MCV 1000 TNC 407 problem osa Y

Radislav
Příspěvky: 86
Registrován: 16. 7. 2018, 8:26

8. 10. 2019, 12:56

Zdravím,

konečně skoro po roce jsem provizorně zapojil stroj abych ho ozkoušel jestli je všechno ok.

Ke konci měsíce mi totiž poteče 80A.

Ale teď k problému. Nikdy jsem nedělal s takhle starší mašinou a povedlo se mi najet na reference osu X. Ale když chci najet osu Z tak ta nereaguje vubec a osa Y jenom poskočí o desetiny následně vyhodí chybu viz. foto a spadnou pohony. Musím následně vypnout a zapnout stroj.

Dost mě to mrzí ,protože stroj původně u kupce fungoval. Nenapadá někoho čím by to mohlo být? Motory Z a Y byli kvůli přepravě sundané a sám jsem je opět nandaval. Takže vyvstává otázka. To jsem opravdu tak blbej a něco jsem špatně udělal s motory nebo to neutáhne ta provizorní elektrika (to je asi blbost když jezdím posuvem jenom 500 třeba) a nebo jsem prostě jenom blbej a nevím co s tím ? (považuju za pravděpodobnější a ke mě a k mé peněžence nejmilejší)

Děkuju za jakékoliv rady k tématu.

Edit: Ještě mě napadlo jestli to nesouvisí nějak s brzdama ale to je jenom dohad.
Přílohy
IMG_20191007_1823076.jpg
IMG_20191007_1824178.jpg
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4978
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

8. 10. 2019, 1:48

systém hlídá rozdíl mezi požadovanou a skutečnou polohou
velikost mezního rozdílu je nastavená někde ve strojních parametrech
tipnul bych si, že to shazuje tohle hlídání
v okamžiku, kdy systém chce popojet osou (třeba kvůli referování) a příslušná osa je třeba mechanicky zablokovaná (nebo se z nějakého důvodu neodbrzdí brzda na Z - jestli to má na Z brzdu), tak odchylka požadované a skutečné polohy překročí určitou mez viz výše a systém to shodí

bacha na laborování s brzdou na svislé ose (Z???)
v okamžiku kdy to odbrzdíš nějak nezávisle na systému, tak to plnou vahou spadne natvrdo dolů - kuličkový šroub není samosvorný
abys tam neměl hlavu
asi už se tu něco podobného řešilo
najdi si moje příspěvky a v nich slovo Heidenhain
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Radislav
Příspěvky: 86
Registrován: 16. 7. 2018, 8:26

8. 10. 2019, 2:07

Osa Z vůbec se ani nehne a schazuje to osa Y kdy poskočí o desetinky a pak spadnou pohony. A osa Z je podle mě už dávno posazená až na hrubáka dole. Takže postačí ty osy dát někam do středu mechanicky ručně pro začátek ? :shock:
Naposledy upravil(a) Radislav dne 8. 10. 2019, 2:45, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 6225
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

8. 10. 2019, 2:29

Tím bych začal ,na MCV750 jsem dělal komplet repas a pokud si matně pamatuju tak byl problém že Z seděl na koncáku, a tak jsem povolil motor odpojil konektor točil motorem dokola až jsem z něj sjel ,pak byl ještě problém s pravítkem po kterým proběhla kapka oleje a tak jsem ho musel vyčistit .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17190
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2019, 3:22

Nevim jak je udelana konkretne tahle masina
Paklize to sedi na koncaku bude odepnuta silovina do driveru uplne protoze se jedna o havarijni stav
Potom budou chybu hlasit vsechny osy
To z taky muze mit problem s tim ze treba nefunguje kompenzace hmotnosti osy. To by sneslo kontrolu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Radislav
Příspěvky: 86
Registrován: 16. 7. 2018, 8:26

10. 10. 2019, 7:03

Zdravim opět pánové.

Takže osu Z jsem zvedl výš a problém s její reakcí byl vyřešen.

Osa Y to byla groteska sama o sobě až do teď. Samozřejmě po X hodinovém pátrání/rozebírání po pravítku ,kdy jsem zpochybňoval svojí inteligenci až ke svéprávnosti a stále ho nenacházel tak kolega zavolal prodejci a ten nám samozřejmě řekl ,že tahle mašina ještě nemá přímý odměřování :mrgreen: což mě vůbec nenapadlo respektive jsem si to nedokázal spojit a vše jde vlastně přes motory.

A podle popisu problému řekl ,že to bude krokový snímač na motoru. Hned jsme ho za tmy s čelovkou rozmontovali a bohužel při demontáži zničili plastový bazmek co spojoval ten snímač s motorem.

A teď záludná otázka. Neporadíte mi někdo kde sehnat ten snímač a bazmek + myslíte ,že by to mohlo být tím ? Dává mi to teda logiku.

Opět díky za pozornost.

Jo a napadlo mě hned napsat do Heidnu jestli ho nebudou mít ale je otázka jestli si drží takhle starý součástky :shock:
Přílohy
IMG_20191010_1918474.jpg
IMG_20191010_1921187.jpg
IMG_20191010_1921251.jpg
IMG_20191010_1921395.jpg
IMG_20191010_1925286.jpg
IMG_20191010_1926203.jpg
IMG_20191010_1926270.jpg
Naposledy upravil(a) Radislav dne 10. 10. 2019, 7:06, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17190
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2019, 7:05

Jak jsi prisel na to ze je snimac rozbitej?
Merkl jsi ho?
Da se normalne sehnat po bazarech
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Radislav
Příspěvky: 86
Registrován: 16. 7. 2018, 8:26

10. 10. 2019, 7:09

Neměřil ani bych nevěděl co a jak. Nejsem elektrikář.
lukin1156
Příspěvky: 408
Registrován: 7. 11. 2012, 8:42

10. 10. 2019, 9:21

Může to být cokoliv z odměřování. Kabely, vada v systému. Vypadá že to odměřování je přímo do systému a motor má svoje odměřování zvlášť. Potom by mělo při zapnutém systému a vypnutých pohonech jít točit šroubem a v systému by to mělo zobrazovat hodnotu. Pokud zobrazuje tak je chyba mechanická- velká odchylka mezi motorem a odměřováním- pokud třeba nebyla ta spojka rozbitá už předtím. Pokud neukazuje tak hledej chybu v elektronice.
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C CNC
Radislav
Příspěvky: 86
Registrován: 16. 7. 2018, 8:26

11. 10. 2019, 8:06

No jelikož to teď vlastně neozkouším nevíte kde by se teda ta plastová spojka a i ten snímač dali sehnat ? Nemám obražený "bazary". Spíš jestli by někdo nedokázal nasměrovat kde třeba něco takového sháněl a sehnal.

Dík
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5350
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

11. 10. 2019, 8:33

A když ten snímač připojíš a budeš s ním otáčet tak se ti mění poloha osy nebo ne ?
Radislav
Příspěvky: 86
Registrován: 16. 7. 2018, 8:26

11. 10. 2019, 8:45

Jo aha. To mě nenapadlo :roll: . Vyzkouším odpoledne jakmile budu u mašiny.
Radislav
Příspěvky: 86
Registrován: 16. 7. 2018, 8:26

11. 10. 2019, 7:33

packa píše:
11. 10. 2019, 8:33
A když ten snímač připojíš a budeš s ním otáčet tak se ti mění poloha osy nebo ne ?
Tak jsem opět zde a ten snímač reaguje a odměřuje. To znamená problém od té plastové spojky po motor?

Hmmm :roll:

Každopádně díky za ty rady ,že jsem mohl aspoň vyloučit tohle.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5350
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

11. 10. 2019, 7:37

ta spojka by měla jít docela snadno vytisknout na 3d tiskárně , jak má vlastně vypadat ? jak ty díly k sobě patří ?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17190
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2019, 7:37

Presne tak
Tohle je jednoduchy test zda to meri
Kdyz zkusis nahodit pohony co to pak presne dela?
Nejake alarmy v rozvadeci?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“