oprava zaškrabání a srovnání lože s28 žebrák

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Uživatelský avatar
martasg1
Sponzor fora
Příspěvky: 1868
Registrován: 17. 12. 2010, 3:42

11. 1. 2016, 3:19

koumes9 píše:K dispozici stojánek, hodinky, hroty, broušená tyč. Zatím nemám v úmyslu nic generálkovat, jen bych si rád udělal obrázek o tom, jak na tom vlastně jsem. :)
No pokud jsi spokojený s obrobky tak je to OK :) Primárně se přesnost stroje měří na obrobcích a až při špatných výsledcích se přistupuje k měření stroje.

OK tak nejprve bych si zjistil zda mám v pořádku souosost univerzály a vodících ploch suportu.
Zkusil bych následující postup:
Upnout tyč vhodného průměru do univerzály (délka a průměr tak aby se co nejméně prohýbala) a stočit jí na čisto bez opření na koníka. (záleží na velikosti soustruhu - jaký máš?)
Mikrometrem nebo alespoň přesnou šuplerou změřit průměr po celé délce (stále nechat upnuté).
Pokud je průměr po celé délce stejný, měla by být souosost s vedením suportu OK alespoň v rovině procházející osou nože.
Potom upnout stojánek s hodinkama na suport a zkusit změřit na té stočené tyči po celé její délce odchylky a to v několika natočeních univerzály.
Když budou výsledky OK tak můžeš už trochu zajásat :) Osobně jsem již v tomto bodu na čínském soustruhu pohořel několik desetin milimetru na dvěstě milimetrech od čela univerzály.

Potom můžeš zkusit upnout broušenou tyč a zopakovat měření ve větší délce (pokud se tyč nebude svojí vahou prohýbat a je dostatečně dlouhá v poměru ku soustruhu).
Po upnutí broušené tyče si vzykoušej házivost v několika vzdálenostech od čela univerzály, aby jsi eliminoval nesouosé upnutí.

Kdybys měl mostové pravítko jako vzor rovné plochy tak je měření snazší, ale dá se nahradit korýtkem s vodou :) a to není vtip ;-)
nejlepší kamarádi: HSC Schaublin, chat GPT 3.5
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“