezke souradne soustavy , vcetne orientace !!!

RADEK


Kartézská souřadná soustava se myslím týká obrobkového souřadného systému, s globálním nastavením stroje nemá nic společného a to už nemluvím o strojích s jednou společnou osou nebo více.
sidonie
 
Příspěvky: 1036
Registrován: 18 pro 2009, 12:18
Bydliště: Vranová Lhota

Re: referenční bod

Příspěvekod sra.jos » 05 dub 2011, 20:24

jen malý dotaz:používá ještě někdo TurboCNC na svých strojích ,nebo jsem jediný?
sra.jos
 
Příspěvky: 51
Registrován: 14 úno 2011, 10:08
Bydliště: Kroměříž

Reklama

Re: referenční bod

Příspěvekod Gulliver64 » 05 dub 2011, 20:32

já ho občas používám na své prvotině. ale už jsem se nějak odcizil a musel jsem si napsat "kuchařku" :-).
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
Uživatelský avatar
Gulliver64
 
Příspěvky: 466
Registrován: 01 srp 2010, 19:52
Bydliště: Kuřim

Re: referenční bod

Příspěvekod Radek-B » 05 dub 2011, 20:52

sidonie píše:
Radek-B píše:
sidonie píše:Kinematiku si myslím, že chápu velmi dobře, bohužel u každého stroje a to nejen výrobce, ale opravdu u každého stroje je prostor definován jinak.


Kinematiku si lze predstavit jako matematicky model ktery spojuje i vice pohonu v jednu osu.
Pracovni prostor je u kazdeho CNC stroje definovan uplne stejne dle kartezke souradne soustavy , vcetne orientace !!!

RADEK


Kartézská souřadná soustava se myslím týká obrobkového souřadného systému, s globálním nastavením stroje nemá nic společného a to už nemluvím o strojích s jednou společnou osou nebo více.


A to globalni nastaveni stroje ma tedy jaka pravidla ? Spolecna osa narusuje pravidla geometrie pro zakladni skoly jak ?
Velmi rad se necham poucit.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
SKYPE: bohac.radek1
http://www.linuxcnc.cz/
Uživatelský avatar
Radek-B
 
Příspěvky: 2195
Registrován: 13 zář 2006, 11:09
Bydliště: V:Karlovice

Re: referenční bod

Příspěvekod Radek-B » 05 dub 2011, 20:53

Gulliver64 píše:já ho občas používám na své prvotině. ale už jsem se nějak odcizil a musel jsem si napsat "kuchařku" :-).


Tak dej nejaky recept :D

R
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
SKYPE: bohac.radek1
http://www.linuxcnc.cz/
Uživatelský avatar
Radek-B
 
Příspěvky: 2195
Registrován: 13 zář 2006, 11:09
Bydliště: V:Karlovice

Re: referenční bod

Příspěvekod Josef » 06 dub 2011, 07:59

2sidonie, co to máš za mašinu, u které se chytají reference od nástroje. To jsem ještě neviděl. Já jen viděl, že se stroj zreferuje a poté se podle nástrojového listu zadají nástroje včetně korekcí a program je psán buď s délkou nástroje (předpokládanou), nebo s nulovou délkou a dožene se to korekcí (méně častý případ, ale zažil jsem i to). Referenční bod je vždy pevný, stejně jako souřadnice a je úplně jedno, zda mám kinematiku, či nikoliv.
Josef
Sponzor fora
 
Příspěvky: 2233
Registrován: 19 lis 2006, 22:25
Bydliště: Huslenky

Re: referenční bod

Příspěvekod sra.jos » 06 dub 2011, 08:15

já si myslím ,že hlavní účel ref bodů je v tom,že když mám rozdělaný nějaký obrobek a vypnu stroj tak po znovu
zapnutí a najetí ref můžu pokračovat v obrábění a nemusím opět zaměřovat obrobek .jestli to tak není tak mne opravte
sra.jos
 
Příspěvky: 51
Registrován: 14 úno 2011, 10:08
Bydliště: Kroměříž

Re: referenční bod

Příspěvekod sidonie » 06 dub 2011, 09:31

sra.jos píše:já si myslím ,že hlavní účel ref bodů je v tom,že když mám rozdělaný nějaký obrobek a vypnu stroj tak po znovu
zapnutí a najetí ref můžu pokračovat v obrábění a nemusím opět zaměřovat obrobek .jestli to tak není tak mne opravte


Ano takto by to mělo sloužit.
sidonie
 
Příspěvky: 1036
Registrován: 18 pro 2009, 12:18
Bydliště: Vranová Lhota

Re: referenční bod

Příspěvekod sidonie » 06 dub 2011, 09:42

Josef píše:2sidonie, co to máš za mašinu, u které se chytají reference od nástroje. To jsem ještě neviděl. Já jen viděl, že se stroj zreferuje a poté se podle nástrojového listu zadají nástroje včetně korekcí a program je psán buď s délkou nástroje (předpokládanou), nebo s nulovou délkou a dožene se to korekcí (méně častý případ, ale zažil jsem i to). Referenční bod je vždy pevný, stejně jako souřadnice a je úplně jedno, zda mám kinematiku, či nikoliv.


Co bys chtěl, švýcarský CNC dlouhotočný automat, který nemá vlastní operační systém ve stroji, ale funguje na základě předem definované tabulky, kterou vytváří aplikace pro programování. Nástroje se nastavují na několik předem definovaných referenčních bodů nástrojového držáku, dají se zaměřit na speciálním zaměřovacím stroji a nebo když chce někdo ušetřit, tak se to dá odměřit na pevný bod ve stroji stovkovým hloubkoměrem na předem známé vzdálenosti, musíš si je k pevnému bodu přepočítat, tak aby souhlasily s tím co požaduje aplikace na programování. Pak už musíš jen znát správné označení korekce pro daný nástroj, může jich být až deset pro jeden nástroj v jedné ose, abys pohnul tou správnou pro ten správný průměr nebo vzdálenost. Obsluha dostane hustě popsanou A4 kde co a jak. Dá se dělat na čemkoliv, jen je potřeba vědět co a jak. Stroje, kde všechno sedí jak má a nemusí se nic přepočítávat jsou poslední dobou velmi vzácné a po pravdě řečeno bych na nich asi už neuměl ani dělat. :D
sidonie
 
Příspěvky: 1036
Registrován: 18 pro 2009, 12:18
Bydliště: Vranová Lhota

Re: referenční bod

Příspěvekod vladosk » 06 dub 2011, 10:11

Pokud máš Turbocnc pod Dosem tak by to mělo být v tomto nastavení jenom si přepiš tu nulu v Z:
Přílohy
ref.JPG
vlado
vladosk
 
Příspěvky: 154
Registrován: 05 čer 2008, 07:48
Bydliště: Prievidzsko SK

Re: referenční bod

Příspěvekod sra.jos » 06 dub 2011, 11:35

Tak tohle je asi to co jsem hledal
sra.jos
 
Příspěvky: 51
Registrován: 14 úno 2011, 10:08
Bydliště: Kroměříž

Re: referenční bod

Příspěvekod Radek-B » 06 dub 2011, 16:12

sidonie píše:
Josef píše:2sidonie, co to máš za mašinu, u které se chytají reference od nástroje. To jsem ještě neviděl. Já jen viděl, že se stroj zreferuje a poté se podle nástrojového listu zadají nástroje včetně korekcí a program je psán buď s délkou nástroje (předpokládanou), nebo s nulovou délkou a dožene se to korekcí (méně častý případ, ale zažil jsem i to). Referenční bod je vždy pevný, stejně jako souřadnice a je úplně jedno, zda mám kinematiku, či nikoliv.


Co bys chtěl, švýcarský CNC dlouhotočný automat, který nemá vlastní operační systém ve stroji, ale funguje na základě předem definované tabulky, kterou vytváří aplikace pro programování. Nástroje se nastavují na několik předem definovaných referenčních bodů nástrojového držáku, dají se zaměřit na speciálním zaměřovacím stroji a nebo když chce někdo ušetřit, tak se to dá odměřit na pevný bod ve stroji stovkovým hloubkoměrem na předem známé vzdálenosti, musíš si je k pevnému bodu přepočítat, tak aby souhlasily s tím co požaduje aplikace na programování. Pak už musíš jen znát správné označení korekce pro daný nástroj, může jich být až deset pro jeden nástroj v jedné ose, abys pohnul tou správnou pro ten správný průměr nebo vzdálenost. Obsluha dostane hustě popsanou A4 kde co a jak. Dá se dělat na čemkoliv, jen je potřeba vědět co a jak. Stroje, kde všechno sedí jak má a nemusí se nic přepočítávat jsou poslední dobou velmi vzácné a po pravdě řečeno bych na nich asi už neuměl ani dělat. :D


Tak tim alespon neplet hlavu ostatnim, opet trosku dost kecas, pokud do stroje podle toho co pises zadavas tabulku parametru, nenahravas tam zadny operacni system , ten tam je. A to cos popsal opet neni zadny vyjimecny pripad. Porad cekam nejake to vysvetleni jak to tedy je ?

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
SKYPE: bohac.radek1
http://www.linuxcnc.cz/
Uživatelský avatar
Radek-B
 
Příspěvky: 2195
Registrován: 13 zář 2006, 11:09
Bydliště: V:Karlovice

Re: referenční bod

Příspěvekod sidonie » 06 dub 2011, 18:19

Já netvrdil, že je to speciál, jen jsem říkal, že je mi jedno jaké má mašina globální nastavení a souřadný systém, stejně ho nepoužívám a stroj, který mě nutí používat nativní souřadný systém, takový který vyhovoval nejlépe výrobci stroje je celkem dost naprd, ale i s tím se dá žít.
sidonie
 
Příspěvky: 1036
Registrován: 18 pro 2009, 12:18
Bydliště: Vranová Lhota

Předchozí

Zpět na TurboCNC

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

smishek.com