Jakou protahovačku ??

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
t256
Příspěvky: 2831
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

14. 6. 2018, 9:11

Za to ze se dnes pouziva misto dreva bordel, mohou pitomi volici nejmenovaneho slovenskeho imigranta. Dotycny se svym holdingem "vyhral" spoustu vyberovek na tezbu dreva na zaklade nerealnych cen a ted se pomoci zakazu tezby zdraveho dreva snazi aby tolik neklesala cena za polomy, kurovcove drevo a podobne sracky. Proto kvalitni drevo neni a vyrabi se jen z toho co je k dispozici. Mate co jste chteli.

K tomu modrinu. Jak uz uvedl kolega, je obrovsky rozdil mezi stipanym a rezanym materialem. Pokud jsou rezem porusena vlakna, zivotnost je obdobna jako u jinych druhu mekeho dreva. S tou zivotnosti modrinu je to skutecne fama. Pokud chces obklad z takovych lati, musis narezat fosny 50mm, zatizit, nechat vyschnout, nasledne rozrezat na 30x50 a prohnat ctyrstrankou. Takhle je budes mit jen trochu prohle, coz ale na takovem malem profilu lehce srovnas. Modrin se krouti primo extremne, nechat narezat late a pak je susit je nesmysl, to s tim muzes rovnou zatopit. Nejlepsi by bylo hoblovat je surove a nasledne po fixaci montazi a vysuseni jen zabrousit, ale to neni mozne protoze to nezvlada podavani ve strojich - mokre rezivo klouze.

V rezivu nesmi byt bila vrstva kolem kraje kneme - ta zhnije velice rychle. viz obr. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... %C3%BD.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;

Osobne bych si to na barak taky nedal. Pocitej s tim, ze modrin venku nezustane krasne cerveny, ale pomerne rychle zcerna, praska a tece z nej pryskyrice a moc pekne to nevypada. Mel jsem zakaznika ktery si nechal udelat masivni stropni tramy z modrinu. Ted je chudak nestastnej, kdyz se mu kazdych par mesicu vytece z nejake praskliny louzicka pryskyrice a znici koberec, zatece do notebooku apod :-)
milan584
Příspěvky: 2130
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

14. 6. 2018, 9:24

packa píše:nejlepší je stará karbola .
možná by nebylo špatné to obložit starými pražci :D . Dřevo je v nich kvalitní ( https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDele ... ackove.JPG" onclick="window.open(this.href);return false; ), karbola nebo kreozot (a další :roll: ), taky neošizené a v dostatečném :mrgreen: množství.
Zajímalo by mě, co někteří užívají za matroš :roll: - viz "nápad" použít karbolu :shock: na nátěr dřeva na baráku.
bobanbob
Příspěvky: 229
Registrován: 9. 6. 2016, 5:15
Bydliště: Nechanice
Kontaktovat uživatele:

14. 6. 2018, 9:40

V rezivu nesmi byt bila vrstva kolem kraje kneme - ta zhnije velice rychle. viz obr. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/" onclick="window.open(this.href);return false; ... %C3%BD.JPG
Jo mi kluci z vesnice tomu říkáme běl .
Nejhorší je to u borovice . V interiéru je běl docela i hezká ale v exteriéru to je jak houba na nádobí . Běl drží vodu zkornatí zplesnivý a zhnije na sračku . :D

A u dubu je běl schopná chytit plísen i v interiéru pod lakem :D Kolikrát když koukám u dodavatelů polotovarů na dubové spárovky na ten cinkovanej bordel . Je to k pláči protože když mám na dílně nějakého mladáka z iphonem co chce do dubu vsadit vanu nebo třeba umyvadlo do koupelny a přitom mi ukazuje fotku z obchodáku jak mají krásné levné spárovky a já vidlák ho chci chudáka okrást. Protože to mám 5* dražší :D . Občásek mě mrzí ze jsem jakž takž vychovaný nemlátit lidi i když jsou na mě zlý :D
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 4881
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

15. 6. 2018, 6:46

To Boban: diky za nazor, budu s tím matrošem smrkem ještě názorově pracovat. Pravdou je, že modřín je moderni a je drahý což řadě dodavatelů vyhovuje. Sušení myslím nemá smysl řešit, moje malé realizace v dřevených obkladech zatím ukazují, že mokre dřevo rovnou na fasádu si dále držé svoji vlkost danou počasím a prostředím. Duležité jsou detaily, vlhkosti za rastrem se moc nebojím ETICS, prípadně moderni omítka vlhkost nepusti, spíš jsou zásadní správně udělané detaily jako odtrhova hrana podříznutim dole pro kapky, atd.
Kolegyne arch. to vidi stejně jako ty, bez laku a nechat přírodně patinovat, hotel v horách proč ne. Osobně se mi vic líbí udržovane věci, ale naprosto souhlasím, že lak je tady spíš minusem. Dotaz... nešlo by venkovní dřevo napoušet olejem jako v interierech ? Nebo hrozi olejove kaluze po dešti ??
Pravdou je, že pokud bychom tam napáskali smrk bude to zlomek nákladu. Hoblovane klasické latě a šup, šup. První týdny se par latí vždy pokroutí, ty se vyměni a potom už to většinou drží. Jsem v této akci i investorem a je mi 50 roků, za 20 let budu prdět do gati, tak to nemusi vydržet navěky věků :-)
Je pravdou, že jedna moje stará chatka pravidelně natírana vyjetakem má drevo netknute po 60 letech. Aktuálně není vyjeták uplně preferovany materiál a ani hasič by nás zrejmě uplně nepochválil hi,hi,hi.
To Milda: pražce obecně jsou zajímavý materiíl. Komerně to použiješ pouze jednou a dostaneš pokutu co budeš splacet do důchodu, nebezpečný odpad. Prakticky by mě zajímala pravda, když mluvím o černém trhu s pražci pro privat použití. Jeden člověk tvrdí, že po desítkách roků už svinstva vyprcahala, druhý člověk řekne, že podobnou sračkou si člověk doživotně kontaminuje parcelu, nevím. V každem případě patinované pražce jsou pěkný materiál, ale osobně bych si to domů netahal.
Uživatelský avatar
shaolin
Příspěvky: 1188
Registrován: 11. 9. 2011, 7:17

15. 6. 2018, 11:01

K tomu modřínu mám pár postrehov. V prvom rade závisí odkial to drevo je - nadmorská výška, poloha v lese , kedy vyťažený , a verte či nie aj aká je to odroda. U nás modŕin kôrovec nechytá, takže večšina je ťažba zdravých stromov, čo je super. Beriem gulatinu priamo od správcu lesa a ten mi dovolí si kmeny aj povyberať.
Dnes ĺudia drevo vysušia na % vody a sú spokojní. Neuvedomujú si že práve prirodzeným sušením sa vytvrdí aj tá priskyřice(pár rokov) a je to ako napustené a vytvrdené epoxidom. Potom sa to už nekrúti, je to neskutočne odolné ale aj krehké. Preto ho mám veĺmi rád a dobre sa s ním pracuje. Najhoršie sú tie vlákna čo sú ako sklenené ihličky a zapichujú sa všade do kože.

Mám na dvore pár hranolov z modŕinu čo da používajú na všeliaké podkladanie a majú asi 30 rokov...smrekové vsetky medzitým zhnily. Takže rozdiel tam je.
Na hradidlové uzávery na jezoch sa používa dub...alternatíva za neho je prekvapivo borovica(ako prvá v poradí z lokálnych drevín) práve tiež kvoli smolnadosti a vodeodolnosti. Drevené štetovnicové steny nad a pod jezmi sú z modŕínu...atd
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 4881
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

19. 6. 2018, 1:30

OK bude to opravdu smrk. Na stavbe naštěstí není čas na dlouhé rozhodováni. Poslední dotaz please: co použít za olej na napuštěni ??
dvoracek.a
Příspěvky: 115
Registrován: 4. 12. 2017, 3:07
Bydliště: Libeř
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2018, 6:51

elbarto píše:OK bude to opravdu smrk. Na stavbe naštěstí není čas na dlouhé rozhodováni. Poslední dotaz please: co použít za olej na napuštěni ??
nejfunkčnější je vyjetej motorovej :lol:
jsou na výběr dva odstíny :D
z nafťáka černo šedá a z benzínu černo hnědázlatá :D :D
cnc routr 125x400 cm + truhlářské stroje
www.facebook.com/truhlarnadvoracek
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 4881
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

19. 6. 2018, 6:57

... barva vyřešena. Na doporučení dodavatele to ještě řízneme lazurou a snad prodloužíme dobu než to bude hnusný. Smrk je sám o sobě poměrně nevýrazný. Za všechny rozumné rady díky mistři.
NextClick
Příspěvky: 124
Registrován: 3. 1. 2010, 1:22

19. 6. 2018, 10:35

bobanbob píše:... tyto výrobky používá polomové dřevo a nebo nedej bože stromy z kraje lesa
Co je špatnýho na dřevu z kraje lesa? Střely od hajnejch? Dík za info..

Jinak já všechno na ven natírám lněným olejem/dermeží. Je to vysychající olej a povrch nejen zatáhne a naipregnuje ale i vytvrdí.
Fakt se omlouvám a raději už mlčim, abych nerušil vaše profesní kruhy.
Uživatelský avatar
Pavka
Příspěvky: 911
Registrován: 10. 3. 2008, 8:40
Bydliště: Ronov

19. 6. 2018, 10:44

Snad fermež, dermež neznám. :lol: :x
Uživatelský avatar
shaolin
Příspěvky: 1188
Registrován: 11. 9. 2011, 7:17

20. 6. 2018, 5:11

Obyčajný smrek pije ako špongia....a po prvej vrstve sa zježí, tak ho treba prebrúsiť..... inak na vonkajšie obklady používam xyladecor UV+ no predtým treba drevo naimpregnovať proti hubám a drevokaznému hmyzu bezfarebným prípravkom alebo pre farebné napustenie móže isť aj tenkovrstvá lazúra HP , ktorá tiež má tie ochranné prvky v sebe.
Povrch po tom UV+ je taký matný...umývatelný a ostáva taký čiastočne makký ako pogumovaný... Nieje to klasický lak...
No drevo pred natieraním musí byť suché!

Naposledy som natieral zábradlie na chate ...viď foto
Drevo je červený smrek, na to 2x tenkovrstvá lazúra odtien borovica(aby ladilo so zbytkom chaty) a na tom je 2x UV+. ..
Přílohy
20180430_211234.jpg
bobanbob
Příspěvky: 229
Registrován: 9. 6. 2016, 5:15
Bydliště: Nechanice
Kontaktovat uživatele:

20. 6. 2018, 7:33

NextClick píše:
bobanbob píše:... tyto výrobky používá polomové dřevo a nebo nedej bože stromy z kraje lesa
Co je špatnýho na dřevu z kraje lesa? Střely od hajnejch? Dík za info..

Jinak já všechno na ven natírám lněným olejem/dermeží. Je to vysychající olej a povrch nejen zatáhne a naipregnuje ale i vytvrdí.
Stromy rostoucí na kraji lesa jsou nerovnoměrně zatěžovány sluncem ale hlavně větrem. To má u stromu za následek rozdílnou hustotu letokruhů --hustší leta směrem do lesa jehličnany. Hustší směrem do pole listnáče :D Teda pokud jsem to neprohodil ... Už jsem ze školy dlouho :D Když tak si to vygogluj.
Zkušený truhlář to pozná na fošně už z dálky :D méně zkušený se koukne na čelní řez .
Kdo to nepozná tak při podélném řezání dostane od té fošny přes hubu :D
A když to přeci jen na té pile zvládne .Následné oštosování a protažení nemá smysl protože příjde druhý den do práce a zjistí že co dělal den před tím je k hovnu.Co bylo totiž den předtím rovné je zase křivé :D

A k té barvě se nemohu zodpovědně vyjádřit protože s tím s čím jsem natíral do dnes nechci už nic mít . " Venku nevydrží prostě nic."
Přešel jsem totiž na nového dodavatele a nemám s ním zatím skoro žádné zkušenosti. Tak nemohu radit .
NextClick
Příspěvky: 124
Registrován: 3. 1. 2010, 1:22

20. 6. 2018, 5:17

Aha, díky za zajímavé info. Tohle dřevo s různě širokýma letama taky při výběru odkládám. Ale nevěděl jsem jak to vzniká.
Fakt se omlouvám a raději už mlčim, abych nerušil vaše profesní kruhy.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“