Koncový spínač & indukční snímač

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod robokop » 16 zář 2017, 21:56

ok
ale da se to udelat asi tak 10x jednoduseji proste ho namontovat pootocenej o 90
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 14945
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod Mex » 16 zář 2017, 22:36

Rozhodně souhlas.
Já jsem jenom reagoval na to, že tazatel má díru a neví, co by do ní strčil. ;-)
Mex
 
Příspěvky: 3806
Registrován: 06 úno 2014, 23:29

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod R - stick » 17 zář 2017, 10:07

Jak už psali přede mnou je naprostý nesmysl umístit koncáky do osy pohybu tak aby do nich support mohl narazit. A to slovo MOHL zdůrazňuji, protože v ostrém provozu k takovým situacím bude docházet často.
R - stick
Site Admin
 
Příspěvky: 521
Registrován: 09 čer 2007, 15:45
Bydliště: Vysoké Studnice

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod atlan » 15 říj 2017, 18:31

Nejake citabie ohladom snimacov a chybovych stavoch spinacov
http://www.techpark.sk/technika-562013/ ... rojov.html
atlan
 
Příspěvky: 1272
Registrován: 07 úno 2011, 10:12

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod marabu » 07 úno 2018, 22:21

zdravím pány koumáky ......
potřebuji poradit chci použít místo mechanických spínačů indukční PNP (6-36v) nevím jak na to--- tedy jde mi o to že je chci napájet ze stejného zdroje co napájím oddělovací desku což je 24V
otázka jde to napojit na přímo ? nebo je třeba ještě nějaký mezi obvod jako třeba relé ...
výstup je totiž stejný jako napájecí napětí což je 24V a na desce kam přijdou koncáky jsem naměřil 9v ( v sepnutém stavu proti zemi 0v )
jak to vyřešit abych neodpálil optokuplery
Mn-80
marabu
 
Příspěvky: 324
Registrován: 20 pro 2014, 21:23
Bydliště: Orlová Lutyně

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod Mex » 07 úno 2018, 22:33

Sice jsi nenapsal jakou máš oddělovací desku, ale podle napětí 9VC na optronech soudím, že je to ta dnes populární levná čínská deska.
Takže ne, k ní to bez dalšího HW nepřipojíš.
Buď to chce pro každý vstup 1 tranzistor a 1-2 odpory, nebo optron a 1-2 odpory, nebo přeškrábnout na desce nějaké spoje a přidat 1-2 odpory.
Mex
 
Příspěvky: 3806
Registrován: 06 úno 2014, 23:29

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod marabu » 07 úno 2018, 22:50

Mex píše:Sice jsi nenapsal jakou máš oddělovací desku, ale podle napětí 9VC na optronech soudím, že je to ta dnes populární levná čínská deska.
Takže ne, k ní to bez dalšího HW nepřipojíš.
Buď to chce pro každý vstup 1 tranzistor a 1-2 odpory, nebo optron a 1-2 odpory, nebo přeškrábnout na desce nějaké spoje a přidat 1-2 odpory.

tak omluva ...
a máš pravdu jedná se o levnou desku čínská pro 5os a indučáky z aukra ..
mohl by si mi načrtnout nějaké schéma .....
Mn-80
marabu
 
Příspěvky: 324
Registrován: 20 pro 2014, 21:23
Bydliště: Orlová Lutyně

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod marabu » 07 úno 2018, 23:57

nestačila by předřadit mezi vstup té desky a výstup toho čidla dioda ? ( v sepnutém stavu je na výstupu záporné napětí to by dioda propustila a v rozepnutém by na výstupu bylo těch 24 které by dioda v závěrném směru nepustila a optika desky by byla napojena přes ty pulup odpory :?: je to tak možné ?? nebo plácám blbosti ..
Mn-80
marabu
 
Příspěvky: 324
Registrován: 20 pro 2014, 21:23
Bydliště: Orlová Lutyně

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod Mex » 08 úno 2018, 03:22

marabu píše:nestačila by předřadit mezi vstup té desky a výstup toho čidla dioda ? ( v sepnutém stavu je na výstupu záporné napětí to by dioda propustila a v rozepnutém by na výstupu bylo těch 24 které by dioda v závěrném směru nepustila a optika desky by byla napojena přes ty pulup odpory :?: je to tak možné ?? nebo plácám blbosti ..

To těžko.
PNP spínač funguje tak, že v rozepnutém stavu tam není nic (výstup je v luftě). V sepnutém stavu je tam +24V.

Kdybys předtím na něco nezapomněl, tak už bych to namaloval. Ale takhle se mi nechce trávit 1/2 hodiny nějakým kreslením.
Mex
 
Příspěvky: 3806
Registrován: 06 úno 2014, 23:29

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod marabu » 08 úno 2018, 15:25

Mex píše:
marabu píše:nestačila by předřadit mezi vstup té desky a výstup toho čidla dioda ? ( v sepnutém stavu je na výstupu záporné napětí to by dioda propustila a v rozepnutém by na výstupu bylo těch 24 které by dioda v závěrném směru nepustila a optika desky by byla napojena přes ty pulup odpory :?: je to tak možné ?? nebo plácám blbosti ..

To těžko.
PNP spínač funguje tak, že v rozepnutém stavu tam není nic (výstup je v luftě). V sepnutém stavu je tam +24V.

Kdybys předtím na něco nezapomněl, tak už bych to namaloval. Ale takhle se mi nechce trávit 1/2 hodiny nějakým kreslením.

nejsem si ted uplně jistej ted u toho nejsem abych si to ověřil ale myslím že jsem výstup z čidla měřil i proti plusu ....

každopádně bych rád poprosil o to schéma jestli by si vyšetřil chvilku a předem děkuji ....
Mn-80
marabu
 
Příspěvky: 324
Registrován: 20 pro 2014, 21:23
Bydliště: Orlová Lutyně

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod Mex » 08 úno 2018, 18:17

Nejsem doma a tak nemám k dispozici žádný CAD. Proto jen styl "tužkou na pytlík od svačiny".
Je tam varianta s tranzistorem i optronem, vpravo je vždy lepší možnost se 2 odpory.
Poslední možnost je s přeškrábnutím na desce, pak stačí jen 1 odpor (nebo taky 2, stejně jako ve variantě s optronem).
Naposledy upravil Mex dne 10 úno 2018, 05:00, celkově upraveno 1
Mex
 
Příspěvky: 3806
Registrován: 06 úno 2014, 23:29

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod marabu » 08 úno 2018, 19:49

ještě jednou mockrát díky

chtěl bych se zeptat na ty dva poslední náčrty ...... jedná se o optrony co jsou na desce ? vlevo je s odpojenou zemí a vpravo odděleným odporem a vyměněným s jinou hodnotou ? .. chápu to dobře ?
dík za odpověď
Mn-80
marabu
 
Příspěvky: 324
Registrován: 20 pro 2014, 21:23
Bydliště: Orlová Lutyně

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod marabu » 18 úno 2018, 22:00

takhle by to nemohlo fungovat ? jako náhrada dvou seriově zapojených spínačů?
Přílohy
seriové indukce.jpg
foto
Mn-80
marabu
 
Příspěvky: 324
Registrován: 20 pro 2014, 21:23
Bydliště: Orlová Lutyně

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod marabu » 20 úno 2018, 16:15

dá se k těm indukčním snímačum použít jako oddělovací deska tohle ?
https://www.banggood.com/A87-4-Channel- ... rehouse=CN
nebo
https://www.banggood.com/24V-To-5V-4-Ch ... rehouse=CN
Mn-80
marabu
 
Příspěvky: 324
Registrován: 20 pro 2014, 21:23
Bydliště: Orlová Lutyně

Re: Koncový spínač & indukční snímač

Příspěvekod Mex » 21 úno 2018, 02:15

Ta zelená deska jo, pokud si koupíš verzi na správné napětí. Pokud nezapojíš napájení, případně ještě vyndáš ty LEDky nebo jejich odpory na výstupech, tak pak na verzi výstupního napětí nezáleží, bude to fungovat vždy.
Červená deska je dělaná na vstup 5V. Na ní bys musel vyměnit odpory na vstupech, nebo přidal další externě.

K předchozímu postu: to zapojení indukčáků by fungovalo jen s čidly NC, což asi nemáš. Pro běžnější čidla NO to fungovat nebude, to by se muselo zapojit jinak.

K ještě dřívějšímu dotazu: ano, na posledních 2 zapojeních se jednalo o optrony na oddělovací desce.

Poznámka: mně by se tak ještě nejvíc líbil tenhle:
https://www.aliexpress.com/item/PC817-4 ... 47946.html
Ale i ten by si zasloužil úpravu. Sériové odpory na výstupech nemají co dělat, takže odletovat a přemostit drátem nebo nulovým odporem.
Je srandovní, jak si ti Čínani nedají ani základní práci s přípravou prezentace. Na těch fotkách je modul s hnusně našikmo osazenými konektory, a dokonce je na té desce jeden odpor s jinou hodnotou než ostatní (jsou tam 3 kusy 3k0 a 1 kus 3k3). A ještě mají ty odpory různě natočené, takže to neosazoval automat, ale nějaká Číňanka ručně. Aspoň ten jeden kousek pro focení mohli vyrobit pořádně.
Mex
 
Příspěvky: 3806
Registrován: 06 úno 2014, 23:29

PředchozíDalší

Zpět na Ostatní elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

smishek.com