Osa Z nedojizdi skrz cely material

djcasey
Příspěvky: 15
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

24. 1. 2018, 11:00

222.jpg
111.jpg
Zdravim vsechny na tomto foru!

Panove, damy, mam jiz delsi dobu jeden problem s vyfrezovanim vetsiho otvoru skrz cely material, viz foto. (zde se jednalo o pokus vyfrezovat kulate zrcadlo do koupelny).
Rikam schvalne pokus, protoze se se strojem CNC prakticky teprve zzivam a testuji a moc mu jeste nerozumim. Nebo on me?? :-)

Problem spociva v tom, ze mi neprojede az dolu pres cely material a zhruba v pulce se sekne a jede si do "home" pozice. Navic ani nevyjede zpatky v ose Z nahoru a ponici mi tak material, jak je opet videt na obrazku. Material ma tloustku 35mm. Nastavim si v softwaru ArtCam 2008 nebo ArtCam 2018 (mam oba), aby mi projel nuz az dolu, tedy nastavim obrabeni napriklad na 37mm. Krok dolu mam nastaveny na 1mm. Pote zadam simulaci a ta normalne projede az dolu. Nicmene potom v realu to tak neni. Tento otvor je o prumeru 900mm. Je zvlastni, ze ten mensi otvor, ktery je o prumeru 700mm, projel az dolu, tedy skrz cely material. V levem spodnim rohu i vidite, ze mensi otvory take vyfrezuje az dolu. Jenze u tohoto velkeho otvoru se mu proste nechce. Nevite, prosim, kde muze byt chyba? V nastaveni osy Z ci jinde?? Jeste dodam, ze mi CNC stroj dojel do hloubky nejdrive 11mm a pote se zacne sunout do "home" pozice. A tedy zbyva jeste profrezovat zbylych 26mm (35mm - 11mm = 26mm). Zkousel jsem vsechno mozne, nastavovat ruzne osu Z, a nic se nestalo. Vzdy jen do 11mm hloubky a pak konec. Zkusil jsem dat CNC i do tovarniho nastaveni a zde se preci jen prihodila mensi zmena. A to ta, ze mi nyni dojede do hloubky 16mm. Tedy o 5mm vice. Ale stale chybi dalsich 19mm do celeho profrezovani az dolu. Co me nejvic vsak trapi je to, ze se v tech 11mm pripadne 16mm hloubky zacne nuz z niceho nic sunout do pozice "home" a ponici mi tak cely material, jak je videt na obrazku ta cara s ryhou.


Mockrat dekuji predem za pripadne namety, navrhy, jak problem odstranit. Urcite to bude banalita, ale ja jsem zkratka naprosty zacatecnik. Delam s tim cca 4 tydny. Takze se timto i omlouvam za pripadne blbosti, co jsem napsal.
Dekuji Roman
Uživatelský avatar
origosch
Příspěvky: 1184
Registrován: 19. 4. 2007, 10:39
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2018, 11:27

Dej sem G-kod.
www.mosaznevyrobky.cz
djcasey
Příspěvky: 15
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

24. 1. 2018, 11:52

Nevim, jak ho vytvorim? Prosim timto o trpelivost, diky.
chb
Příspěvky: 2115
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

24. 1. 2018, 12:46

hlavně sem nedávej žádné podrobnosti, jako co je to za systém který to CNC řídí, místní rádi věští z křišťálové koule :-)

tipl bych, že tam běží demo a to prostě neumí víc řádků frézování vykonat ...
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
djcasey
Příspěvky: 15
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

24. 1. 2018, 1:08

A jak zjistim, ze tam bezi demo?
Radky jsou tedy mysleny ty linie, napriklad do 10.000 a vic to nepojme?
Roman
djcasey
Příspěvky: 15
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

24. 1. 2018, 1:29

jinak jedna se o stroj: CNC stone granite marble engraving machine GM-1318 (China)
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4418
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2018, 2:02

chb píše:
tipl bych, že tam běží demo a to prostě neumí víc řádků frézování vykonat ...
jj to by mohlo bejt ,s někým jsem něco takového řešil .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
origosch
Příspěvky: 1184
Registrován: 19. 4. 2007, 10:39
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2018, 4:41

Nevim, jak ho vytvorim? Prosim timto o trpelivost, diky.
Co bys tvořil? z nějakého to už frézovalo, tak sem ten soubor upni.
www.mosaznevyrobky.cz
havelaircraft
Příspěvky: 292
Registrován: 7. 5. 2014, 9:04

25. 1. 2018, 6:05

zkus ten program rozdělit na dva.
nejdříve vyfrézuj malý kruh a pak velký kruh druhým kodem.
djcasey
Příspěvky: 15
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

26. 1. 2018, 9:52

jaka to je pripona toho souboru? mam ulozene soubory typu .mmg a to zde neni povolene (nejde sem upnout)
Uživatelský avatar
origosch
Příspěvky: 1184
Registrován: 19. 4. 2007, 10:39
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2018, 10:24

Tak to přejmenuj!
www.mosaznevyrobky.cz
djcasey
Příspěvky: 15
Registrován: 24. 1. 2018, 10:01

26. 1. 2018, 11:13

prejmenovano z .mmg na .txt

(nejedna se primo o tuto kruznici, viz obrazek nahore - zrcadlo, nybrz o elipsu, ktera mi dela tu samou chybu)
Přílohy
elipsa3.txt
(1.51 MiB) Staženo 93 x
chb
Příspěvky: 2115
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

26. 1. 2018, 12:00

tomu programu chybí konec
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Mex
Příspěvky: 4270
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

26. 1. 2018, 2:03

Jak už psal chb, ten soubor je na konci dodrbaný.
Jednak mu tam schází pokračování, ale místo něho má nesmyslně dlouhé prázdné řádky (samé mezery).
Podívej se nějakým textovým editorem (třeba Wordpad nebo jenom prohlížečem v TotalCommanderu a podobně) jak to vypadá hned po vygenerování na tom PC s CAMem.
Jestli je to blbě už tam, tak máš špatný CAM nebo zavirované PC. Pokud je to tam dobře, tak ti vzniká chyba při přenosu jinam.
Uživatelský avatar
origosch
Příspěvky: 1184
Registrován: 19. 4. 2007, 10:39
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2018, 2:14

Nejenom konec, hlavička žádná a hlavně 17000 řádků na takovou píčovinu mi připadá dost. Zřejmě je nevhodný postprocesor, kteerý jede po úsečkách a nevyužívá kruhovou interpolaci.
www.mosaznevyrobky.cz
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“