Prosím o pomoc FANUC korekce nástroje a sonda

Odpovědět
SedlákMichal
Příspěvky: 6
Registrován: 20. 9. 2017, 6:40

20. 9. 2017, 6:59

Zdravím všechny,
doufám, že se tu najde někdo kdo by mi mohl poradit. Nejspíše to bude banální problém a já dělám něco špatně. :-D
Mám sondu jak na měření délky a průměru nástroje tak i sondu na měření nulového bodu. ( obě dvě jsou od BLUM )
A mám takový problém, že si udělám korekci nástroje přes sondu ( hříbek ) změří mi to jak délku tak i průměr nástroje a zapíše mi to do tabulky korekcí například pod číslo 5 ( takže H5 a D5 pokud to chápu správně )
dále si udělám nulový bod například na horní levý roh polotovaru ( takže mám nulový bod v ose XYZ a uložený ho mám pod G54 ).
Jakmile ale spustím nějakou operaci tak se provede změna nástroje a nástroj mi jezdí třeba 100 mm nad polotovarem. V programu mám nastavenou jak korekci nástroje tak i nulový bod G54.
Zatím co jsem zjistil je, že sonda měří 138.35 mm a například válcová fréza měří 125 mm , takže válcová fréza mi jezdí 13.35 mm nad polotovarem, nechápu proč když mám vše nastaveno.
Děkuji za všechny rady a pomoc :-)
smugli8
Příspěvky: 74
Registrován: 9. 11. 2011, 10:51
Bydliště: Košice, Slovensko

20. 9. 2017, 8:56

Sondu na nastavenie obrobku v osi Z máš správne nakalibrovanu ?
SedlákMichal
Příspěvky: 6
Registrován: 20. 9. 2017, 6:40

22. 9. 2017, 6:47

Právěže mám :-( už si nevím rady vůbec :-/
Tady je kousek programu jestli nemám něco špatně tady, ale všechno mám zadané.. tak nevím :-( Používám SolidCam.

G90 G0 G40 G49 G80
G91 G28 G0 Z#199 (ODJEZD VRETENE - G28)
(NACHYSTANO PRO SKOK)
GOTO2
N2
M5
(CELNI FREZA >> D40.0 R0.0 Z4.0 H=100.0)
(vymena nastroje)
M6 T2
D2
G90 G0 G40 G54
G5.1Q1
(Operace: F-KONTURA)
S2500 M3
(======)
G0 X-34.45 Y37.
G0 G43 H2 Z25.
tomo
Příspěvky: 117
Registrován: 15. 2. 2016, 9:06

22. 9. 2017, 3:01

Zdar skus pouzit nul. Bod G55 ci to robi aj tam. Toto iste sa stalo uz aj mne ale na haase. Isiel som po kolegovi na masinu a nvm.co urobil ale robilo to iste co tebe (nvm.ci nepouzival rotaciu os a neukoncil to alebo nieco take). Zatial som si nespomenul ako som to vyriesil ale skusim si este spomenut. Ty skus zatial tu G55 (mne to vtedy robilo iba v G54 )
Naposledy upravil(a) tomo dne 22. 9. 2017, 3:20, celkem upraveno 1 x.
tomo
Příspěvky: 117
Registrován: 15. 2. 2016, 9:06

22. 9. 2017, 3:19

Nepouzival si rotaciu os alebo zrkadlenie ? Ak ano cez mdi si to zrus plus tam daj G80 a M30 .Skus este rucne vymazat v offsete sondu v osy z daj to na 0 a skontroluj ci mas cely offset sondy dobre nastaveny(ci tam nemas nastavene posunutie a aj na nastroji si to pozri). Skalibruj ju este raz a aj G54 daj vsetky osy na 0 a skus to namerat.
SedlákMichal
Příspěvky: 6
Registrován: 20. 9. 2017, 6:40

22. 9. 2017, 3:33

Dobře, díky moc :-) v pondělí se na to vrhnu a zkusím to, děkuji za rady :-)
tomo
Příspěvky: 117
Registrován: 15. 2. 2016, 9:06

22. 9. 2017, 8:45

Okej skus a napis potom. Inak nerobil si rotaciu os alebo nieco take ? Nieco si musel spravit . Skus si spomenut . Pre nieco to musi robit zle. Pokial to budes mat aj v dalsich nul. Bodoch tak potom skus namerat nastroj rucne na pliesok a aj nul. bod. Ak to potom bude fungovat dobre tak bude problem so sondou . Ak nie tak bude nieco zapnute . Posunutie alebo nieco take. Vyskusaj a uvidis no. :-)
SedlákMichal
Příspěvky: 6
Registrován: 20. 9. 2017, 6:40

25. 9. 2017, 12:17

Tak jsem vyzkoušel G55 až G59 a dělá mi to všude :-/.. zkusil jsem si i ručně najít nulový bod, že jsem si škrtnul nástrojem a zapsal nulu.. a stejně mi nešla korekce nástroje :-( a rotace a nic podobného jsem nezapínal, takže už vážně netuším. Ani kalibrace sondy nepomohla.... teď když si udělám nulový bod v ose Z tak se sonda dotkne polotovaru a nula se mi zapíše asi 40mm pod polotovar, takže jsem to asi tak celé rozhodil, jak jsem zkoušel všechno možné, že už nevím co dál :lol: Ta sonda mi měří nulový bod Z 40mm pod polotovarem od té doby, co jsem udělal kalibraci nástroje na hříbku..
smugli8
Příspěvky: 74
Registrován: 9. 11. 2011, 10:51
Bydliště: Košice, Slovensko

25. 9. 2017, 8:14

A nemôže byt tam problém s tým hribikom ? Neviem čo je to za mašina ale netreba prepnúť ten hribik ? A čo záloha stroja ?nepomohla by ?
tomo
Příspěvky: 117
Registrován: 15. 2. 2016, 9:06

25. 9. 2017, 10:38

Ja mam na sustruhu shift nul. Bod. A da sa mi editovat a raz som ho omylom prepisal a ked som nameral nastroje tak som ich mal uplne mimo. Sonda mala ten ten nul. Bod zapisany v podprograme tak to ratalo od toho ale kedze som ho realne posunul a v tom podprograme nie tak mi to nesedelo. Mozno to je aj u teba tak. Ked tak napis na fanuc alebo si zavolaj servisaka takto je to tazko to by chcelo byt realne pri tej masine.
SedlákMichal
Příspěvky: 6
Registrován: 20. 9. 2017, 6:40

26. 9. 2017, 8:14

Jo servis bude asi nejlepší volba. Ale je mi divný, že mi nejde načíst korekce nástroje ani když udělám všechno ručně.. i když si to napíšu ručně bez SolidCamu.. no nicméně děkuji za všechny rady :-) :)
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“