Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou.

Alternativni zdroje energii, permakultura, ekologie atd..
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1612
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

16. 11. 2015, 7:47

picom píše:Dávat sem 11MB videa mi připadá zbytečný, stačil odkaz.
Už jsi zkoušel nějaké lahve zavzdušnit ? Asi to nebude vypadat moc vábně.
Jablka se skladují v dusíku klidně 2 roky
Zabudol som prihlasovacie meno a heslo na YOUTUBE tak som to riesil takto.

Co je to "zavzdusnit"? Co je to za technologiu?


Dusikom by som musel zaplnit nejaky demizon z jabkami a ten stoji od 30,-eur a ma uzke hrdlo(su aj so sirokym) ale to je uz financne nerentabilne.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22371
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2015, 7:55

pouzijes ty stejne nadoby
koukam ze hledas jak to neudelat nez jak to udelat poradne

kdo chce hleda zpusoby
kdo nechce hleda duvody

vytvorenim podtlaku mimo jine poskodis strukturu bunek toho ovoce/zeleniny
oni popraskaji ty membrany takze dlouhodobe ten dusik urcite
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 4861
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

16. 11. 2015, 9:34

Pokud ty "kontejnery" do regalu bude jeste umistovat roboticky manipulator, bude vetsi konkurence pouze umisteni na obeznou drahu. Pred cca 10 rokama hrozne tam letelo umisteni uren, aby si neboztik mohl jeste zaletat. Tohle vypada technicky pekne a na manzelku to jiste udelalo dojem, ale stara lednicka zapnuta na minimum naplneni dusikem ci heliem by mam obavu odvedla vyrazne lepsi sluzbu.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22371
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2015, 9:36

treba u kavy ho vakuovym balenim naprosto zabijes
ruzne aromaticke a chutove latky v nem jsou v podobe oleju
vytvorenim podtlaku snizis bod varu danych latek a oni ti utecou pri tom vakuovani v podobe par
takze ti zbyde horka kavovina se stopami puvodni chuti. Typicky spis s pachutemi protoze tam zbudou ty tezsi frakce
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1612
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

16. 11. 2015, 10:25

robokop píše:pouzijes ty stejne nadoby
koukam ze hledas jak to neudelat nez jak to udelat poradne

kdo chce hleda zpusoby
kdo nechce hleda duvody

vytvorenim podtlaku mimo jine poskodis strukturu bunek toho ovoce/zeleniny
oni popraskaji ty membrany takze dlouhodobe ten dusik urcite
udelat poradne neznamena ze za kazdu cenu ist do plynu, ale mozno ze vakuum, lebo aj v nadpise stoji ze POKUS. Mozno skoncim aj ja v plyne. Uvidim.

Pripada mi, ze ty hladas dovody jak sa "neda", ja hladam sposoby jak sa "da"

Napadlo ma tiez ze nieco mozno podtlakom znicim.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1612
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

16. 11. 2015, 10:32

elbarto píše:P.S. Nepises nic o udrzovani nejake stabilni teploty. Te nadobe skoro na tele motoru myslim nebude uplne juch :-(
S tou teplotou je to diskutabilne. PRENASA SA TEPLOTA VO VAKUU ? Ved aj solarny ohrev vody je uz vo vakuuových sklenych taciach, aby voda bola izolovana od chladu zo severnej strany resp zo vsetkych sv. stran lebo maju teplotu cca max 35st.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 7176
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

16. 11. 2015, 12:01

Juro píše:
elbarto píše:P.S. Nepises nic o udrzovani nejake stabilni teploty. Te nadobe skoro na tele motoru myslim nebude uplne juch :-(
S tou teplotou je to diskutabilne. PRENASA SA TEPLOTA VO VAKUU ? Ved aj solarny ohrev vody je uz vo vakuuových sklenych taciach, aby voda bola izolovana od chladu zo severnej strany resp zo vsetkych sv. stran lebo maju teplotu cca max 35st.
A sluníčko hřeje přes těch X milionů kilometrů vakua ve vesmíru teplovodem? Nebo teplotovodem?
teplota se přenáší tak maximálně jako informace
teplo se přenáší radiací
jinak co tvrzení, to perla.........
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22371
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2015, 12:49

ne, jen uz jsem parkrat neco vakuoval a vim co se tam pri tom deje
tedy jednoduse zvazim pro a proti varianty vakuum versus varianty plyn a je to
uz treba ta moje prakticka zkusenost s kafem rika ze sic treba uskladnis ale u nekterych potravin soucasne i znehodnotis
dalsi je slozite tlakove aparatury a vyveva a regulace
ja bych to tapani proste rovnou preskocil k tomu plynu po zrale desetiminutove uvaze

teda kdyz uz bych to potreboval takhle resit

Juro píše:
robokop píše:pouzijes ty stejne nadoby
koukam ze hledas jak to neudelat nez jak to udelat poradne

kdo chce hleda zpusoby
kdo nechce hleda duvody

vytvorenim podtlaku mimo jine poskodis strukturu bunek toho ovoce/zeleniny
oni popraskaji ty membrany takze dlouhodobe ten dusik urcite
udelat poradne neznamena ze za kazdu cenu ist do plynu, ale mozno ze vakuum, lebo aj v nadpise stoji ze POKUS. Mozno skoncim aj ja v plyne. Uvidim.

Pripada mi, ze ty hladas dovody jak sa "neda", ja hladam sposoby jak sa "da"

Napadlo ma tiez ze nieco mozno podtlakom znicim.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1612
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

16. 11. 2015, 12:56

ok beriem , ja som ziadne skusenosti nemal tak skusam , ibaze ja to pisem verejne.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 22371
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2015, 12:57

ja prave pisu verejne az ty vysledky
ono to pak bez te anabaze neni tak prenositelne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1612
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

16. 11. 2015, 1:04

.cize teleso ktore vyzaruje minusovu teplotu(resp. chlad) sa v pohode prenesie cez vakuum na ine teleso?
Slunicko je slunicko.To nie je dobry prikald. To okrem svetla vyzaruje vela dalsich ziareni. Skusim dat teplomer do vakua a skusim sa priblizit teplym telesom a potom nejakym halogenom. Som zvedavy ci to bude rezdiel. Ty "PERLA".
Naposledy upravil(a) Juro dne 16. 11. 2015, 2:56, celkem upraveno 2 x.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 2093
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

16. 11. 2015, 2:14

Co je to "zavzdusnit"? Co je to za technologiu?
Znamená pustit do nádoby zpátky vzduch.
Tlak vzduchu způsobí pomačkání ovoce/zeleniny.
zverodoktor
Příspěvky: 2969
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

16. 11. 2015, 2:30

Mily Juraj.
Tvoj napad s vakuovanim zeleniny je sice perfektne zrealizovany, ale musim sa priklonit k nazoru ostatnych, ze nie zrovna najstastnejsi. Vakuum pomaha zabranit oxidacii latok v plodinach atmosferickym kyslikom, ktoreho je vo vzduchu cca 21%. Zvysok vzduchu je dusik (78%), argon (0,95%) a ostatne plyny 0,05%.
Nakolko dusik aj argon su prakticky nereaktivne za beznych podmienok, nemozu nijako poskodit alebo zmenit ovocie ci zeleninu.
Kyslik ano. Navyse, mnoho bakterii a najma pliesni , ktore znehodnocuju uskladnene plodiny, potrebuje ku svojmu zivotu kyslik. Ale napriklad hnilobne bakterie a kvasinky, kyslik nepotrebuju a dokazu rast a zit aj bez neho - t.j. aj vo vakuu (anaerobne mikroorganizmy). Napriklad, ak kvasis vino, alebo kapustu, kyslik vyslovene skodi, pretoze jeho pristomnost dovoluje rast aj inym mikrobom, ako zelanym kvasinkam. Vakuovanie suchych potravin, napr. kavy predlzuje trvanlivost okrem odstranenia kyslika aj znizenim vlhkosti, ktoru mikroorganizmy potrebuju aby prezili.
Tu je strucne zhrnutie:
1. Vo vakuu klesa teplota varu latok, nielen aromatickych. Okrem ineho aj vody. Takze v konecnom dosledku tu zeleninu a ovocie susis. Ovsem iba v pripade, ak vakuum udrziavas celu dobu dosavanim pumpou. A to je prave aj dovod orosenia pohara - tzv. rosny bod, ktory zavisi na vlhkosti vzduchu, tlaku a teplote. Existuje susenie za mrazu a vakua - freeze drying.
2. Ked uz vakuovat, tak pomaly a postupne, aby s plodin dokazal uniknut vzduch nachadzajuci sa v duzine. Inak duzina popraska a plod sa znici. Skus miesto flias pouzit sacky - napr. v ikei maju lacne vrecka na vakuovanie pradla, drzia dobre a su lacne. Existuju aj originalne na vakuovanie potravin. Vyhodou je, ze okolo plodov neostane priestor a zaberie to aj menej miesta. teda vysat a nechat tak. Ak vsetko tesni, potrebny stupen vakua sa udrzi teoreticky navzdy.
3. Nakolko sa na zaklade tejto uvahy ukazuje, ze problem nieje tlak ci podtlak, ale kyslik, ako jednoduchsia alternativa sa ukazuje naozaj vyplnenie priestoru okolo plodin inertnym plynom, napr. dusikom. A ako vidis, kedze vo vzduchu ho je 78 %, jedovaty ani zdraviu skodlivy nebude.
5. Odstranit kyslik s uzatvorenej nadoby ide velmi lacno aj efektivne tymto: http://www.absorberykysliku.cz/cz/co-je ... y-absorber" onclick="window.open(this.href);return false; Netoxicke, lacne, ucinne.

A k tomu tvojmu poslednemu prispevku:
cize teleso ktore vyzaruje minusovu teplotu(resp. chlad) sa v pohode prenesie cez vakuum na ine teleso?
Slunicko je slunicko.To nie je dobry prikald. To okrem svetla vyzaruje vela dalsich ziareni. Skusim dat teplomer do vakua a skusim sa priblizit teplym telesom a potom nejakym halogenom. Som zvedavy ci to bude rezdiel. Ty "PERLA".
Prosim ta, nerob si tu hambu medzerami v ucive fyziky zakladnej skoly a este si aj skriepny. S tym vyzarovanim zapornej teploty si robis srandu ze ??? Lebo pan Kelvin a Joule sa s tvojho prispevku tocia v hrobe ako ventilator! :?
Pre pripad, ze to myslis vazne, skus si pozriet toto:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Teplo" onclick="window.open(this.href);return false;

A este predtym ten tvoj posledny pripevok radsej vymaz ak sa to este da.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
zverodoktor
Příspěvky: 2969
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

16. 11. 2015, 2:45

Este ma napadlo, ze ked sme mali zahradu a prebytky jablk, niekto nam poradil, aby sme jablka pozatvarali do igelitovych sackov a tie hermeticky uzavreli (vtedy "zipsovacie neboli, tak sme ich zatavovali plamenom po zacviknuti medzi 2 kovove kolajnicky). Takto sa uskladnovali v pivnici pri 3-5°C.
Jablka po case "vydychali" kyslik, navyse uvolnili etylen a v tejto atmosfere, ktora sama vznikla vo vrecku sa do jari naozaj nepokazili.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1612
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

16. 11. 2015, 3:09

Juro píše:.cize teleso ktore vyzaruje minusovu teplotu(resp. chlad) sa v pohode prenesie cez vakuum na ine teleso?
Slunicko je slunicko.To nie je dobry prikald. To okrem svetla vyzaruje vela dalsich ziareni. Skusim dat teplomer do vakua a skusim sa priblizit teplym telesom a potom nejakym halogenom. Som zvedavy ci to bude rezdiel. Ty "PERLA".
to som rozmyslal nahlas, beriem spat, hanbim sa :oops:
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Odpovědět

Zpět na „Sobestacnost - alternativní životní styl“