CNC ve FreeCAD

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 17 led 2018, 10:20

Reinkarnace píše:A dá se tomu věřit, že vrchní plocha lineáru je bez nerovností a rovnoběžná s vlastní dráhou lineáru ve/po které které jezdí vozík?


V mém případě se tomu věřit nedá, někde v tomto vlákně jsem se tomu věnoval.
Přišel jsem na to při kontrole rovnoběžnosti kolejnic.
.
Vepr
 
Příspěvky: 268
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Josef » 18 led 2018, 00:33

Nevěř ničemu, aniž by jsi si ti ověřil, pokud můžeš. Kolejnice nemusí být na nefunkčních plochách v souběhu. Měří se vždy pomocí vozíků. Změř si, jak ti běží plocha stolu a její rovinnost. Ten úhelník máš třídy 00, nebo běžný. Nejlépe to zjistíš, když ten úhelník otočíš o 180° a změříš znovu. pokud to bude stejné, paráda, pokud ne, úchylku přepočítej. Stejně změř i druhou osu vůči Z. Přitáhnout můžeš, ale jen "nasladko" rukou, aby se nevyvrátil. Neprošponovat!
Josef
Sponzor fora
 
Příspěvky: 2323
Registrován: 19 lis 2006, 22:25
Bydliště: Huslenky

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 18 led 2018, 01:13

Josef píše:Nevěř ničemu, aniž by jsi si ti ověřil, pokud můžeš. Kolejnice nemusí být na nefunkčních plochách v souběhu. Měří se vždy pomocí vozíků. Změř si, jak ti běží plocha stolu a její rovinnost. Ten úhelník máš třídy 00, nebo běžný. Nejlépe to zjistíš, když ten úhelník otočíš o 180° a změříš znovu. pokud to bude stejné, paráda, pokud ne, úchylku přepočítej. Stejně změř i druhou osu vůči Z. Přitáhnout můžeš, ale jen "nasladko" rukou, aby se nevyvrátil. Neprošponovat!


To s těma vozíkama jsem myslím na tvoji radu již provedl. Všiml jsem si při zaškrabávání že podklad byl podle pravítka dokonale rovný, ale když jsem položil pravítko na přišroubovanou kolejnici, tak to se kývalo jako když pod ním jsou nečistoty.
Úhelniĺk je din 875 tŕída 0 s rozměrem 300x200x8 a ty šrouby jsem zašroubval rukou a dal jsem je tam jen proto, aby mi úhelník při nepozornosti nespadnul. Portál jsem ještě nerovnal a při pojíždění osou Z nahoru dolu je na 200mm odchylka ve směru Y cca 0.01 a ve směru X 0.05. Při pojíždění osou X a hodinkama na upínací desce se hodinky ani nehnou. Vypadá to tedy že kolejnice Z nejsou v pravém úhlu s kolejnicema X.
.
Vepr
 
Příspěvky: 268
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 22 led 2018, 20:39

Spojovaci desky mezi portál a spodní díl stroje jsou frézovány a potom jsem je zaškrabal podle pravítka.
Protože jsem měl v plánu vytvořit mezi nima mezeru, portál srovnat to úhlů a mezeru vylít nějakou pryskyřicí, příliš pečlivosti jsem škrabání nevěnoval.
Po posazení portálu zůstaly tedy mezi deskami spáry, které se daly předpovídat již podle špinění pravítka při škrabání, jednalo se o fleky po obvodě desek.
I při řádném dotažení šla do největší spáry vsunout 0,04 měrka až asi 30mm hluboko.
Při snaze dostat portál do pravého úhlu jsem si se strojem hrál a různě dotahoval spojovací M16 šrouby.
Teď po několika týdnech dotahování spáry zcela zmizely a nevejde se tam ani 0,01, tedy předpokládám že desky na sobě sedí celou plochou.

Chci tím říct že mnou namíchaný epoxy-beton je asi trochu jako těsto, protože se spáry znovu neobjeví ani když šrouby na zkoušku povolím - desky jsou dokonale rovnoběžné.
Je tam samozřejmě někde schovaná síla která o 0,04 mm drží v rovině 20mm silnou železnou desku. Každý den to měřím a stále je to rovné.
Jestli je to dobře nevím, ale zatím jsem rád že jsem mohl vynechat jednu fázi stavby, kterou mělo být lití pryskyřice mezi spojovací plochy.
Pravý úhel ve směru Y není dokonalý asi 0,01mm při pojezdu Z 200 mm nahoru/dolu, ostatní je bez detekce odchylky.
.
Vepr
 
Příspěvky: 268
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod atlan » 23 led 2018, 08:44

Ake su doby vytvrdnutia toho betonu a pri akej teplote a vlhkosti? Tym ze si to namaloval tomu nepomohlo.
No uvidis o rok ked to zmerias co a kde sa pohlo este.....
atlan
 
Příspěvky: 1142
Registrován: 07 úno 2011, 10:12

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 23 led 2018, 14:17

atlan píše:Ake su doby vytvrdnutia toho betonu a pri akej teplote a vlhkosti? Tym ze si to namaloval tomu nepomohlo.
No uvidis o rok ked to zmerias co a kde sa pohlo este.....

Spodní díl je rok starý a portál asi 4 měsíce, teplota je v půměru 20°C, vlhkost se pohybovala 50% - 80%.
Písek a štěrk byl koupen v pytlích a označený jako suchý.
.
Vepr
 
Příspěvky: 268
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 28 led 2018, 23:18

Vypadá to že má velké dotvarování .temperace by to asi zastavila ale to už je jedno.
grade065
 
Příspěvky: 270
Registrován: 09 led 2015, 01:45

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 02 úno 2018, 22:22

Má smysl kabely a hadice nějak v řetězu rovnat a fixovat ?
IMG_2666.JPG
.
Vepr
 
Příspěvky: 268
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 02 úno 2018, 23:21

Nefixovat aby se mohli hýbat :wink:
grade065
 
Příspěvky: 270
Registrován: 09 led 2015, 01:45

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod atlan » 03 úno 2018, 03:37

No povedal by som ze aspon na jednej strane icj upevnit pevne musis.
atlan
 
Příspěvky: 1142
Registrován: 07 úno 2011, 10:12

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 03 úno 2018, 12:35

Na jiném stroji (laser-hračka) kabely do řetězu při pohybu zajíždějí a vyjíždějí a tedy se uvnitř o sebe šoupou, podle toho v jakém poloměru se ohýbají uvnitř dutiny v řetězu.
Modré hadice na vodu jsem dal dost tuhé aby se snadno nezmačkly a tak ne zneprůchodnily.
Vzal jsem schválně hodně velký řetěz aby měl velký poloměr ohybu, přesto je odpor třech hadic znát, jak se snaží řetěz narovnat.
Při ohýbání ve svazku kabelů hadice ale tuhostí tak převládají, že měkčí kabely utiskují a při manipulaci s řetězem je slyšet vrzání jak se hacice s kabelama o sebe třou.
Nebylo by dobré ty kabely něčím namazat aby po sobě klouzaly ?
.
Vepr
 
Příspěvky: 268
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 12 úno 2018, 18:44

Tak co pane mistr ? Co první šponka?
grade065
 
Příspěvky: 270
Registrován: 09 led 2015, 01:45

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 14 úno 2018, 00:27

Kdepak - téměř jsem se nehnul. Řeším bydlení,topení,větrání, musím udržovat jiný projekt, protože se blíží sezóna,
kamarády s jinýma hračkama, nebydlím sám a k tomu se ještě tak trochu něčím musím živit :-)
Nakreslil jsem si držáky na koncáky, držák na energetické řetězy a motoru X.
Zatím pár týdnů čekám až mi firma dodá objednané plechy - snad příští týden.
Na místní doporučení jsem pořídil trochu větší rozvaděč. Když přišel malinko jsem se lekl, protože je to almara jako kráva.
100x80x30 vypadá v reálu větší než obrázek na webu a k tomu nečekaně váží 50Kg.
Na cestě jsou ložiska s kosoúhlým stykem z Ćíny, které jsme zde také probírali.
Zatím jsem vzal jen jeden pár abych viděl jaká to bude kvalita a taky pro to že v poslední době mi celnice zadrží snad každou zásilku a platím, tak abych se vešel do ceny.
Objednal jsem z Taiwanu ještě jeden driver, ten přišel bez chladiče a samozřejmě zase CLO, tak se dohaduju s Taiwancem co si říká Linda a ještě do toho tam měli to zemětřesení.
Protahal jsem všechny kabely a nasoukal je do trubky a zavedl až do rozvaděče včetně trubek na chlazení vřetena.
Vývodku na 40mm odpadní trubku, podpěru pro ní a průchodka na řemen X - opět 3D tisk
IMG_2736.jpg

IMG_2734.jpg

IMG_2737.jpg
.
Vepr
 
Příspěvky: 268
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 14 úno 2018, 22:40

Dnes dorazil pár ložisek 7004 a jsem maximálně spokojen.
https://www.aliexpress.com/item/7000-70 ... 0.0.7oWego
Po namontování do původního domku jde šroubem velně točit a zároveň nemá vůbec žádnou vůli.
Při největší síle kterou se rukou opřu do stolu se hodinky ani nehnou.
V jednoduché matici na mizerném šroubu je vůle asi 0,015.
.
Vepr
 
Příspěvky: 268
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod grade065 » 14 úno 2018, 23:31

No paráda a za pár korun co? Kde by jsme bez těch kluků žlutejch.... :D :D :D
Jen kdyby ta doprava nebyla tak dlouhá :roll:
grade065
 
Příspěvky: 270
Registrován: 09 led 2015, 01:45

PředchozíDalší

Zpět na Zacinam stavet a nevim jak na to

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

smishek.com