CNC frezka

zlatnikmichal
Příspěvky: 27
Registrován: 13. 10. 2015, 7:19

19. 9. 2017, 3:54

Ahojte kluci,

mám doma frezku proxxon BF40 aj so stojanom a stolom : http://www.otelo.fr/waroot/images/produ ... 1699_A.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
S CNC strojmi nemám veľké skúsenosti, ale chcel by som si v budúcnosti postaviť poriadnu mašinu. Určite sa do nej ale nechcem púšťať bez toho aby som si to trošku odladil vopred a niečo sa pri tom aj naučil.
Myslíte že by som bol schopný vytvoriť malé študijné CNC zapojením tohto setu ( http://www.ebay.com/itm/German-Ship-3Ax ... SwUaJZpmOH" onclick="window.open(this.href);return false; ) na moju malú frézu? Frézoval by som na nej na začiatku nejaké mäkké materiály (plast,vosk)
Len nech sa s tým trošku naučím pracovať, hlavne čo sa týka komunikácie MACH, vs CAM vs CAD.
Pracujem s vlastnou 3D tlačiarňou, takže CAD mám zmáknuté, ale s CAM až také skúsenosti nemám a netrúfam si začať stavať vlastný stroj, príp. kupovať niečo drahšie.

Ďakujem pekne.
Mišo
Naposledy upravil(a) zlatnikmichal dne 19. 9. 2017, 8:45, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4422
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2017, 4:13

:shock: Ten set je větší než tvoje mašina .Najdi si set přímo na proxona a podle něj si najdi tu správnou velikost.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
zlatnikmichal
Příspěvky: 27
Registrován: 13. 10. 2015, 7:19

19. 9. 2017, 4:54

fmodel píše::shock: Ten set je větší než tvoje mašina .Najdi si set přímo na proxona a podle něj si najdi tu správnou velikost.
Ďakujem za reakciu, pogooglim a nájdem si niečo menšie. Idem na to ale logicky správne, že keď si kúpim set, zapojím to napr. pomocou nejakej pružnej spojky, tak by to malo fičať? Alebo k takému setu treba ešte niečo zohnať?
Ďakujem.

Mišo.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5083
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

19. 9. 2017, 5:10

Vertikální pohyb vřetena (Zko) se dělá tou pákou? Pokud ano, tak tam to takto jednoduché nebude.
zlatnikmichal
Příspěvky: 27
Registrován: 13. 10. 2015, 7:19

19. 9. 2017, 5:30

Thomeeque píše:Vertikální pohyb vřetena (Zko) se dělá tou pákou? Pokud ano, tak tam to takto jednoduché nebude.
Osa Z má možnosť pomocou prepnúť na ovládanie pomocou páky, alebo na ovládanie pomocou jemného dolaďovania. Na tomto linku je to vyznačené ako časť č.5: http://www.tntrade.cz/proxxon-20000-sto ... 55898.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Myslím, že tam by nemal byť problém napojiť nejaký krokový motor.
Mišo.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5083
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

19. 9. 2017, 7:10

Aha, tak gut! Mrkni na todle:



Autor se bohužel víc soustředil na úměleckou hodnotu než na informační, ale aspoň něco.

T.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2479
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Nýrsko

19. 9. 2017, 8:03

Cože, pět reakcí a žádné upozornění na názosloví? :D
zverodoktor
Příspěvky: 476
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

19. 9. 2017, 8:14

bobik píše:Cože, pět reakcí a žádné upozornění na názosloví? :D
Tiež zíram, to sa tu snáď ešte ani nestalo :lol:
Možno tu ešte nebola miestna jazyková úderná jednotka :mrgreen:
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4422
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2017, 8:36

Ne to je totální rezignace,prostě škoda slov( což neznamená Škodovka vyrobená na Slovensku :mrgreen: )
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
zlatnikmichal
Příspěvky: 27
Registrován: 13. 10. 2015, 7:19

19. 9. 2017, 8:45

zverodoktor píše:
bobik píše:Cože, pět reakcí a žádné upozornění na názosloví? :D
Tiež zíram, to sa tu snáď ešte ani nestalo :lol:
Možno tu ešte nebola miestna jazyková úderná jednotka :mrgreen:
Tamtadadám :D už som to opravil :mrgreen: :mrgreen:
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4980
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

19. 9. 2017, 8:54

zlatnikmichal píše:
zverodoktor píše:
bobik píše:Cože, pět reakcí a žádné upozornění na názosloví? :D
Tiež zíram, to sa tu snáď ešte ani nestalo :lol:
Možno tu ešte nebola miestna jazyková úderná jednotka :mrgreen:
Tamtadadám :D už som to opravil :mrgreen: :mrgreen:
Ale to jsi neměl takhle to tu brzy zapadne
zlatnikmichal
Příspěvky: 27
Registrován: 13. 10. 2015, 7:19

19. 9. 2017, 10:11

fmodel píše::shock: Ten set je větší než tvoje mašina .Najdi si set přímo na proxona a podle něj si najdi tu správnou velikost.
Takže čo som pozeral, tak väčšina proxoniek, má na sebe zapojené motory Nema17. Našiel som tu takýto set: http://www.ebay.com/itm/Free-Ship-4-axi ... SwYvFZGW4z" onclick="window.open(this.href);return false;
Čo ty na to?
Mex
Příspěvky: 4279
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

19. 9. 2017, 11:23

Nevím, co na to fmodel (kterého ses ptal), ale já na to, že tady je skoro všechno špatně. Dobrý by z toho byl snad jenom ten zdroj.
- motory jsou celkem OK, ale asi zbytečně drahé, u nás je koupíš líp a lepší (aspoň v Česku)
- drivery jsou (asi) nic moc, osazené neznámým řídicím chipem
- oddělovací deska má nesmyslně použité pomalé optrony na všech výstupech

Neupínej se na sety, ale poskládej si to to z jednotlivých komponent. Líp si to poskládáš, a ještě se vyhneš clu a DPH.

Kdybych si to kupoval já, tak si koupím:
- motory SX17-1005 za 229 Kč od http://www.microcon.cz" onclick="window.open(this.href);return false; (nevím ale, jak je to s poštovným na Slovensko), kdybys chtěl ušetřit, tak ti asi budou stačit i ještě levnější SX17-1003
- drivery z eBay nebo Aliexpressu s chipem TB6600, musí mít napsáno, že jsou do 5A a musí mít maximální microstepping 1/16 (tenhle typ https://www.aliexpress.com/item/New-CNC ... 04674.html" onclick="window.open(this.href);return false; )
- oddělovací desku taky z Číny typu SainSmart (tenhle typ https://www.aliexpress.com/item/1pcs-MA ... 88657.html" onclick="window.open(this.href);return false; )
- nějaký zdroj 24V nebo třeba i 36V

A hlavně se zamysli, jak odstraníš backlesh, tj. vůli (mrtvý chod) šroubů, který tam zřejmě bude dost velký.
zlatnikmichal
Příspěvky: 27
Registrován: 13. 10. 2015, 7:19

20. 9. 2017, 7:55

Mex píše:Nevím, co na to fmodel (kterého ses ptal), ale já na to, že tady je skoro všechno špatně. Dobrý by z toho byl snad jenom ten zdroj.
- motory jsou celkem OK, ale asi zbytečně drahé, u nás je koupíš líp a lepší (aspoň v Česku)
- drivery jsou (asi) nic moc, osazené neznámým řídicím chipem
- oddělovací deska má nesmyslně použité pomalé optrony na všech výstupech

Neupínej se na sety, ale poskládej si to to z jednotlivých komponent. Líp si to poskládáš, a ještě se vyhneš clu a DPH.

Kdybych si to kupoval já, tak si koupím:
- motory SX17-1005 za 229 Kč od http://www.microcon.cz" onclick="window.open(this.href);return false; (nevím ale, jak je to s poštovným na Slovensko), kdybys chtěl ušetřit, tak ti asi budou stačit i ještě levnější SX17-1003
- drivery z eBay nebo Aliexpressu s chipem TB6600, musí mít napsáno, že jsou do 5A a musí mít maximální microstepping 1/16 (tenhle typ https://www.aliexpress.com/item/New-CNC ... 04674.html" onclick="window.open(this.href);return false; )
- oddělovací desku taky z Číny typu SainSmart (tenhle typ https://www.aliexpress.com/item/1pcs-MA ... 88657.html" onclick="window.open(this.href);return false; )
- nějaký zdroj 24V nebo třeba i 36V

A hlavně se zamysli, jak odstraníš backlesh, tj. vůli (mrtvý chod) šroubů, který tam zřejmě bude dost velký.
Ahoj Mexi,
Ďakujem veľmi pekne za trefné a konkrétne rady :) Ten backlesh som už pozeral, a riešili to napríklad v tomto článku: http://sigmatechnica.com/proxxon-milldr ... rovements/" onclick="window.open(this.href);return false;
Čo sa týka upnutia motorov, tak možno by som to skúsil takto: https://www.thingiverse.com/thing:1927516" onclick="window.open(this.href);return false; , aj keď nie som si celkom istý, či to bude OK,resp. či to bude dostatočne pevné, ak sa to vytlačí na 3D tlačiarni.
Mišo
hobbyrobot
Příspěvky: 287
Registrován: 27. 12. 2011, 9:24
Kontaktovat uživatele:

20. 9. 2017, 12:43

Když už jsme u toho jazykového purismu, tak mrtvý chod šroubu je anglicky "backlash".
Prkotina, já vím, ale pokud se bude někdo pokoušet tohle slovo zde najít vyhledávačem (jak je začátečníkům často doporučováno), tak témata se zkomoleninami nenalezne.
jrt
hobbyrobot.cz, picaxe.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“