Forma na liti hliniku
-
Zdravim, nemate nekdo praxi s formami na odlevani hliniku? Nechci odlevat do pisku nebo ztraceneho vosku. Nej by byla pro mne kovova forma. Chci odlevat kostky 125x125x90mm a nepruchozi dirou 80 do hl 50mm. Vsechny plochy se budou opracovavat, tak ukos sten muze byt i 15 st. Vysledna kostka bude 116x116x80 mm s nepruchozi dirou 90mm do hl 50mm. Chci odlevat asi 20 ks na jedno taveni. Diky za rady
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tezko poradim, ale tahle firma to asi umi. http://www.polak.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
pokud je to takhle jednoduchej tvar pouhá kostka s dírou uprostřed tak si troufám tvrdit že se žádný odlitek nevyplatí a je lepší to frézovat z nařezané tyčoviny, ten strojní čas navíc bude levnější než rozdíl ceny odlitku vs plná tyč.. alespoň taková je moje zkušenost s výrobou litím..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To mas RASi asi pravdu, ze 20ks by se dalo na NCgu vymrsknout levenji, nez vyroba formy na tlakove liti..
Ja jsem jen prehlidnul tech 20ks. Pardon..On ten material vyjde nastejno a obrobeni bude jasne levnejc nez forma pro tlakovej dlitek.
To by muselo jit do tisicu ks, aby se cena formy srovnala
.

Ja jsem jen prehlidnul tech 20ks. Pardon..On ten material vyjde nastejno a obrobeni bude jasne levnejc nez forma pro tlakovej dlitek.
To by muselo jit do tisicu ks, aby se cena formy srovnala

Naposledy upravil(a) Mirek-Gravos dne 19. 12. 2011, 3:15, celkem upraveno 1 x.
mimochodem kde vyjde kg odlitku levněji než kg plného materiálu? když jsem dělával něco já tak kilová cena odlitku byla třeba dvojnásobná, cenově se to srovnávalo při obrovském množství.. a to nepočítám cenu formy, výrobek kde se odlitím ušetří třeba 50% materiálu bude třeba cenově srovnatelnej (když zase nezapočítám formu), ale věc kterou mám celou stejně frézovat a odlitím z ní ušetřím 20% materiálu podle mě nemá smysl, je teda úpravda že Al už jsem tak dva roky nelil, protože vše právě z výše uvedeného důvodu dělám z plného v malých seriích i když třeba 90% materiálu skončí ve šponách
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
- Gulliver64
nevím jaké ceny jsou u plného materiálu, ale odlitek (do písku), o kterém je tu řeč, by u mě z AlSi7Mg03 vyšel tak na 135Kč/kg (400Kč/ks) + dph a modelové zařízení s životností 2000ks odlitků na cca 6000,- .
to RaS: to, co píšeš, je zcela jistě pravda. na druhou stranu je nutné říci, že je spousta výrobků, u kterých se odlitky ne jednou, ale několikanásobně vyplatí a nemusí se jich dělat ani extra velké série. už při 20ks je někdy rozumnější a hlavně ekonomičtější jít do odlitku. mohl bych ti vyprávět
.
to RaS: to, co píšeš, je zcela jistě pravda. na druhou stranu je nutné říci, že je spousta výrobků, u kterých se odlitky ne jednou, ale několikanásobně vyplatí a nemusí se jich dělat ani extra velké série. už při 20ks je někdy rozumnější a hlavně ekonomičtější jít do odlitku. mohl bych ti vyprávět

Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
jasně pokud děláš něco kde máš 50% a víc odpadu, složitej odlitek kterej by se třeba složitě obráběl atd tak se to asi vyplatí lít do písku i při malé serii ale to hlavně za předpokladu že ti nejde o jakost materiálu.., já dělám z vysocepevnostních slitin hliníku 7075, certal atd.. a to mě nikdo v požadované kvalitě jako u tyče neodleje, a to ani tlakově do špičkové drahé formy..ale v tomhle případě se to podle mě nevyplatí..
-
Doplnim vstupni data. Model na odlevani do pisku mam. Problem byl se slevarnou - myslim, ze zde v diskuzi byl popisovan houbovyty odlitek,ktery se zlepsoval medi jako kostkou cukru. Slevarna nejen dodavala male mnozstvi az po zebrani. Tak jsem to nahradil obrabenim z plneho materialu - tycoviny.Gulliver64 píše:nevím jaké ceny jsou u plného materiálu, ale odlitek (do písku), o kterém je tu řeč, by u mě z AlSi7Mg03 vyšel tak na 135Kč/kg (400Kč/ks) + dph a modelové zařízení s životností 2000ks odlitků na cca 6000,- .
to RaS: to, co píšeš, je zcela jistě pravda. na druhou stranu je nutné říci, že je spousta výrobků, u kterých se odlitky ne jednou, ale několikanásobně vyplatí a nemusí se jich dělat ani extra velké série. už při 20ks je někdy rozumnější a hlavně ekonomičtější jít do odlitku. mohl bych ti vyprávět.
Protoze delam hodne ze slitin AL, mam dost odpadu - trisek. Nasel jsem u nas malou slevarnicku se dvemi pecemi na asi 30 litru taviciho hliniku, ktera se pouziva 2x do mesice. Takze vlastni slevarnicka a hromady Al trisek mam.
Vyroba je opakovatelna, asi 20 ks kazdych 14 dni, nekdy i 200 ks mesicne v letnim obdobi. Diky zacinajici krizi se drzim radeji u zeme na tech 20 ks.
Tvorba piskove formy je podle mne zdlouhave a drahe. Tak bych potreboval neco, co se nemusi tak pracne tvorit.
Nevim kolik jsou naklady na taveni 1kg al slitiny, ale asi mate pravdu - bude to ztrata casu.
- Gulliver64
to Polesovsky: natavení 1kg v elektrické odporové peci vyjde na cca 6-8 Kč . tavit ale třísky a snažit se z nich odlévat kvalitní odlitky prakticky nejde. třísky mají na svůj objem obrovský povrch který oxiduje a "vytavit" z takovéto suroviny čistou slitinu je velice obtížné. netvrdím že to nejde, jde, ale ve velkém (několik tun, rozbor taveniny, doplnění legurami na požadované chemické složení,...) . pokud mohu doporučit, tak třísky prodej do kovošrotu a odlitky si nechej nalít ve slévárně, ev. to dělej z plného materiálu. odlitek, i sebelepší, má svoje "mouchy", které plný materiál nemá. na druhou stranu, hliníkový odlitek se dá tepelně zpracovat a tím se dá dosáhnout větší pevnosti, obrobitelnosti, tvrdosti, homogenity ...
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
Já bych to jako ztrátu času neviděl. Podle mě by to mohla být i otevřená ocelová forma s trnem ve dně, s tím, že bys musel nechat přídavek na dno odlitku tak 2cm, kvůli propadu taveniny a udělat přepad do druhé dutiny. Rádiusy v rozích tak 6mm a od toho odvodit přídavky na boky. Píšeš, že už jsi využíval pískové formy, jak se ti ty odlitky obráběly? Oproti polotovarům z tyče je to určitě měkčí slitina.
-
Velmi zajimavy udaj. Dekuji. Elektricke odporove pece mame. Ma predstava je natavit prvne 1/2 tavici pece z vetsich kousku (zmetku) a teprve potom pridat slisovane Al trisky. Tim zamezit oxidaci povrchu pri taveni.Gulliver64 píše:to Polesovsky: natavení 1kg v elektrické odporové peci vyjde na cca 6-8 Kč .
Axtra rozbor slouceniny nepotrebuji. Jsou to vysledne jen vika a tam nezalezi na procentu AL , SI, CU a jinych. Klidne to muze byt 100% AL nebo Al60Cu40.
aj podla mna ma ta forma nieco do seba, a hlavne ak si ju vieš vyrobyť sam. na niečo taketo jednoduch tu formu nieje problem navrhnut. a pokial tam nejde o povrch, zlozenie a poréznost vysledneho odliatku tak to moze byt kludne dvojdielna nalevkova forma, princip odlievanie je rovnaky ako do piesku ale bude na opakovatelne použitie.
SolidWORKS 2012 + SolidCAM 2012
-
CNC sustruh pohánanými nástrojmi
5oska DMU eVo 40
a nejaké tie 3osé mašinky :)
-
5oska DMU eVo 40
-
Ted jsem se nahodou podival na porad v TV a tavili Al90Zn10 do nejakych forem. Formu si navrhnu klidne sam v SolidWorksu, ale resim stale jednu otazku. Jak to udelat s prilnavosti aby se po vytaveni odlitek dostal z formy. Forma na slitinu Al se jen lesti nebo vyliva pred tavenim napr vodnim sklem. Formy na plast jsme obcas vystrikali Silikonovym olejem. Proste formy na plast jsem udelal jiz stovky, ale na odlevani kovu - nevim.TOMAX píše:aj podla mna ma ta forma nieco do seba, a hlavne ak si ju vieš vyrobyť sam. na niečo taketo jednoduch tu formu nieje problem navrhnut. a pokial tam nejde o povrch, zlozenie a poréznost vysledneho odliatku tak to moze byt kludne dvojdielna nalevkova forma, princip odlievanie je rovnaky ako do piesku ale bude na opakovatelne použitie.
Predem diky za rady
PS nevite kde koupit Zn pro taveni?
Ted jsem se nahodou podival na porad v TV a tavili Al90Zn10 do nejakych forem. Formu si navrhnu klidne sam v SolidWorksu, ale resim stale jednu otazku. Jak to udelat s prilnavosti aby se po vytaveni odlitek dostal z formy. Forma na slitinu Al se jen lesti nebo vyliva pred tavenim napr vodnim sklem. Formy na plast jsme obcas vystrikali Silikonovym olejem. Proste formy na plast jsem udelal jiz stovky, ale na odlevani kovu - nevim.
Predem diky za rady
PS nevite kde koupit Zn pro taveni?[/quote]
S litím do kovových forem nemám tolik zkušeností, ale každopádně se používá speciální postřik s grafitem ?(název můžu zjistit). Forma musí být ohřátá (plynový hořák),aby nedošlo ke kondenzaci vlhkosti vlivem velkého rozdílu teplot a v lepším případě odvařený a naplyněný odlitek, v horším lítá žhavý hliník všude.To samé platí při nabíráni materiálu z kelímku - nahřát "naběračku".
Ve formě bych doporučoval udělat vtok + nálitky, aby odlitek měl při tuhnutí odkud dosazovat a ve finále k něčemu vypadal.
Ještě k materiálu - většinou se doporučuje míchat čistou slitinu z hutí a vratný materiál (šrot) v poměru 60 : 40 a použít minimálně odplyňovací tablety.
Predem diky za rady
PS nevite kde koupit Zn pro taveni?[/quote]
S litím do kovových forem nemám tolik zkušeností, ale každopádně se používá speciální postřik s grafitem ?(název můžu zjistit). Forma musí být ohřátá (plynový hořák),aby nedošlo ke kondenzaci vlhkosti vlivem velkého rozdílu teplot a v lepším případě odvařený a naplyněný odlitek, v horším lítá žhavý hliník všude.To samé platí při nabíráni materiálu z kelímku - nahřát "naběračku".
Ve formě bych doporučoval udělat vtok + nálitky, aby odlitek měl při tuhnutí odkud dosazovat a ve finále k něčemu vypadal.
Ještě k materiálu - většinou se doporučuje míchat čistou slitinu z hutí a vratný materiál (šrot) v poměru 60 : 40 a použít minimálně odplyňovací tablety.
forma sa aj lestia a aj sa pridava latka zabranujuca prilnutiu odliatku na stenu formyPolesovsky píše:Ted jsem se nahodou podival na porad v TV a tavili Al90Zn10 do nejakych forem. Formu si navrhnu klidne sam v SolidWorksu, ale resim stale jednu otazku. Jak to udelat s prilnavosti aby se po vytaveni odlitek dostal z formy. Forma na slitinu Al se jen lesti nebo vyliva pred tavenim napr vodnim sklem. Formy na plast jsme obcas vystrikali Silikonovym olejem. Proste formy na plast jsem udelal jiz stovky, ale na odlevani kovu - nevim.TOMAX píše:aj podla mna ma ta forma nieco do seba, a hlavne ak si ju vieš vyrobyť sam. na niečo taketo jednoduch tu formu nieje problem navrhnut. a pokial tam nejde o povrch, zlozenie a poréznost vysledneho odliatku tak to moze byt kludne dvojdielna nalevkova forma, princip odlievanie je rovnaky ako do piesku ale bude na opakovatelne použitie.
Predem diky za rady
PS nevite kde koupit Zn pro taveni?
SolidWORKS 2012 + SolidCAM 2012
-
5oska DMU eVo 40
-
5oska DMU eVo 40