Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)

Blein
Příspěvky: 67
Registrován: 14. 10. 2014, 11:15
Bydliště: JMK okres Blansko

28. 11. 2015, 5:15

Zdravím.

Udělal jsem si takový kastrolek na vyčichnutí kořalky po vypálení. Použil jsem mat 17 240, nikoliv 17 349. Teď mi to ale vrtá hlavou zda tu kořalku do něj nalít.


Díky za nějáké info.
Blein
Příspěvky: 67
Registrován: 14. 10. 2014, 11:15
Bydliště: JMK okres Blansko

28. 11. 2015, 5:21

Omlouvám se, trochu jsem se do toho už zamotal. 17 240 je pro potravinářství i tak ale. Píší použití pro pitnou vodu. Neudělá s tím něco ale kořalka o obsahu alkoholu do 70%?

Díky za info.
4rest
Příspěvky: 599
Registrován: 7. 10. 2014, 5:13
Bydliště: Praha

28. 11. 2015, 7:20

Neboj neudělá. Řešíš trochu 3,1415oviny. Ethanol by měl snahu rozpouštět něco z organiky, slitinám by vadit neměl. Tedy pokud to nebudeš ředit nějakou vápenatou vodou, kdy by se ti na povrchu mohla udělat bílá sraženina. Ale ta bude z pálenky.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 10105
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2015, 7:42

Blein píše:Omlouvám se, trochu jsem se do toho už zamotal. 17 240 je pro potravinářství i tak ale. Píší použití pro pitnou vodu. Neudělá s tím něco ale kořalka o obsahu alkoholu do 70%?

Díky za info.
to se musí prověřit ,pošli tak dvoulitrový vzorek slivky z toho kastrulku a dvoulitrový vzorek který nebyl v kastrulku já s kamarády provedu důkladnou degustaci,a ještě tě budem opěvovat :D
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6935
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

28. 11. 2015, 7:48

taky jsem chtěl napsat at poěle vzorky naporovnání :D
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 5699
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

28. 11. 2015, 10:48

Prostě do toho kastrůlku nalej velkého panáka a naklop jej a pod tou kořalkou něčím zatop. Nahřej to na cca 60°C a nechej schladnout. Pokud to začne žloutnout, nedejbože hnědnout, tak do toho tu pochutinu nedávej! Jinak na rychlejší "vyčichnutí" páleného ti stačí demižon, nebo jakákoliv smaltovaná nádoba a akvaristické vzduchovadlo. Párkrát to na chvilku zapni a budeš překvapený. Nebo to dělej jako já. Nechám otevřený demižon, překrytý jen řídkým fáčkem, tak tři - čtyři měsíce. Pálenku neředím a dle potřeby odlévám do odměrného válce spočtené množství a doleju teprve vodou na požadovanou koncentraci.
Blein
Příspěvky: 67
Registrován: 14. 10. 2014, 11:15
Bydliště: JMK okres Blansko

29. 11. 2015, 7:01

Když tam naleji panáka do 145L kastrůlku tak jej ani neuvidím :D Chystám se dělat i na nakládání masa na uzení. Tam mat. 17 240 bude naprosto vyhovující, snad jen někdo možná řekne, že dřevěný sud je dřevěný sud.
Kořalku jsem tam nalil, budu chodit poctivě ochutnávat následujících 14 dní a uvidíme. Jinak o bubláku na rybičky jsem již také četl. Asi jej koupím abych to odzkoušel.
4rest
Příspěvky: 599
Registrován: 7. 10. 2014, 5:13
Bydliště: Praha

29. 11. 2015, 11:04

U té 17 240 bacha na to, že neobsahuje Molybden, tam bych byl opatrný pokud by jsi to dával do nějakého slaného nálevu, protože to ti na povrchu udělá hnusné skvrny. Pro nakládání masa bych volil radši 17 346, která by měla mít 2-2,5% Mo. Jedná se taky o nerez do chemického a potravinářského průmyslu, ale bacha na to že po svařování nejde vyžíhat.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Vasek
Příspěvky: 199
Registrován: 22. 3. 2008, 9:19
Bydliště: Nymburk

2. 12. 2015, 5:09

Na odvětrání stačí čtyři týdny s výše zmiňovaným řídším hadříkem. Vyhněte se plastovému vzduchování, pivo nebo víno plast nenaruší, ale vodka a domácí slivovice už ano. Ftaláty sice chuť slivovičky nezmění, protože jsou bez chuti, ale usazují se na tucích které chrání naše vnitřní orgány a čekají na svou příležitost jak nám uškodit- stačí vnitřní poranění!!!
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 10105
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2015, 5:23

ještě jsem si vzpoměl na ruský letecký mechánoše, kteří tvrdí že když pálenku ve flašce dáme do ultrazvukové čističky(pořádný na palivovové a hydraulické filtry) tak tak se za 10 minut zjemní jako za několik let čekání ,ale nevím v Rusku asi žádná pálenka nepřežije několik let :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 5699
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

2. 12. 2015, 9:02

Nevím, jak v které pálenici, ale u nás v nejmíň v jedné (co vím) mají ultrazvukovou vanu a v té pálenku hned na přání "ostaří". Jak to ostaří ve skleněné flašce v tom ultrazvuku...
Plast a kořalka se skutečně nemají v lásce. Na demonstraci účinu vzduchování používám brčko, ale to trvá několik sekund v max. půllitrovce. Na skutečné vzduchování pak Cu trubku.
Nejlepší je přirozené stárnutí klidně půl roku a i déle. Ztratí se max 0,5% alkoholu. Místo míchání stačí pravidelně odlévat do "servírovací láhve". Pálenka potřebuje kyslík a ten v potřebném množství v tom ultrazvuku nedostane.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 10105
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2015, 9:20

Josef píše: Nejlepší je přirozené stárnutí klidně půl roku a i déle. Ztratí se max 0,5% alkoholu.
Tak to se neosvědčilo do dílny jezdí kolega kamarád na kole nebo pěšky,a já autem. Za půl roku nemám co ochutnávat. :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 5699
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

2. 12. 2015, 10:08

fmodel píše:
Josef píše: Nejlepší je přirozené stárnutí klidně půl roku a i déle. Ztratí se max 0,5% alkoholu.
Tak to se neosvědčilo do dílny jezdí kolega kamarád na kole nebo pěšky,a já autem. Za půl roku nemám co ochutnávat. :lol:
Osvědčilo, neosvědčilo. Víš de je chyba? Máš toho málo!
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 10105
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2015, 10:12

Josef píše:
fmodel píše:
Josef píše: Nejlepší je přirozené stárnutí klidně půl roku a i déle. Ztratí se max 0,5% alkoholu.
Tak to se neosvědčilo do dílny jezdí kolega kamarád na kole nebo pěšky,a já autem. Za půl roku nemám co ochutnávat. :lol:
Osvědčilo, neosvědčilo. Víš de je chyba? Máš toho málo!
tak to mě nenapadlo ,,pán je znalec´´ :wink: :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 5699
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

2. 12. 2015, 10:15

[quote="fmodel"
tak to mě nenapadlo ,,pán je znalec´´ :wink: :lol:[/quote]
Jen se uč chlapče, já tady taky věčně nebudu. Ale chtěl bych hodně dlouho...
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“