MOSFET driver

Odpovědět
Jenda9999
Příspěvky: 51
Registrován: 23. 1. 2008, 8:37

15. 8. 2010, 5:23

Treba vam pro snimani proudu pomuze tady toto.Onehdy me jich par prislo z Ebay.HCPL-788J.Mozna se pletu.Ve vasem odkazu oni pouzivaji prave vektorove rizeni.Tj znaji polohu polohu rotoru vuci mg poli statoru.To bude mozna u krokovym motoru slozitejsi zjistovat.Podle mne je to obdoba i u 2-f. co delate.Profi drivery si zjisti polohu rotoru oproti poli statoru.A vypoctou vektorove proudy.Kdezto vy podle mne jen skalarne ridite proud.Pro max. moment je potreba podle mne znat uhel mezi rotorem a mg. polem statoru.Pro max. moment jej drzet na 90 stupnich.Je to jen ma domnenka.
pavel-gravos
Příspěvky: 318
Registrován: 27. 1. 2008, 4:30

15. 8. 2010, 9:48

Tu aplikacni notu znam jiz dele, a dodnes mi neni jasne proc to ridi
takhle divne. Staci prece vygenerovat 3 PWM sinusovky.
Jedna se tu evidentne o napetove rizeni, o proudu fazemi se tu nepravi
nic, ani ho nemeri. Takze je dany indukcnosti motoru, zatezi, napetim
a otackami. Kdyz se prezene zatez, musi se to utrhnout, ale protoze
maji Halovky, tak vedi kde.
U 3f krok. motoru zadne halovky nejsou, ale asi se to ridi s ohledem
na proud. Meril jsem Yako a Berger Lahr drivery,a proud nastaveny
switchi tekl fazemi bez ohledu na zatez furt stejny.
Jak to ale ridi nevim, ale rad bych vedel, nebot jsem uz takovy.

Pavel
ledvinap
Příspěvky: 793
Registrován: 8. 11. 2009, 4:40
Bydliště: Plzen

15. 8. 2010, 10:45

Jenda9999 píše:Treba vam pro snimani proudu pomuze tady toto.Onehdy me jich par prislo z Ebay.HCPL-788J.Mozna se pletu.
Jo, neco takoveho by se mi libilo. Ale cena je kolem $8, to mi prijde dost. Navic by bylo treba vyresit napajeni izolovane strany. Pokud by clovek delal spiskovy driver, tak je to urcite spravna cesta.
Ve vasem odkazu oni pouzivaji prave vektorove rizeni.Tj znaji polohu polohu rotoru vuci mg poli statoru.To bude mozna u krokovym motoru slozitejsi zjistovat.Podle mne je to obdoba i u 2-f. co delate.Profi drivery si zjisti polohu rotoru oproti poli statoru.A vypoctou vektorove proudy.Kdezto vy podle mne jen skalarne ridite proud.Pro max. moment je potreba podle mne znat uhel mezi rotorem a mg. polem statoru.Pro max. moment jej drzet na 90 stupnich.Je to jen ma domnenka.
Pokud bych znal pozici rotoru, tak opravdu muzu nastavit magneticky vektor na 90deg pozadovanym smerem. Presne takto se ridi serva. Je mozne dat na krokac enkoder a ridit ho jako servo (nebo spis jako hybrid mezi serverem a krokacem - nastavit nejaky relativne maly proud v klidu a urzovat smer, pri odchyleni od pozadovane pozice zvetsit slozku otocenou o 90 stupnu a tim vratit rotor tam, kde ma byt.) Obcas se to pouziva, ale nevyhodou je potreba enkoderu (a tim cena). Vetsinou je lepsi rovnou pouzit 3f servo.

U krokacu se se proste nastavit magneticky vektor podle pozadovane pozice a dal se to (moc) neresi(open-loop control) Dokud je sila motoru dostatecna, tak se pozice udrzi v ramci jednoho kroku. Problem je prave mid-band nestabilita, je treba zavest nejakou korekci, jinak se krokac muze rozkmitat, ve chvili, kdy vibrace prekroci do dalsi stabilni polohy, tak se ztrati krok nebo se motor zastavi.

Odkaz jsem spis uvadel proto, ze je tam popsano, jak generovat sinusove napeji mezi fazemi, aniz by na vyvodech byla sinusovka.
Jenda9999
Příspěvky: 51
Registrován: 23. 1. 2008, 8:37

15. 8. 2010, 11:05

Ja ty 788J koupil na EBAY.Vyjde tam 1 neco pre 3$.To neni zase tak mnoho.Ten dc-dc menic je nevyhoda.Ale lze to cenove obejit myslim pomocnou LM-2588 a civeckou s nekolika vinutim.Nelze zjistit polohu rotoru z prubehu proudu ? Pro kompenzaci mid-nestability, se pouziva elektronicky damping.Ale jeste jsem tho nestudoval.
ledvinap
Příspěvky: 793
Registrován: 8. 11. 2009, 4:40
Bydliště: Plzen

15. 8. 2010, 11:20

pavel-gravos píše:Tu aplikacni notu znam jiz dele, a dodnes mi neni jasne proc to ridi
takhle divne. Staci prece vygenerovat 3 PWM sinusovky.
3 sinusovky staci. Ale takto je vzdy jedna faze nerizena (zadne ztraty od spinani) a vysledne napeti mezi fazemi vyjde vyssi nez pri pouziti sinusovek (takze pri stejnem napajecim napeti vyjde vyssi kroutak/otacky). Obcas se jeste pouziva pridani treti harmonicke (ktera se v rozdilu fazi vyrusi), opet je mozne dosahnout vyssi proud pri stejnem napeti.
Jedna se tu evidentne o napetove rizeni, o proudu fazemi se tu nepravi
nic, ani ho nemeri. Takze je dany indukcnosti motoru, zatezi, napetim
a otackami. Kdyz se prezene zatez, musi se to utrhnout, ale protoze
maji Halovky, tak vedi kde.
Jasne. V tomhle pripade jen ridi napeti tak, aby byl motor tam, kde ma byt. Magneticky vektor je posunuty o 90 stupnu spravnym smerem (zajisti spravna komutace), takze kdyz tocim pomalu, tak proste pridam napeti (a naopak). Tuhle app-note jsem si spis pamatoval, ze resi generovani sin. prubehu. Rizeni otacek jsem prilis nestudoval.

U 3f krok. motoru zadne halovky nejsou, ale asi se to ridi s ohledem
na proud. Meril jsem Yako a Berger Lahr drivery,a proud nastaveny
switchi tekl fazemi bez ohledu na zatez furt stejny.
Jak to ale ridi nevim, ale rad bych vedel, nebot jsem uz takovy.
Je to stejne jako u 2f krokace. Open-loop rizeni, magneticky vektor smeruje tam, kam ma byt natoceny rotor. Spis by bylo zajimave zmerit napeti na fazich proti zemi. Podle me tam bude bud ten prubeh z uvadene app-note nebo prubeh s pridanou treti harmonickou...

(uz se zacinam tesit, az se tu zas zacne resit, zda ma krokac following-error ;-) )
ledvinap
Příspěvky: 793
Registrován: 8. 11. 2009, 4:40
Bydliště: Plzen

15. 8. 2010, 11:32

Jenda9999 píše:Ja ty 788J koupil na EBAY.Vyjde tam 1 neco pre 3$.To neni zase tak mnoho.Ten dc-dc menic je nevyhoda.Ale lze to cenove obejit myslim pomocnou LM-2588 a civeckou s nekolika vinutim.
Kdybych nahodou navrhoval poradny driver, tak o tom budu uvazovat. Dalsi moznost jsou presne diferencialni zesilovace (maji kalibrovane vstupni odpory, takze lze merit hodne daleko mimo napajeci napeti). A samozrejme HALL senzory od Allegra, ale tam vyjde dost velky sum.
Ja jsem shunty pouzil hlavne kvuli tomu, ze pouziju zesilovac v MCU a venku je jen par pasivnich soucastek.
Nelze zjistit polohu rotoru z prubehu proudu ?
Asi by to jit melo. Treba vektorove menice na asynchroni motory to delaji. Abych se priznal, tak na me je to az moc matematiky, takze se tomu zatim vyhybam. Otazka je, zda to ma u krokace smysl (aspon obecny pripad)...
Pro kompenzaci mid-nestability, se pouziva elektronicky damping.Ale jeste jsem tho nestudoval.
Me se nic moc nepovedlo najit. Vsichni mluvi dost teoreticky, vlastni reseni se vetsinou taji. Analogove to snad jde tak, ze se prefiltruje proud fazemi pres pasmovou propust a to se pouzije pro zmenu faze prichazejicich kroku (+- 60 stupnu). Neco malo jsem zkousel na svem driveru, jednou to snad i trosku pomohlo. Problem je, ze motor s driverem se chova dost divne a nevim, odkud zacit. Nebo spis vim - navrhnout model motoru, namodelovat driver a zacit to resit jako ridici system. Ale to je zas ta matematika ;-)
Jukos3
Příspěvky: 203
Registrován: 24. 10. 2008, 5:20
Bydliště: Svit
Kontaktovat uživatele:

16. 8. 2010, 7:34

Nebo spis vim - navrhnout model motoru, namodelovat driver a zacit to resit jako ridici system. Ale to je zas ta matematika ;-)
Na to by bol dobry matlab, ja som v nom robil model DC motora s pernamentnymi magnetmi a AC motora s vinutim na kratko. DC motor je pomerne jednoducha schema, avsak pri AC som sa riadne zapotil aby som ju navrhol a vysledok bol taky, ze mi musel pomoct profesor aby som ju sfunkcnil. Tu http://robotika.yweb.sk/skola/ si pozri priecinok servopohony a tam najdes prednasky od Prof. Milana Žalmana, tento clovek je najlepsim pohonarom na FEI STU.

Podstata je v tom popisat mechanicku a elektricku cast pomocou fyzikalnych vstahov a tie pomocou Laplaceovej transformacie previest do tvaru ktoremu bude rozumiet Matlab, presnejsie jeho cast simulink. Matlab ma teras aj embedded toolbox, ktory vie navrhnuty regulator v simulinku skompilovat pre procesor, ale este som ho nepouzil tak nemozem dat konkretnu radu.

s.p. Jukos3
Kazdy raz nejako musel zacat ...
http://robotika.yweb.sk
http://ap.urpi.fei.stuba.sk/sensorwiki/index.php/Kráčajúci_mobilný_robot
pavel-gravos
Příspěvky: 318
Registrován: 27. 1. 2008, 4:30

20. 2. 2011, 8:22

to ledvinap:
Uz mas ten driver hotovy?
Zajimalo by me jak funguje s 3f motory. (video)
Pavel
Odpovědět

Zpět na „Servomotory“