Smazat

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
kovoel
Příspěvky: 515
Registrován: 12. 2. 2014, 9:04
Bydliště: Kousek od Prahy

12. 12. 2016, 8:38

Smazat
Naposledy upravil(a) kovoel dne 8. 7. 2018, 3:53, celkem upraveno 1 x.
V20
bobanbob
Příspěvky: 229
Registrován: 9. 6. 2016, 5:15
Bydliště: Nechanice
Kontaktovat uživatele:

12. 12. 2016, 8:56

dost malý a dost drahý . :D u nás na vsi je 125 kg ještě sele :D :D :D
kovoel
Příspěvky: 515
Registrován: 12. 2. 2014, 9:04
Bydliště: Kousek od Prahy

12. 12. 2016, 9:15

Ahoj
Naposledy upravil(a) kovoel dne 5. 7. 2018, 8:06, celkem upraveno 1 x.
V20
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 5699
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

12. 12. 2016, 9:25

Ideální porážková váha, 110 až 135 kg. Kvalitní, ještě celkem mladé maso a navíc na mléku. Nebývá prorostlé sádlem, ale moc z něho nevyškaříš. Dvoumetrákové prase je dávnou minulostí. Maso jak špagáty. Bůček (bok) více sádla jak masa atd. Dříve jsem dělával zabíjačky, tak vím o čem píšu. Pokud by jste se chtěli zeptat, zda jsem neměl výčitky to prase (berana, býka) zabít, tak ne.Řekl jsem mu dvakrát, třikrát soudruhu a šel...
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 10119
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

12. 12. 2016, 10:44

kovoel píše: Ale z ničehničeho nic začalo být zlé na ty ostatní menší a ani je nepustí ke korytu.
Myslíš tohle ? A jak pěkně chrochtá .
Přílohy
Kalousek.jpg
Kalousek.jpg (5.83 KiB) Zobrazeno 4760 x
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
Kilovolt
Sponzor fora
Příspěvky: 829
Registrován: 21. 10. 2009, 9:59
Bydliště: Podřipák jak vyšitej!

12. 12. 2016, 10:48

Jenomže tohodle už odstavil od korejtka Bureš :D

PS:nechci bejt za rypáka ale u nás se ještě před rokem prodávali čuníci kolem 120kg za 43/kg živí a 48/kg půlky- až ten chov pro prodělek zrušili :cry: , holt to nikdo nechtěl-radši si skákli do kaufu pro polský
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 10119
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

12. 12. 2016, 11:27

Proto tak řve :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
bobanbob
Příspěvky: 229
Registrován: 9. 6. 2016, 5:15
Bydliště: Nechanice
Kontaktovat uživatele:

13. 12. 2016, 5:40

Josef píše:Ideální porážková váha, 110 až 135 kg. Kvalitní, ještě celkem mladé maso a navíc na mléku. Nebývá prorostlé sádlem, ale moc z něho nevyškaříš. Dvoumetrákové prase je dávnou minulostí. Maso jak špagáty. Bůček (bok) více sádla jak masa atd. Dříve jsem dělával zabíjačky, tak vím o čem píšu. Pokud by jste se chtěli zeptat, zda jsem neměl výčitky to prase (berana, býka) zabít, tak ne.Řekl jsem mu dvakrát, třikrát soudruhu a šel...
no tak z toho 125 kg prasete ty bůčky zkus vyudit :D
proti gustu žádnej dišputát :D
ta jateční váha se furt snižuje a s mladostí masa to nemá co dělat velká jatka větší nevemou protože na to nejsou stavěná . výrobci prasat větší nechovají protože nad 125 kg už jsou malé přírustky . ted zrovna na jednom prasečáku spravujeme střechu . chlapi chudák prasata kdyby jste viděly co jim dávají do koryta 7kg granulí na 5 cca 100 kg prasat na den .
ale je pravda že ty 200 kg už jsou hodně sádelnatý . když jsem byl kluk tak se jiná nechovala nebyl problém z takové svině vyškvařit 3 kýble sádla někdy i 4 . ale ty kotlety a krkovice stály za to a buček se vyudil a pěkně uložil do sádla to samí klobásky :D :D
další věc je šlechtění zabíjíme každej rok 180 až 200 kg prase sice už nechováme ale kupujeme od známého z vedlejší vsi ale zase se na zabíjačce sejde celá rodina a všichni se nažerem a ožerem :D a proto vím že dnes je člověk rád když z takové velké svině vyškvaří 1 max 2 smaltovaný kýble sádla a to není moc když je člověk zvyklý vařit na sádle . pro představu mám 169 cm a 130 kilo takže taky jateční :D
a poslední věc je že když mi dojde v mražáku tak zajedu na jatka koupím pulku z 125 kilového selete zpracuju to v bytě v kuchyni hlavu atd uvařím v zavařovacím hrnci udělám 2 tlačenky nebo prejt a je hotovo nemusím tahat brutar atd ale buček tyhle malí prasata prostě nemají :D
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 4887
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

13. 12. 2016, 8:46

Mam tedy obavu, ze mam vic bucku nez ta stihla prasatka. Stareho dedka snad nikdo nesezere :-)
bobanbob
Příspěvky: 229
Registrován: 9. 6. 2016, 5:15
Bydliště: Nechanice
Kontaktovat uživatele:

13. 12. 2016, 8:59

elbarto píše:Mam tedy obavu, ze mam vic bucku nez ta stihla prasatka. Stareho dedka snad nikdo nesezere :-)
do klobás nebo do sekaný by to šlo :D :D
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 5699
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

13. 12. 2016, 10:49

No jo, dříve ta prasata byla skutečně jiná. O žebro kratší, více sádelnatá. Nebyl problém i dvoumetrákového pašíka deseticentimetrové sádlo na hřbetě. Taky se u nás smažilo na sádle, olej se kupoval jen vyjímečně. Ale zase maso pokud možno libovější. Bůčku jsme udili jen kousek, jako dvě dlaně. Nikdo to moc nejedl. Klobásy taky nebyly dopovány příliš sádelnatým. Podbradek (lalok) nejedl nikdo (vlastně kocour, na konci zimy se mu z toho množství, co nám vnutili jako podílek chovatelé, leskla srst, že na slunci házel prasátka).
soustružník
Příspěvky: 790
Registrován: 25. 10. 2009, 2:47

14. 12. 2016, 8:36

Je to dlouhodobý trend. Pořádný bagoun měl jateční váhu přes 4 metráky.
Josef
Sponzor fora
Příspěvky: 5699
Registrován: 19. 11. 2006, 9:25
Bydliště: Valašsko

14. 12. 2016, 9:53

Jenže to maso z toho čtyřmetrákového by jsi dnes určitě nekoupil. To už jsou takové špagáty. To máš stejné jako s hovězím, mladý býček a stará kráva. Kdo to nepozná, tak bývá překvapený. Staré je zase lepší na tažený vývar, to se musí nechat.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“