Programovaní drátové řezačky EIR002

Programovaní drátové řezačky EIR002

Příspěvekod rexolv » 29 kvě 2015, 22:31

Zdravím,
snažím se vytvořit postprocesor pro sheetcam pro drátovou řezačku EIR002. Mám k dispozici vzorové programy, ale mám problem s radiusmi.

vzorový program který delá čtvrtkruh R15 a pak přímku 10mm:

Obrázek

/%
N1 G03 X-15000 Y-0 I-0 J+15000 M91
N2 G01 X-0 Y-10000 M02

programovaní je inkrementální, problém mám s tím radiusem, z camu mi leze G03 X-15000 Y-15000 I-0 J+15000 co je podle mne správne, ale nechápu proč
je v tom originalnim programu Y-0
rexolv
 
Příspěvky: 69
Registrován: 10 pro 2008, 12:17
Bydliště: Levice, Slovakia

Re: Programovaní drátové řezačky EIR002

Příspěvekod robokop » 29 kvě 2015, 23:20

Prvne se zeptam, jak mas tu masinu velikou ze tam mas takovy cisla?
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15044
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: Programovaní drátové řezačky EIR002

Příspěvekod rexolv » 30 kvě 2015, 06:27

robokop píše:Prvne se zeptam, jak mas tu masinu velikou ze tam mas takovy cisla?


Je to maly stroj, cisla jsou v tisicinach
rexolv
 
Příspěvky: 69
Registrován: 10 pro 2008, 12:17
Bydliště: Levice, Slovakia

Re: Programovaní drátové řezačky EIR002

Příspěvekod robokop » 30 kvě 2015, 07:18

cisla v systemu jsou vzdy v mm
oprav si to
se nedivim ze ti to pak blbne
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15044
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: Programovaní drátové řezačky EIR002

Příspěvekod rexolv » 30 kvě 2015, 07:28

robokop píše:cisla v systemu jsou vzdy v mm
oprav si to
se nedivim ze ti to pak blbne


Program je v poradku, podle nej potrebuji udelat postprocesor. Nektere systemy berou hodnotu v tisicinach. Mam to tak i na cnc soustruhu, je mozne zadavat hodnotu (15mm) jako 15000 nebo taky 15.0
pri zadani hodnoty 15 bez desetinne tecky to bere jako 0,015

tenhle program je generovan internim camem ktery je dodavan ke stroji a neumoznuje import dxf, proto bych chcel udelat postprocesor pro sheetcam.
rexolv
 
Příspěvky: 69
Registrován: 10 pro 2008, 12:17
Bydliště: Levice, Slovakia

Re: Programovaní drátové řezačky EIR002

Příspěvekod robokop » 30 kvě 2015, 07:34

urcite ten system je konstruovany tak ze je to spravne v tisicinach?
ta matematika v systemech ma konecnou presnost s kterou pracuje a dalsi konstanty v strojnich parametrech a uvnitr systemu
treba v pripade radiusu to muze byt problem ze to nedokaze spravne vypocitat
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15044
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: Programovaní drátové řezačky EIR002

Příspěvekod rexolv » 30 kvě 2015, 10:20

robokop píše:urcite ten system je konstruovany tak ze je to spravne v tisicinach?
ta matematika v systemech ma konecnou presnost s kterou pracuje a dalsi konstanty v strojnich parametrech a uvnitr systemu
treba v pripade radiusu to muze byt problem ze to nedokaze spravne vypocitat


Ano, problém není v tech hodnotách, nechápu proč je Y0, hodnoty X a Y by měli určovat konec oblouku, ale zde to zrejme neplatí, protože konec oblouku je X-15.0 Y-15.0
rexolv
 
Příspěvky: 69
Registrován: 10 pro 2008, 12:17
Bydliště: Levice, Slovakia

Re: Programovaní drátové řezačky EIR002

Příspěvekod robokop » 30 kvě 2015, 12:05

No jestli je ten system takhle podivnej, tedy ze nepouziva desetinne carky tak bych hadal ze muze interpretovat oblouk jakkoli
co to je vlastne zac?
cim je to rizene?
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
 
Příspěvky: 15044
Registrován: 10 črc 2006, 12:12
Bydliště: Praha

Re: Programovaní drátové řezačky EIR002

Příspěvekod rexolv » 30 kvě 2015, 12:17

robokop píše:No jestli je ten system takhle podivnej, tedy ze nepouziva desetinne carky tak bych hadal ze muze interpretovat oblouk jakkoli
co to je vlastne zac?
cim je to rizene?


je to klasicky pc a ridici sw bezi pod dosem

kdyz jsem zkusil zapsat oblouk správne jako G03 X-15000 Y-15000 I-0 J+15000 tak mi z toho vyleze takovato kontura:

Obrázek
rexolv
 
Příspěvky: 69
Registrován: 10 pro 2008, 12:17
Bydliště: Levice, Slovakia


Zpět na postprocesory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

smishek.com