Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou.

Alternativni zdroje energii, permakultura, ekologie atd..
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1612
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

15. 11. 2015, 1:33

Rozmyslal som co by sa stalo keby som zo sklenych poharov vysal vzduch a v nich by bola zelenina. Napada ma to vzdy na jar, ked uz vsetko v sklepe hnije alebo je vsetko suche.
Mam olejove pumpy co dokaze vysat vzduch na 100% (resp 99% podla teorie) a tak som investoval 50,-eur do vypustacich ventilov, hadiciek a "O" kruzkov. Nejaky mat. som uz mal doma(hlinik, krabica, regulator podtlaku atd.) a tak
som to po par veceroch zbuchol do kopy. Samozrejme som bol presvedceny, ze to bude perfektne fungovat. Nemam na mysli technicke prevedenie prace, ale system ako taky. Skusky na tesnost systemu boly uspokojive.


Nastavene to mam na -93 az -95% vakua. (treba mat na pamati aj atmosfericky tlak ktory sa meni) Pri zamracenom pocasi dlho cucalo na -99% a niekedy az prehrievalo pumpu.

Nalozil som ako prvu, na dlhodobejsie uskladnenie, papriku. Frekvencia pumpy bola zo zaciatku casta, ale postupne sa to normalizovalo. Na niektorych poharoch som zbadal rosu. Neviem preco. Niektore zostali suche.
Po mesiaci som ochutnal ale zatial som nezbadal nejaky ubytok z kvality cerstvosti, ale to je velmi kratucka doba. Uvidim na vianoce. Zaujimave ze jedna mechanicky poskodena paprika mi zacala nejak zvlastne hnit. Plesen ziadna.

Postupne budem pridavat potraviny a robit referencie ako sa co sprava, co sa oplati, co pokazi a ci to ma zmysel.


Video s prekrojenym jablkom ako z neho vytiahlo vzduch.:






.
Přílohy
mokre sklo.JPG
suche sklo.JPG
uzaver pohara.JPG
cast rozvadzaca.JPG
nalozena paprika.JPG
rozvadzac.JPG
cast zariadenia.JPG
celkovy pohlad.JPG
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 4861
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

15. 11. 2015, 1:58

Nechce se mi do studene dilny, proto radeji forum :-) Udelane to mas pekne jen nevim zda to na potraviny je to prave. Na sklenicich je videt kondenzace vody, ktera ma zustat v ovoci. Navic teplota nebude mam obavu uplne idealni ani konstantni. Velke sklady ovoce drzi pouze teplotu a komory plni mixem plynu.
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1612
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

15. 11. 2015, 2:14

Plyn do nasich potravin nechcem, lebo cely rok nestriekame ziadnu plodinu chemiou, ktoru vypestujeme a plyn uz je dalsi financni naklad a nehovorim o pracnosti.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
4rest
Příspěvky: 599
Registrován: 7. 10. 2014, 5:13
Bydliště: Praha

15. 11. 2015, 2:28

Juro píše:Plyn do nasich potravin nechcem, lebo cely rok nestriekame ziadnu plodinu chemiou, ktoru vypestujeme a plyn uz je dalsi financni naklad a nehovorim o pracnosti.
A není náhodou taktéž další finanční náklad ta elektrika na odsátí vzduchu. Zkus se poptat svářečů za kolik mají dusík. Vím že 8mi litrovka argonu na 150 barech byla za cca 500Kč, to je cca 42hal/litr a u dusíku by to mělo být ještě méně. Jinak ty sklady se plní právě dusíkem, ale to je dusík z membránových modulů, takže nějaký podíl kyslíku by tam měl být taky.
No a nevím jestli je tak složité do té sklenice fouknout argon, nebo dusík, když jí vákuuješ.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 7174
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

15. 11. 2015, 5:21

nevím jak papriky, ale jablka při dozrávání produkují etylen
a ten urychluje dozrávání, v podstatě řetězová reakce
proto se v těch komorách kde to skladují udržuje nějaká umělá atmosféra která brání dozrávání
žádná velká chemie v tom nebude, možná tam udržují málo kyslíku (a toho etylenu) a hodně dusíku (??????)
jestli teda nepovažuješ dusík a kyslík za těžkou chemii, jako některé biomatky H2O a NaCl
......
vakuum je to česky a asi slovensky
vaccuum - to je asi tak ....... jako carbonový compozit
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1612
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

15. 11. 2015, 8:11

Skusim pohar jablk nalozit-uvidim. Mozno to bude cele na nic a bude mi luto prace, tak potom si pustim plyn. Myslel som do svojich potravin.


vacuum je po anglicky, nie?
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
4rest
Příspěvky: 599
Registrován: 7. 10. 2014, 5:13
Bydliště: Praha

15. 11. 2015, 8:22

testone píše:nevím jak papriky, ale jablka při dozrávání produkují etylen
a ten urychluje dozrávání, v podstatě řetězová reakce
proto se v těch komorách kde to skladují udržuje nějaká umělá atmosféra která brání dozrávání
žádná velká chemie v tom nebude, možná tam udržují málo kyslíku (a toho etylenu) a hodně dusíku (??????)
jestli teda nepovažuješ dusík a kyslík za těžkou chemii, jako některé biomatky H2O a NaCl
......
vakuum je to česky a asi slovensky
vaccuum - to je asi tak ....... jako carbonový compozit

Já tedy nevím, jak testone, ale takovou ošklivou chemii jako dihydrogen monooxid konzumuji celkem pravidelně v množství cca 3 kg denně. Viz tyto stránky:
http://www.dhmo.org/truth/Dihydrogen-Monoxide.html" onclick="window.open(this.href);return false;
popřípadě v češtině: http://technet.idnes.cz/nebezpecny-dihy ... ternet_pka" onclick="window.open(this.href);return false;

Třeba banány, když k nám plují z karbiku, tak na každé chladírenské lodi mají malou jednotku na výrobu dusíku ze vzduchu. Jedná se o membránový modul s dutými vlákny, kdy získaný dusík mívá čistotu 99,5-99,7%. Tento dusík se pak vhání do skladového prostoru kde nahrazuje dusík, který unikl netěsnostmi, protože skladový prostor je pod přetlakem 3-5 Pa. Podobné je to s uchováváním spousty potravin. Ten argon jsem mu navrhl, protože vím že v Lomnici plní láhev Argonem na svařování za 500Kč, v práci nám prodávají dusík z kryogenní destilace za cca 1/5 ceny argonu,takže ta svářečská láhev by měla stát cca 100Kč, ale tím si nejsem jistý.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1612
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

15. 11. 2015, 8:42

no argon doma mam. Zvaram s nim. To si mam akoze pustit ten hnusny plyn do potravin? :shock: :shock: :shock: :shock: Ved prednedavnom bol v spravach pripad kde sa udusil zvarac v pivnici ked s nim zvaral.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6935
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

15. 11. 2015, 8:48

hele mě tohle - to vacuum příjde jako zajímavá možnost , asi ty potraviny nebudou mít takovou trvanlivost jako v dusíku , ale určitě se doba trvanlivosti prodlouží .
Každopádně nás informuj o průběhu .
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 4564
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

15. 11. 2015, 9:00

Argon je inertní plyn. Není jedovatý, potraviny ti neotráví. :D
Jinak pěkný pokus. Zajímalo by mě, zda by vydržela rýže takto vakuově uskladněná třeba deset let.
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8159
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

15. 11. 2015, 9:35

Juro píše:no argon doma mam. Zvaram s nim. To si mam akoze pustit ten hnusny plyn do potravin? :shock: :shock: :shock: :shock: Ved prednedavnom bol v spravach pripad kde sa udusil zvarac v pivnici ked s nim zvaral.
Argon je normálně ve vzduchu, je ho tam 1 %. Argonem se udusil proto, že tam neměl kyslík, resp. jej tam měl málo, samotný argon mu nic neudělal (kromě toho, že vytlačil z toho sklepa kyslík), ten je nejedovatý, dokonce vůbec s ničím chemicky nereaguje.
Aleš Procháska
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 2093
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

15. 11. 2015, 10:14

Dávat sem 11MB videa mi připadá zbytečný, stačil odkaz.
Už jsi zkoušel nějaké lahve zavzdušnit ? Asi to nebude vypadat moc vábně.
Jablka se skladují v dusíku klidně 2 roky
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 7174
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

15. 11. 2015, 10:44

on se ten svářeč spíš udusil CO2, tím se taky svařuje
CO2 je těžší než vzduch, zůstává dole
bacha CO2 jsou taky bublinky v pivu, šampaňském a v malinovce !!!!!!!
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 4861
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

15. 11. 2015, 11:06

P.S. Nepises nic o udrzovani nejake stabilni teploty. Te nadobe skoro na tele motoru myslim nebude uplne juch :-(
Uživatelský avatar
Juro
Příspěvky: 1612
Registrován: 19. 3. 2007, 12:14
Bydliště: Kamanová (Topoľčany)

16. 11. 2015, 7:42

prochaska píše:
Juro píše:no argon doma mam. Zvaram s nim. To si mam akoze pustit ten hnusny plyn do potravin? :shock: :shock: :shock: :shock: Ved prednedavnom bol v spravach pripad kde sa udusil zvarac v pivnici ked s nim zvaral.
Argon je normálně ve vzduchu, je ho tam 1 %. Argonem se udusil proto, že tam neměl kyslík, resp. jej tam měl málo, samotný argon mu nic neudělal (kromě toho, že vytlačil z toho sklepa kyslík), ten je nejedovatý, dokonce vůbec s ničím chemicky nereaguje.
Aj som si myslel ze sa otravil takto lebo som cuchol argon a nic som necitil a to mi raz aj pol flase vyfucalo v dielni.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
Odpovědět

Zpět na „Sobestacnost - alternativní životní styl“