Arduino a já

arduino, teensy, atmega, pic a jine (software, hardware)
lubbez
Příspěvky: 962
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

7. 3. 2018, 8:55

Tak několik týdnů uplynulo. Neslíbit Elbartovi, že udělám rotační stůl na Arduinu a ovládaný to bude jenom enkodérem a jedním tlačítkem, tak bych se na to dávno vys... Moje hloupá a naivní představa, že v češtině je spousta návodů a že to bude pohoda, tak tedy nebyla. Návodů je spousta, ale ti hoši snad od sebe opisujou, včetně chyb. Když neopisujou, tak jsou to místy taková zvěrstva, že se člověk diví. V každém případě, jsem věnoval hodně času podobným projektům a tak nějak si vše ujasnil. Dokonce už začínám trochu v tom wiringu "koktat", největší problém jsou středníky. Přes to všechno mám už slušný kousek kódu a několika vrstevné menu mi funguje. Příště už sem dám i nějaké foto.
lubbez
Příspěvky: 962
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

18. 3. 2018, 9:44

Hurá, je tu první docela funkční výsledek.
Ale abych to vzal od začátku. Arduino jsem zvolil hlavně kvůli české dokumentaci. Ha ha ha. (smích) Původní české publikace včetně jedné bakalářské práce se navzájem podobají jako vejce vejci a to včetně gramatických chyb, okázek programů a někdy i použitých obrázků. Jak blikat LEDkou na pinu 13 je polopaticky popsáno snad tisíckrát, ale něco podobného pro funkci, která předává parametry teda ne. Tak jsem tedy opustil rodnou hroudu a začal hledat na NETu. Našel jsem cca 10 smysluplných konstrukcí, které jsem začal postupně "pitvat". Postupně jsem je rozdělil na tři skupiny. První jsou profíci a jejich kódu nerozumím, dělají si své jednoúčelové knihovny a ve výsledku vůbec nevím, jak se kód chová. Ty jsem vyřadil. Potom nadšení amatéři, kteří sice znají sytaxi wiringu, ale neumí programovat. A pak mi zbyly už jen dva projekty, které dávaly smysl. Ty jsem použil jako učební materiál.

Dost keců. Původní představa byla, že vše budu ovládat kolečkem (enkodér) které má v ose ještě tlačítko + jední tlačítkem START. Bude to umět prosté otáčení, otáčení o nastavený úhel a klasickou děličku. Celé zařízení bude na dvě části - stůl, driver a zdroj- a řídící jednotka. Tady jsem musel udělat nakonec jednu změnu a nahradit enkodér klávesnicí. V menu jsem se mohl pohybovat, nastavovat, vracet se, prostě bylo funkční ale neohrabané. Když jsem chtěl nastavit třeba otočení o 350 stupňů, tak jsem točil kolečkem jak debil. Sice jsem pak ještě něco vymyslel, ale stále to nebylo to ono. Opustil jsem enkodér a místo něho jsem dal klácesnici. Pak už to šlo. Používám teď tři knihovny jednu na klávesnici a dvě na i2c displej. Použitý procesor Mega168 na Arduino pro mini. Vynechal jsem programové řízení směru otáčení a nahradil ho přepínačem. V průběhu otáčení lze měnit rychost motoru online. To je zatím vše o elektronice, která samozřejmě ještě není k mé spokojenosti. Chtěl bych ještě implementovat HOME a pár dalších drobností. Stále mám cca 40 procent volné paměti pro kód i proměnné.

Použitý otočný stolek je sice shit, ale za ty prachy bude dobrej. Čínský soudruh sice udělal docela pěkné litinové ložisko šneku, ale axiální vůli zajišťuje klička a nonium s červíkem. Protože je ta osička trochu tepelně upravená, tak ty dva rovné červíky moc nedrží. Chtěl bych tam dát axiální ložisko (ložiska), ale to ho musím nejprve rozebrat na prvočinitele. Pak sem hodím pár fotek z demontáže a z úprav. Motor je 1,5 Nm ze šuplíku, driver je asi Toshiba 6600. A zdroj 24V/5A. S napětím půjdu vejš tak na 30V, protože motor i driver jsou po dvou hodinách vlažné a to mám drive nastavený na 3,5A a špička 4A.
kod.jpg
deska.jpg
pohon.jpg
atlan
Příspěvky: 1316
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

18. 3. 2018, 10:26

Ten driver hod do kosa, viac ako 2A neda jedine po uprave a to zato nestoji.
Uz sa o nomxna fore pisalo.
Kup verziu tb6600 5A vypinas vedla svorkovnic a vnutri je fakt tb6600.
darc
Příspěvky: 205
Registrován: 25. 12. 2014, 9:24

18. 3. 2018, 11:22

lubbez,

Velmi mi to pripomina konstrukciu bmac2 z http://www.homemodelenginemachinist.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Ja na tom pracujem tiez, mam vsetko doma, len sa neviem dokopat do toho aby som to pospajal..
Dostal som sa az po Hello world :-)
Navod je velmi podrobny, ale ako amater som to musel zopar krat zacat odznovu, aby som sa z toho vysomaril.

Mam ale na teba jednu otazku, naco tam je ten potenciometer.

Riso
lubbez
Příspěvky: 962
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

18. 3. 2018, 11:38

Tu konstrukci co píšeš jsem neviděl. Ten potenciometr je na online nastavení otáček. Dám příklad, frézuješ díru a najel jsi do materiálu moc nebo málo a tak tím potenciometrěm můžeš nastavit bez vypnutí optimální řezné podmínky. Já taky začínal s Hello world, ale to fakt nestačí. Prakticky v každém projektu je chyba nebo třeba jen drobný nedodělek a pak najednou nevíš jak dál. Pokud nemáš SW plně pod kontrolou, je to špatně. Já jsem se taky nakonec inspiroval v jednou Australském projektu, ale použil jsem z něj pouze pár rutin, které se mi líbily. I tak jsem je rozebral tak, abych rozuměl každé řádce kódu.
darc
Příspěvky: 205
Registrován: 25. 12. 2014, 9:24

18. 3. 2018, 11:57

Mozno to ma nieco spolocne s tym tvojim projektom.
tu je link
http://www.homemodelenginemachinist.com ... hp?t=26744" onclick="window.open(this.href);return false;

Tu to podla popisu velmi dobre vychytali, prekopali cely kod.

Ak to nie je tajne daj aj ty link na forum kde si to nasiel.
lubbez
Příspěvky: 962
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

23. 3. 2018, 3:14

Tak asi závěrečný report. Vše nasvědčuje tomu, že je dílo dokonáno. Původní projekt byl opravdu podobný http://www.homemodelenginemachinist.com" onclick="window.open(this.href);return false; ... hp?t=26744, ale jen podobný. (i v něm jsem našel pár divností) Základní úkol byl naučit se něco nového a to jsem vcelku dal. Ve chvíli, kdy jsem pochopil konstrukci programu už to šlo docela v pohodě. Mým největším nepřítelem je teď samozřejmě syntaxe, ale udělal jsem si tahák. :-) Další věci je, že AVRka toho fakt umí docela dost a těch neobvyklejch možností je neuvěřitelná spousta. Naprosto nadšenej jsem z analogově čtenejch tlačítek. Žádný zákmity, na jednom drátu klidně pět kousků, prostě paráda.

Ale zpět k tomu ovládání stolku. Po dlouhém přemýšlení jsem tam neudělal HOME. Na takovýho chcípáčka je to zbytečné. Samozřejmě příprava tam je. Dokonce jsem šel tak daleko, že mám připravenou funkci na spočítání převodového poměru šneku a výsledek se uloží do eeprom. MOhu v reálném čase měnit otáčky stolu a ovládání bude nejenom na krabičce, ale i na stolku. Bude to samozřejmě opakovat poslední funkci. Kompletně celé je to postavené na Mega 168/16MHz a ještě stále zbývá cca 40 prcent volné paměti.

Mnohem zajímavější bylo testování driverů. Ta jebka, co ji mám na prvních fotkách je schopná reálně pracovat tak dvě tři hodiny a pak se podělá. Odešli mi tři kousky během dvou dnů. Ve skříni jsem našel jednu Toshibu 6600 a to je výrazně lepší. Přišlo mi, že motor má takový drnčivý zvuk, ale vše fungovalo. Teď jsem tam jenom na test dal můj oblíbený M542 od Leadshine a už tam zůstane. Nejen, že je motor krásně tichej, ale přijde mi, že má větší krouťák. (je to sice blbost, ale asi ano) Na všech driverech mám nastavené stejné parametry. 800 kroků na otáčku, 3A a napáječka je 24V. Není nad to si přímo na stole vyzkoušet co funguje lépe.

A teď už jenom úprava toho stolku. Je fakt, že nejjednodušší by bylo vyndat červíka z nonia, nahradit ho špičatým a do osy udělat dírku. Já na to šel tedy troch jinak. Nejdříve že tam dám axiální ložisko, ale koupil jsem blbé (průměr 12mm) a osa má 10mm. Pak jsem v šuplíku našel dvojité kosoúhlé s 10 mm dírou a bylo hotovo. Jako držáky NEMA23 používám nařezaný jekl 60x60x4mm z ehliníku. Trochu jsem to fréznul do šišata, ložisko jsem dal do kostičky a přitáhnul k přírubě. Osu se šneken jsem zkrátil, osadil a vyříznul závit M10x1. Osa se šnekem je tedy přes koso ložisko připevněná a po téhle úpravě by se stolek mohl točit na obě strany.
telo_stolu.jpg
horni_dil.jpg
osa.jpg
stolek_fin.jpg
atlan
Příspěvky: 1316
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

23. 3. 2018, 5:12

Ved som tii to stym driverom hovoril, naco skumas prebadane ulicky. :roll:
lubbez
Příspěvky: 962
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

29. 3. 2018, 8:18

A než přijde pár displejů a klávesnic z Číny, udělal jsem tišťák, který se zezadu přišroubuje k displeji. Klávesničku jsem vybral tlačítkovou vodotěsnou. Celá deska bude napájená rovnou od motoru napětím 24 - 36V. Jako stabilizátor jsem použil LM2576 regulovatelný. Když si člověk pohraje s féritem, na kterém je namotaná cívka, tak lze dosáhnout nevídané účinnosti. Hlaní výhodou je, že změnou jednoho odporu může být výstupní napětí do 1,8V po cca 30V.
lic.jpg
lic.jpg (13.86 KiB) Zobrazeno 1871 x
rub.jpg
rub.jpg (18.5 KiB) Zobrazeno 1871 x
lubbez
Příspěvky: 962
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

29. 3. 2018, 8:40

atlan píše:Ved som tii to stym driverom hovoril, naco skumas prebadane ulicky. :roll:
Za prvé, měl jsem je v šuplíku a celková ztráta času byla cca 10 minut při výměně. A hlavně, kdyby lidi slepě spoléhali na zavedená dogmata, byla by země stále placatá. :-)
atlan
Příspěvky: 1316
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

29. 3. 2018, 10:08

Preco si nepouzil hotovy spinak? Co predava cinan. F7nguju dobre.
Klavesnica predpomladam nalepovacua. Bral som 3ks, 2 slabo pukali pri zmacknuti a jedna nespinala jeden rad.
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1779
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

29. 3. 2018, 3:13

Trochu mi není jasné jak v tom šneku vymezuješ vůle. Mě se na podobné ose osvědčilo udělat toho šneka výklopného a mít tam ještě přišroubovaný mezikus pro kleštiny. Jednak se tím dá vymezit vůle, ale hlavně je to dobrý když na tom stole něco centruješ. Odklopíš šneka, párkrát zatočíš s nasazenýma hodinkama , poťukáš a běží ti to ve stovce.
Více zde: http://www.jova1.cz/dilna/rotacni_osa/rotacni_osa.html

Obrázek

Obrázek

Obrázek
lubbez
Příspěvky: 962
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

30. 3. 2018, 11:26

Jova - Na šneku mám dvojité kosoúhlé ložisko, stejně jako na třeba na šroubu pro posun. V podstatě je to jenom taková úprava, nahrazující původní červík na kličce. Tělo stolku je odlitek z litiny a v podstatě tam není místo na jakékoliv úpravy. Celou tuhle hračku jsem koupil k BF20, když jsem potřeboval frézovat vnější kulatý obvod. Frézku už nemám (koupil jsem místo ní FN20), a k ní mám 250mm TOS stůl. Vlastně celý projekt byl učební, opustit assembler a řadu X51 a nahradit to AVRkama.
Atlan - těhle spínáků jsem postavil cca 1500 kusů. Mám je vyzkoušené i v extrémních podmínkách a hlavně ze zrušené výroby mi zbyla spousta dílů. K té klávesnici. Nalepovací stojí fakt za hov.... Původně jsem si chtěl tu membránovku nechat udělt tady v Tesle, bohužel už minimální množství 50 kusů, to je moc. Chci použít klávesnici tlačítkovou a zapouzdřenou, vypadá jak u starých tlačítkových telefonů. Krom toho jsem objednal ale i klasickou tlačítkovku na plošňáku. Od obou jsem vzal 5 kousků a budu si hrát. Tím, že mám laser, mohu si přední stranu vyřezat jakou chci, včetně tlačítek.
atlan
Příspěvky: 1316
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

31. 3. 2018, 5:25

daj linky na tie klavesnice co si kupoval.... Dik
lubbez
Příspěvky: 962
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

2. 4. 2018, 8:38

https://www.ebay.com/itm/4-x-4-Matrix-A ... 0005.m1851" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.ebay.com/itm/1pcs-4x4-4-4-M ... xyPFJTl8fC" onclick="window.open(this.href);return false;

a spousta dalších
Odpovědět

Zpět na „MCU“