Arduino a já

arduino, teensy, atmega, pic a jine (software, hardware)
Odpovědět
atlan
Příspěvky: 1528
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

11. 10. 2018, 11:05

Od wiringu k cku nieje daleko, najvecsi rozsiel je k pristupe k portom, ale to su 3 makra.

Horsie je ze musi nastavit uP.
Ale tutorialov je tolko zeby to dal.

V kazdom pripade hlavne ze to funguje,

Aky mas prevod z krokaca na skrutku? Res kolko otacok treba krokacu aby noz presiel 1mm
lubbez
Příspěvky: 1114
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

24. 10. 2018, 9:34

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=C7apsX-KZeQ[/youtube]
Na rovinu, to video je naprostá sračka. Nikdy jsem to nedělal a prostě nedávám v jedné ruce držet telefon a druhou něco ukazovat. Příště to snad bude lepší. :-)

Jinak celé zařízení je plně funkční, procesor je Mega328/16MHz a použitá jedna knihovna na LCD displej. Měření otáček je pomocí dvou indukčních snímačů a HW interruptů. Třetí indukčák je nastavitelný doraz. Všechny tři jsou oddělené optočlenem, neb napájení na nich je 29V (tolik dal zdroj) Motor NEMA 23/2,2Nm + driver M542 a přímo přez pružnou spojku otáčí trapézem, napájení 34V. Driver jsem upravil tak, že při pouhém generování posunu suportu bylo 800 kroků na otáčku moc "hrbolaté" a suport a šroub měli občas tendenci drnčet a tak jsem to přepnul na 1600 kroků na otáčku. Při řezání závitu jedu klasické 1/4kroky, protože jsou generované HW a tedy přesné. Abych nezapoměl, otáčky jsem měl při závitování 630, ale tu mosaz to dává suše i při 1000 ot. V současné době kód zabírá 24% paměti pro program a 22% paměti pro proměnné. Jediné, co se mi nedostává je čas. Musel jsem tedy v časově náročných úsecích programu vynechat spoustu ovládacích "fíčurek", co jsem měl vymyšlené. Každopádně je tu stále dost prostoru na vyladění ovládacího komfortu v další verzi. Mám takový nápad, že bych mohl to tupé "šukání" STEpem a DIRem přenechat nějakému malému procáčkovi třeba i nějaké 2051, nebo AT Tiny, to je vcelku jedno. V každém případě mám vymyšlený další učební projekt.

Závěrem, bylo to složitější, než jsem si původně myslel a nebýt i podpory od Vás třeba bych se na to vyprdnul. :-)
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1477
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2018, 10:00

Než jsem to dočetl, napadlo mě úplně to samé co pak píšeš.
Časově náročné procesy hodit do malého MCU a velkým to celé obhospodařovat.

Dovedu si představit, že jakmile podružné MCU dokončí úkol, řekne si přes přerušení o další práci hlavnímu.
A hlavní si to může jen počítat a sázet čísla.
Dělal jsem to u jednoho projektu s 3x Mega128 a je to lepší než použít něco s větší pamětí. Prostě se ten výkon krásně rozdělí.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
atlan
Příspěvky: 1528
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

25. 10. 2018, 5:39

Preto step generujem uartom, pripadne ak mas volne tak i2c.

Uartom poslem 01010101 tym mam usetreny cas na ine veci.
Problem je ten ze rychlost vysielania uartu by mala byt zavisla na otacka zdovodu aby medzera madzi 2 slovamu uartu bola taka ista ako medzi 0 a 1 jedneho slova.
Ale v podstate to chodi.

Taky posun ako mas ty som mal a zavrhol som, aj enkoder som mal pre nastavovanie a tiez nic moc.

Nakonie cmam klavesnivu a super.
Pozri si videa alebo popis v teme o ELS.
lubbez
Příspěvky: 1114
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

12. 12. 2018, 12:26

Trochu z jiného soudku. Tak asi tři měsíce mi v hlavě leží nový jednoúčelový strojek. Posbíral jsem po šuplíkách pár věcí a HW je na stole. Jedná se o řezání drážek do plastových těles. Protože řízení je vcelku velmi jednoduché, rozhodl jsem se použít rotační stolek + řízení arduinem, který jsem dělal na začátku roku k naučení wiringu. Idea jasná, otáčení mi jde a tak dodělám nějaké pohyby ve druhé ose a bude to. :-)

Nebylo to, v SW byla překvapivě velká spousta chyb a nedodělků. Spoustu jsem jich udělal já sám, ale několik a to poměrně závažných bylo v původním softu. Jistě, DAROVANÉMU KONI .....
to přísloví známe, ale jasně to potvrzuje, že soft z netu ano, ale chce to důkladnou kontrolu a detailní pochopení kódu. Protože autor ovládá wiring fakt dobře, je pravděpodobné že mám buď nějakou beta verzi, nebo jsou tam chyby záměrně. V každém případě jsem to nakonec z velké části přepsal podle svého a ten základ už funguje. Teď dávám dohromady takový interpretr příkazů. Všechno absolutní hodnoty milimetry a stupně, dopředu, na nulu. Odladěný výsledek nahrát eeprom. O vánocích si budu hrát. :-)
atlan
Příspěvky: 1528
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

12. 12. 2018, 12:51

atlan píše:
24. 7. 2018, 11:13
Ano kniznice ktore nefunguju, upravou ktorych stratis kopec casu.
Pouzitim kniznic sa nabaluje na kod vsetko ale hlavne to co netreba.
Niektore kniznice su strasne spravene.
Arduino prekonpiluje zbytocne veci a bezny uzivatel netusi co okrem toho co naprogramoval ten uP robi.....
Ja som to vravel......
Odpovědět

Zpět na „MCU“