Sinumerik 840D - pomoc
Ahoj,
prosím o pomoc někoho, kdo má zkušenosti s vertikální 3-osou frézkou
se Sinumerikem 840D.
Jedná se o 12 let starý stroj a neumožňuje kruhovou interpolaci ve všech rovinách,
proto pri řádkování používám rozbití oblouku do úseček. A tady vzniká problém.
Čím vyšší přesnost použiji, tak tím větší množství krátkých úsečk vznikne.
A fézka "nestíhá" - jede trhaně i když zkouším vyhlazení.
Je možno použít nějaký příkaz na předčítaní do bufferu, nebo nějaký jiný způsob
na zklidnění chodu?
Díky
prosím o pomoc někoho, kdo má zkušenosti s vertikální 3-osou frézkou
se Sinumerikem 840D.
Jedná se o 12 let starý stroj a neumožňuje kruhovou interpolaci ve všech rovinách,
proto pri řádkování používám rozbití oblouku do úseček. A tady vzniká problém.
Čím vyšší přesnost použiji, tak tím větší množství krátkých úsečk vznikne.
A fézka "nestíhá" - jede trhaně i když zkouším vyhlazení.
Je možno použít nějaký příkaz na předčítaní do bufferu, nebo nějaký jiný způsob
na zklidnění chodu?
Díky
Sinumerik 840D by to měl normálně umět. Frézoval jsem v tom pomocí G2 a G3 i kulový plochy.
Jen se tam musela nastavit rovina, ve které ta kruhová interpolace bude probíhat.
Zkus poslat nějakej obrázek toho, co chceš frézovat. Pro plynulé napojení se používala G64 .
Jen se tam musela nastavit rovina, ve které ta kruhová interpolace bude probíhat.
Zkus poslat nějakej obrázek toho, co chceš frézovat. Pro plynulé napojení se používala G64 .
-
sinumerik ma nejake prikazy ako SOFTA, SOFT, COMPCAD .... vyskusane to nemam, a je otazne, ci to aj sinumerik na danej masine podporuje...
Díky za námahu, ale bohužel to není určením roviny. Zkoušel jsem G17-19, ale to trhání
není jen při řádkování (i když tam se to projevuje nejvíc) ale i při profilování v G17.
Používam G64 běžně, někdy i G642- ale tady dojde k většímu vyhlazení a tím pádem
i k nepřesnostem.
Problém bude někde jinde, protože "cukání" se projevuje i u profilování díry po helixu,
ale jen když poloměr a tím pádem i dráha je krátká. Stručně řečeno: čím rychleji se zpracovávají
řádky, tím víc se to projevuje. Při dostatečném zpomalení to přestává až po plynulý pohyb.
Samozřejmě se to pak projeví na čase...
není jen při řádkování (i když tam se to projevuje nejvíc) ale i při profilování v G17.
Používam G64 běžně, někdy i G642- ale tady dojde k většímu vyhlazení a tím pádem
i k nepřesnostem.
Problém bude někde jinde, protože "cukání" se projevuje i u profilování díry po helixu,
ale jen když poloměr a tím pádem i dráha je krátká. Stručně řečeno: čím rychleji se zpracovávají
řádky, tím víc se to projevuje. Při dostatečném zpomalení to přestává až po plynulý pohyb.
Samozřejmě se to pak projeví na čase...
-
skus ten SOFT, mozno to tiez spomaluje masinu... a daj vediet
Bylo to myšleno tak, že se zvolí rovina obrábění a ta se pak natočí podle potřeby.
Výhodou je, že si vystačíte s funkcemi G2 a G3 a nemusíte rozkládat oblouk do
segmentů. Samozřejmě se to nedá použít všude.
Ale když to cuká i u šroubovice, tak bude asi chyba jinde. Předpokládám
teda, že ta šroubovice ja zadaná pomocí TURN. Přikládám manuál, v kapitole 5
je X funkcí které upravují pohyb stroje. Asi nezbude než postupně zkoušet ...
Výhodou je, že si vystačíte s funkcemi G2 a G3 a nemusíte rozkládat oblouk do
segmentů. Samozřejmě se to nedá použít všude.
Ale když to cuká i u šroubovice, tak bude asi chyba jinde. Předpokládám
teda, že ta šroubovice ja zadaná pomocí TURN. Přikládám manuál, v kapitole 5
je X funkcí které upravují pohyb stroje. Asi nezbude než postupně zkoušet ...
- Přílohy
-
- 840D_PG.pdf
- (8.05 MiB) Staženo 8109 x
Díky za rady. Zítra v práci vyzkouším, dám vědět jak to šlo...
Pokud někdo chce poradit i z krátkého NC programu, můžu dodat. Pro bližší vysvětlení:
jedná se o stroj CHIRON 12 FZ a jako CAM teď používám EdgeCAM 2011R1. Frézka původně
měla jen 640KB int. pamět, pak rozšířeno na "úžasné" 2MB. Za strašné prachy...
Pokud někdo chce poradit i z krátkého NC programu, můžu dodat. Pro bližší vysvětlení:
jedná se o stroj CHIRON 12 FZ a jako CAM teď používám EdgeCAM 2011R1. Frézka původně
měla jen 640KB int. pamět, pak rozšířeno na "úžasné" 2MB. Za strašné prachy...
Tak jsem dnes vyzkoušel vše co jsem mohl...
SOFT, G641, 642 - různé hodnoty ADIS apod.,
ale chování stroje bylo jen horší. Nejlepší to bylo
jen s G64. Chtěl jsem taky změnit velikost dopřeného
předčítání - look ahead, ale to se musí změnit strojní
parametry, které zrovna náš ŘS neumožňuje. Stroj
byl navržen k rychlému produkčnímu nasazení do
výrobní linky a ořezaný soft podle toho vypadá
Dospěl jsem k názoru, že s té naše mašiny už víc
nevymáčknu...
SOFT, G641, 642 - různé hodnoty ADIS apod.,
ale chování stroje bylo jen horší. Nejlepší to bylo
jen s G64. Chtěl jsem taky změnit velikost dopřeného
předčítání - look ahead, ale to se musí změnit strojní
parametry, které zrovna náš ŘS neumožňuje. Stroj
byl navržen k rychlému produkčnímu nasazení do
výrobní linky a ořezaný soft podle toho vypadá
Dospěl jsem k názoru, že s té naše mašiny už víc
nevymáčknu...
Dotaz od PetrC je zřejmě vyřešen a název tohoto vlákna mi vyhovuje,vznáším nový dotaz.Má někdo zkušenosti s vytvářením vlastních cyklů pro 840D?
Konkrétně -Jak dostat vlastní obrázek do systému,aby v něm šly zadávat hodnoty do cyklu ?
Konkrétně -Jak dostat vlastní obrázek do systému,aby v něm šly zadávat hodnoty do cyklu ?
Využiju tohoto vlákna,
Potřeboval bych poradit jak jde v rámci programu ovlivnit zrychlení vřetena na soustruhu s řs sinumerik 840D Powerline, zkoušel jsem:
ACC[S1]=50
nebo
ACC[SPI(1)]=50
ale pokaždé to skončilo hláškou:
14780 : Kanál 1 blok : použitá neodblokovaná opce
Musím něco dokoupit a nebo něco aktivovat aby to fungovalo?
Potřeboval bych poradit jak jde v rámci programu ovlivnit zrychlení vřetena na soustruhu s řs sinumerik 840D Powerline, zkoušel jsem:
ACC[S1]=50
nebo
ACC[SPI(1)]=50
ale pokaždé to skončilo hláškou:
14780 : Kanál 1 blok : použitá neodblokovaná opce
Musím něco dokoupit a nebo něco aktivovat aby to fungovalo?
Ahoj,
připojím se do vlákna s prosbou radu. Po 14ti dnech jsem zapnul frézku se Sinumerikem 840D a nefunguje mi MPG v JOGU. Frézka se zreferuje, najede na nulový bod, ale když chci ručně pomocí kolečka, tak nejde. V JOGu mohu hýbat pouze pomocí klávesnice dle nastaveného inkrementu. Může být KO MPG nebo někdo omylem někde něco smazal, zapnul/vypnul? S tímto systémem se teprve učíme, takže je i velká pravděpodobnost, že já nebo kolega jsme ťulpasové
Před 14ti dny vše fungovalo a kolega mi tvrdí, že na ní nedělal, ale ....
Někdo nějaký nápad?
Děkuji
Pavel
připojím se do vlákna s prosbou radu. Po 14ti dnech jsem zapnul frézku se Sinumerikem 840D a nefunguje mi MPG v JOGU. Frézka se zreferuje, najede na nulový bod, ale když chci ručně pomocí kolečka, tak nejde. V JOGu mohu hýbat pouze pomocí klávesnice dle nastaveného inkrementu. Může být KO MPG nebo někdo omylem někde něco smazal, zapnul/vypnul? S tímto systémem se teprve učíme, takže je i velká pravděpodobnost, že já nebo kolega jsme ťulpasové
Před 14ti dny vše fungovalo a kolega mi tvrdí, že na ní nedělal, ale ....
Někdo nějaký nápad?
Děkuji
Pavel