stama MC 107 fanuc

forgy
Příspěvky: 6
Registrován: 21. 1. 2009, 9:19

19. 2. 2018, 10:51

Zdravim Páni a damy , mam možnosť vyhodne kupiť staršiu cnc frezku Stama MC 107 fanuc a chcel by som vas poprosiť o radu rsp nazor .
Keď že fanuc neovladam bola by blbosť urobiť konverziu stroja na mach3 formou vymenou elektriky pripadne servomotorov .
Dovody :
Mam momentalne domorobo CNC na ktorom som sa problematiku a ovladanie naučil no tuhosť stroja je pre momentalne požiadavky nedostatočna ale mach3 už jak tak zvladam a vyhovuje mi a mam aj licenciu...
Dalši dovod na konverziu je elektroinštalacia v dielni , nie som si isty či prikon ktory momentalne ten stroj vyžaduje mi zvladnu ističe rozvody kablov atd.
Dalši dovod je výška stroja a výška stropu v dielni , aj ked to by sa ešte dalo nejak vyriešiť pripadnym vyburanim v mieste kde bude stroj stať , ale problem s vyškou by sa možno vyriešil aj vymenou nižšieho motora Z osi kedže rozdiel je cca 10 cm ...

Povodny plan bol stroj oholiť a využiť hlavne hotovu tuhu konštrukciu ktora beha na linearoch a atc vreteno s vymenikom a osadiť novymi krokovymi motormi ktore by som prehodil z domorobo CNC pripadne vymeniť aj motor ktory pohana vreteno za menši , / pracujem s frezami a vrtakmi do 12 mm a material plech do 5-6 mm hrubky / .
Hlavna otazka teda je , či by tu konštrukciu utiahli 20Nm krokače -6 A /nema42/, ktore mam momentalne k dispozicii vratane hotovej elektroinstalacie / moja naivna predstava je že ano :D /

Pripadne časom poriešiť nejaku retrofit sadu alebo samotne ac serva s drivermi a rozbehat to na tom machu ?
Len zdoraznim že sa nejdem a ani nechcem živiť produkčnym frezovanim , stroj chcem mať pre vlastnu vyrobu a prototipovanie ale momentalne mi ide o tuhšiu konštrukciu a v relativne rychlom čase pracovať dalej bez toho aby som mesiace študoval ovladanie noveho stroja ...
Uvedomujem si aj ten nazor že načo ničiť a meniť vymyslene hotove funkčne a stači sa mi naučiť system fanuc a prisposobiť sa , ale ide aj o to že že elektronicky je to zastarale kedže stroj ma cca 30 rokov a spoliehať sa že mi to niekto ešte bude vedieť opraviť , no to je otazne .
poradťe pripadne mi to vyhovorte lebo nemam pokoj v duši :) dakujem za každy nazor
001.jpg
002.jpg
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4422
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2018, 11:48

forgy píše:.
Keď že fanuc neovladam bola by blbosť urobiť konverziu stroja na mach3 formou vymenou elektriky pripadne servomotorov .
Dovody :
Mam momentalne domorobo CNC na ktorom som sa problematiku a ovladanie naučil no tuhosť stroja je pre momentalne požiadavky nedostatočna ale mach3 už jak tak zvladam a vyhovuje mi a mam aj licenciu...
Můžu za dobrý peníz koupit Porsche ,ale dělal jsem autoškolu s Felicii , protože Porsche neznám tak do něj chci dát motor z Felicie už jsem na ní jednou měnil svíčky tak že jí znám .Je to dobrej nápad ???? :lol: :mrgreen:

Většina normálních lidí řekne nauč se novej systém zvlášť když používáš CAM tak to není tak složitý.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4422
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2018, 11:59

forgy píše: Hlavna otazka teda je , či by tu konštrukciu utiahli 20Nm krokače -6 A /nema42/, ktore mam momentalne k dispozicii vratane hotovej elektroinstalacie / moja naivna predstava je že ano :D /
Krokáče to utáhnou tak že max rychlost bude kolem 1,5- 2m/min to znamená že úplně k ničemu naprosto vyhozený čas a peníz -prostě z toho vznikne bezcenný šrot.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
forgy
Příspěvky: 6
Registrován: 21. 1. 2009, 9:19

19. 2. 2018, 12:32

tak trochu cakam taketo odpovede / v dobrom / :(
degradacia stroja takouto upravou mi je jasna , ale vyriešil by som s tym niekolko problemov...
tak 1.5 m/min na obrabanie je pre mna dostacujuca , tak či tak momentalne pracujem s pracovnym posuvom do 600mm/min
dakujem za odpoved
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15660
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2018, 12:41

tohle na machu je ztracenej boj
musis myslet trosku v sirsich souvislostech
takovejch masin jsem par prestavel a ver mi ze v tomhle pripade krokace a mach je cesta do pekla
masinu pouze znehodnotis a vymenis spoustu beztak jinak pouzitelnyho hardware kterej budes muset koupit jinej aby to mluvilo s machem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
forgy
Příspěvky: 6
Registrován: 21. 1. 2009, 9:19

19. 2. 2018, 12:52

dakujem pani , takže kupit vycistit poladiť , naucit sa fanuc a popasovat sa s priestorom a elekrickou instalaciou v dielni bude rozumnejšia volba :)
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2478
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Nýrsko

19. 2. 2018, 5:28

Tak otázkou je, zda to chceš na podnikání či na domácí šudlání. Pro podnikání určitě serva a profi řídící systém. Pro domácí šudlání klidně ty krokáče a MACH se Smothstepperem. Když to bude jezdit 1m/min tak i tak se dá udělat dost práce.
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4422
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2018, 5:36

bobik píše:Tak otázkou je, zda to chceš na podnikání či na domácí šudlání. Pro podnikání určitě serva a profi řídící systém.
A ty jsi to kupoval zřejmě na domácí šudlání (asi tam máš serva nebo ne?) a spadl jsi do podnikání přímo po hubě :D Tak že to ber že začneš podnikat aniž bys chtěl :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2478
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Nýrsko

19. 2. 2018, 5:43

Já bych nepodnikal, kdybych nebyl línej dojíždět hodinu do práce. :D A moje první CNC má krokáče a Mach. Posuvy max 1,5m/min a dělám na tom častěji, než na tom novém centru.
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 4489
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

19. 2. 2018, 6:13

forgy píše: Pripadne časom poriešiť nejaku retrofit sadu alebo samotne ac serva s drivermi a rozbehat to na tom machu ?
Len zdoraznim že sa nejdem a ani nechcem živiť produkčnym frezovanim , stroj chcem mať pre vlastnu vyrobu a prototipovanie ale momentalne mi ide o tuhšiu konštrukciu a v relativne rychlom čase pracovať dalej bez toho aby som mesiace študoval ovladanie noveho stroja ...
]
když pominu to, že takovouhle přestavbou uděláš ze STROJE hračku
tak představa že to rychleji přestavíš než se naučíš s jiným systémem je mírně řečeno úsměvná......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex
Příspěvky: 4273
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

19. 2. 2018, 7:46

Trochu OT v tomhle vlákně, pardon.

Připadne mi, že vysoká rychlost přejezdu je tady hodně vzývána jako klíčová věc.
Máte změřeno nebo spočteno o kolik by vám klesla produktivita s nižší rychlostí?

Vlastní obrábění je stejně většinou omezeno max. možnou rychlostí řezu, nikoli limity posuvů. Takže vyšší rychlost se uplatní jen u přejezdů.
Když v CAMu dělám dráhy, tak se samozřejmě snažím omezovat plané přejezdy.

Vzal jsem si pár věcí, které jsem nedávno dělal a ke kterým mám ještě v CAMu data, a nechal si simulátorem spočítat časy při velmi nízké rychlosti přejezdu (F1200) a při vyšší (F6000).
Spočtený rozdíl byl poměrně velmi malý, většinou jednotky procent.

Jasně, u hromadné výroby to jistě hraje roli. Ale u prototypu, kde jenom vymyslet upnutí je často delší čas než pak obrábění, mně to tak klíčové nepřipadne.
Nebo to vidím nějak úplně blbě?
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4422
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2018, 7:54

Mex píše:Trochu OT v tomhle vlákně, pardon.

Připadne mi, že vysoká rychlost přejezdu je tady hodně vzývána jako klíčová věc.
Máte změřeno nebo spočteno o kolik by vám klesla produktivita s nižší rychlostí?
Klidně o 50-80% stačí když dáš řádkování formy (velikost třeba 500x300x200) ) řádky po 0,1 jen sousledně nebo jen nesousledně a máš o týden víc práce :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15660
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2018, 7:59

ono vlastne nejde primarne o prejezdy samotne i kdyz v dnesnich camech muzou delat podstatnou cast
ale obecne ty pomale pohony maji soucasne i nizkou akceleraci a ta se negativne projevi pri rezu jak odchylkami pri blendingu kdy se snazi zachovat konstantni rychlost na ukor zajizdeni do rohu a to i o milimetry
a v konecnem dusledku to natahne program nad teoreticke vypocty trvani z camu a to klidne i na dvojnasobek atp...

jestli je v tom tech prejezdu tisic
tak toho brzdeni a akceleraci je tam treba milion
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex
Příspěvky: 4273
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

19. 2. 2018, 8:11

Díky za názory.

U toho řádkování to bude extrémní případ, kde bude přejezdů nejvíc. Samozřejmě pokud nemůžu/neumím jet řádkování oběma směry (směr tam po jednom okraji, směr zpět po druhém okraji).
Ale i tady by nárůst neměl být snad 50-80%, to by stroj musel dělat několikrát víc přejezdů než vlastního obrábění.
Pokud to nějaký simulátor snadno spočte, docela by mě zajímaly konkrétní nárůsty času.

Neumím moc najít přímý vztah mezi max. rychlostí a max. akcelerací.
Tím neříkám, že tam ten vztah není, jen ho neumím najít.
Pokud někdo bude stroj honit krokáčem s malými max. otáčkami, tak akcelerace při pracovních rychlostech přece moc neutrpí. Nebo ano?
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15660
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2018, 8:15

ten vztah neni az tak mezi rychlosti a akceleraci jako mezi krokacem a servem
serva jsou ubecne rychlejsi tj. z toho vyplyva spis vzity nazor ze to dela rychlost ale fakticky to bude spis v akceleraci

dost casto se ted pouziva obrabeni s konstantnim zatizenim nastroje tam se ve finale kolikrat vic prejizdi nez reze

vzdy zalezi na programu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“