corona virus - obecna diskuze

Veškeré provozní záležitosti, dotazy a návrhy k fungování fóra a členů
Zamčeno
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 10125
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2020, 11:00

Tumlíku už má na tebe složku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Milan199
Příspěvky: 2955
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04

29. 12. 2020, 11:11

Carl_FM píše: 29. 12. 2020, 10:17
tumlik píše: 29. 12. 2020, 7:20 tvoje imbecilní hodnocení někoho koho osobně neznáš
Osobně ne, ale když jsem byl marod, přečetl jsem celou Hospudku, celý web nasetraktory a nějaký obraz jsem si udělal.
Jako OK, nejsi přímo komunista ale:
- nemáš rád ČT a EU
- čteš parlamentnilisty
- jsi pro-ruský
- nemáš rád určité novináře, hlavně jak jsou kritičtí k Rusku, Zemanovi

Takže bych tě viděl u Trikolory. Dokonce někdo tvým jménem jim přispěl, ale to mohl být i někdo jiný, svět je malý.
Klidně mi nadávej, mě to nerozhází, jsem rád, že se to tady protřídilo a ví se, kdo má s kým shodný názor.
A taky přeji šťastný Nový rok.
Ahoj Carl
Oslovuješ Tumlíka, ale nějak se mne to dotýká také.

- nemám rád ČT - popravdě už jsem ji přestal sledovat. A sere mne, že ji musím platit. Nemám rád EU ! Nechtěl jsem do ni vstoupit. EU pro mne není 27 suverenních států - je to Francie a Německo, které už předvedly jak snadno si s CZ vytřou ...

- čtu Parlamentní listy, a taky Pravý prostor a Neviditelného psa a Novinky a Echo...

- jsem pro ruský, jsem pro americký, jsem pro německý, jsem pro polský ... Každý s kým budu mít dobré vztahy // obchodní, diplomatické, sousedské // je pro mne víc nežli nějaký pseudo nepřítel.

- Nemám rád novináře co mi předkládají co si mám myslet a předžvýkávají informace. Kritičtí mohou být ke komu chtějí - ale věcně ! Zemana jsem volil až v druhém kole, protože mi z Drahoše bylo blivno. Ano přál bych si prezidenta trošku jiného. Jenže Zeman byl zvolen demokraticky a JE prezidentem téhle malé zemičky. A urážet jej je tak trochu sraní do vlastního hnízda.

Takže váhám jestli volit Trikoloru nebo SPD. Jsou body programu které mne oslovují. Ostatní strany mi nabízejí kydy, hesla a stupidní lži.

Vůbec ti nenadávám, z ničeho tě neobviňuji a Tvůj názor vyslechnu - dovol mi ale s ním nesouhlasit a polemizovat.

To, že to tady prořídlo je smutné a vůbec tomu nejsem rád. Je // podle mého // špatně, že někteří znechuceně couvli před agresivní rétorikou. A je VELMI špatně někomu zavřít hubu, protože má jiné názory. Jistě, chápu pragmatičnost některých kroků a uznávám že některé názory jsou ventilovány velmi neobratně. Ale nelíbí se mi to, že to tu prořídlo.

přeji všem aby příští / i další / rok byl přívětivý, klidný a tvůrčí
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22408
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2020, 8:02

Kulweit:

Několik komentářů

I. Mutace šířící se v UK má podle dosavadních zpráv R vyšší o desítky procent. Pokud to tak je, je to problém, protože to znamená, že na stejné “brzdění” je potřeba větších omezení. Rozhodně dává smysl její import zpomalit a maximální prioritu v trasování dát možným importům z UK.

Rychlost vakcinace je tím ještě mnohem důležitější.
Škoda, že se ve více zemích neprovádí podobně systematické sekvenování viru jako v UK. V Česku se tak děje v malém. (Pozn. - české laboratoře to samozřejmě umí, ale nikdo na to nealokoval peníze.)

II. Antigenní testování pro kohokoli zdarma je v principu super. Jediná věc - těch testů je potřeba provádět v ČR zhruba 500 tisíc za den.

Opakované antigenní testy a izolace nakažených dokáží zásadně redukovat nákazu v dané populaci. Vhodná doba je jednou za 5 dnů, ale řekněme, že i frekvence 1x za týden je ok. S kapacitou 500 tisíc za den by to stačilo k dobré ochraně řekněme 3.5 milionu lidí, což už by mělo značný efekt i na 10 milionovou populaci a umožnilo se zbavit jiných, mnohem dražších omezení.

Současná kapacita antigen testování pro veřejnost je pokud vím kolem 20 tisíc odběrů za den, což je méně než kapacita PCR(!). Tedy na to, co vidíme dnes, antigeny vlastně vůbec nebyly nutné, stačilo administrativně rozhodnout a otevřít 20 tisíc PCR za den pro kohokoli. Současná kapacita antigenů tedy dává smysl nejvíc asi jako pilotní projekt, ze kterého se poučit, a poučení je jasné: cokoli kolem COVID závisí na Ministerstvu zdravotnictví ČR je problém, úplné katastrofě pak zabrání Armáda ČR, NAKIT a dobrovolníci.

Pro potřebnou kapacitu ve stovkách tisíc za den je antigen testy třeba nasadit distribuovaně, komunitně, a blízko lidem, což v Česku umí soukromá sféra, samospráva a jednotliví lékaři, nikoli síť obřích nemocnic.

Mimochodem ty testy zvládne docela slušně odebrat, použít a vyhodnotit i laik po instruktáži v délce od několika minut po hodinu. Vycvičit desítky tisíc odběrových asistentů, kteří by zvládli ty stovky tisíc testů, lze. Je zajímavé sledovat, jak sice technologie schopná vyřešit epidemii existuje, ale nelze ji použít vzhledem ke kulturně-společensko-právním faktorům typu “strkat lidem štětičky do nosu může pouze certifikovaný expert po několika letech studia”. Pomohla by změna mindsetu a pochopení, že jsme ve stavu jakési průběžné dlouhotrvající katastrofy. Představte si, že dojde k havárii autobusu se seniory. Považuje se za normální, naopak dokonce žádoucí, že první pomoc poskytují i nezdravotníci. V současnosti jsme ve stavu jako by havárií autobusů se seniory probíhalo několik za den.

III. Není to nejdůležitější téma, ale musím přiznat, že mě trochu irituje, jak se opakované zkreslení stává součástí "common knowledge" ze kterého běžně vychází i informovaní lidé
Takže fakta o původně přijaté verzi systému PES:

Podle původního nastavení systému PES nemělo k přechodu do třetího stupně dojít v době, kdy o něm vláda rozhodla. V praxi k němu došlo poté, co

1. Centrální řídící tým nejprve bez konzultací s modeláři změnil způsob započítávání testů tak, že Index rizika nečekaně klesl do třetího pásma.

2. Dále se MZČR neřídilo vyhlášenou periodicitu hodnocení změn situace každou středu, což bylo nahrazeno mimořádným jednáním v neděli.

3. Dále nebyl dodržen ani diskutovaný způsob hodnocení mezikrajových rozdílů, kdy by při většině krajů v pásmu 4 nebylo vhodné přejít do stupně 3.

4. Když ani tyto úpravy nestačily k tomu, aby systém doporučoval změnu stupně "včas", bylo rozhodnuto mírně v rozporu dokonce i se změněnou metodikou, údajně dle matematických modelů slibujících další pokles.

Pokud vím nikdo z nezávislé modelářské skupiny nebyl na tato jednání přizván, a podle našich modelů se patrně nerozhodovalo. Před zhoršením trendu a velmi pravděpodobným návratem do vyššího stupně naopak řada modelářů varovala soukromě i veřejně.

5. "Stupeň 3" po resortních úpravách spíš odpovídá jakémusi stupni 2.5 a byl neudržitelný. Před tímto vývojem jsme také varovali.

6. I tenhle pozměněný a “ochočený” PES začal "štěkat" relativně včas, nicméně reakce se v rozporu s doporučením systému dostavila o 10 dnů později

Takže ne, vláda se neřídila přesně dle toho, co PES doporučuje. PES není a nikdy neměl být perfektním autopilotem, ale je to docela dobrý nástroj, který i po řadě “úprav šroubovákem” epidemii sice nebrzdí, ale pořád ještě doporučuje obezřetnější postup, než jaký MZČR v praxi volí.

Nerozhoduje pes, ale pán.

Myslím, že celé věci by prospělo odbornou část odpolitizovat, a u politické část říci, že je politická.

IV. Pokud se dívám na současná rozhodnutí, tak se obávám se, že strategie ČR je v současnosti silně ovlivněna mylnou představou, že lze s virem uzavřít jakýsi kompromis, kdy záměrná oběť několika tisíc lidí předejde ekonomickým škodám a zachová víc “normálního života”.

Můj odhad je, že se tak problém nevyřeší, ale pouze posune do budoucna. Když už k zachraňování ekonomiky pomocí lidských obětí nezve MZČR externí epidemické modeláře, docela by mě zajímalo, zda zvou alespoň nějaké ekonomy. Mám obavu, že ani ne - ono ač nejsem ekonom, i laik žasne nad “úsporami” desítek a stovek milionů korun např. za testování, trasování, osvětovou kampaň a přípravu vakcinace, za cenu zbytečného zničení hospodářství Česka v řádu desítek a stovek miliard. (Výjimkou byl prof. Prymula.)

V. Zdrojem strategie třetí vlny nejspíš je i expertní okolí ministra Blatného. Pokud si pamatujete situaci z konce srpna či září, tak přístup “naše zdravotnictví situaci v každém případě zvládne” a zároveň “že někdo na COVID zemřel nelze v žádném případě považovat za selhání zdravotnictví” myslím odpovídá tomu, jaké rozhodování vidíme. Vše je vlastně v pořádku a důležité je hlavně se neznepokojovat. (Zároveň nevěřícně čtu mediální vystoupení primářky z FN Bulovka Dr. Roháčové kolik mají volných lůžek a jak je u nich situace klidná.)

VI. Když čtu předchozí odstavce, zní to docela negativně, tak asi stojí za to připomenout zjevná pozitiva: řešení COVID už existují, západními regulačními orgány budou schválené už dvě vakcíny, přesnost testů stoupá, cena klesá, nadějné jsou i nějaké další látky vhodné jako léky. Zbývá vybojovat poslední měsíce. Vzdávat to v okamžiku, kdy máme lepší zbraně než kdykoli dřív a jasný horizont konce války, by byl nesmysl.

Stojí za připomenutí, že pravidla pro individuální ochranu jsou stejná jako dřív, a při jejich striktním dodržování může řada lidí mimo rizikové profese individuální riziko redukovat klidně o řád oproti průměru, a o dva řády oproti lidem, kteří se chtějí promořit.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mart76
Příspěvky: 1011
Registrován: 17. 12. 2016, 11:04
Bydliště: Prostějov

30. 12. 2020, 8:03

Za úterý 16 329 nakažených osob. Začíná rozbalování vánočních dárků.
Tak ať si to užijí, ti co přežijí.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Carl_FM
Příspěvky: 1150
Registrován: 3. 9. 2015, 9:23

30. 12. 2020, 8:28

Milane, pěkně jsi to sepsal, děkuji za klidnou reakci.
Ale nikomu se huba nezavírá, to je omyl, my v EU pořád máme svobodné a nezmanipulované volby, takže klidně jdi a toho VKml nebo Okamuru si tam hoď. Tvůj hlas bude platit. My se tady jenom hádáme víš?

Jistě jsi zaznamenal demonstrace v Praze proti rouškám a opatřením proti Covid-19. Ty demonstrace organizovala pro-ruská scéna v ČR, to jde prokázat fotodokumentací. A tihle lidi jsou i autory těch nesmyslů o čipu ve vakcíně, o spiknutí Gatese a že statistiku mrtvých tvoří sebevrazi co měli covid. Prostě popírači.

Já nevím, zda to dělají celé sami, nebo jim někdo posílá noty a peníze, ale těm nesmyslům věří čím dál víc lidí. Covid jim doslova spadnul do klína. A to co jsi popsal, to s tím souvisí. To je jejich taktika, spolu s tím napadat ČT, EU.
Proto mě to sere.

A já si dám digitální klid a přeji pěkný Nový rok.

Milan199 píše: 29. 12. 2020, 11:11
Carl_FM píše: 29. 12. 2020, 10:17
tumlik píše: 29. 12. 2020, 7:20 tvoje imbecilní hodnocení někoho koho osobně neznáš
Osobně ne, ale když jsem byl marod, přečetl jsem celou Hospudku, celý web nasetraktory a nějaký obraz jsem si udělal.
Jako OK, nejsi přímo komunista ale:
- nemáš rád ČT a EU
- čteš parlamentnilisty
- jsi pro-ruský
- nemáš rád určité novináře, hlavně jak jsou kritičtí k Rusku, Zemanovi

Takže bych tě viděl u Trikolory. Dokonce někdo tvým jménem jim přispěl, ale to mohl být i někdo jiný, svět je malý.
Klidně mi nadávej, mě to nerozhází, jsem rád, že se to tady protřídilo a ví se, kdo má s kým shodný názor.
A taky přeji šťastný Nový rok.
Ahoj Carl
Oslovuješ Tumlíka, ale nějak se mne to dotýká také.

- nemám rád ČT - popravdě už jsem ji přestal sledovat. A sere mne, že ji musím platit. Nemám rád EU ! Nechtěl jsem do ni vstoupit. EU pro mne není 27 suverenních států - je to Francie a Německo, které už předvedly jak snadno si s CZ vytřou ...

- čtu Parlamentní listy, a taky Pravý prostor a Neviditelného psa a Novinky a Echo...

- jsem pro ruský, jsem pro americký, jsem pro německý, jsem pro polský ... Každý s kým budu mít dobré vztahy // obchodní, diplomatické, sousedské // je pro mne víc nežli nějaký pseudo nepřítel.

- Nemám rád novináře co mi předkládají co si mám myslet a předžvýkávají informace. Kritičtí mohou být ke komu chtějí - ale věcně ! Zemana jsem volil až v druhém kole, protože mi z Drahoše bylo blivno. Ano přál bych si prezidenta trošku jiného. Jenže Zeman byl zvolen demokraticky a JE prezidentem téhle malé zemičky. A urážet jej je tak trochu sraní do vlastního hnízda.

Takže váhám jestli volit Trikoloru nebo SPD. Jsou body programu které mne oslovují. Ostatní strany mi nabízejí kydy, hesla a stupidní lži.

Vůbec ti nenadávám, z ničeho tě neobviňuji a Tvůj názor vyslechnu - dovol mi ale s ním nesouhlasit a polemizovat.

To, že to tady prořídlo je smutné a vůbec tomu nejsem rád. Je // podle mého // špatně, že někteří znechuceně couvli před agresivní rétorikou. A je VELMI špatně někomu zavřít hubu, protože má jiné názory. Jistě, chápu pragmatičnost některých kroků a uznávám že některé názory jsou ventilovány velmi neobratně. Ale nelíbí se mi to, že to tu prořídlo.

přeji všem aby příští / i další / rok byl přívětivý, klidný a tvůrčí
MAS FU2A, TOS SM16A
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22408
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2020, 9:15

Kdyz vidim jak si tu vladnem a jak se chovame v nejvetsi krizi za posledni dobu tak bych tu to neco co se tu nazyva vlada rovnou rozpustil a sel skemrat k sousedum jestli nas nechtej. Otazkou je ke kterejm....
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2697
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

30. 12. 2020, 10:14

Milan199 píše: 29. 12. 2020, 11:11 ..... Zemana jsem volil až v druhém kole, protože mi z Drahoše bylo blivno. Ano přál bych si prezidenta trošku jiného. Jenže Zeman byl zvolen demokraticky a JE prezidentem téhle malé zemičky. A urážet jej je tak trochu sraní do vlastního hnízda. ......
Přesně tak. Než bych býval volil toho bezpohlavního Drahoše, tak jsem radši volil Zemana. A kdyby se měla tahle situace opakovat a stál bych před druhou volbou, i přes to, jak Zeman funguje a co hlásá, zase bych volil jeho a ne Drahoše.
robokop:
Kdyz vidim jak si tu vladnem a jak se chovame v nejvetsi krizi za posledni dobu tak bych tu to neco co se tu nazyva vlada rovnou rozpustil a sel skemrat k sousedum jestli nas nechtej. Otazkou je ke kterejm....

Tohle už jsem navrhoval dvě stránky zpátky, včetně státu, ke kterému se připojit :)
Carl:
Jistě jsi zaznamenal demonstrace v Praze proti rouškám a opatřením proti Covid-19. Ty demonstrace organizovala pro-ruská scéna v ČR, to jde prokázat fotodokumentací. A tihle lidi jsou i autory těch nesmyslů o čipu ve vakcíně, o spiknutí Gatese a že statistiku mrtvých tvoří sebevrazi co měli covid. Prostě popírači.

Co to pořád meleš? Vláda (ANO, ČSSD) vyhlásí nějaká protikoronavirová opatření a proti je "demokratická opozice", a kritizuje a vyzývá (nepřímo) k neposlušnosti a dostává v ČT obrovský prostor. Ergo to jsou především jejich voliči, kteří nedodržují nařízení, nenosej roušky, .... Ne voliči ANO a ČSSD. Koukneš na zprávy, všude jsou jen hospodský, co brečej, jak je vláda likviduje, jak krachujou ..... Snad jednou jsem viděl krátký šot s někým, kdo to nedramatizoval, ale toho rychle ukončili. A v tisku jsem viděl jedinej článek, s majitelem Ambiente, kterej říkal, že rozdělování pomoci je strašně nespravedlivý, že přichází o fůru milionů, a že by to vláda měla udělat tak, že by se finančáky podívaly na loňská daňová přiznání a podle toho vyplatily podpory. Jednak by to bylo spravedlivější, druhak by ušetřily, a za třetí by ukázaly šizuňkům, proč je dobré platit daně. A že těch šizuňků je. Ale to si vláda nelajsne, protože by si ty šizuňky našvala.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22408
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2020, 10:59

V cem je drahos spatnej kandidat na prezidenta?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2697
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

30. 12. 2020, 12:31

robokop píše: 30. 12. 2020, 10:59 V cem je drahos spatnej kandidat na prezidenta?
Drahoš se rýmuje se slovenským Niktoš :)
Grad
Příspěvky: 2073
Registrován: 13. 7. 2014, 9:32

30. 12. 2020, 12:33

Tak, už je to tady. Co mne to jen safra připomína...
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ev ... i-40346491
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 2697
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

30. 12. 2020, 12:35

Grad píše: 30. 12. 2020, 12:33 Tak, už je to tady. Co mne to jen safra připomína...
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ev ... i-40346491
Kua, chci řídit auto a oni po mně chtěj řidičák. Co mi to jen připomíná?
Když to hodně přeženu, kua chci televizi a oni po mně chtěj peníze. Není to fašizmus?
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 3536
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2020, 1:14

pafik píše: 30. 12. 2020, 12:35
Grad píše: 30. 12. 2020, 12:33 Tak, už je to tady. Co mne to jen safra připomína...
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ev ... i-40346491
Kua, chci řídit auto a oni po mně chtěj řidičák. Co mi to jen připomíná?
Když to hodně přeženu, kua chci televizi a oni po mně chtěj peníze. Není to fašizmus?
presne tak, byla doba, kdy i na kontrolu komina zevnitr bylo potreba zvlastni lejstro a nikdo moc neprotestoval, tak uz proboha prestante panikarit
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
lubbez
Příspěvky: 3163
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

30. 12. 2020, 1:29

robokop píše: 30. 12. 2020, 10:59 V cem je drahos spatnej kandidat na prezidenta?
Ve všem.

K současné situaci, pokud se budeme jako lidi chovat viz dnešní Monínec, Nebo lyžařské areály poslední dny, pokud bude každej šmudla co vyjebe se systémem vychvalovanej jako hrdina. Pokud nezvládneme akce typu demonstrace proti rouškám na Staromáku, tak půjdeme jako národ do prdele, bez ohledu na vládu. Třeba ten Staromák maj na triku piráti a překvapivě ticho po pěšině.
Uživatelský avatar
pavlík
Příspěvky: 896
Registrován: 16. 12. 2018, 10:00
Bydliště: Praha 5

30. 12. 2020, 1:30

Milan199, pafik, lubbez - v plné šíři souhlasím a podepisuji.

Zeman není to, co bych chtěl, ale byla to nezbytná volba, kdyby vyhrál beznázorový eurohujer Drahoš, tak už tady dávno máme kvanta migrantů a další hlouposti, produkované ze strany EU.
Bavil jsem se s člověkem, který s Drahošem pracoval a ten říkal, že když se vypsal zajímavý vědecký úkol, tak musel být uveden v řešitelském kolektivu, pokud to vyšlo, tak byl ten hlavní, který se podílel, pokud to nevyšlo, tak se od řešení distancoval.

Carl_FM to opravdu s těmi popírači nějak nevyhodnotil správně, jsou to skutečně lidé fandící tzv. demobloku, tedy měl spíše napsat ODS, TOP09 a podobní odborníci na vše, co sami nemusí řešit. Proto také ta podpora ze strany ČT, ta je ještě stále v tradici řízení ze strany TOP09...

A ta panika z nějakého potvrzení o očkování proti covidu? Ještě nedávno se musela dokládat tzv. bezinfekčnost, když mělo jet dítě na tábor nebo když se pořádaly podobné akce, tu a tam bylo požadováno předložení očkovacího průkazu (třeba při nástupu na vojnu) a nikomu to nepřipadalo divné, ale teď se to najednou jeví, jako by to bylo tvrdě nedemokratické, že?
atlan
Příspěvky: 3348
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

30. 12. 2020, 1:46

No nedemokraticke, a niektory by to mohli vztahovat, ze neiekdy sa davali take hviezdicky na kabaty. A toto bude vlastne to iste ;)

P. S. Nanas sa neobracajte my SR sme vam uz tam poslai organ, ten najlepsi co sme mali :D
Zamčeno

Zpět na „Provozní záležitosti“