matsuura fx1 retrofit

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Uživatelský avatar
HUX
Příspěvky: 30
Registrován: 28. 9. 2015, 7:13
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2018, 6:04

Sehnal jsem tuto frézku, ve "vybrakovaném stavu" tzv bez komplet elektriky v rozvaděčích. https://www.resale.info/en/matsuura-fx- ... -106431123
V plánu je ji znovu rozchodit, řízením přes PC nejspíš pomocí linux CNC ?
Na osách jsou původní motory Yaskawa, které asi není moc reálné znovu rozjet. Origo drivery stojí na ebay kolem 40K osa a jsou +20 let staré.
Tak se naskýtá druhá možnost a to osadit serva nová
Původní serva mají výkon
1.3 KW 1500Rpm 8Nm na osy X a Y
3KW 1500Rpm 18Nm osa Z
Posuvy stroje
Cutting federate X,Y,Z 1-10000 mm/min
Rapid traverse X,Y,Z 30/30/24 m/min
Potřebuji poradit, jakou vhodnou sestavou pohonů a driverů je nahradit.
Nepotřebuji se dostat na původní rychlosti, "stačili" by poloviční.
Nevím zda bude rozumné koupit například 3x 1kw motor a na osu Z ho zpřevodovat do pomala přes řemenici.
Obrázek
moje FB page tvorby https://www.facebook.com/huxdesign" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4802
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2018, 6:19

Pokud hodíš Z na plynovku tak ti stačí stejný servo jako bude na X a Y
(co furt máte s těma převodovkama ?)
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1862
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2018, 7:49

fmodel píše:
4. 12. 2018, 6:19
Pokud hodíš Z na plynovku tak ti stačí stejný servo jako bude na X a Y
(co furt máte s těma převodovkama ?)
za ti ta plynovka zdechne a zkurvi ti masinu i s obrobkem, tak to mozna pochopis, pac ja uz jsem to zazil
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4802
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2018, 7:55

A kolik těch plynovejch vzpěr mašinu nezkurvilo ? (nemyslím plynovou vzpěru z kufru dveří auta :D ) potřebuješ jednoduchou vzpěru se zásobníkem a když jseš zbabělej tak tam dáš tlakovej spínač napojenej na havar stop.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS
Příspěvky: 7838
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

4. 12. 2018, 7:57

já mám podobný stroj, Zko je řešeno šroubem 40/10 s protizávažím (Zko i protizávaží má odhadem 300kg), musel jsem snížit zrychlení jinak se to protizávaží rozkmitá.. původně tam byla 2kW potvora dal jsem tam 1kW a jezdím rychleji než původní systém umožňoval, nedávno se mi rozlomil jeden článek řetězu k té protiváze (cvakalo to při přejezdu řetězového kola přes ten rozlomený článek), tak jsem celou protiváhu vyhodil a chodí to uplně stejně, jen je potřeba dodat brzdu .. takže výsledek bude, že zrychlím stejně jako je XaY a nahodím motor s brzdou a protizávaží vyhodím

takže než kupovat takové hovada tak zkus půjčit jedno normální moderní servo a vyzkoušej jak to bude chodit.. kupovat velká je vždycky dost času
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 4802
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2018, 8:12

jj protizávaží má u moderní mašiny víc negativ (akcelerace s tím dělá divy)
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
HUX
Příspěvky: 30
Registrován: 28. 9. 2015, 7:13
Kontaktovat uživatele:

4. 12. 2018, 8:15

No právě jsi říkám zatím koupit serva na x y osu a zkusit ho na Z jak si s tím poradí.
jen potřebuji poradit ověřený servo set.
moje FB page tvorby https://www.facebook.com/huxdesign" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16056
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2018, 6:49

Dnes bych volil vyrazne slabsi serva nez se davali tehdy
Takze cca 750 na xy a 1500 na Z jestlize nema kompenzaci

Serva bych volil asda a2e s absolutnima encoderama a nahodil linuxcnc a ethercat
Cena komplet serva na jednu osu bude v prumeru asi 10 000kc

Usetris za ruzny dalsi hardware jako jsou mesa karty atd....
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
HUX
Příspěvky: 30
Registrován: 28. 9. 2015, 7:13
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2018, 8:41

Ano Ethercat mi příjde jako zajimavé řešení ale co jsem cenově našel tak se to pohybuje spíš v řádu 20000Kč za 750W set servo kabely + driver a 40000Kč 1500W servo z brzdou driver a kabely. Podle toho co má profcon na webu, co už je docela dost.
na ebay a alli ty ceny nejsou moc lepší po zdanění atd. navíc možnost reklamace a podpory asi mizivá.
Při hledání jsem narazil na tyto sestavy z Polského obchodu https://www.ebay.com/sch/m.html?_odkw=& ... I&_sacat=0
Které výjdou cenově rozuměj, zhruba polovina cen delty. Nevím zda je to použitelné, případně zda s tím má někdo od tud zkušenosti. případně nějakou jinší značkou/sestavou serv.
moje FB page tvorby https://www.facebook.com/huxdesign" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 16056
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

5. 12. 2018, 10:14

Hadam ze nic lepsiho s lepsim pomerem vykon cena nez asda a2e neexistuje
Jak jsem psal vychazi to v prumeru na deset za osu
Clo by melo jit uhrat na 0 protoze jsou to el. Komponenty k zastavbe do rozvadece
Dph ti jiste nekdo pomuze doresit
Pak je to za tech cca 10

Mam to na par mistech a zatim nic neshorelo
Teda jednou jo kdyz elektrikar utrhnul nulu a misto 230 tam probehlo mnohem mnohem vic
Ale jinak je to ok, takze zaruku bych nehrotil, zbytecne preplatis
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4746
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

6. 12. 2018, 3:55

Prosím tě co zbylo z původního systému?
Ten hlavní panel máš? možná bych měl o nějaké komponenty zájem. Můžeš ten rozvaděš vyfotit?
Případně bych tu měl asi nějaký serva. Vřetenový motor máš jaký? Měnič k němu je?
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Uživatelský avatar
HUX
Příspěvky: 30
Registrován: 28. 9. 2015, 7:13
Kontaktovat uživatele:

7. 12. 2018, 8:15

V rozvaděčích nezbylo nic kromě pár relátek. Vřeteno tam je ale bez měniče, ten se pokusím sehnat nebo nahradit. Panel tam je ale chybí část z monitorem a čudlíky. Zatím s toho nic brát nechci, nevím co se bude při přestavbě hodit.
moje FB page tvorby https://www.facebook.com/huxdesign" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“