CNC ve FreeCAD

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 11 led 2018, 16:38

grade065 píše:No já musím říct že pro mě jako začínajícího stavitele je tohle vlákno vyloženě přínos ,nemálo věcí jsem přehodnotil a to i na poslední chvíli......závidím vám váš tah na bránu to já jsem vyloženě prokrastinátor.... :roll:


Na Internetu je obrovské množství informací, ale pohromadě najít informace o kroucení vodičů, míchání epoxy-betonu, vhodnou výšku stroje a desítky další věcí jsem nebyl schopen.
Právě proto jsem sem na samém začátku vložil svoji konstrukci ve FreeCAD která jde rozebrat a upravit.
Protože by bylo super kdyby někdo chtěl taky stavět stejnou věc zesílil desku Z a dovymyslel a nakreslil například krytování.
Dnes vím že umístění matice na ose Y jsem udělal špatně, zjistil jsem to již při návrhu, ale nevýhody z toho plynoucí jsem podcenil a nechal to tak.
.
Vepr
 
Příspěvky: 247
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 11 led 2018, 20:06

Deska Z je sice jak se patří prohnutá, ale vzhledem k tomu že další úprava by byla nejlépe výroba nové rozhodl jsem se že ji smontuji s též broušenýma výztuhama.
Potěšitelné je že v rovině výztuh se deska zdá se zcela narovnala. Něco jako případné kroucení podél jiných os podrží opravdu bytelná deska XZ, tak že to nakonec možná bude dobré :-)
IMG_2552.JPG
.
Vepr
 
Příspěvky: 247
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 11 led 2018, 23:47

Když matici nasadím tak vlastní vahou sjede po šroubu dolu jak jde lehce.
Sice to na obrázku vypadá lesklé, ale kuličková dráha v matici není vyleštěná, tak že předpokládám že se brzy objeví vůle.
Pokud bude vůle na Z jehož pohyblivá část bude mít asi 30kg může se to projevit, nebo se vahou vůle vždy spolehlivě vymezí ?
IMG_2558.JPG
.
Vepr
 
Příspěvky: 247
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 11 led 2018, 23:52

Do koše s ní.....jestli matice sama sjede tak se vůle neobjeví ale už tam dávno je .....
grade065
 
Příspěvky: 209
Registrován: 09 led 2015, 01:45

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 11 led 2018, 23:54

Ta matka vypadá opravdu děsně :?
grade065
 
Příspěvky: 209
Registrován: 09 led 2015, 01:45

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod gnat » 12 led 2018, 12:45

Přetři jí štětkou na zeleno a dej jí na bazoš.
SABLE-2015
gnat
 
Příspěvky: 872
Registrován: 24 úno 2009, 22:14
Bydliště: doma

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod origosch » 12 led 2018, 16:09

Snad na červeno, jako zmetková strana kalibru. :)
www.mosaznevyrobky.cz
Uživatelský avatar
origosch
 
Příspěvky: 1024
Registrován: 19 dub 2007, 22:39
Bydliště: Kladno

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod atlan » 12 led 2018, 16:12

A kde sitie skrutky a matice kupova l?
atlan
 
Příspěvky: 1002
Registrován: 07 úno 2011, 10:12

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 13 led 2018, 17:45

grade065 píše:Ta matka vypadá opravdu děsně :?

Tak jako u ložisek jsou při montáži použité různě velké kuličky, případně se podle nich nabrousí oběžné dráhy, tak mi napadlo jestli to taky tak není u matice a ono je.
Rozebral jsem další 2 matice a přehodil kuličky a sestavil jednu matku která je teď těsnější :-)
Stroj s tímto mizerným materiálem dokončím a při prvních náznacích vůle šrouby, matice i ložiska vyměním za značkové, které po špatných zkušenostech pořídím raději i s opracováním.
.
Vepr
 
Příspěvky: 247
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod chb » 13 led 2018, 18:11

koukni sem, konec 6 strany a další - mé čarování s kuličkami
http://forum.strojirenstvi.cz/viewtopic.php?f=21&t=11146&hilit=tolerance+kuli%C4%8Dek&start=75
Víťa - BF20 - upraveno na CNC, soustruh CJM250, Mach3 + SS, 3D Průša, ostřička nástrojů
chb
 
Příspěvky: 1799
Registrován: 12 bře 2013, 20:24
Bydliště: Havl. Brod

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 13 led 2018, 20:56

Já bych vás od toho předepínání nebo vymezování vůle výběrem kuliček chtěl odradit . Sám jsem měl v plánu to udělat ale nakonec jsem dospěl k tomu že to u válcovaného šroubu s půlkulatým profilem závitu nelze .
Ne že by se to nedělalo ale podle mě je to možné pouze u okružovaných nebo broušených šroubů s "gotickým" profilem ve kterém dojde k 2bodovému styku ....
Ten válcovaný šroub pujde předepnout pouze dvojitou maticí.I kdyby jste nakrásně vybral ty kuličky podaří se vám zmenšit vůli třeba na 10-20um avšak v místě jednobodového styku bude zatížení patrně příliš vysoké a bude to znamenat rychlé opotřebení a vůle se zase rychle zvětší.Za zmínku taky stojí že pokud nebudete mít posuvy zcela bez vůle tak v místech vůle (rohy, kouty,kulové frézy)budete mít poskákaný povrch ...dokážu si taky představit že v těch místech dojde k nepěkným oscilacím nástroje které ho spolehlivě zničí....
grade065
 
Příspěvky: 209
Registrován: 09 led 2015, 01:45

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod chb » 13 led 2018, 22:50

dovolím si nesouhlasit ...
válcovaný šroub či matka určitě není válcovaný přesně na průměr vložených kuliček. Navíc bych ani moc nevěřil na shodné/pravidelné stoupání - tedy když se budeme bavit v tisícinách.
čínský válcovaný "bezvůlový" šroub v hobby ceně mívá vůli někde okolo 5 setin. Výběrem kuliček - většinou větších než dal číňan, to jde snížit někam na 1-2 setiny.

Udělat z toho předepnutou matici nejde. Pokud by se podařilo vybrat kuličky řekněme s cílovou vůlí pod 0,005 - tak se to pak v některé části šroubu vůbec neprotočí.

Jinak to o vůlích, odskákanem povrchu a ničení nástrojů je pochopitelně pravda, ale hobby frézky s tím už nějak musí žít.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC, soustruh CJM250, Mach3 + SS, 3D Průša, ostřička nástrojů
chb
 
Příspěvky: 1799
Registrován: 12 bře 2013, 20:24
Bydliště: Havl. Brod

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 13 led 2018, 22:53

:wink: a z čím nesouhlasíte?
grade065
 
Příspěvky: 209
Registrován: 09 led 2015, 01:45

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod chb » 14 led 2018, 11:35

:-) jasně - válcovaný šroub má nějakou vůli - mohu dát větší kuličky - mohu rovnou pořídit dvojitou matici - mohu pořídit broušený šroub - případně broušený šroub ve vyšší přesnosti ...
Ve stejném sledu roste přesnost ale i cena.

Dělám projekt, mám zkušenosti a pak něco zvolím ...
nebo jsem cosi na počátku koupil a nyní stojím před otázkou, zda to zahodit - nebo si alespoň trochu pomoci.

Souhlasím, že kupovat levnou čínu a věřit na změnu kuliček je nesmysl
tvrdím ale, že pokud mám levnou čínu a nechci ji hned zahodit, že mi výměna kuliček trochu pomůže
Víťa - BF20 - upraveno na CNC, soustruh CJM250, Mach3 + SS, 3D Průša, ostřička nástrojů
chb
 
Příspěvky: 1799
Registrován: 12 bře 2013, 20:24
Bydliště: Havl. Brod

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 14 led 2018, 12:00

Samozřejmě máte pravdu že je lepší vyměnit kuličky než vyhodit šroub do koše......ale vzledem k výsledku jsou i jiné možnosti....třeba ho prodat a odepsat menší ztrátu ...
Vepř psal že se to snaží dělat co nejlépe protože má zkušenost že s postupem prací jde kvalita do pr****
No a tohle je přesně ten případ....
grade065
 
Příspěvky: 209
Registrován: 09 led 2015, 01:45

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730
PředchozíDalší

Zpět na Zacinam stavet a nevim jak na to

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

smishek.com