3 osý manipulátor bez PC

Odpovědět
tarvisio
Příspěvky: 231
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

17. 8. 2014, 7:49

Zdravím Vás,

chtěl bych si vyrobit 3 osý manipulátor na přemisťování malých dílů z dopravníku do stroje, který tyto díly bude opracovávat.
Bude to na stylu lineárního robota.
Osazené to bude krokovými motory nebo Easy Servo motory z Cncshopu.

Chtěl bych se zeptat zda byste mi uměly poradit jak to řídit jinak než pomocí Mach 3. Nechci aby u toho bylo zase PC. Robot bude dělat pořád stejnou práci a na ovládání by bylo jen pár vstupů a výstupů. Pracoval by sám dokola, pokud by byla vždy splněná podmínka.

Mělo by to jít přes PLC, ale neumím ho programovat. Jsem strojař a elektrice holduju jen jako začátečník. :D Podařilo se mi předělat frézku na CNC frézku za pomocí součástek z CNC shopu, běží na Machu.

Děkuji Vám.
Tokol
Příspěvky: 7
Registrován: 16. 8. 2014, 6:28

17. 8. 2014, 7:53

teoreticky bys to mohl řídit třeba arduinem jako se řídí 3d tiskárny a ty umějí běžet bez PC kod bys měl na SD kartě , to by bylo asi nejjednodušší
tarvisio
Příspěvky: 231
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

17. 8. 2014, 8:11

Zkusím se podívat na net, ale plavu v tom. :)

Tedy poskládat nejaké dily třeba ze stránky http://hsp.cz" onclick="window.open(this.href);return false; ?
Daly by se použít drivery k easy servomorům z CNC shopu a potom desky poskládat od Anduria ?

Díky.
Tokol
Příspěvky: 7
Registrován: 16. 8. 2014, 6:28

17. 8. 2014, 8:16

ty drivery musí podporovat řízení step dir stejně jako když máš mach jinak je to jedno
tarvisio
Příspěvky: 231
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

17. 8. 2014, 8:27

Měl by to být tento driver http://www.cncshop.cz/es-d808-easy-servo-driver-80v-8a
, klasické vstupy DIR PUL.

Pomohl bys mi vytipovat součástky třeba od Arduina , které by po spojení s drivery a tou SD kartou chodily ?

Díky moc :D
tarvisio
Příspěvky: 231
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

17. 8. 2014, 8:41

Díval jsem se na programování Arduino a jsem si jistý že to nedám dohromady. Je to moc složité pro amatéra.
Tokol
Příspěvky: 7
Registrován: 16. 8. 2014, 6:28

17. 8. 2014, 8:47

pro to arduino máš na netu hotové programy a jen ho do něj naleješ to je naprosto jednoduchý ,
tarvisio
Příspěvky: 231
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

17. 8. 2014, 8:51

Ok, tak to zkusím. Zatím děkuji.

Asi se pak ozvu když mi něco nepůjde :D
Uživatelský avatar
jova
Příspěvky: 1780
Registrován: 2. 11. 2007, 1:40
Bydliště: Chýnov to je kousek od Tábora
Kontaktovat uživatele:

17. 8. 2014, 9:23

Domnívám se, že by to zvládl i PICAXE. Jeho programování mi nepřipadá tak složité a jestli těm motorům stačí zadat potřebný počet kroků, ohlídat to několika mikrospínači, tak by to neměl být problém.
Uživatelský avatar
Gulliver64
Příspěvky: 464
Registrován: 1. 8. 2010, 7:52
Bydliště: Kuřim

17. 8. 2014, 9:48

pokud je těch pohybů, co má ten robot vykonávat, jen pár (řádově do několika desítek), tak ani SD kartu nepotřebuješ. má to ale samozřejmě nevýhodu v tom, že změnu řídícího programu musíš provést přeprogramováním arduina, což s SDkartou nutné není. sám jsem, jako úplný začátečník s arduinem, rozchodil napoprvé KM během pár minut.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
tarvisio
Příspěvky: 231
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

19. 8. 2014, 11:32

Gulliver64 píše:pokud je těch pohybů, co má ten robot vykonávat, jen pár (řádově do několika desítek), tak ani SD kartu nepotřebuješ. má to ale samozřejmě nevýhodu v tom, že změnu řídícího programu musíš provést přeprogramováním arduina, což s SDkartou nutné není. sám jsem, jako úplný začátečník s arduinem, rozchodil napoprvé KM během pár minut.

Těch pohybů bude jen do několika desítek jak píšeš. Zkusím něco naprogramovat a uvidím. Kde se Vám nejlépe nakupují kompomenty Arduino a za rozumnou cenu ?
Díky za info.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 4915
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

19. 8. 2014, 11:57

třeba tady : http://www.reprap3d.cz/index.php?id_cat ... &id_lang=7" onclick="window.open(this.href);return false;
tarvisio
Příspěvky: 231
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

19. 8. 2014, 6:24

Díky za odkaz.

Pořídil jsem si na začátek Arduino Starter Kit, protože to zatím neumím programovat a než se do toho dostanu.
K tomu jsem si vzal Arduino Shield - Proto Wireless SD modul http://www.alza.sk/arduino-shield-proto ... 604460.htm protože je na tom SD karta a chtěl bych to do budoucna mít na SD kartě. Samostatný modul jen na SD kartu jsem nesehnal.
Někde jsem našel že se to dá programovat přes program Grbl v G kódech, ale nevím co bude lepší. Jestli to bude lepší přes G kódy nebo na přímo.
K tomu robotu tam potřebuji i nějaké vstupy. Bude čekat než stroj opracuje díl a potom může díl odebrat. Taky výstupy, ale to asi nebude problém.

Je možné posílat výstupy STEP a DIR z té základní karty od Arduina do driverů ? Budou tam 3 pojezdové osy. Řekněme že XYZ.

Díky za pomoc.
jeykey
Příspěvky: 111
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

27. 8. 2014, 7:41

G code je jednoduší, protože používá souřadnej systém, takže se to vněm líp programuje, ale jen za předpokladu, že dokážeš naprogramovat kinetickej model robota, tj. vypočítat jeho dráhu ve všech kloubech a v kleštině, pokud se do toho nechceš pouštět, je lepší tak nějak od oka dojed na požadované místo, způsobem pokus-omyl.
Pokud bude dělat jednu sadu pohybů po několik „let“, tak je to asi schůdný.
Čekání na obrobek se dá udělat buď časově nebo nějakým spínačem, to záleží na konkrétní situaci.
Signály step, dir, enable zvládne arduino bez jakékoli desky, je to věc programování, napřed se musí poslat enable, potom dir a nakonec step, step tolikrát o kolik kroků je potřeba otočit tím jedním motorem.
Uživatelský avatar
Habešan
Příspěvky: 509
Registrován: 12. 12. 2013, 2:25
Bydliště: Plzeňsko
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2014, 1:09

Já jsem GRBL zvolil už na začátku, takže ho nemůžu porovnávat s machem a spol.
Sám bych nic tak složitého v rozumném čase nenaprogramoval.
Je to program (SW, FW, jak kdo chce), který se nahraje do HW Arduino Uno (konkrétně Atmega328P), od toho okamžiku už to není tak docela Arduino.
Vycházel jsem z principu, že mikrokontroléry mají obecně daleko přesnější časování než IBM PC a to co z něj vzniklo.

Také se uvádí, že to co dělá mu zabere téměř celý výpočetní výkon, takže pokud chce někdo něco přidat (klávesnici, displej, SD kartu), tak má použít nějaký "nadřazený systém", třeba druhé Arduino.

Zatím jsem se při frézování nenaučil využít vše co mi umožňuje, takže ani nehledám nic lepšího.
MF-70

Příznivce Low-Cost řešení, přesvědčený že největším omezením naší technologie je naše myšlení.
Odpovědět

Zpět na „roboti a manipulatory“