3f krokace

Re: 3f krokace

Příspěvekod RaS » 13 čer 2013, 21:02

a až čuchneš k servu tak si na krokáč nevzpomeneš.. :D teď jsem byl u někoho a řvali mu tam krokáče.. už si ani ten šílenej zvuk nevybavuju zlatý serva...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS
 
Příspěvky: 7744
Registrován: 26 bře 2009, 10:12
Bydliště: Úvaly

Re: 3f krokace

Příspěvekod sejosef » 13 čer 2013, 22:36

To máš asi pravdu. Jen jsou pro mě AC serva ještě o kategorii výš hlavně cenově. Když jsem se nad tím tak zamýšlel tak po dvoufázových motorech byly jeden čas oblíbené pětifázové, protože bylo potřeba jemnějšího krokování a pak přišli mikrokroky a pětifázové najednou zmizeli. Potom se začali používat třífázové, ale to je taková trochu novinka. Takže i staří ostřílení výrobci musí držet skladem náhrady za ty dvoufázové. Navíc né všechny aplikace jsou tak náročné aby bylo nutné osazovat o něco dražší třífázové motory.
sejosef
 
Příspěvky: 119
Registrován: 17 úno 2008, 15:16
Bydliště: Votice

Re: 3f krokace

Příspěvekod robokop » 14 čer 2013, 06:55

jo v aplikacich kde se moc nehejbe s rychlostma 2f motor vyhovi
kde ale predem konstrukter nemuze ovlivnit rychlosti (tj. nevi zda se nebude pohybovat v oblasti rezonanci 2f motoru) tam by 2f motor pouzit nemel

z toho plyne ze 2f motor je vlastne svymi vlastnostmi nevhodny pro cnc
protoze tam se ta rychlost upravuje podle obrabeni a rezonancim se moc nevyhnes naopak je jeste muzes drazdit obrabenim

proto nikdy na profi produktivnich masinach nebyli krokace ale vyvijeli se servopohony
protoze v dobe 2f krokacu nebylo mozne tu masinu spolehlive postavit na krokacich
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15066
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: 3f krokace

Příspěvekod RASK » 14 čer 2013, 12:10

robokop píše:jo jsou drazsi ale dotaz znel kdyz jsou o tak moc lepsi coz opravdu jsou, proc nejsou rozsirenejsi ...


Ano, na to jsem se přesně ptal a za odpovědi všem děkuji. Postupně zjišťuji, že ty důvody výběru často nesouvisí s kvalitou samotného řešení. Žádné špatné reference o 3-fázových KM jsem tady nečetl.
RASK
 
Příspěvky: 44
Registrován: 06 bře 2007, 00:13
Bydliště: Brno

Re: 3f krokace

Příspěvekod gnat » 14 čer 2013, 13:42

No ale vždyť to tu právě celou dobu meldujem. Když je hlavním kritériem návrhu cena, tak šáhneš po 2f. krokáči. Když jsou hlavním kriteriem co nejlepší dosahované parametry, tak šáhneš po servech. 3f. krokáč je takovej kompromis, ani ryba ani rak.
SABLE-2015
gnat
 
Příspěvky: 866
Registrován: 24 úno 2009, 22:14
Bydliště: doma

Re: 3f krokace

Příspěvekod robokop » 14 čer 2013, 16:08

No ja bych 2f krokac videl jako slepou ulicku v pripade kdy je kriteriem cena
Neb proces kdy zkusis 2f krokac, pak ho vyhodis a pouzijes neco jineho jineho neni zrovna nejlevnejsi

Ne ze by ty 2f krokace vubec nefungovali
Ale tenhle kompromis je celkem krutej
Obecne mi z praxe vychazi na cnc pouzitelne jen male 2f krokace ktere tolik netrpi na rezonance
Takze na takove malinkate strojky ale tech je tu celkem dost
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15066
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: 3f krokace

Příspěvekod bobik » 14 čer 2013, 18:54

No já mám 2f KM 4 a 8Nm. Ale rychloposuv mám nastavenej na 1,5m/min. Mě to stačí. Dokonce mi to slušně vydělává. Ovšem mít kšeft - sériovku několik hodin v kuse denně s dlouhodobým odbytem, tak rychle serva pořídím.
Uživatelský avatar
bobik
 
Příspěvky: 2367
Registrován: 11 pro 2007, 20:48
Bydliště: Nýrsko

Re: 3f krokace

Příspěvekod robokop » 14 čer 2013, 19:00

ona se zase rychlost u tohodle da dohnat treba prevodem
urcite jsou aplikace kde to vyhovi
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15066
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: 3f krokace

Příspěvekod packa » 14 čer 2013, 21:18

no mě běhá frézka při rychloposuvu na 2f krokáčích s mesou na linuxu 6m/min stoupání šroubu 4mm a to mám převod do pomala 1:2 a nestalo se mi že bych ztratil krok , je pravda že si stím musí člověk vyhrát , ale pak to chodí i na krokáčích velice obstojně
Uživatelský avatar
packa
 
Příspěvky: 4896
Registrován: 07 úno 2007, 19:42
Bydliště: Královehradecký kraj

Reklama

Průmyslové snímače tlaku, hustoty, teploty, průtoku a výšky hladiny.
Staňte se partnerem jednoho z předních výrobců prumyslových snímačů v Evropě
www.aplisenscz.cz Jičín, Jaselská 636, PSČ 506 01 tel. 737 423 730

Re: 3f krokace

Příspěvekod Selic » 15 čer 2013, 09:45

A také v sekci „naše mašinky“ většina lidí použije „dvoufázové řešení“. Má to nějaké vysvětlení ?Nebo ty třífázové krokáče mají i nějaké nevýhody ?


Vysvětlení je jediné - naprostá většina lidí nejdřive vyzkouší všechna špatná řešení.

Já mám na zárodku mašinky 230V 3f krokáče berger-lahr, jenom z důvodu, že jsem měl drivery ze zrušené mašiny a mám možnost koupit nové motory za přijatelnou cenu. Cena nového setu driver + motor je cca 2/3 ceny za serva třeba od Omronu.
Obrovskou výhodou je klidný chod a přesnost najetí na pozici bez nějakého ladění driveru. Mínus je v mém případě kuličkový šroub se stoupáním 5mm, kde to jde výborně do cca 8m/s a pak to rychle ztrácí dech a kvůli otáčkám se zvyšuje opotřebení šroubu.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Selic
 
Příspěvky: 256
Registrován: 17 úno 2010, 14:58
Bydliště: Novopacko

Re: 3f krokace

Příspěvekod dendy » 15 čer 2013, 20:48

Selic píše:Vysvětlení je jediné - naprostá většina lidí nejdřive vyzkouší všechna špatná řešení..


Takhle bych to zrovna nedefinoval. Spousta lidí staví svoji první mašinku a vlastně ani nevědějí co od ní očekávat a co na ni chtěj dělat (možná mají představu).
Tak že sáhnou po tom nejlevnějším a nejdostupnějším na trhu. Těch 2f motorů je pořád největší výběr alespoň co se týká českých e-shopů.
Jak jsem tak četl toto forum. Tak spousta lidí z hobby sféry ( a já též) používá 2f krokáče a jsou v rámci svých požadavků spokojeni. Na to co od svojí mašinky očekávám tak mi (zatím) 2f krokáče plně dostačují. Asi si žřejmě tuto cestu poznání musí projít každý sám a málo kdo dá na rady ostatních. Zřejmě nikdo tady nezačal stavět svoji uplně první mašinku rovnou na servech ale na 2f krokáčích a podle požadvků dospěl třeba až k servům. Tak že jsem ještě nedospěl. :D
Snad jednou také dospěji.
dendy
 
Příspěvky: 59
Registrován: 14 pro 2012, 18:14
Bydliště: Jížní Čechy,

Re: 3f krokace

Příspěvekod robokop » 15 čer 2013, 23:18

no vidis a ja zrovna chtel na sve prvni masine delat ocel a s tema dvoufazema jsem uplne pohorel
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15066
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: 3f krokace

Příspěvekod zami » 23 čer 2013, 12:35

dendy píše:
Selic píše:Vysvětlení je jediné - naprostá většina lidí nejdřive vyzkouší všechna špatná řešení..


Takhle bych to zrovna nedefinoval. Spousta lidí staví svoji první mašinku a vlastně ani nevědějí co od ní očekávat a co na ni chtěj dělat (možná mají představu).
Tak že sáhnou po tom nejlevnějším a nejdostupnějším na trhu. Těch 2f motorů je pořád největší výběr alespoň co se týká českých e-shopů.
Jak jsem tak četl toto forum. Tak spousta lidí z hobby sféry ( a já též) používá 2f krokáče a jsou v rámci svých požadavků spokojeni. Na to co od svojí mašinky očekávám tak mi (zatím) 2f krokáče plně dostačují. Asi si žřejmě tuto cestu poznání musí projít každý sám a málo kdo dá na rady ostatních. Zřejmě nikdo tady nezačal stavět svoji uplně první mašinku rovnou na servech ale na 2f krokáčích a podle požadvků dospěl třeba až k servům. Tak že jsem ještě nedospěl. :D
Snad jednou také dospěji.


Já jsem vyjimka.... :wink: A dodávám. Nelituji, že jsem zvolil hned napoprvé serva. :wink:
Miloš
zami
 
Příspěvky: 682
Registrován: 25 led 2011, 15:07
Bydliště: Třebíč

Re: 3f krokace

Příspěvekod Pepa z depa » 23 čer 2013, 18:14

... já budu mít 3f krokáče 2Nm a taky bych rád běžně jezdil ocel a výjmečně "šudlačka" nerez a titan, tak uvidíme jesli pak dám aspoň hliník :D :D
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Uživatelský avatar
Pepa z depa
 
Příspěvky: 1709
Registrován: 02 pro 2012, 10:31
Bydliště: Hostěradice (Znojemsko)

Re: 3f krokace

Příspěvekod robokop » 23 čer 2013, 18:21

nerez a titan je fakt uz docela houzevnata zalezitost
jsem taky zvedavej
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15066
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na trifazove krokove motory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

smishek.com