Maho MH600E-problém s M19

Odpovědět
shateczek
Příspěvky: 7
Registrován: 10. 5. 2018, 6:59

5. 2. 2019, 2:40

Zdravím pánové,

mám problém s Maho MH600E, řídící systém Philips 432 verze 6702.700/08.
Po zadání příkazu M19 se mi vřeteno pokaždé zastaví v jiné poloze.
Enkodér by měl být v pořádku, není to dlouho co se prý měnil (odzkouším nějak funkčnost? případně je po instalaci nutné nějaké seřízení? napadá mne, že ho tam pouze připojili a nazdar)
Vlnovcová spojka je "jetá" na jednom místě i lehce prasklá, objednal jsem novou, ale stará stále enkodérem otáčí a vypadá, že se neprotáčí, tak to by to dělat nemělo ne?
Projížděl jsem všechna možná fóra, ale ne a ne najít nějakou radu.
Poradí někdo z Vás co zkoušet dále?

Děkuji, já už jsem opravdu v koncích
Vasek
Příspěvky: 146
Registrován: 22. 3. 2008, 9:19
Bydliště: Nymburk

6. 2. 2019, 3:26

Pokud se vřeteno pokaždé zastaví jinde, zkusil bych vyměnit tu spojku, dotažení červíků a samotného enkoderu ke stroji.
Po výměně enkoderu se původní poloha musí vždy naštelovat zpět, kvůli automatické výměně nástrojů a kvůli cyklu protáčení děr, kde záleží na úhlové orientaci nástroje při automatickém odskočení nástroje z osy díry. Nastavení se dělá dvěma způsoby, první se dělá změnou hodnoty v konstantách stroje, hodnota se mění dokud unášecí kameny nástroje na vřetenu nejsou rovnoběžné s osou X, úplná rovnoběžnost se kontroluje hodinkami na bocích kamenů. Kameny musí být dotažené a také pozor na orientaci aretačního kolíku nástroje na vřeteni, musí být blíže k obsluze.
Druhá metoda je jednoduší- podle oka, ale nemusí se měnit konstanty. Při zapnutém stroji se mírně povolí uchycení celého enkoderu, tak aby s ním šlo pootáčet, někdo se musí dívat z boku na vřeteno a sledovat polohu kamenů, dokud nejsou v zákrytu a rovnoběžné se stolem, zatím co někdo pomalu pootáčí celým enkoderem. Pokud jste spokojeni s polohou vřetena, přítáhnete a máte hotovo.
shateczek
Příspěvky: 7
Registrován: 10. 5. 2018, 6:59

7. 2. 2019, 6:13

Vasek píše:
6. 2. 2019, 3:26
Pokud se vřeteno pokaždé zastaví jinde, zkusil bych vyměnit tu spojku, dotažení červíků a samotného enkoderu ke stroji.
Po výměně enkoderu se původní poloha musí vždy naštelovat zpět, kvůli automatické výměně nástrojů a kvůli cyklu protáčení děr, kde záleží na úhlové orientaci nástroje při automatickém odskočení nástroje z osy díry. Nastavení se dělá dvěma způsoby, první se dělá změnou hodnoty v konstantách stroje, hodnota se mění dokud unášecí kameny nástroje na vřetenu nejsou rovnoběžné s osou X, úplná rovnoběžnost se kontroluje hodinkami na bocích kamenů. Kameny musí být dotažené a také pozor na orientaci aretačního kolíku nástroje na vřeteni, musí být blíže k obsluze.
Druhá metoda je jednoduší- podle oka, ale nemusí se měnit konstanty. Při zapnutém stroji se mírně povolí uchycení celého enkoderu, tak aby s ním šlo pootáčet, někdo se musí dívat z boku na vřeteno a sledovat polohu kamenů, dokud nejsou v zákrytu a rovnoběžné se stolem, zatím co někdo pomalu pootáčí celým enkoderem. Pokud jste spokojeni s polohou vřetena, přítáhnete a máte hotovo.

Moc díky za rady, červíky na spojce jsou dotažené a enkoder taky. Ještě jsem mluvil s jedním pánem co se specializuje na automatizaci, popsal jsem mu co zde mám a bylo mi řečeno, že se mu nelíbí enkodér který tam mám, původní byl dle specifikace na 5V +/- 10%, nový ekkoder "Givi Misure EN 500" co tam někdo namontoval je na 5-28 V, tudíž jestli mám jakýkoli pokles v napětí, enkodér již nebude fungovat. Dnes mi přijede elektrikář a proměří kabely, tak uvidíme, zda není chybka tady.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4812
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

7. 2. 2019, 11:56

už jsem u optického enkodéru dvakrát viděl to skleněné kolečko s rastrem odlepené od hřídele
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
shateczek
Příspěvky: 7
Registrován: 10. 5. 2018, 6:59

7. 2. 2019, 12:52

testone píše:
7. 2. 2019, 11:56
už jsem u optického enkodéru dvakrát viděl to skleněné kolečko s rastrem odlepené od hřídele
Dobrý nápad, pokud to nebude měřením, zkusím ho rozdělat a podívat se.
Vasek
Příspěvky: 146
Registrován: 22. 3. 2008, 9:19
Bydliště: Nymburk

7. 2. 2019, 6:24

Ještě prověřte co je to za enkoder, původní jsou od heidnu ROD426 1024pulsů, pokud má jiný počet pulsů, tak se to musí také změnit v konstantách ŘS a vysvětlovalo by to, že se vřeteno zastavuje pokaždé jinde i když je vše dotažené. Jinak by mohl počítat polohu vřetene ŘS a jinak enkoder.
shateczek
Příspěvky: 7
Registrován: 10. 5. 2018, 6:59

12. 2. 2019, 10:43

Vasek píše:
7. 2. 2019, 6:24
Ještě prověřte co je to za enkoder, původní jsou od heidnu ROD426 1024pulsů, pokud má jiný počet pulsů, tak se to musí také změnit v konstantách ŘS a vysvětlovalo by to, že se vřeteno zastavuje pokaždé jinde i když je vše dotažené. Jinak by mohl počítat polohu vřetene ŘS a jinak enkoder.
Ano má jiný počet impulsů, v katalogu píší 8-25000.
Máme tam tento(EN 500):
http://www.mdg-servis.cz/data/prilohy/l ... 500600.pdf
V konstantách jsem našel MC 501 ta by dle příručky co mám měla určovat natočení vřetene při M19, a v té je zapsaných výše zmíněných 1024.
Mám tam zkusit napsat 25 000?
Nebo to je opravdu konstanta pro natočení při M19 a konstanta pro počet impulsů encodéru je jinde?
Teď možná napíšu úplnou hloupost, ale jak ten ekodér po připojení zjistí odkud má začít počítat?
On má na tom optickém disku nějak danou "nulu" a teď odtud počítej?

Děkuji za všechny rady, opravdu doufám, že se mi povede Maho rozjet.
Už jsem na něm opravil dost problémů s osama, ale u tohoto si opravdu nevím rady :/
Vasek
Příspěvky: 146
Registrován: 22. 3. 2008, 9:19
Bydliště: Nymburk

12. 2. 2019, 6:18

Počet pulsů se musí nastavit přesně podle hodnoty na štítku enkoderu, je to číslo před písmeny PPR, tu zapíšete v konstantě MC501-Aufloesung. Rozmezí pulsů s kterými ŘS dokáže pracovat na vřetenu je od 0 až 65000.
Hodnota pro úhlové natočení vřetene M19 se zapisuje v konstantě MC566- Referenzpunktverschiebung, zapsaná hodnota může být -360000 až +360000, dělení je 1/1000 stupně.
Nejdříve zadejte správný počet pulsů, vyzkoušejte zda se vřeteno zastaví pokaždé ve stejné poloze a potom řešte správné natočení vřetene-viz postup, který jsem Vám popsal v prvním příspěvku.
shateczek
Příspěvky: 7
Registrován: 10. 5. 2018, 6:59

18. 2. 2019, 7:58

Vasek píše:
12. 2. 2019, 6:18
Počet pulsů se musí nastavit přesně podle hodnoty na štítku enkoderu, je to číslo před písmeny PPR, tu zapíšete v konstantě MC501-Aufloesung. Rozmezí pulsů s kterými ŘS dokáže pracovat na vřetenu je od 0 až 65000.
Hodnota pro úhlové natočení vřetene M19 se zapisuje v konstantě MC566- Referenzpunktverschiebung, zapsaná hodnota může být -360000 až +360000, dělení je 1/1000 stupně.
Nejdříve zadejte správný počet pulsů, vyzkoušejte zda se vřeteno zastaví pokaždé ve stejné poloze a potom řešte správné natočení vřetene-viz postup, který jsem Vám popsal v prvním příspěvku.
Nastaveno 1024 impulsu, tak jak jsem našel na štítku encoderu.
Ovšem stále se vřeteno zastavuje na nahodilých místech.
Zkusil jsem encoder povolit a pootočit s ním, vřeteno se hýbalo, tudíž by encoder měl být funkční, nebo se pletu?
Co mám zkusit dále? Stále čekám až mi přijde nová vlnovcová spojka, mám tam tu opravenou, ale kontroloval jsem ji a dle mého drží jak má, tak to by až takový vliv mít nemělo ne?
Vasek
Příspěvky: 146
Registrován: 22. 3. 2008, 9:19
Bydliště: Nymburk

18. 2. 2019, 2:39

Zkontrolujte zda nový encoder má na hřídeli plošku- já mám hřídel s ploškou- aby zde nedocházelo k protočení. Další možnost je zkusit jiný encoder, projít zapojení zda je správné, stará kabeláž, štekry a třeba mezi sebou prohodit karty odměřování v PLC. Co ozubení na vřetenu a v převodovce, není příliš opotřebené, aby neproskakovali zuby, což by muselo být slyšet.
shateczek
Příspěvky: 7
Registrován: 10. 5. 2018, 6:59

28. 2. 2019, 1:44

Vasek píše:
18. 2. 2019, 2:39
Zkontrolujte zda nový encoder má na hřídeli plošku- já mám hřídel s ploškou- aby zde nedocházelo k protočení. Další možnost je zkusit jiný encoder, projít zapojení zda je správné, stará kabeláž, štekry a třeba mezi sebou prohodit karty odměřování v PLC. Co ozubení na vřetenu a v převodovce, není příliš opotřebené, aby neproskakovali zuby, což by muselo být slyšet.
Nakonec jsem se dostal až k rozebrání enkodéru a ejhle, asi jsem našel chybu.
Stalo se nám to, že uvnitř enkodéru se pravděpodobně vlivem otáček, zahřála nějaká černá umělá hmota a odstředivou silou se nám roztekla po tom snímacím kolečku.
Zkusím vyčistit isopropylem a uvidíme, ale bojím se, že budu muset sehnat nový enkodér....
shateczek
Příspěvky: 7
Registrován: 10. 5. 2018, 6:59

3. 3. 2019, 6:34

Vyřešeno :D :D :D

Enkodér vyčištěn, vyměněna spojka a vše v pořádku :)
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“