sonda na doma

piskoteek
Příspěvky: 788
Registrován: 3. 12. 2013, 7:54
Bydliště: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2017, 7:26

Dobrý večer páni(dámo), v práci jsem pro kluky a pantáty na klasikách koupil tuto hračku. Je pravda, že z katalogu dodavatele co firma požaduje, je cena úplně mimo mísu, to komentovat nehodlám. Bylo nahrazeno takzvané "šukátko" touto hračkou a jen si chrochtají. Já jsem člověk co když nestihne věci ve dne, přemýšlím nad tím v noci. Ze včerejška na dnešek jsem vypřemýšlel, že si z alika koupim to samé a na svojich hračkách to bude lepší než nic. Udělám pro tuto srandu držák adekvátní průměru těla, protože Atas(díky ti za něj pantáto) má jen kleštinu ER16. Držák bude v určité hodnotě od středu vřetene, řekněme v hodnotě X 50 Y 0(kulička je 10tka). Díky této souřadnici najedu hranu a manuálně vložím pak nulovej bod X 50,Y poloměr kuličky sondy a měl bych být celkem dobře najetý. Pro rotaci se člověk bohužel neobejde bez hodinek.
Pro najetí středu díry vetšího průměru. Vjedu do díry sondou, ťuknu hodnotu na jedné straně v ose X, zadám nulu. Ťuknu v opáčném bodě osy X a podělím hodnotu..tzn X 0.V systému který kdo používá chci po mašině ať najede X0. To bych měl být "teoreticky na středu kružnice v ose X. Dále postupuji v ose Y tzn 1 strana , Y 0 a pak druhá strana a hodnotu podělím, zadám. Celý cyklus ještě jednou opáknu a teoreticky by mi měla vyjít +- stejná hodnota( máme routry které jedou plus mínus lopata) Posléze zadám posunutí o hodnotu držák vs vřeteno a měl by být najetý nul bod díry. Pokud moje myšlenka je mimo místu, ukamenujte mě.


Teď k mojí myšlence a trochu debaty pro lidi co umí víc než zapojit světlo, max zásuvku na baráku(Kdo mě zná ví, že já a elektro je mimo mísu) Je tu spousta kapacit zde na fóru, dejme hlavy dohromady.
Tato sonda funguje na tom, že se rozsvítí dioda a je v ní baterka. Šlo by ju vykuchat a vyvést z ní dráty , které se spojí s řídící deskou a fugovala by se systémem jako spínací/rozpínaci. Jde mi o to, že u číňana tato sonda stojí cca250kč a věřím tomu, že do 0,1 bude fungovat.(na ty naše v práci garantují 0,01) .Pokud to nepůjde, tak i tak se budu věnovat první polovině tohoto výplodu mé fantazie, protože nic lepšího na domácí žvýkání mě nenapadá.
Děkuji všem, co se na této myšlence budou podílet a prosím méně negativních příspěvků, nikdo není dokonalej.

přikládám první odkaz, který jsem našel:

https://www.aliexpress.com/item-img/Led ... 3039b4j7vU#" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
snimač hran.png
Technolog - Programátor CNC, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Solid, Heidenhain a LinuxCNC
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4713
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

12. 10. 2017, 7:35

Chceš jí půjčit?
Nevím jestli mám kus na houby ale bud je křivá nebo mám německé kleštiny co nestojí za nic. Bez toho aby se točila se podel mě nedostanu ani na tu desetinu.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1439
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

12. 10. 2017, 7:39

Jde to, místo ledky můžeš spínat i třeba relátko (posílené tranzistorem samozřejmě), takže spínač 1/0 určitě bez problému.
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Mex
Příspěvky: 4273
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

12. 10. 2017, 7:41

lubos píše:Bez toho aby se točila se podel mě nedostanu ani na tu desetinu.
A to ani když ji upínáš vždy ve stejné poloze?
piskoteek
Příspěvky: 788
Registrován: 3. 12. 2013, 7:54
Bydliště: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2017, 7:47

Ke mě už cestuje od šikmookého úderníka. Myšlenka je taková, že než najíždět od oka(u dřeva je to asi jedno) hrotem grav. frézy nebo pracně přesným válečkem na papírek (tělo zlomené frézy, či broušená kulatina), by tohle mohlo být lepší řešení. Jen v mém případě bod dva- vykuchání a uvedení do provozu se systémem je mimo. Jen mě zajímá, zda moje sny a teorie jsou jakštakš ok.

Spíš jsem chtěl i pomoct lidem co se kolem strojařiny moc netočí a o tomto šmrdlátku nemají ani páru.
Naposledy upravil(a) piskoteek dne 12. 10. 2017, 7:53, celkem upraveno 3 x.
Technolog - Programátor CNC, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Solid, Heidenhain a LinuxCNC
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4713
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

12. 10. 2017, 7:48

Fakt jsem se snažil aby chto v BT30 upínači a přes ER 32 kleštinu rozumně upnul. Je do to dlouhý a rozhodně ne rovný. Je tedy pravda že u mé je kulička jen 5mm. Jediná šance jak to použít je točit vřetenem a nebo systém který používal brother už před 20 lety. To funguje tak že se ta sonda vždy otočí k měřené hraně stejnou stranou. Pak je úplně jedno jak moc je mimo osu.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Mex
Příspěvky: 4273
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

12. 10. 2017, 7:58

No relátko bych tam teda určitě nedával, ale nějaký tranzistorový výstup by byl asi celkem bez problémů.
Pokud by se to ale mělo točit, tak by to chtělo bezdrátový přenos.
Kolik tam je místa? Nejmenší moduly, které mám (Bluetooth, WiFi nebo proprietární 2.4 GHz) jsou všechny o fous širší, než je průměr tužkové baterky (něco pod 15mm). Takže buď udělat vlastní elektroniku (což není sranda), nebo to tam zkusit nějak dostat.
Ale možná i optický přenos by nebyl až tak nereálný. Jen jak zajistit rovnoměrné vyzařování po celém průměru.
Největší frajeřina by byla dát tam naopak jen LEDku s úzkým paprskem a použít rotaci s definovanými otáčkami jako nosnou frekvenci pro přenos. ;-)
Kdysi jsem na téma předělání drátové sondy na beztrátovou měl debatu s RaSem, ale pak jsme to nějak odsunuli na dno šuplíku.
Nějaká sonda by se mi taky líbila, zkusím pohledat na tom Aliexpressu.

Edit: Teď se dívám, že vnější průměr je 20mm. Tak to by se do toho mohly dát udělat nějaké drážky (jako kolejničky), kam by se těch 15mm mohlo vejít. Napájení pak nějakým maličkým akumulátorem a sondu po použití vždy odložit do nabíjecího stojánku.
Ale stejně by to chtělo udělat na to nějaký mezikus s tenčím štiftem, aby se to dalo upnout i do malých vřeten. Takže třeba 8 nebo 10mm.
Nebo to na soustruhu zkrátit, nechat jen ten spodní díl s dotekem a dodělat k tomu z hliníku nějakou "bakuli" s ocelovou hřídelkou na konci, jak to maji myslím i profi sondy. Pak by se tam elektronika pohodlně vešla.
Naposledy upravil(a) Mex dne 12. 10. 2017, 8:19, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 1439
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

12. 10. 2017, 8:11

To relátko bylo myšlený jako extrém.
Sem myslel že je to stojící edge finder, a ne že se to bude točit..
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
piskoteek
Příspěvky: 788
Registrován: 3. 12. 2013, 7:54
Bydliště: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2017, 8:18

Ani by mi nevadilo, kdyby elektronika byla mimo tělo sondy(baterek)..Celé bych to napasoval na nějaký držák co bude mět kolíkové díry a dalo by se to demontovat z držíku vřetene. Tak to plánuji pro klasické manuální najetí, které jsem popsal. Tzn držák co bude držet usazen do držáku vřetene pomocí kolík. děr a vždy po najetí nulového bodu jej oddělám pryč.
Spíš bych byl rád, kdyby se toho ujal někdo, kdo si s tímto rád pohraje.Nemám problém v rámci výzkumu pro cnc forum zainvestovat těch 250Kč.Točení pro začátek asi taky nepožaduju.Krok po kroku.Stejne ani netuším jak to v linuxu rozchodit :?
Technolog - Programátor CNC, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Solid, Heidenhain a LinuxCNC
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1795
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2017, 8:30

ta sonda funguje stejne, jako kazda kontaktni, jeden pol je kulicka a druhy stroj, spoji se obvod a pipa, zadny raketovy inzenyrstvi se nekona :)
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
piskoteek
Příspěvky: 788
Registrován: 3. 12. 2013, 7:54
Bydliště: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2017, 8:38

jak pro koho :lol:
spíš mě zajímá proč to tu nikdo nepoužívá? :?: :roll:
Technolog - Programátor CNC, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Solid, Heidenhain a LinuxCNC
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4420
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2017, 8:43

piskoteek píše:jak pro koho :lol:
spíš mě zajímá proč to tu nikdo nepoužívá? :?: :roll:
Kecáš :wink: :D jednu mám v držáku ,a jednu jsem ulomil ta měla i Zko :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
piskoteek
Příspěvky: 788
Registrován: 3. 12. 2013, 7:54
Bydliště: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2017, 8:47

Myslel jsem pokříženou s linuxem/machem apod.

Ano v katelogu byla i 3d,ale ta by byla moc echt gold pro kluky na nastrojovce.
Tak co ujmul by se tohoto výzkumu někdo?
Technolog - Programátor CNC, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Solid, Heidenhain a LinuxCNC
Mex
Příspěvky: 4273
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

12. 10. 2017, 9:01

filla píše:ta sonda funguje stejne, jako kazda kontaktni, jeden pol je kulicka a druhy stroj, spoji se obvod a pipa, zadny raketovy inzenyrstvi se nekona :)
Takže ta kulička je jen elektricky izolovaný kontakt, ale je na tom napevno? Tak pak je to nezajímavé, bude to fungovat jen na kovy a ještě jen když budou čisté a spojené se strojem. Tohle si udělám i jednodušeji.
Myslel jsem, že je tam ta kulička nějak pružně a umí vyhodnotit dotek.
Takže nic.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4420
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2017, 9:07

kulička na pružině,je to jednoduchý kontakt jen na kovy
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“