CNC ve FreeCAD

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 14 bře 2018, 23:47

Když takto propojim hadičky, je zaručeno že budou mazat všechny vozíky?
Je rozumné zároveň udělat odbočku do matice, nebo bude lepší mít pro ní samostané mazání?
IMG_2872.jpg
.
Vepr
 
Příspěvky: 289
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Josef » 15 bře 2018, 00:03

Tak to není nejlepší řešení (spíš je to úplně špatně), Každé mazané místo má mít svoji dávkovací jednotku, která dávkuje olej dle požadovaného množství. Olej od čerpalda (které se zapíná v cyklech) se přivede do dávkovacích jednotek a od každé jednotky jde hadička, nebo trubka jen do jednoho vstupu mazání (komponenty), např vozíku, nebo matice či ložiska. Ta dávkovací jednotka při každém tlakovém impulzu vytlačí pouze tolik oleje, na kolik je seřízená a impulz může trvat třeba 5 minut. Tím, že každé mazané místo má svoji jednotku, je zaručeno, že to bude mazat všude jak má a ne jen tam, kde je nejmenší odpor průtoku. Na mazání se používají bílé hadičky, modré jsou na vzduch. I ty kolínka a téčka jsou na vzduch. To co máš našroubované na vozíku je koncovka pro dekalamitku, ne pro hadici. Může se to vyzout.
Naposledy upravil Josef dne 15 bře 2018, 00:08, celkově upraveno 1
Josef
Sponzor fora
 
Příspěvky: 2375
Registrován: 19 lis 2006, 22:25
Bydliště: Huslenky

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod fmodel » 15 bře 2018, 00:05

Na centru mám každou zvlášť průměr 4mm díra 2mm
Uživatelský avatar
fmodel
 
Příspěvky: 4056
Registrován: 26 říj 2011, 22:37

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Josef » 15 bře 2018, 00:11

fmodel píše:Na centru mám každou zvlášť průměr 4mm díra 2mm

Ano, to je správně. Čtverka je na koncový rozvod, šestka na přívod k dávkovačům.
Josef
Sponzor fora
 
Příspěvky: 2375
Registrován: 19 lis 2006, 22:25
Bydliště: Huslenky

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 15 bře 2018, 00:48

Neplánuju centrální mazání, protože jak tu někdo psal,
tak při mém hobby šmudlání bude stačit namazat jednou za půl roku.
Hadičkama jsem to pospojoval, protože se přímo k maznicím s ručním lisem nedostanu.
Tohle tedy myslíte že nebude dlouhodobě fungovat a bude spolehlivější vozíky mazat jednotlivě?
.
Vepr
 
Příspěvky: 289
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod milan584 » 15 bře 2018, 05:40

Vepr píše:Tohle tedy myslíte že nebude dlouhodobě fungovat a bude spolehlivější vozíky mazat jednotlivě?

Nebude to fungovat už od prvního okamžiku.
Protože i na vazelínu platí fyzikální zákony a tudíž "poteče" přesně podle hydraulického odporu každé větve (sekce.....).
Buď musí být samostatné dávkovače (tudíž to udělané to tak, jak se to cca 100 :) let dělá) a nebo musí být jednotlivá mazací místa.
milan584
 
Příspěvky: 834
Registrován: 12 kvě 2009, 14:17
Bydliště: na jihu

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 28 bře 2018, 19:06

Nakonec jsem na mazací lis použil přítlačnou koncovku, kterou jsem ještě na soustruhu trochu zmenšil.
Teď se všude v pohodě vejdu, mazání matice to ale neřeší.
IMG_2924.jpg


Držáky mikrospínačů sedí na vytisklých distančních sloupkách.
IMG_2916.jpg


Díry pro přišroubování držáku mikrospínače, jsem ale špatně navrhl
a tak mikrospínač limit X cvakne až v poloze kdy je část vozíku mimo kolejnici.
IMG_2921.jpg

Je to velká prasárna, nebo to ničemu nevadí ?
.
Vepr
 
Příspěvky: 289
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod atlan » 28 bře 2018, 19:20

Az sa ti vysypu gulicky tak sa z toho po tototo....
atlan
 
Příspěvky: 1252
Registrován: 07 úno 2011, 10:12

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 28 bře 2018, 19:27

atlan píše:Az sa ti vysypu gulicky tak sa z toho po tototo....

Vychází to tak, že se nesypou, ještě by to sneslo 3mm než by mohla vypadnout.
Myslím jestli se nějak nebude ničit těsnění, nebo něco jiného co mi teď nedochází?
.
Vepr
 
Příspěvky: 289
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod RaS » 28 bře 2018, 21:00

no těm stírátkům by nemuselo dělat dobře kdyby jezdili pořád přes tu hranu, mohli by nabrat špinky pod stírátko.. nicméně v systému můžeš nastavit rozjezd o ty 3mm kratší a do té krajní polohy to stejně nedojede
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS
 
Příspěvky: 7679
Registrován: 26 bře 2009, 10:12
Bydliště: Úvaly

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 28 bře 2018, 22:33

RaS píše:no těm stírátkům by nemuselo dělat dobře kdyby jezdili pořád přes tu hranu, mohli by nabrat špinky pod stírátko.. nicméně v systému můžeš nastavit rozjezd o ty 3mm kratší a do té krajní polohy to stejně nedojede

To je pravda, nastavím to tak, aby to běžně do této polohy nejezdilo.
K situaci že to tak daleko vyjede dojde jen v případě, že se něco pokazí - bude to mimo plánovaný rozsah pohybu.
Ty 3mm jsem myslel stav že by začaly vypadávat kuličky, teď už je stírátko asi 10mm mimo kolejnici.
.
Vepr
 
Příspěvky: 289
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Mex » 28 bře 2018, 23:36

Vepr píše:Díry pro přišroubování držáku mikrospínače, jsem ale špatně navrhl
a tak mikrospínač limit X cvakne až v poloze kdy je část vozíku mimo kolejnici.
Je to velká prasárna, nebo to ničemu nevadí ?

Asi jsem netvrdlej, ale to je nějaký problém ohnout z kousku plechu nebo třeba na 3D tiskárně vytisknout nějakou páčku, případně udělat nějakou mezidesku, která bude držet spínač v jiné poloze?
Mex
 
Příspěvky: 3737
Registrován: 06 úno 2014, 23:29

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod RaS » 29 bře 2018, 07:08

Mex píše:
Vepr píše:Díry pro přišroubování držáku mikrospínače, jsem ale špatně navrhl
a tak mikrospínač limit X cvakne až v poloze kdy je část vozíku mimo kolejnici.
Je to velká prasárna, nebo to ničemu nevadí ?

Asi jsem netvrdlej, ale to je nějaký problém ohnout z kousku plechu nebo třeba na 3D tiskárně vytisknout nějakou páčku, případně udělat nějakou mezidesku, která bude držet spínač v jiné poloze?


to je práce :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS
 
Příspěvky: 7679
Registrován: 26 bře 2009, 10:12
Bydliště: Úvaly

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod zkarny » 14 dub 2018, 18:55

... koncový spínač má DVĚ důležité funkce.

Ta první je zřejmá z názvu - určuje konec aktivní osy slouží tak jako elektrický nebo elektronický doraz.

Druhá funkce koncového spínče identifikuje ABSOLUTNÍ polohu na ose. Řízení osy s inkrementálním odměřováním nebo přímé řízení krokových motorů bez zpětné vazby je bez této znalosti obtížné a zlepšení přesnosti osy nastavením korekcí v programu (např. Mach3, Mach4) nemožné.

Bylo by škoda se takovou maličkostí jako je držák koncového spínače připravit o další zlepšení stroje.

... a přeji úspěch. ZK
zkarny
 
Příspěvky: 1
Registrován: 19 bře 2018, 09:03

Re: CNC ve FreeCAD

Příspěvekod Vepr » 14 dub 2018, 21:19

Jeden spínač mám pro případ poruchy, budu s ním vypínat "enable" na driveru.
Druhý o něco blíž asi tak 1mm bude ta kalibrace, nebo jak bych to nazval - nulová poloha.
Spínače umožňují promáčknout, tedy přejet polohu o 5mm, takže nehrozí jejich rozmáčknutí.
IMG_2955.JPG
.
Vepr
 
Příspěvky: 289
Registrován: 03 bře 2014, 23:34

Předchozí

Zpět na Zacinam stavet a nevim jak na to

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

smishek.com