xy fréza

Odpovědět
Gore
Příspěvky: 5
Registrován: 3. 5. 2018, 2:20

3. 5. 2018, 2:40

Zdravím všechny domácí kutily i odborníky.
Předem se omlouvám, pokud se ptám již na probíranou otázku, kdyžtak mě přesměrujte.
Potřeboval bych sestavit pojezd pro horní frézku s pohyblivostí v ose X a Y. Zkrátka potřebuji pomocí horní frézky srovnat tloušťku dřevěného materiálu pod ní. Jde mi tedy jen o to, aby jezdila z jedné strany na druhou a pomalu se posouvala dál po ose y. Rychlost třeba 50-100 mm/s po ose x a vždy po projetí na druhou stranu posuv na ose Y o 0,2 cm. Na přesnosti nezáleží. Délka os 70 cm, hmotnost frézky cca 3,5 kg. Otázkou tedy je, jaké použít lineární vedení a jak ho nadimenzovat, aby se mi neprohýbalo a jak nejjednodušeji rozpohybovat frézu.
Děkuji za návrhy
Mirek
zverodoktor
Příspěvky: 2969
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

4. 5. 2018, 9:04

Ahoj,
Na túto aplikáciu by som asi použil brúsené tyče. Najlepšie podopreté na os X a nepodopreté by zrejme vyhoveli pre jednoduchosť v osi Y. priemer 20-25 mm. Pozdĺžny pohyb zabezpečiť ozubeným hrebeňom v kombinácii s nejakým napr. DC motorom s prevodom, nemusí byť ani krokový. Pri low cost vyhovie stieračový.
Priečny posuv by bolo možné riešiť čisto mechanicky systémom ozubeného kolesa a rohatky tak, že fréza by na úvrati posunula rohatkou os Y o zvolenú vzdialenosť. K tomu pár mikrospínačov na určenie 0,0 a úvratí, nejaké relé na reverzáciu motora a je to.
Lineárne vedenie na túto aplikáciu by bolo zrejme zbytočný prepych.
To je také samo-domo riešenie, záleží na tom koľko do toho chceš investovať energie, peňazí a aké má byť využitie (profi, alebo občas dačo zrovanť?)
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Gore
Příspěvky: 5
Registrován: 3. 5. 2018, 2:20

8. 5. 2018, 9:50

Ahoj,
díky za rady. Co se týče vedení v tom už mám jasno. Příčný posuv po ose Y jsem také pochopil, tam bych se jen rád zeptal, zda nevíš, kde by se to mohlo dobře sehnat. Rád bych tě ale poprosil o rozebrání toho posuvu na X, co použít za relé, spínače, jak to zapojit atd. Jaké by měl mít ten motor parametry, aby zvládal rozjetí té hmotnosti frézy?
Je to opravdu pro hobby využití, cca 10-20x do měsíce aby to projelo tu dráhu. Vzhledem k tomu, že od toho nepotřebuji moc, tak bych byl rád, za co nejmenší náklady.
Díky
Mirek
Odpovědět

Zpět na „lineárni vedení“