To mně připomnělo případ kdy jsem našel ve firemním sklepě bednu stoličné. Byla tam cca 10 roků zapomenutá. Slavnostně jsme si nalili, přiťukli, ochutnali a vylili. Byla v ní pachuť z toho sklepa. Asi si to pod víčky dýchalo se změnami teploty a nasálo i to aroma.
led a voda + láhev Pepsi
Moderátor: sysel
Nerozuměli jsme si - mikroplasty jsou de facto vysledek mechanického rozpadu - já měl na mysli slozky z plastu, které se uvolňují časem různou formou degradace materiálu - třebas ve sklepě se určitě neuplatnilo světlo (ono klasické "uchovávejte v chladu a temnu" ).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Vím jak jsi to myslel. Někde jsem četl, že při té degadaci mateiálu se "ulamují" z povrchu i právě ty mikročástečky, které jsou bonusem k těm dalším chemikáliím. V moři se to asi děje oběma způsoby, jen ta mechanická odnož bude poduktivnější.
Mikroplasty jsou fajn.
Zasytí to, ale je to nestravitelné a tak se po tom netloustne.
Lepší než vláknina.
-
- Sponzor fora
- Příspěvky: 8167
- Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
- Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
- Kontaktovat uživatele:
Pokračování experimentu s Colou. Ten druhý graf jsem trochu pokazil, odpojil jsem hadičku a neuvědomil si, že se ještě měří ale bylo to až po protřepání. Protřepání je vždycky ta rozskákaná skupina bodů. Zajímavé, vypadá to, že tlak pomaloučku konverguje k nějaké vyšší hodnotě. Teplota okolí je teď 19 stupňů.
Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Příspěvky: 8167
- Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
- Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
- Kontaktovat uživatele:
Zase jsem si po čase vzpomněl a posílám dnešní výsledek měření. Na grafu je vidět otevření ventilu, nárust tlaku v manometru na počáteční hodnotu, protřepání a vzrůst tlaku. Počáteční tlak je nižší než konečný tlak minule, takže mi připadá, že k nějakým tlakovým změnám tam dochází. Úsek hadičky mezi jehlovým ventilem a manometrem byl vyplněný destilovanou vodou až po membránu (včetně vakuování), takže ovlivnění tlaku objemem aparatury se dá prakticky vyloučit. Teplota je pořád stálá.
Aleš Procháska