Přestavba soustruhu na CNC, přestavba frézky

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Andrew

15. 3. 2014, 11:11

Zdravím,
tak jsem se konečně odhodlal udělal nějaké video a dát to do prezentace sem na fórum

frézka https://www.youtube.com/watch?v=d4NFgUCZOhU" onclick="window.open(this.href);return false;
soustruh http://www.youtube.com/watch?v=_xLfwFR4G9U" onclick="window.open(this.href);return false;
měření http://www.youtube.com/watch?v=AbT1NAAak4w" onclick="window.open(this.href);return false;

Nejprve jsem koupil již "hotovou" přestavbu frézky klona BF 20. Hotovou píšu v uvozovkách, protože až vše jezdilo, tak vůle ve šroubech a tedy i přesnost byla hodně šílená. Na frézce jsem tedy vyměnil kompletně šrouby matice i domky pro X i Y osou a teď při použití kompenzace vůle se v nezatíženém stavu dostanu na vůli okolo 0.01 mm na obou osách. Test přesnosti na obrobku přidám později. Na frézce jsem provizorně ještě přidal ohrádku pro špóny a emulzi a chlazení, které jak jsem zjistil, je při obrábění duralu nepostradatelné (bez něho jsem musel mít minimální úběry a rychlosti). Ohrádka je udělané prozatím dost na rychlo, jen aby splňovala účel. Časem bych ji chtěl předělat.
Na frézku jsem ještě umístil web kameru a nainstaloval aplikaci, díky které je zaměření obrobku pro nulový bod otázka chvilky a s vyšší přesností než jsem byl schopen předtím. Kamerku chci také co nejdříve dát do obrobeného kvádříku z duralu, aby byla více chráněná a byla menší šance jejího vychýlení.
Frézka má vesměs prozatím účel na výrobu kusových dílů, které zrovna potřebuji, popřípadě ji využívám na vrtací operace některých malých dílů které upnu rovnou do kleštiny a jsou předupravené ze soustruhu.
Na videu je obrábění duralu 2030 rychlost 700mm/min záběr 4mm otáčky 2300ot/min karbidová hrubovací fréza 6mm záběr frézy 40%.

Soustruh jsem začal řešit začátkem prosince 2013 a v půlce prosince jsem měl zapojenou základní eletroniku pro pohon 3f krokových motorů 2Nm. Základní montáž a první pohyb přišel okolo 24.12 a 15 ledna jsem udělal první sérii dílů prozatím s ručním otáčením revolverové hlavy. Vše je prozatím na původních trapézových šroubech s tím že ale podélnou osu Z předělám na 20 kuličkový šroub. Koncem ledna již byla udělané automatické otáčení hlavy, ale pouze počítáním otočení.
V půlce února jsem dodělal programový skript pro revolverovou hlavu, který již vše řeší automaticky, takže stačí po zapnutí stroje zkontrolovat zda pozice v machu sedí s reálnou pozicí na hlavě a pak již jen v programu přes klasický kod například T0808 M6 si skript sám otočí hlavu do vhodné pozice, ať je její předchozí pozice jakákoliv. Součástí hlavy je i kontrola zda proběhlo otočení hlavy a v případě že nastala chyba tak se program o otočení pokusí znovu, popřípadě je možné zastavit program a napsat chybové hlášení.
Základem je soustruh o váze 450Kg se 160 univerzálou a průchodem vřetene 38mm.
Jelikož byl základní požadavek na přesnost okolo +- 0.025 mm tak jsem byl velmi mile překvapen s dosavadní opakovatelnou přesností, která se vejde do +- 0.01 mm či možná lépe - viz video testu přesnosti. Soustruh má indukční snímač pro měření otáček, který se zároveň využívá na řezání závitů.
Do budoucna plánuji především přehodit pohon přímo na vřeteno, abych omezil hluk od převodovky a motor osadil frekvenčním měničem. Také plánuji přidat pojízdné vnější dveřní krytování a rozšířit prostor pro emulzi a třísky do spodní vany, což využiju především při obrábění duralu kde je mnohem větší objemová hustota třísek.
Jelikož jsem byl vždy zaměřený především na výslednou funkčnost nikoliv estetiku, tak předpokládám že časem se vše dodělá aby to vypadalo více kompaktněji a i funkce se časem zlepší, jak samotná praxe bude dávat podměty co je vhodné zlepšit.
Ještě dodám že soustruh, je určen především pro moji potřebu výroby sériových dílů a prototypů. Jelikož 95% mých dílů tvoří velmi malé součástky, je tato konfigurace výkonu a velikosti dle mého pohledu ideální.
Těším se na vaše připomínky a návrhy co zlepšit.

P.S. Nejsem strojař a nikdy jsem se v tomto oboru nepohyboval. Vše jsem se učil sám, proto zde asi bude více prvků, které běžnému člověku z praxe nepříjdou nejvhodnější :)
Naposledy upravil(a) Andrew dne 23. 4. 2014, 7:02, celkem upraveno 1 x.
chb

15. 3. 2014, 12:06

pěkné ...
koukal jsem i na ostatní videa ... ukaž taky trochu víc stroje, jak máš uchyceny motory a podobně.

k té BF20 - zpevňoval jsi nějak sloup ? je to její slabé místo.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Andrew

15. 3. 2014, 2:39

Bohužel teď nemám na všechno nafocené, tak přidám to co vesměs mám. Co se schémat tyče tak ty jsou opravdu jen pro mě, žádné výkresy prostě to co jsem potřeboval a z toho jsem to také udělal. Jelikož je převod do PDF tak toho zde v detailech neni mnoho vidět.

http://youtu.be/bL0NnbkU0OE" onclick="window.open(this.href);return false; ukazka toho ze srouby a matice od hivinu 12x4 rozhodne nemají jejich udavaneou vuli max 0.03mm ale okolo 0.1 az 0.12mm (toto mam potvrzené i z dalších zdrojů)
http://youtu.be/ScAd6dmwbBk" onclick="window.open(this.href);return false;

uchyceni matice na ose Y ( některé díry jsou pomocné, jelikož bez CNC frézky jsem musel díru pro závit M20x1 vrtat na soustruhu )
CIMG9082.JPG
CIMG9083.JPG
CIMG9084.JPG
CIMG9085.JPG
Test osy pri nastavovani kompenzace vule:
http://www.youtube.com/watch?v=ajHIkzNNw9U" onclick="window.open(this.href);return false;

Schemata ulozeni sroubu a uchyceni motoru:
soustruh.pdf
(14.08 KiB) Staženo 479 x
frezka osa X.pdf
(8.67 KiB) Staženo 370 x
frezka osa Y.pdf
(8.03 KiB) Staženo 407 x
Naposledy upravil(a) Andrew dne 23. 4. 2014, 7:03, celkem upraveno 2 x.
Andrew

15. 3. 2014, 2:46

O tom slabém sloupu vím, ale momentálně není čas ani to není priorita. Časem sem uvažoval o kombinaci vzpěr které by se uchytili přímo na základu a stůl a možná pak celé vylití polymerbetonem, ale jelikož dělám prakticky jen s duralem, tak toto je opravdu do období až to bude z nějakého důvodu nutné.
Naposledy upravil(a) Andrew dne 23. 4. 2014, 7:04, celkem upraveno 1 x.
Andrew

20. 3. 2014, 5:19

Tak jsem udělal pár fotek pohonu na soustruhu a přidávám pár fotek ještě k frézce.
CIMG9372.JPG
CIMG9371.JPG
CIMG9373.JPG
CIMG9374.JPG
Frézka:
CIMG9102.JPG
CIMG9103.JPG
CIMG9104.JPG
CIMG9105.JPG
CIMG9107.JPG
Andrew

27. 4. 2014, 12:34