Arduino a já

arduino, teensy, atmega, pic a jine (software, hardware)
Odpovědět
Mex
Příspěvky: 6019
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 8. 2018, 8:41

U dnešní málospotřebové elektroniky to není s elyty tak kritické. Potřebuješ hlavně keramiku pro rychlé proudové špice, a ty tam máš.
Předpokládám, že to 74ls14 bylo myšleno jen obrazně, že v reálu jsi tam dal 74hc14 nebo 74hct14.
Proč nepoužíváš rozlitou zem? Maluješ to v něčem co ji neumí nebo to má nějaký technologický důvod?
Jinak optrony na vstupu driverů klidně můžeš budit přímo z výstupů ATmega nebo toho 74xx14, zesilovat to pomocí tranzistorů je asi celkem zbytečné.

Pořád mi nejde do hlavy co Ti vlastně nefungovalo na tom čtení kompletního portu. A Ty to tajíš.
lubbez
Příspěvky: 1299
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

15. 8. 2018, 11:29

Jak jsem psal, je to bastldeska která měla být původně jednostranná. Paradoxně ta horní strana je Ucc 5V. Mám tam opravdu LS14, protože jich mám v šuplíku teště tak 200 kousků z předchozí výroby. Ty tranzistory jsou zvyk spínat pomocí otevřeného kolektoru. Systém ve kterém navrhuju se starý DOSový Protel. Automaticky rozlitou měď neumí, ale kromě VF jsem ji ani nikdy moc nepreferoval. Protože prakticky nepoužívám SMD a hlavně vyšší frekvence tak to ani nemá moc smysl.

A teď k těm portům, umím ho nastavit, neumím ho přečíst. Mluvím o wiringu, v C to samozřejmě jde. Ale hlavní důvod byl ten, že jsem zjistil, že ten enkodér nepotřebuju. Použil jsem dva snímače a dvě ext. přerušení a ve výsledku mám jak synchro impulz, tak otáčky a to vše jen na dvou drátech.(to jsou ty optočleny) a ten třetí je doraz u univerzálky abych do ní nevjel nožem.
atlan
Příspěvky: 1721
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 8. 2018, 11:30

A video chodu bude kedy?
lubbez
Příspěvky: 1299
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

15. 8. 2018, 7:09

Tak počítám do měsíce. Mechaniku u soustruhu mám skoro hotovou, tak 2 - 3 hoďky práce. Zdroj mám taky včetně krabice. Samotné řízení mám taky krabičku též. Posun chodí, klávesnice také, otáčky čtu. Tak mi zbývá dopsat ještě nastavování stoupání a délku závitu a můžu začít s ostrým testováním na soustruhu. Samozřejmě se nemohu srovnávat s tím ruským projektem. Umím jenom pravý závit a jenom metrický do stoupání 1.5 mm.
atlan
Příspěvky: 1721
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

15. 8. 2018, 7:53

A tych 1.5mm je do akych otacok?

Ako chces riesit to Ak pri rezani zavitu zastane vreteno? Co sa stane s nozom?

Elektrlity sa tam sekaju koli tomu aby boli zasobarnou elektriny,
Jedine zeby si tam chcel nasekat tonu keramiky. Co uznas ze je neralene. (a pri blbom navrhu dps ta ziadne kondiky nespasia)
Zase ta elektronika s malou spotrebou. Ja ti neviem ale taky BT modul co ide na 3 volty rusi kvalitne, a ver ze natrepat 1000uF co najblizsie vyvodom nieje jednoduche. A To LS tam jeuka zkovy priklad niecoho co zere elektrinu a rusi.
Ale kedze to nieje audio tak to nebude take zle.
lubbez
Příspěvky: 1299
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

16. 8. 2018, 8:58

Soustruh je Mn80 a vřetenem tam točí 750W motor s frekvenčním měničem. Protože jsem za cca 46 let neměl potřebu řezat závity na soustruhu, tak nejsem schopnej ti odpovědět.

Pokud se zastaví vřeteno, tak se zastaví i posun, ale je tam prodleva, která je cca 1/3 otáčky vřetena. Je poměrně pravděpodobné, že to zprasí plátek. Nezbyde mi nic jiného, než sáhnout do šuplíku pro jiný, nebo dát nůž do nástrojivé brusky a přebrousit. Celý ten projekt závitů si dělám pro zábavu a kromě pár pokusů a nějakého filmu pro web to stejně nebudu používat.

Co se týká elektroniky, tak tam se cítím být poměrně silný. Tou jsem se živil celý život a myslím tím vývoj, sériová výroba, prodej a následně servis. Prakticky vždy se jednalo o průmyslové sítě na 485 sběrnici, kdy na ní bylo pověšenejch do 20 zařízení a vždy to bylo v pekelně zarušenejch prostředích. Nejsložitější věc byl řídící počítač postavenej na Z180 ke kterému byl na desce připojenej expander z 12x 8255 a 36 spínačů 56V/1A, krom dalších blbostí jako alarmy a hlídání napětí. Celé to bylo na desce o něco menší než A4 a na rovinu, elytů tam bylo max 10! A k celý týhle srandě jsem psal i minimálně 1/3 softu. Těhle desek jsem dělal 14, nakonec se jich použilo 9 a nikdy jsem je nemusel opravovat výroba byla v roce 2003 a vývoj začal v 2001. Před tím, ještě coby zaměstananec jsem postavil disketovou jednotku pro počítače Atari 800/130 a to bylo na procesoru 65C02P1 a o něco později opět počítač Atari ST a k němu externí disk s IDE diskem.Tady jsem byl autorem HW a soft pro to dělal Pavel Šindelka, procesor opět motorola, ale 16bitová. Oba počítače byly jednodeskové záležitosti a tam bys viděl teprve ten bordel na sběrnicích.

Je fakt, že od té doby pokročila elektronika o pěknej kus dál, všechno si můžeš nasimulovat a otestovat dopředu a i základní obvody se chovají trochu jinak, ale tam už nesměřuju. Držím se své 5ti voltové logiky a ttl obvodů, kde je úroveň H 3,7V a na to co dělám mi to stačí. Jestli něco žere 300mA nebo 500mA je mi šuma fuk. :-)
lubbez
Příspěvky: 1299
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

21. 8. 2018, 10:30

Tak konečně od teorie do praxe. První připojení přímo k soustruhu. Místoo řemínků a jiných bázmeků jsem použil kroužek, ve kterém jsou tři "kontakty", přesněji jeden a dva, o 8mm od sebe posunuté a ty dva svírají úhel 90° ten samostatný je o něco "dříve". Použil jsem indukčáky s 1mm spínáním a zanořené, aby se vzájemně neovlivňovaly. Ten samostatnej má dva úkoly 1/ dělá synchro impulz pro řezání, 2/ nastavuje čtení otáček, přesněji řečeno povoluje číst první impulz z druhého indukčáku a ostatní je obslouženo rutinou přerušení právě toho druhého snímače. Čtu uS za otočení vřetena o 90°. Protože počet je přímo úměrnej otáčkám, tak dělením konstanty získám přímo otáčky za minutu bez dalších úprav. Překvapivě to sedí jak "prdel na hrnci" a první drift se objevuje pod 200 ot/min -+1, okolo 50 ot/min je -+3. Předpokládám, že to je zaviněno frekvenčákem, protože při 50Hz točí vřetenem cca 850 ot a v těch nižších (10-30) otáčkách je jasně vidět, že vřeteno trochu pocukává. Asi vlečnoá chyba vektorového řízení. Tohle mě ale nijak netrápí.

Profík by mohl namítnout, že počet pulzů není přímo úměrný otáčkám a měl by pravdu. Ještě je tu nějaká časová režie na to spočítání a je stejná pro jakoukoliv rychlost, tedy měření otáček je nelineární. Souhlasím s tím, ale samotná hodnota je hluboko pod 1% a je mi vcelku jedno, jestli jsou otáčky 100 nabo 101. Druhá věc je, že ji neumím seriozně změřit. Na tohle nyl assembler lepší.

Příště už bude i špona. :-)
soustruh.jpg
tady jsou vidět ty indukčáky a kroužek na vřetenu
183.jpg
485.jpg
2061.jpg
lubbez
Příspěvky: 1299
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

26. 8. 2018, 7:51

Jeden z posledních reportů. V této chvíli už točím šroubem a umím zastavit před univerzálou, abych do ní nenajel. Umím nastavit stoupání šroubu a najet nožem na začátek a konec závitu. Dneska snad udělám to otravné počítání a pak přesunu soft z počítače do notebooku a přestěhuji se k soustruhu. Musím říct, že po počátečních problémech se syntaxí jazyka to docela jde. ALE!!! Když vezmu starou x51 na 12MHz tak jedna instrukce trvá 1-3uS, tady by to mělo být o dost rychlejší, protože se hodiny nedělí 12. Výsledek není až tak úplně přesvědčivý. Režie je poměrně velká a pokud chci jet v reálném čase někde v oblasti uS tak musím být velice ostražitý v psaní kódu a stejně to kontrolovat osciloskopem. Kromě LCD nepoužívám žádné jiné knihovny a počítám, že při generování pulzů pro driver (hlavně velké stoupání) budu muset zakázat i přerušení. V téhle chvíli docela lituju, že jsem nepoužil ARM za dva doláče. Ale s 3,3V neumím pracovat, tedy zatím. Krom toho to NANO na to stačí taky, chce si to jen víc lámat hlavu. :-)
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17172
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2018, 7:57

predpokladam ze to pises v C jak jsem si vsimnul
tam se da plynule prechazet mezi assemblerem a C
nektere rychle rutiny tudz muzes psat v asm
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubbez
Příspěvky: 1299
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

26. 8. 2018, 10:34

Kdyby to byla x51 tak je to jasné, ale u AVR si ani neškrtnu. Holt budu muset šetřit s časem.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17172
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2018, 11:21

jestli si dobre vybavuju tak assembler je u arduina prave mnohem jednodussi
u tech 51 byli nejaky banky a spousta dalsich opicaren ktere tady odpadaji
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
atlan
Příspěvky: 1721
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

26. 8. 2018, 12:43

Pokial viem pouziva prostredie arduino, to znamena ze procesor robi veci o ktorych uzivatel netusi....
Vysledok je ten ze mu to nestiha. Uz som na to viac krat upozornovaln ale kazdy na to musi prist sam.
Neviem ci je mozne v prostredi arduina vypnut veci ktore pouzivaju wiring jazyk....

V kazdom pripade ide nainstalovat avr studio s c prekladavom. Ak treba dodam funkcne verzie.
A kod nahrat cez arduino uploader ak treba.

Inspiracia, displej pripoj cez i2c, usetris cas...

Ja mam pripijeny 2000imp koder, tj 4000imp za otacku a pri 1000ot vretena, stiham delit pre vypocet otacok, zobraazit to na displeji a generovat impulzi pre posun 0.24mm (ano mam to taktnute na 24Mhz ale stihalo to aj na 20Mhz.)

A to je pisane v Cecku.

Otackami sa netrap hodnota +- 20ot nehra rolu. Dolezite je ked to vyskusas pri sustruzeni rezani ze budes vediet ze napr 300ot ti vyhovuje na zavity, tak ze si tu hodnotu nastavis ked budes rezat zavity.

Naviac ak mas FM tak je to zbytocne, otacky vidis tam.

V kazdom pripade cakam na video ako to chodi res, co to robi.
lubbez
Příspěvky: 1299
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

3. 9. 2018, 3:32

Poslední report před videem. Do výpočtů krokování se mi tuze nechtělo a vymejšlel jsem si všechno možné kolem. Tedy udělal jsem zdroj + propojil driver, finálně dodělal všechny konektory a pak už mi nezbylo nic jiného než k tomu sednout. Než jsem si ujasnil, co vlastně chci počítat, tak nějaký čas uběhnul, ale nakonec se mi rozsvítilo a pak už to šlo. Vyrobil jsem si tabulku v excelu a hned mi bylo jasné, že budu muset celý výsledek korigovat. Ne jedné straně perioda kroku 1,9mS a na straně druhé 40uS. Krokáč dá naprosto spolehlivě 100uS. Prostě nebudu řezat závit se stoupáním 1,5mm při rychlosti vřetene 1000ot/min. :-) Pravda excel je fajn, ale co na to ardu? Nakonec jsme spokojení všeci, ardu i já. Nebudu se vytahovat, že to počítám v reálném čase. To opravdu ne. Počítám vše při nastavování a při zpětném běhu provádím kontrolu, jestli se to nerozhodilo. Pak zakážu vše, co se zakázat dá a řežu závit. Abych vymezil vůli v matce trapézu suportu, přejedu "začátek" závitu o 100 kroků a pak se vrátím. Tím je vymezená vůle ve správném směru.

Od Mistra Tumlíka mi přišly šrouby a matky příčného a závitového suportu a tak mě čeká docela dost práce. Ale ten konec září - video samozřejmě stihnu.
Takhle to vypadá na tranzistorech, co spínají driver.
333.jpg
tady by mělo být 333.3333333uS
188.jpg
tady by mělo být 188.888888uS
atlan
Příspěvky: 1721
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

11. 9. 2018, 6:47

Ja viem koniec mesiaca je este daleko, ale robis na tom ? Nejaky pokrok?
lubbez
Příspěvky: 1299
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

11. 9. 2018, 10:06

Včera 5 hodin, dneska 4. Zitra bohužel jenom tak 2 hoďky a pak odjíždím makat až do konce týdne mimo Prahu. V příštím týdnu budou první ostré pokusy na kompletním hardware. 😍 teprve po odladění nudu dělat ty šrouby příčného a nožového suportu.
Odpovědět

Zpět na „MCU“