Když bereš med od včelaře, kterého znáš a nemá v dosahu StBákovu řepku, tak by kvalita měla být dobrá a stálá...Habešan píše:Sušeným ovocem se dá vylepšit každá kořalka (hlavně ta špatná). (Vždycky jsem si říkal, z jakých fixů berou líh do Božkova, že je tak ostrý.)
Zvláštní, že to ovoce má pak chuť (pálivost), jako kdyby v něm byla koncentrace alkoholu vyšší, než v tom původním destilátu.
(Včelí med je také produkt, který může mít problémy se stálostí kvality a výskytem padělků.)
Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Tak líh v božkovu je takřka stoprocentní ethanol získaný z brambor. Pokud by jsi jej chtěl mít jemnější, tak musíš přidat trochu methanolu, ne nedělám si prdel, třeba do jindřichohradeckého rumu se přidává methanol, aby jej tam bylo 2,3-2,5%. Methanol má totiž velice jemnou a příjemnou chuť (tzv. zakulacuje alkohol). Jinak do 4% obsahu je methanol v destilátech v pohodě, protože je tam dostatek ethanolu, který jej vytěsní. Právě na té senzorice, jsme jednou zkoušeli různé směsi methanol/ethanol a opravdu ta 4% směs byla nejlepší.
S cukry bacha, protože sice umí zamaskovat různé pachuti (přidává se do levnějších vodek) ale je příčinou bolehlavu, protože acetaldehyd (metabolit ethanolu) blokuje zpracovávání cukrů.
To s tou vyšší "pálivostí" ovoce macerovaného v destilátech je jednoduché (každá buňka má na povrchu tzv. cytoplazmatickou membránu, něco jako buněčná pokožka), tato membrána je tzv. fosfolipidová dvojvrstva (fosfoskupiny jsou hydrofilní a lipidy jsou hydrofilní) no a do té hydrofobní lipidové vrstvy se rády vážou molekuly alkoholu ( takže každá buňka toho ovoce, pak vypadá jako malá houba nacucaná alkoholem), takže proto to ovoce více pálí.
Nejlepší je mít před chladičem přesný teploměr (dělený na desetiny). Ethanol vaří při 78,4°C, takže jakmile teplota vyleze na 78,5°C, tak to utnout. Ono již při té teplotě varu ethanolu se odpaří část vyšších alkoholů, aldehydů, ketonů apod. ale to je ta správná míra, aby pálenka tzv."hladila" a nebyla to jalová vodka. No a samozřejmě celou dobu koštovat
S cukry bacha, protože sice umí zamaskovat různé pachuti (přidává se do levnějších vodek) ale je příčinou bolehlavu, protože acetaldehyd (metabolit ethanolu) blokuje zpracovávání cukrů.
To s tou vyšší "pálivostí" ovoce macerovaného v destilátech je jednoduché (každá buňka má na povrchu tzv. cytoplazmatickou membránu, něco jako buněčná pokožka), tato membrána je tzv. fosfolipidová dvojvrstva (fosfoskupiny jsou hydrofilní a lipidy jsou hydrofilní) no a do té hydrofobní lipidové vrstvy se rády vážou molekuly alkoholu ( takže každá buňka toho ovoce, pak vypadá jako malá houba nacucaná alkoholem), takže proto to ovoce více pálí.
Nejlepší je mít před chladičem přesný teploměr (dělený na desetiny). Ethanol vaří při 78,4°C, takže jakmile teplota vyleze na 78,5°C, tak to utnout. Ono již při té teplotě varu ethanolu se odpaří část vyšších alkoholů, aldehydů, ketonů apod. ale to je ta správná míra, aby pálenka tzv."hladila" a nebyla to jalová vodka. No a samozřejmě celou dobu koštovat
Elektrochemik holdující strojařině
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Ahoj Hoši,
tak je vidět že jsem pouhý amatér a břídil. To jsou mi informace. V těch knihách píšou občas hovadiny To by chtělo se někde potkat. Já bych měl milión dotazů!
methanol teplota varu 64,7st. celsia do 78 vyhodím všechno!
ethanol teplota varu 78,37 st. celsia ale ono to prý teče z kotle až od 80 , kde je chyba.
To: 4rest-nesměj se, každý musí jednou začít a když nemá dědu nebo strýce kde by čerpal tak je každý začátek těžky
tak je vidět že jsem pouhý amatér a břídil. To jsou mi informace. V těch knihách píšou občas hovadiny To by chtělo se někde potkat. Já bych měl milión dotazů!
A já mám vyčteno toto:4rest píše:Nejlepší je mít před chladičem přesný teploměr (dělený na desetiny). Ethanol vaří při 78,4°C, takže jakmile teplota vyleze na 78,5°C, tak to utnout. Ono již při té teplotě varu ethanolu se odpaří část vyšších alkoholů, aldehydů, ketonů apod. ale to je ta správná míra, aby pálenka tzv."hladila" a nebyla to jalová vodka. No a samozřejmě celou dobu koštovat
methanol teplota varu 64,7st. celsia do 78 vyhodím všechno!
ethanol teplota varu 78,37 st. celsia ale ono to prý teče z kotle až od 80 , kde je chyba.
To: 4rest-nesměj se, každý musí jednou začít a když nemá dědu nebo strýce kde by čerpal tak je každý začátek těžky
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
to ferda:
v tom je právě umění pálení, oddělit úkap jádro a dokap, protože i pod 78 ti odcházejí nejenom škodlivé látky. Jinak směs etanol - voda nemá nikdy bod varu jako čistý etanol, proto se pálí jádro obvykle do 80 st. C
to 4rest: vzpomněl jsem si jak metanolem pančovali poláci syntetický líh, který se pak k nám dovážel pak jako potravinářský.
v tom je právě umění pálení, oddělit úkap jádro a dokap, protože i pod 78 ti odcházejí nejenom škodlivé látky. Jinak směs etanol - voda nemá nikdy bod varu jako čistý etanol, proto se pálí jádro obvykle do 80 st. C
to 4rest: vzpomněl jsem si jak metanolem pančovali poláci syntetický líh, který se pak k nám dovážel pak jako potravinářský.
Jo sorry, už mi to došlo, v palírně kde pálíme mají totiž dvojitý chladič, takže ta teplota je před tím druhým chladičem. Je to taková variace na rektifikační kolonu, neboli x-krát pálená severská vodka. Proto ta teplota 78,4°C, před prvním chladičem je teplota o něco vyšší, klidně i těch 80°C.
Jinak doma pálil děda, ale před více jak 20-ti lety a spíše ze sportu. Dneska i já pálím v pěstitelské pálenici, protože je to pro mne jednodušší. Podotýkám že mám barák ve vesnici, kde se vyrábí laboratorní chladiče (jako kluci jsme si hráli se zmetky na chladičů, strašně hezky to bublalo a do luků jsme jako šípy nabíjeli zmršené pipety, které se válely u kontejneru se zmetky). Chemické vzdělání mám a dokonce jsem navrhoval a zprovozňoval jeden lihovar v zahraničí. Takže mám skoro ideální předpoklady pro to pálit doma a stejně si to radši dám do oficiální, již léty prověřené palírny a strávím tam dva dny, kdy si na to dokouknu sám. Prostě nechci riskovat průser (ne po chemické stránce, ale po legislativní a daňové), doba je zlá a nikdy nevím, kdy někoho nenaseru a on mne nebonzne finančáku.
No, tak ohledně toho "denaturování" alkoholu a následného pašování bych se mohl rozvyprávět (náš rektor je bývalý vedoucí kvasné chemie a strašně hezky o tom uměl vyprávět) ale to je spíš o tom si někde sednout v hospodě a v klidu si popovídat.
Jinak doma pálil děda, ale před více jak 20-ti lety a spíše ze sportu. Dneska i já pálím v pěstitelské pálenici, protože je to pro mne jednodušší. Podotýkám že mám barák ve vesnici, kde se vyrábí laboratorní chladiče (jako kluci jsme si hráli se zmetky na chladičů, strašně hezky to bublalo a do luků jsme jako šípy nabíjeli zmršené pipety, které se válely u kontejneru se zmetky). Chemické vzdělání mám a dokonce jsem navrhoval a zprovozňoval jeden lihovar v zahraničí. Takže mám skoro ideální předpoklady pro to pálit doma a stejně si to radši dám do oficiální, již léty prověřené palírny a strávím tam dva dny, kdy si na to dokouknu sám. Prostě nechci riskovat průser (ne po chemické stránce, ale po legislativní a daňové), doba je zlá a nikdy nevím, kdy někoho nenaseru a on mne nebonzne finančáku.
No, tak ohledně toho "denaturování" alkoholu a následného pašování bych se mohl rozvyprávět (náš rektor je bývalý vedoucí kvasné chemie a strašně hezky o tom uměl vyprávět) ale to je spíš o tom si někde sednout v hospodě a v klidu si popovídat.
Elektrochemik holdující strojařině
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
.
Naposledy upravil(a) Max dne 3. 3. 2019, 7:01, celkem upraveno 1 x.
Mám na kolegu 4rest(a) další neskromný dotaz:
Říká ze, že kořalka se nekazí.
Je možné aby, se v nenačaté lahvi alkoholického nápoje, za normálních podmínek, rozkládal etanol na metanol ???
(Kde by na to vzal vodíky, nebo co by se dělo ze zbylým metylenem, ponechám jako součást odpovědi.)
Děkuji.
Říká ze, že kořalka se nekazí.
Je možné aby, se v nenačaté lahvi alkoholického nápoje, za normálních podmínek, rozkládal etanol na metanol ???
(Kde by na to vzal vodíky, nebo co by se dělo ze zbylým metylenem, ponechám jako součást odpovědi.)
Děkuji.
Nabídněte mi, prosím, formy na PET lahve z limonádoven i pivovarů (i kovošrotu).