Tvarůžky

Alternativni zdroje energii, permakultura, ekologie atd..
Uživatelský avatar
Hades
Příspěvky: 1206
Registrován: 11. 10. 2012, 10:59
Bydliště: Praha; Mimoň

23. 12. 2014, 7:32

no obávám se, že se to nepovede. pokud ano, tak "jen dobrou chuť"
karelsklo
Příspěvky: 1512
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

23. 12. 2014, 8:11

Uvidíme :D .
Zítra se budu motat celý den v kuchyni tak zkusím začít.Tvargle-startovní kulturu jsem vzal nejvyspělejší co byla k dispozici,na to množství tvarohu bych dal asi půlku.Nebo třetinu.Sytovátku mám taky.
Ale co s tím srážením kyselosti,mám tu sodu dávat nebo se na to vykašlat?Event.kolik?
Nevím,ten kmín asi dávat zatím nebudu,mám strach z kvašení nebo infekce plísněmi.Spíš bych to pokmínoval až ve finále,před vyhozením... :D
Přílohy
Fotografie0687.jpg
Uživatelský avatar
PAKO.ll
Příspěvky: 1448
Registrován: 10. 2. 2012, 3:24
Bydliště: ŠKVOREC
Kontaktovat uživatele:

23. 12. 2014, 8:14

Hades píše:Ten úžasně smradlavej, ale chuťově dokonalej sýr prostě doma dnes asi nevyrobíte.
Určitě to bude, jak tu někdo napsal, očkováním dobytka kdejakým "tím sajrajtem"...
Naposledy jse mi tohle povedlo "vytvořit" z mléka kraviček, jejichž produkt byl určen na výrobu zvaného "Sunar" (kojenecká strava, pro toho, kdo neví...) někde kolem roku 1999-2001, kdy jsem k tomu mléku měl přístup (vysoko na Šumavě (ochranné pásmo)).

Od té doby každý pokus skončil katastrofou....
Buď to zkyslo nebo zplesnívělo, ale úžasně lahodného a smradlavého hrnku sýra (jak dělala moje babi), jsem nikdy nedosáhl :(

p.s.
a to mám i ten hrnek po "bábině"
wow ...tak by mne zajímalo odkud dnes ty sýrárny berou mléko? :D
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Uživatelský avatar
Hades
Příspěvky: 1206
Registrován: 11. 10. 2012, 10:59
Bydliště: Praha; Mimoň

23. 12. 2014, 9:50

ale to je jednoduché... je to samá "chemie"

Už nevím, kdo to řekl... "zkuste vládnout národu, co jí tavené sýry...."
Uživatelský avatar
Max
Příspěvky: 678
Registrován: 22. 9. 2009, 8:02
Kontaktovat uživatele:

23. 12. 2014, 11:28

to karelsklo:

Důležité je, aby to byl nízkotučný tvaroh (nejlépe ten tvrdý na strouhání), na 1 kg stačí lžička sody.
karelsklo
Příspěvky: 1512
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

24. 12. 2014, 10:24

Díky,jdu na to.
karelsklo
Příspěvky: 1512
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

25. 12. 2014, 10:54

Tak uvidíme.Zatím jsem je dal na balkon ale má se ochladit takže musím najít jiné místo.
Moc šancí tomu nedávám nicméně co kdyby...
Budu průběžně reportovat... :)
Přílohy
Fotografie0688.jpg
Uživatelský avatar
Hades
Příspěvky: 1206
Registrován: 11. 10. 2012, 10:59
Bydliště: Praha; Mimoň

25. 12. 2014, 11:43

vypadaj nádherně. držímm palce, aby se povedly
doncarlos
Příspěvky: 760
Registrován: 9. 1. 2008, 9:49

26. 12. 2014, 7:29

To jsem taky zvědav navýsledek, já to všechno už mám za sebou, moje pokusy ještě před Vítězným listopadem z pytlíkového mléka shnily (přičítalo se tehdy krmení krav siláží), z pozdějšího krabicového z různých
mlékáren taky anebo žádná činnost, teď beru mléko od sedláka ( dělám z něj úspěšně skvělé jogorty ), taky nefunguje - pořád je to ten původní tvaroh. Jinak kdysi jsem znal slečnu - laborantku v mlékárně,
která mi nosila kultury na výrobu kefírů a acidofilních kyšek, o od ní si nejasně pamatuju, že v žádném případě se nepokoušet vyrábět doma plísňové sýry typu Niva nebo hermelín, snadno prý přitom mohou
vzniknout extrémně nebezpečné rakovinotvorné látky
Zdeněk Daněk
Příspěvky: 48
Registrován: 31. 5. 2009, 5:15
Bydliště: Kojetín
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2014, 8:59

Než se takto trávit,to si raději udělám lepší koko a také lítalo po dvoře :lol:
Přílohy
20141220_142624.jpg
karelsklo
Příspěvky: 1512
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

26. 12. 2014, 4:27

Pěkné zátiší,chybí už jen soudek ... :D

Jinak-cosi se děje,vypadá to že kultura se možná chytla a šíří se...
Přílohy
Fotografie0691.jpg
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6940
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

26. 12. 2014, 4:49

hlavně je neviděs , ale vypadá to že jo , že to dělá co má . držím palce .
j-k
Příspěvky: 160
Registrován: 9. 4. 2014, 3:50

26. 12. 2014, 8:32

Sice nejsem odborník na výrobu sýrů, ale vím jediné očkováním to nebude! To je totální nesmysl! Jediné očkování se provádí testovací (serologicke a virologické) na testy ibr, bovnníleukoza a bruceloza. Jestly někdo používá mléko po podání antibiotik, tak porušuje vererinární a hygienické předpisy, čímž dotyčnému hrozí nemalé pokuty!!! A použití takového mléka pro potravinářství je zakázané!

Zakopaný pes je v způsobu výroby tvarohu. Toho se naděláme doma dost. Nejlepší tvaroh je z mléka normálně samovolně sedlého bez různých "zlepšovadel", na principu kyselin. Tvaroh není kyselý. Zároveň mléko se musí koupit od soukromníka jako takzvaně krmné bez pasterizace a nejlépe i se smetanou. Tvarohy koupené v krámech jsou plné zahušťovadel na bázi škrobu a i s přídavkem chemie, aby déle vydržely. Mléko z krabic a podobné sračky nemají s mlékem nic společného, pouze náznak barvy :roll: . Na kvalitu tvarohu má i vliv plemeno a strava dojnic, prostě od každé kravy je tvaroh jiný :D. Splněním podmínky kvalitního základu je částečně vyhráno, stačí už jen mít dobrou kulturu, správné uložení a dílo se musí podařit.
Mléko na tvaroh je nejlépe odebrat od dobrého soukromníka. Když ho sušně požádáte, jistě vám ukáže i chov :D a tam kvalitu poznáte na první pohled. Nezapmeňte vzít na exkurzi i omladinu. Aby nehledali fialovou kravičku ve chlévě, jak se mě již několikrát stalo :shock: .
S přáním hodně zdaru j-k
karelsklo
Příspěvky: 1512
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

30. 12. 2014, 7:55

Možná to dopadne,kultura se šíří,postupně to zraje,vůně je tvarůžková.Problém je s teplotou-nemám jak dodržet těch 15C, to je myslím dost zásadní.Mám je v lednici a tam je jim zima,tím pádem to zbytečně trvá.
Možná by na to byla ideální nějaká ta "vinotéka"...
Další věc je že to chce v začátku dobře semlet a homogenizovat,přemýšlím o nějaké lisovací formičce-práce pro cnc,formařina :) .

Mimo téma ještě pokus o Itálii,penne se slaninou,brokol.omáčkou a parmazánem.Když už mám všeho dost čumim na Ridiho jak má"spičatý nože",vaří"umra a křest"... :) .
Přílohy
Fotografie0690.jpg
Fotografie0695.jpg
Uživatelský avatar
PAKO.ll
Příspěvky: 1448
Registrován: 10. 2. 2012, 3:24
Bydliště: ŠKVOREC
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2014, 8:05

https://www.youtube.com/watch?v=kxLwszXX09w" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Odpovědět

Zpět na „Sobestacnost - alternativní životní styl“