Stránka 1 z 1

Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 14 lis 2017, 11:52
od peetzn
Inkscape problém s rozměry... udělám v Inkscape čtverec 10x10mm dám uložit do DXF a otevřu v RDWorks a je z toho 26,237x26,237 ??? pomoc! :D

Re: Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 14 lis 2017, 13:06
od Mad_BOXs
Klasika, tyhle sw jedou v palcích.

Re: Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 14 lis 2017, 13:13
od RaS
no jenže ten přepočet je takovej nepalcovej .. :D

Re: Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 14 lis 2017, 13:19
od peetzn
RaS píše:no jenže ten přepočet je takovej nepalcovej .. :D


jj, přesně tak, v Inkscape mám nastavené mm, v exportu do DFX také, nebo Vám to sedí? děkuji :)

Re: Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 14 lis 2017, 13:25
od packa
dxf zlobí i v corelu skus to exportnout do plt

Re: Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 14 lis 2017, 14:09
od filla
export pracuje s dpi

Re: Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 14 lis 2017, 19:47
od gnat
Podle spousty uzavřených duplicitních bug reportů by mělo by stačit nastavit Basic unit na px.

Re: Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 17 lis 2017, 10:46
od peetzn
filla píše:export pracuje s dpi


při převodu z Inkscape do DXF přes px, ale i do plt mi to ze 100mm udělá 99.582, netuší někdo proč, děkuji... :)

Re: Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 17 lis 2017, 12:27
od prcek
Proc to netusim, ale ted jsem v tom neco matlal a mam pocit, ze inkscape - nejak pro me ne uplne predvidatelne - do rozmeru objektu caruje s tloustkou obvodove cary. Nemuze byt pes tam?
edit: ted jsem se docetl, ze je to zamer a jde to prepnout https://graphicdesign.stackexchange.com/questions/45219/change-the-stroke-width-without-changing-the-width-and-height-of-the-rectangle

Re: Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 17 lis 2017, 13:21
od peetzn
prcek píše:Proc to netusim, ale ted jsem v tom neco matlal a mam pocit, ze inkscape - nejak pro me ne uplne predvidatelne - do rozmeru objektu caruje s tloustkou obvodove cary. Nemuze byt pes tam?
edit: ted jsem se docetl, ze je to zamer a jde to prepnout https://graphicdesign.stackexchange.com/questions/45219/change-the-stroke-width-without-changing-the-width-and-height-of-the-rectangle



moje plachá angličtia si s tím asi neporadí, nemohl bys, nebo někdo... nějaký návod, popostrčit, děkuji... :)

Re: Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 17 lis 2017, 13:28
od gnat
Velikost objektu Inkscape zobrazuje včetně obvodové čáry. Prostě vnější obrys. V okamžiku nakreslení je ale vidět velikost bez čáry.

Re: Inkscape problém s rozměry...

PříspěvekNapsal: 17 lis 2017, 17:41
od prcek
V zásadě jde o to, že inkscape má dva režimy práce zobrazování/zadávání vnějších rozměrů (Bounding box) objektu.

    počítá s obrysovou čárou (Visual bounding box)

    nebo nepočítá s obrysovou čárou (Geometric bounding box)
Přepnout jak se to dělá lze v Preferences -> Tools -> "Bounding box to use"

Pochopil jsem to tak, že obrysovou čáru kreslí vždy tak, že 1/2 její tloušťky je vně geometrického obrysu (to je ten obrázek s obdélníkem, červeně je naznačena geometrie)
Pokud používá "Visual bounding box" a tloušťku čáry mám 0.1 mm a nastavím objektu šířku 100 mm, geometrická šířka objektu bude jen 99.9 mm (počítá i s čárou a ta je 0.05 mm na každou stranu navíc)
Pokud používá "Geometric bounding box" tloušťku čáru mám opět 0.1 mm a objekt nastavím na 100 mm tak by měl mít opravdu 100 mm ale bude vypadat 100.1 mm protože je tam ta čára opět jaksi nějak navíc.