Arduino a já

arduino, teensy, atmega, pic a jine (software, hardware)
Odpovědět
atlan
Příspěvky: 1651
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

11. 10. 2018, 11:05

Od wiringu k cku nieje daleko, najvecsi rozsiel je k pristupe k portom, ale to su 3 makra.

Horsie je ze musi nastavit uP.
Ale tutorialov je tolko zeby to dal.

V kazdom pripade hlavne ze to funguje,

Aky mas prevod z krokaca na skrutku? Res kolko otacok treba krokacu aby noz presiel 1mm
lubbez
Příspěvky: 1167
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

24. 10. 2018, 9:34

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=C7apsX-KZeQ[/youtube]
Na rovinu, to video je naprostá sračka. Nikdy jsem to nedělal a prostě nedávám v jedné ruce držet telefon a druhou něco ukazovat. Příště to snad bude lepší. :-)

Jinak celé zařízení je plně funkční, procesor je Mega328/16MHz a použitá jedna knihovna na LCD displej. Měření otáček je pomocí dvou indukčních snímačů a HW interruptů. Třetí indukčák je nastavitelný doraz. Všechny tři jsou oddělené optočlenem, neb napájení na nich je 29V (tolik dal zdroj) Motor NEMA 23/2,2Nm + driver M542 a přímo přez pružnou spojku otáčí trapézem, napájení 34V. Driver jsem upravil tak, že při pouhém generování posunu suportu bylo 800 kroků na otáčku moc "hrbolaté" a suport a šroub měli občas tendenci drnčet a tak jsem to přepnul na 1600 kroků na otáčku. Při řezání závitu jedu klasické 1/4kroky, protože jsou generované HW a tedy přesné. Abych nezapoměl, otáčky jsem měl při závitování 630, ale tu mosaz to dává suše i při 1000 ot. V současné době kód zabírá 24% paměti pro program a 22% paměti pro proměnné. Jediné, co se mi nedostává je čas. Musel jsem tedy v časově náročných úsecích programu vynechat spoustu ovládacích "fíčurek", co jsem měl vymyšlené. Každopádně je tu stále dost prostoru na vyladění ovládacího komfortu v další verzi. Mám takový nápad, že bych mohl to tupé "šukání" STEpem a DIRem přenechat nějakému malému procáčkovi třeba i nějaké 2051, nebo AT Tiny, to je vcelku jedno. V každém případě mám vymyšlený další učební projekt.

Závěrem, bylo to složitější, než jsem si původně myslel a nebýt i podpory od Vás třeba bych se na to vyprdnul. :-)
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1516
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

24. 10. 2018, 10:00

Než jsem to dočetl, napadlo mě úplně to samé co pak píšeš.
Časově náročné procesy hodit do malého MCU a velkým to celé obhospodařovat.

Dovedu si představit, že jakmile podružné MCU dokončí úkol, řekne si přes přerušení o další práci hlavnímu.
A hlavní si to může jen počítat a sázet čísla.
Dělal jsem to u jednoho projektu s 3x Mega128 a je to lepší než použít něco s větší pamětí. Prostě se ten výkon krásně rozdělí.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
atlan
Příspěvky: 1651
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

25. 10. 2018, 5:39

Preto step generujem uartom, pripadne ak mas volne tak i2c.

Uartom poslem 01010101 tym mam usetreny cas na ine veci.
Problem je ten ze rychlost vysielania uartu by mala byt zavisla na otacka zdovodu aby medzera madzi 2 slovamu uartu bola taka ista ako medzi 0 a 1 jedneho slova.
Ale v podstate to chodi.

Taky posun ako mas ty som mal a zavrhol som, aj enkoder som mal pre nastavovanie a tiez nic moc.

Nakonie cmam klavesnivu a super.
Pozri si videa alebo popis v teme o ELS.
lubbez
Příspěvky: 1167
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

12. 12. 2018, 12:26

Trochu z jiného soudku. Tak asi tři měsíce mi v hlavě leží nový jednoúčelový strojek. Posbíral jsem po šuplíkách pár věcí a HW je na stole. Jedná se o řezání drážek do plastových těles. Protože řízení je vcelku velmi jednoduché, rozhodl jsem se použít rotační stolek + řízení arduinem, který jsem dělal na začátku roku k naučení wiringu. Idea jasná, otáčení mi jde a tak dodělám nějaké pohyby ve druhé ose a bude to. :-)

Nebylo to, v SW byla překvapivě velká spousta chyb a nedodělků. Spoustu jsem jich udělal já sám, ale několik a to poměrně závažných bylo v původním softu. Jistě, DAROVANÉMU KONI .....
to přísloví známe, ale jasně to potvrzuje, že soft z netu ano, ale chce to důkladnou kontrolu a detailní pochopení kódu. Protože autor ovládá wiring fakt dobře, je pravděpodobné že mám buď nějakou beta verzi, nebo jsou tam chyby záměrně. V každém případě jsem to nakonec z velké části přepsal podle svého a ten základ už funguje. Teď dávám dohromady takový interpretr příkazů. Všechno absolutní hodnoty milimetry a stupně, dopředu, na nulu. Odladěný výsledek nahrát eeprom. O vánocích si budu hrát. :-)
atlan
Příspěvky: 1651
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

12. 12. 2018, 12:51

atlan píše:
24. 7. 2018, 11:13
Ano kniznice ktore nefunguju, upravou ktorych stratis kopec casu.
Pouzitim kniznic sa nabaluje na kod vsetko ale hlavne to co netreba.
Niektore kniznice su strasne spravene.
Arduino prekonpiluje zbytocne veci a bezny uzivatel netusi co okrem toho co naprogramoval ten uP robi.....
Ja som to vravel......
lubbez
Příspěvky: 1167
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

10. 2. 2019, 2:25

Jednoúčelový strojek kráčí do čtvrtfinále. Až bude vše hotové, tak by měl umět řezat drážky do roračních kuželových těles. Protože se jedná o plast, šířka drážky je 0,8mm a hloubka 3mm, použil jsem NEMA17, takové trochu silnější a základní napájení 24V. Drivery TB6600. Stroj bude pracovat s třemi výměnnými poháněnými nástroji (takové malinké cirkulárky s kotoučem 45 - 60mm. Dva budou osové a ten třetí tangenciálně zavěšený. Řízení bude obstarávat dvojice arduin, jedno je PROmini168 a druhé PROmini328. Ta 168 se bude starat o osu X - vodorovný posun a 328 o rotační osu a veškeré ostatní nastavení. Komunikace je po RS232 a další dva dráty zajišťují synchronizaci. To soustrojí vzniklo hlavně proto, že nedokážu řídit dva motory s rozdílnými rychlostmi a počtem kroků. Jistě, mohl jsem použít modré STMko nebo DUE, ale zatím jsem je ani nezapojil k počítači a tak jsem zvolil jistotu před efektivitou.
Tady je pohled na drátěný chuchel. :-)
arduina.jpg
atlan
Příspěvky: 1651
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

10. 2. 2019, 7:42

Pozeral si uz po displejoch nextion?
Mex
Příspěvky: 5161
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

10. 2. 2019, 7:45

Nic o tom projektu nevím. Ale přesto dotaz: nedalo by se to vyřešit pomocí GRBL?
Pohyby os, jejich vzájemná synchronizace atd. je tam hotová, takže by sis nad tím jen napsal jen nějakou nadstavbu, která by řešila Tvá specifika.
lubbez
Příspěvky: 1167
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 2. 2019, 9:36

-- jeden nextion 2,8" mám objednanej na testování podle manuálů to vypadá fakt pěkně

-- GRBL nebo interpretr HPGL nebo případně Gravos byl původní záměr. Když jsem si dělal rozvahu tak nakonec zvítězilo vlasní řešení. Jde o to, že dostanu SLS vytisknutý model, nějak ho na soustruhu upravím. I u stejného typu nejsou průměry identické -+0,5mm. Musel bych tedy tvořit na každý kousek nový Gkód, což je docela složité, neb nemám digitální model. Samotné řízení je vcelku jednoduché, rotační a lineární osa a používám jenom dva "příkazy" stupně a délku lineární drážky. Tyto údaje jsou pro jeden typ stejné a hlavně se po odladění dají uložit do eeprom. A opět beru celý projekt jako výukový. Bylo mi 64 roků a rád bych si duševní svěžet ještě chvíli udržel a tak musím mozku dávat trochu pokouřit. Tady jsem se naučil komunikovat s dvěma Ardu a konečně připojil i sedmisegmentovku :-)
atlan
Příspěvky: 1651
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

11. 2. 2019, 10:02

Na tej segmentovke nevidim ziadne zrazacie odpory.cca 7kusov... Alebo mas pouzity nejaky budic led s riadenim prudu?
lubbez
Příspěvky: 1167
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 2. 2019, 2:09

Odpory jsou přímo u segmentovky schované pod smršťovací bužírkou, budič je obyčejná D146.
Mex
Příspěvky: 5161
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

11. 2. 2019, 3:06

lubbez píše:
11. 2. 2019, 2:09
... budič je obyčejná D146.
Těžce na mě dýchla nostalgie ... ;-)
lubbez
Příspěvky: 1167
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

19. 2. 2019, 8:41

Zjistil jsem, že programovat dvě spolu komunikující arduina je trochu oser, hlavně když ke komunikaci používám HW sériové piny. Tak se mi do toho nechtělo, že jsem namaloval a vytisknul všechny držáčky desek, krabičku a dokonce i spodní deklík. To je vlastně poprvé, co mám mechaniku dřív, než zbytek zařízení :-) Je to docela pohoda mít finálně propojenou řídící elektroniku jedním kabelem se zbytkem zařízení a nehrabat se v chaosu na stole. Rotační držák už kompletně funguje a dnes snad dodělám osu X včetně synchronizace s rotační.
krab_vn.jpg
Tady jedna nostalgie pro Mexe
krab_vn1.jpg
predek.jpg
zdroj.jpg
Zadní část stroje se zdrojem a drivery
Mex
Příspěvky: 5161
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

19. 2. 2019, 2:10

A není Ti trochu blbé takhle zásadně porušovat nepsaná pravidla vývoje? Abychom Tě nevyloučili z klubu.
Přece odjakživa platí:
- vývoj se zásadně dělá v chumlu drátů na stole
- žádné zařízení není nikdy kompletně vyvinuto, spousta nových vlastností daného zařízení stále čeká na realizaci
- zařízení nikdy není dokončeno do finální podoby s nějakou krabičkou atd.

Trochu jsi špatný dojem ze svého přístupu zmírnil tím, že používáš podobné vykopávky jako D146 a snad dokonce cuprexcardové desky (pokud teda foťák nezkresluje barvy).
;-)
Odpovědět

Zpět na „MCU“