CNC ve FreeCAD

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 11 lis 2017, 11:44

Pokud myslíš vibrace od vrtačky, tak toho se nesmím bát, protože jestli vůbec někdy ten stroj dokončim užije si vibrací určitě víc než při vrtání.
Pnutí v betonu myslím žádné nebylo,nebo je minimální, alespoň podle všeho co jsem o tom materialu doposud četl.
Jestliže se to přesto hnulo, tak to bude předpokládím velmi málo, když portál je silný 200mm a díry mají asi 30mm do hloubky.
Už jsem vyčistil a uklidil měřicí fidlátka, našel v prachu na podlaze dvě kuličky, nápadně připomínající ty ve vozíkách a hlavněse blíží konec dalšího roku.
Proto si myslím že už byl nejvyšší čas ukončit fázi jemných prací a konečně dělat něco co je vidět a ne se jen šmudlat s hodinkama.
Flexou jsem zdrsnil prodlužovací matice M6 a konec opatřil šroubem s velkou hlavou.
IMG_2256.JPG

Díry jsem tedy nakonec převrtal na 16mm aby se mi je podařilo lépe naplnit tmelem-lepidlem.
Zalepil jsem to směsí cementu a epoxydu, asi objemově 1 díl epoxydu a 3 díly cementu.
IMG_2257.JPG

Chápu že na koncové mikrospínače je to asi přehnaná konstrukce, ale kdybych se náhodou nechal při utahovnání unésti emocema,
nebo až to jednou ten koncák přejede, tak ať to raději zlomí držák než aby se to vytrhlo s kitem a barvou.
Pravdou je, že kdybych si ty závitové vložky dal již do formy bylo by to nepoměrně snadnější a určitě by to i lepší drželo.
Teď to musím s někým otočit na druhou stranu a vyvrtat díry na připevnění motoru osy X,
které by se do formy už dělaly špatně protože vycházely na horní stranu formy.
IMG_2266.JPG
Vepr
 
Příspěvky: 137
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 11 lis 2017, 15:35

Cement s epoxidem??? O této kompozici jsem nikdy nic neslyšel ,má to nějaký důvod ?? proč ne třeba křemičitý písek?
grade065
 
Příspěvky: 112
Registrován: 09 led 2015, 01:45

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 11 lis 2017, 16:05

To není žádná specialní kompozice :-) Potřeboval jsem směs která nepoteče a zároveň bude dostatečně jemná aby se dala natlačit kolem matice.
Suchý písek nemám a ten co jsem z něj vyrobil portál je hotová směs s kamínkama až do několika milimetrů, musel bych to nějak prosít.
Takže cement byla jediná sypká hmota jako plnivo, dělá se stím stejně jako s chemickou kotvou, ovšem za několikanásobně nižší cenu.
Možná to je dokonce nivelačka, nebo zednické lepidlo, mám to přesypané v plechovce, takže už nevím co to je a kde jsem to vzal,
použil jsem to na odmaštění betonu po frézování ..
Vepr
 
Příspěvky: 137
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 11 lis 2017, 16:28

No to bych se teda bál.... aby ta zásada nějak nenarušila polymeraci ...jak to dopadlo zatvrdlo to?
grade065
 
Příspěvky: 112
Registrován: 09 led 2015, 01:45

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 11 lis 2017, 17:01

Takhle odborně chemicky jsem nad tím pravda nepřemýšlel.
V dílně mám 19 stupňů a teď je to asi 20 hodin, je to tvrdé a napovrchu lepkavé což je zatím normální.
Zbytek z kelímku ve kterém jsem to míchal jde na kaši rozdrtit v kombinačkách podle mě s přiměřeným úsilím.
Prohnutý zbytek o síle asi 3mm a délce 15 jde v prstech zlomit zrozhodně s větším úsilím než měsíc starý obyčejný cemento-beton
Samozřejmě to má menší pevnost než kdyby v centimetrové kostičce byly 3mm kamínky křemičitého písku.
Za další dva dny to snad bude trvdé jak si představuji - podám hlášení :-)
Jinak při otáčení bloku nám došly síly a dost hrubě jsme to položili na trámek přímo jedním tím zalepeným
šroubem a trochu jsme s tím lomcovali a materiál se nevydrolil.
Naposledy upravil Vepr dne 11 lis 2017, 18:36, celkově upraveno 1
Vepr
 
Příspěvky: 137
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 11 lis 2017, 17:54

No tak to snad bude v pohodě kdyby to nějak reagovalo tak by to asi vůbec netvrdlo nebo by to zkřehlo a popraskalo změna barvy aj. Sorry za děsení :D
grade065
 
Příspěvky: 112
Registrován: 09 led 2015, 01:45

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 14 lis 2017, 21:26

Směs vytvrdla tak, že dokonale splní ůčel. Tvrdé na vryp jako beton s pískem to ale není.
Jde do toho říznout/škránbout nožem, je to asi tím že v tom je jen jemný cementový prach,
nebo jsem použil příliš moc epoxydu a málo plniva a ten epoxyd mezi je prostě jen umělá hmota.

Závitové vložky M8 pro držák motoru X jsem po zde zmíněných pochybnostech raději zalepil směsí z písku ze kterého je celý portál.
Aby se mi hrubá směs podařila do děr lépe pěchovat, tak jsem zvětšil díry na 25mm.
IMG_2268_0.mp4
(8.72 MiB) 6 krát

Již druhý den je spoj dokonale tvrdý, jestli to je ale proti vytržení lepší než samotný cement nevím.
Hotovo
IMG_2270.JPG


Před barvením jsem zaslepil všechny závity. Teď budu zase nějakou dobu smrdět polysterovým tmelem a všude bude spousta prachu.
IMG_2271.JPG


Spojovací plochy jsem podle pravítka srovnal, že jsou rovnoběžné a rovné, ale po předchozích zkušenostech
absolutně nevěřím že mám pravý úhel s rovinou kolejnic X a taky nemám nejmenší páru jak bych si to mohl teď ověřit.
A i kdyby to bylo v pravým úhlu tak to pravítko co mám je 0,01mm prohnuté, tak že až to na sebe postavím určitě mezi deskama stolu a portálu bude někde mezera.
To ale budu při největším optimismu řešit až koncem roku a pak si nechám poradit čím mezery vyplnit, tak abych to mohl v případě potřeby rozebrat.
Kdyby to bylo ze železa tak to bude jednoduché, prostě to šroubama dotahnu a ono se to srovná.
U toho betonu ale mám obamy aby když to budu při utahování šroubů namáhat tahem, tak aby to neprasklo.
IMG_2277.JPG
Vepr
 
Příspěvky: 137
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Reklama

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod DwPetr » 14 lis 2017, 22:02

Máš to pěkný, k těm kotvám, ta chemie není zase tak drahá a drží to neskutečně, rozhodně bych ji používal.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200
Uživatelský avatar
DwPetr
 
Příspěvky: 626
Registrován: 23 zář 2016, 08:25

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod gnat » 14 lis 2017, 23:08

Chemie sice drahá není, ale ty hubice lezou do peněz. Běžně jich na 1 kartuš kotvy spotřebuju několik desítek. Netuší někdo jak je čistit ?
SABLE-2015
gnat
 
Příspěvky: 847
Registrován: 24 úno 2009, 22:14
Bydliště: doma

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 15 lis 2017, 00:19

Chemickou kotvu jsem nepoužil proto, protože mi zbylo několik kilo epoxydu a tak se to přímo nabízelo,
nehledě na to že s tím piskem to asi bude s tou chemií pevnostně srovnatelné.
No a hlavně mi to baví. :D
Vepr
 
Příspěvky: 137
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod DwPetr » 15 lis 2017, 00:47

OK

Jedna technická, když jsem si pročetl celý vlákno, zaujala mě otázka váhy Z, nedala by použít protiváha? když pominu že by stačil slabší motor, šetřilo by to i matici hádám a zvýšilo rychlost rozběhu.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200
Uživatelský avatar
DwPetr
 
Příspěvky: 626
Registrován: 23 zář 2016, 08:25

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod prcek » 15 lis 2017, 10:31

DwPetr píše:OK

Jedna technická, když jsem si pročetl celý vlákno, zaujala mě otázka váhy Z, nedala by použít protiváha? když pominu že by stačil slabší motor, šetřilo by to i matici hádám a zvýšilo rychlost rozběhu.


Zase by to zvysilo celkovou hmotnost a vsechny setrvacne sily (nevim, jak moc by to na Z vadilo)
prcek
 
Příspěvky: 21
Registrován: 31 říj 2016, 15:26

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod fmodel » 15 lis 2017, 11:05

Už jsem to psal v několikrát ,plynová vzpěra se zásobníkem aby se neměnil tlak ,řešení za pár korun.
fmodel
 
Příspěvky: 3472
Registrován: 26 říj 2011, 22:37

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod filla » 15 lis 2017, 11:36

(D
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
filla
 
Příspěvky: 1566
Registrován: 01 pro 2013, 13:55
Bydliště: Brno

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 15 lis 2017, 14:49

Kam bych dal protiváhu, která by přes nějakou kladku jezdila i s osou X si zatím nedovedu představit.
Šlo by to určitě spočítat (což jsem neudělal) jakou na to budu potřebovat sílu - kroutící moment při 80 kilech Z a kuličkového šroubu průměr 25mm a stoupání 5mm.
Nechám se překvapit až to smontuju jestli to bude jezdit, nebo mi to někdo z Vás spočítá :-)
Doposud jsem věřil že to pro motor SX42-6525 se silou až 25 Nm bude brnkačka ale možná se pletu.
Vepr
 
Příspěvky: 137
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730
PředchozíDalší

Zpět na Zacinam stavet a nevim jak na to

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

smishek.com