čínská deska

NOVES
Příspěvky: 11
Registrován: 15. 1. 2018, 7:28

15. 1. 2018, 8:22

Zdravím všechny
Sehnal jsem pro řízení své cnc frézky oddělovací desku z aliexpressu viz odkaz https://www.aliexpress.com/item/Free-sh ... 45009.html
Snažím se mašinku oživit, ale problém nastával při připojení LPT kabelu k desce. Modré relátko se vypínalo a motory se točily volně jak kdyby do nich nešla elektrika. Po odpojení kabelu deska naběhla a motory držely. Přemýšlel jsem, kde může být chyba a příčinou je špatné nastavení pinů v machu. Zde na foru jsem již našel od jednoho uživatele nastavení jiné čínské oddělovací desky, neváhal jsem a hodnoty jsem vyzkoušel, ENEABLE hodnoty fungovaly ,vřeteno šlo také zapnout a vypnout, ale když jsme chtěl pohýbat osama tak motory pořád knučely a nevěděly kam se točit a nebo se točily na jednu stranu a potom při dalším zmáčknutí na druhou stranu a to jsem mačkal jednu a tu samou klávesu na klávesnici.
Nemáte někdo prosím zkušenosti s touhle deskou popřípadě kompletní nastavení pinů téhle desky či nějaké rady co a jak ? Budu vděčný za jakoukoliv radu.
Mex
Příspěvky: 4066
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 1. 2018, 9:29

Tyhle desky někdy měly problém s osazením součástek kolem stabilizátoru 10V, na jedné sérii v tom byla chyba.
Ale pokud jsou osazené dobře, tak je to podle mě dobrá deska za dobrou cenu.
Máš tam připojené externí napájení 5V (třeba přes to USB)? A pokud budeš chtít použít i vstupy, tak musíš připojit i 12V.
Jak to máš zapojené? Namaluj obrázek a napiš, jak máš přiřazené signály v Machu.
A pro začátek signál Enable na driverech vůbec nepřipojuj.
atlan
Příspěvky: 1316
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 1. 2018, 9:34

Nechcelo by to FAQ na tie cinske dosky lebo kazdy tyzden aspon jedna otazka na to je....
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15230
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2018, 9:45

za me spis fuck
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 4066
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 1. 2018, 9:56

robokop píše:za me spis fuck
Tak to za mě ne.
Fakt není špatná.
Galvanicky oddělaný výstup 0-10V, galvanicky oddělané vstupy napájené 10V (takže ne moc citlivé na kvalitu mikrospínačů) atd.
Za ty prachy snad lepší nekoupíš.

Kdybych si mohl vymyslet vylepšení, tak místo 74hc245 tam mohly být 74hct245 nebo ještě lépe 74act245 (na jedné desce jsem si to přehazoval).
A relátko mohlo být na 12V nebo 24V, ale pak už by to nebylo tak univerzální (teď se to dá napájet 12-24V).
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15230
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2018, 10:16

Za ty prachy samozrejme ne
Ale ja na to nahlizim z pohledu toho ze to musis nejak vylepsovat aby to makalo a pro me je cenwjsi muj cas
Btw treba mesa ted prodava tusim sestiosou kartu myslim 7i76E po ethernetu kvalitne udelane vystupy asi za 6000,-
Interpolator a vystupy vse v jednom
Pichnes to tam a jedes a ta karta ti poskytuje uplne vsechno
Za den laborovani nad necim co zlobi tu sestku projedu v rezii

Tak to je muj pohled na vec
A proto ten nazor
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 4066
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 1. 2018, 10:29

Otázkou je, jak si s tou Mesou poradí někdo, kdo není schopný zapojit ani pár signálů na LPT.
A zrovna Mesa teda nějakými intuitivními manuály nevyniká, řekl bych (aspoň ty, co jsem měl v ruce).

Samozřejmě pomíjím fakt, že zrovna tenhle borec to připojuje k Machu.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15230
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2018, 11:53

intuitivnost manualu mesy je - o tom zadna
nicmene nepotrebujes nad nicim badat nic letovat
nicemu rozumet
vse je uz dane
zas tak cerne bych to nevidel
RoBoKop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
mrchar76
Příspěvky: 175
Registrován: 14. 5. 2014, 8:29
Bydliště: Čáslav

16. 1. 2018, 1:36

Vzdyt ty piny mas primo v tom odkazu napsany...... P2 step X, P3 dir X atd....a na desce je to taky !!!
a pokud ti to nejezdi dobre, tak hledej chybu v dratovani anebo driverech anebo v par portu anebo v kabelu.....

tady si zkontroluj soucastky na desce a podekuj MEXovi ze to nasel a popsal....
Přílohy
odd deska.jpg
koutnej
Příspěvky: 5
Registrován: 8. 1. 2011, 11:57

2. 7. 2018, 8:18

Zdravím,

můžete mi někdo, prosím, poslat ovladače k této desce z přiloženého CD? Bohužel se mi podařilo CD zlomit a ovladače jsem zatím nikde na netu nenašel. :(

Předem díky.
Uživatelský avatar
grade065
Příspěvky: 594
Registrován: 9. 1. 2015, 12:45

2. 7. 2018, 8:27

K tomu žádný ovladače nejsou taky k čemu jako :?:
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
Mex
Příspěvky: 4066
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

2. 7. 2018, 10:19

koutnej píše:Bohužel se mi podařilo CD zlomit
To je docela škoda.
To CD se dá celkem dobře využít jako podložka pod půllitr (pokud je to velké CD) nebo jako podšálek pod kávu (je-li to miniCD).
S tím zlomeným to půjde špatně, navíc ostré rohy zlomu můžou poškrábat stůl nebo poškodit ubrus.
Takže tím se definitivně připravil o jediné možné využití daného CD.
;-)
koutnej
Příspěvky: 5
Registrován: 8. 1. 2011, 11:57

3. 7. 2018, 9:17

Mex píše:
koutnej píše:Bohužel se mi podařilo CD zlomit
To je docela škoda.
To CD se dá celkem dobře využít jako podložka pod půllitr (pokud je to velké CD) nebo jako podšálek pod kávu (je-li to miniCD).
S tím zlomeným to půjde špatně, navíc ostré rohy zlomu můžou poškrábat stůl nebo poškodit ubrus.
Takže tím se definitivně připravil o jediné možné využití daného CD.
;-)
Pobavil jsem se, ale teď vážně :!: .. je to miniCD, ale kávu nepiju, takže jsem v háji. Navíc se děsím těch škrábanců na stole, takže jsem v háji už podruhé. A k tomu si tu ze mě děláš srandu, takže jsem v háji už potřetí.
Nezbývá mi než to CD hodit do haj.lu a jít se oběsit...
Mex
Příspěvky: 4066
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

3. 7. 2018, 9:46

koutnej píše:Nezbývá mi než to CD hodit do haj.lu a jít se oběsit...
To zní rozumně.
Ale možná než to uděláš, tak abys ušetřil práci pozůstalým, tak si tu desku připoj k PC, nainstaluj LinuxCNC a vyfrézuj si mosaznou tabulku na pomníček.
Pokud nechceš LinuxCNC, tak můžeš zkusit Mach. Tam ta deska bude fungovat taky. Jen v Machu to asi bude vyfrézované trochu nakřivo a sem-tam možná bude scházet nějaké písmeno.
koutnej
Příspěvky: 5
Registrován: 8. 1. 2011, 11:57

4. 7. 2018, 11:14

Mex píše:
koutnej píše:Nezbývá mi než to CD hodit do haj.lu a jít se oběsit...
To zní rozumně.
Ale možná než to uděláš, tak abys ušetřil práci pozůstalým, tak si tu desku připoj k PC, nainstaluj LinuxCNC a vyfrézuj si mosaznou tabulku na pomníček.
Pokud nechceš LinuxCNC, tak můžeš zkusit Mach. Tam ta deska bude fungovat taky. Jen v Machu to asi bude vyfrézované trochu nakřivo a sem-tam možná bude scházet nějaké písmeno.
Ok, zkusím to.. a když se to nepodaří, tak stačí stlouct dřevěný kříž... nepotřebuji žádný luxus...
Odpovědět

Zpět na „cinske desky s TB-6560 cervena a modra“