SolidWorks přenesení otvoru na díl

CAD software, shareware, freeware

SolidWorks přenesení otvoru na díl

Příspěvekod chb » 19 dub 2018, 20:17

SolidWorks 2013 - sestava, přenesení otvoru z jednoho dílu na druhý.

V sestavě upravuji tmavý díl, potřebuji vytvořit díru pro zapuštěný šroub v místě závitu toho průhledného dílu.

Jde mi přenést rovná díra, když plocha/skica na kterou to přenáším se dotýká dílu, ze kterého to přenáším, tam se střed "chytne" bezproblémově (a následně se to i upraví, pokud změním pozici originálního otvoru.)
Pokud ale potřebuji přes průvodce dírami umístit díru se zapuštěním pro hlavu šroubu - tam musím díry usazovat na plochu, která se průhledného dílu nedotýká - a tam mi umístění program nenabídne.

Potřeboval bych poradit jak se to dělá správně ? Zatím si vypomáhám přenesením skicy se středy otvorů.

díky
Přílohy
sw01.jpg
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
chb
 
Příspěvky: 1988
Registrován: 12 bře 2013, 20:24
Bydliště: Havl. Brod

Re: SolidWorks přenesení otvoru na díl

Příspěvekod prochaska » 20 dub 2018, 10:40

Není to jen tím, že se na tu plochu díváš pod úhlem a blbě se proto vybírá ten střed? Solidworksu je jedno na jaké ploše děláš geometrii, ten pracuje vždycky jen s kolmým průmětem. Ale to řešení s pomocnou skicou taky není špatně, podstatné je, že zůstane vazba na ten první díl a o to předpokládám jde - aby se při případné změně těch závitových děr samy přemístily i díry pro šroub.
Aleš Procháska
prochaska
 
Příspěvky: 5066
Registrován: 16 črc 2006, 00:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem

Re: SolidWorks přenesení otvoru na díl

Příspěvekod chb » 20 dub 2018, 13:30

šikmým pohledem to určitě není (raději bych měl říci asi ? - nedaří se mi to svázat, ničeho se nechytá - možná to verze 2013 neumí)

jo, přenesení skici pomůže, ale je to další krok navíc. Pochopitelně vazba na původní je důležitá.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
chb
 
Příspěvky: 1988
Registrován: 12 bře 2013, 20:24
Bydliště: Havl. Brod

Re: SolidWorks přenesení otvoru na díl

Příspěvekod bobik » 20 dub 2018, 16:34

Nevím jak v SW, ale v Catii jde přenášet v sestavě geometrie z jednoho dílu na další, naopak to už nejde. Mám díl A, podle něj vymodeluji díl B. V dílu B udělám díru a chci, aby v dílu A byla ta samá soustředná díra a ono to nejde, nemůžu z dílu B přebírat geometrii. Musím napřed díru udělat v díle A a podle ní ji udělat v díle B. Myslím, že SW to bude mít také tak.
Uživatelský avatar
bobik
 
Příspěvky: 2330
Registrován: 11 pro 2007, 20:48
Bydliště: Nýrsko

Re: SolidWorks přenesení otvoru na díl

Příspěvekod efel » 20 dub 2018, 18:25

V Catii je možné přebírat geometrii i z dílu B, jenom se musí pomocí funkce "Create datum" přerušit vazba která odkazuje z Children na Parents.
efel
 
Příspěvky: 48
Registrován: 05 led 2013, 21:31

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: SolidWorks přenesení otvoru na díl

Příspěvekod chb » 20 dub 2018, 20:33

v SW přenáším jen z A -> B akorát mi to funguje jen na plochy, co se dotýkají dílu A, tam není problém. (zda to půjde i z B -> A jsem zatím nezkoušel)
Problém mám, když to potřebuji přenést na plochu sice rovnoběžnou se stykem na A, ale nedotýkající se - je z "druhé strany"
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
chb
 
Příspěvky: 1988
Registrován: 12 bře 2013, 20:24
Bydliště: Havl. Brod

Re: SolidWorks přenesení otvoru na díl

Příspěvekod prochaska » 20 dub 2018, 23:40

A když to děláš bez průvodce dírami tak to jde? Já toho průvodce vůbec nepoužívám, tak nevím, jestli nemá nějaká omezení.
Aleš Procháska
prochaska
 
Příspěvky: 5066
Registrován: 16 črc 2006, 00:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem

Re: SolidWorks přenesení otvoru na díl

Příspěvekod robokop » 21 dub 2018, 05:21

Nejde prenest si pomocnou konturu
Jako treba konstrukcni kruznici prez funkci use edge a pak do ni dat tu diru pomoci pruvodce dirami
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 14951
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: SolidWorks přenesení otvoru na díl

Příspěvekod chb » 21 dub 2018, 17:32

prochaska píše:A když to děláš bez průvodce dírami tak to jde? Já toho průvodce vůbec nepoužívám, tak nevím, jestli nemá nějaká omezení.


i bez průvodce to nechytí vazbu - prostě jak kreslím na plochu, co se nedotýká zdrojového dílu, tak to nejde.

Průvodce dírami dost používám - umí jednoduše vložit/zobrazit závit a udělat normované zahloubení pro různé hlavy šroubů. To bych ručně maloval dlouho.

Nicméně jsem vždy zápasil jak okotovat pozici děr při použití průvodce v jednom kroku, to mi nešlo. Zjistil jsem, že je lehčí udělat pomocnou skicu s body pro otvory a na ně pak položím díry v průvodci. No a tu skicu mohu jednoduše zkopírovat na plochy jiného dílu v sestavě - viz vlákno dotazu.

PS - ty máš asi SW2016 - Viz obrázek nahoře - tobě jde v sestavě do skici na horní ploše (ta co se nedotýká) udělat vazbu na ty otvory ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
chb
 
Příspěvky: 1988
Registrován: 12 bře 2013, 20:24
Bydliště: Havl. Brod

Re: SolidWorks přenesení otvoru na díl

Příspěvekod chb » 21 dub 2018, 17:37

robokop píše:Nejde prenest si pomocnou konturu
Jako treba konstrukcni kruznici prez funkci use edge a pak do ni dat tu diru pomoci pruvodce dirami


přenáším/kopíruji skicu (což je něco jako pomocná kontura) z neupravovaného dílu na upravovaný - ale chtěl jsem tento jeden krok ušetřit.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
chb
 
Příspěvky: 1988
Registrován: 12 bře 2013, 20:24
Bydliště: Havl. Brod

Re: SolidWorks přenesení otvoru na díl

Příspěvekod prochaska » 08 kvě 2018, 10:53

bobik píše:Nevím jak v SW, ale v Catii jde přenášet v sestavě geometrie z jednoho dílu na další, naopak to už nejde. Mám díl A, podle něj vymodeluji díl B. V dílu B udělám díru a chci, aby v dílu A byla ta samá soustředná díra a ono to nejde, nemůžu z dílu B přebírat geometrii. Musím napřed díru udělat v díle A a podle ní ji udělat v díle B. Myslím, že SW to bude mít také tak.


V Solidworksu je přenášení dílu vázané na sestavu. V kontextu jedné sestavy se můžu odkazovat na geometrii dílů vzájemně mezi sebou, třeba že udělám krabičku, podle ní přenesenou geometrií víčko, do víčka někde udělám díry pro šrouby a pak je zase naopak přenesu na krabičku. Dá se to nastavit i tak, že je dovolené mít jeden díl definovaný v kontextu více sestav, ale to jsem ještě nikdy nepoužil, nebylo to potřeba, tak ani nevím jaké jsou tam další podmínky.
Aleš Procháska
prochaska
 
Příspěvky: 5066
Registrován: 16 črc 2006, 00:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem


Zpět na CAD

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

smishek.com