CNC plazma Microstep - retrofit

fotky našich strojů, aneb co máme doma
r4cv
Příspěvky: 1510
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

7. 6. 2019, 8:06

V plazmovom zdroji odišla vstupná doska aj hlavná riadiaca doska. Oprava je nerentabilná.
Ak niekto vie o zdroji OTC Daihen D12000 na predaj, tak mám záujem.

Zatial vyriešim opravu IO dosky a nejaké to ladenie pohonov.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17071
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2019, 6:38

V prvni rade vyres proc
Protoze to jiste nebylo bez duvodu
Asi ti tam chibi nejake galvanicke oddeleni a neco ti tam vlitlo
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
r4cv
Příspěvky: 1510
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

8. 6. 2019, 8:52

Podľa servisáka tam preskočilo vysoké napätie z pilotného oblúka do vstupov. raz za 100rokov sa to stáva a pravdepodobne som vyhral loto.

ešte tam je tieniaci oplet na horákovom kábly a ten som nemal uzemnený. Neviem prečo. To je možno tiež príčina.
Iná chyba by tam nemala byť.
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5304
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

9. 6. 2019, 9:58

to není zrovna levná agregátek nicméně nějaké díly jsou na ebay ale taky ne zrovna levné : https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... tc+d-12000
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5304
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

9. 6. 2019, 9:59

jestly můžeš tak nafot ty desky třeba by sedaly opravit .
r4cv
Příspěvky: 1510
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

9. 6. 2019, 11:29

Ebay som prebehol celý. Veci, ktoré viem porovnať cenovo, tak sú použité a drahšie ako viem kúpiť nové so zárukou.

dosky odfotené nemám, ale prvá je vstupná. podľa môjho odhadu sú to len LC filtre a varistory.
Pravdepodobne jeden varistor je vadný, vyhaduje chybu vstupu, ktorý sa nepoužíva.
horšie to je s riadiacou doskou, tá vôbec nereaguje.
vstup, ktorý mám čakať na svojich +15V dáva +20V.
Schéma samozrejme nie je, výrobca ju neuvoľnil. a pri neúspešnom pokuse o opravu môže odísť aj zbytok mašiny, tj výkonový tranzistor a budič.
t256
Příspěvky: 960
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

9. 6. 2019, 1:32

Pokud je na desce procesor, muze byt oprava problem. Ale ja pred casem resil neco podobneho u MIG svarecky. Vyrobce chtel za desku 1/2 ceny celeho stroje, tak jsem vymenil vsechny polovodice a byl klid. Oprava stala cca 200,-
r4cv
Příspěvky: 1510
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

10. 6. 2019, 4:36

tak tu sú fotky dosiek. najprv riadiaca:
20190610_082513a.jpg
a doska vstupov:
20190610_082537a.jpg
Ak sa to zajtra podarí, tak priveziem nový (iný starý) zdroj.

Skúsil som aj ladenie serv.
robokop píše:
5. 6. 2019, 7:59
uprav FF1
pokusy s ladením prebiehali bezo zmeny, odchýľka sa pohybovala do 0,25mm pri rýchlosti 3000mm/min. Nie je to zlé, ale žiadny parameter P,I,D,FF nemal vplyv na túto odchýľku. bola hladšia, alebo zubatá, išlo to pekne potichu alebo hlučne, ale presnosť nič.
servá mám v rýchlostnom režime, nie je chyba tam?

ešte som pospojoval zem, uzemnil tienenie (jedno nebolo) a dúfam, že to je už všetko OK.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17071
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2019, 7:33

tak mas chybu nekde jinde
rychlostni regulator mas naladeny?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
r4cv
Příspěvky: 1510
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

12. 6. 2019, 5:20

Určite tam mám viac vecí zle nastavených.

pokročil som so zdrojom. je už doma, dorobil som softštart, pripojil riadiaci systém a už to reže.
okrem iného to vie regulovať aj výšku (THC), síce nafigu ale reguluje.
Idem robiť pokusy s regulátorom na inom PC, aby som dosiahol požadovanú charakteristiku.

Máte skúsenosti, ako sa bude chovať LinuxCNC, ak dám max rýchlosť pre os X a Y na 9000mm/min a pre Z len napr. 500mm/min?
Přílohy
20190611_091651a.jpg
r4cv
Příspěvky: 1510
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

13. 6. 2019, 5:20

dnes som tej potvore venoval celý deň a prinieslo to výsledky.
robokop píše:
12. 6. 2019, 7:33
rychlostni regulator mas naladeny?
nebol nastavený rýchlostný ani prúdový regulátor. Keď som sa hral na stole, tak sa to točilo a s tým som skončil, že doladím na stroji. A na to som zabudol.
tak som začal s osou Z, najprv priamo menič pomocou sw pre servostar.
20190613_080431a.jpg
toto je pôvodný stav. Prúdový regulátor som vylepšil len trochu, na parametre neznámeho motoru mi to moc nešlo. rýchlostný sa podaril lepšie:
20190613_112653a.jpg
Po tomto kroku som ladil polohový regulátor v systéme a nakoniec regulátor THC.
Ten THC mi robil riadne koniny. Prišiel som na to, že ho musím vypínať, bežať musí len počas horenia oblúka. (už viem, že až po prepálení plechu, toto dorobím asi zajtra)
Na skúšanie regulácie som položil plech šikmo, nech musí prekonať výškový rozdiel.
20190613_162406a.jpg
Nakoniec som ten roztrasený regulátor dostal do funkčného stavu, neplechu robila zložka P, musí byť malá.
a prvý "výrobok"
20190613_162415a.jpg
teraz sa zameriam na dorobenie vecí, dôležitých pre fungovanie stroja a potom budem ladiť aj X a Y.
s X-om si to momentálne ale neviem predstaviť, sú tam 2 motory, mechanicky spriahnuté a spojené cez Gantry. k tým motorom ale mám dokumentáciu a menič ich priamo pozná, tak by prúdová a rýchlostná PID-ka mohli byť dobré.
r4cv
Příspěvky: 1510
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

25. 6. 2019, 9:20

Opäť hlásim malý pokrok. Odsávanie mám vymenený motor a pridaný FM. výkon je teraz dostačujúci.
ladím THC.
po zapálení oblúku prepnem štartovaciu výšku na reguláciu podľa napätia. Tu mi horák spadne takmer na plech, kým regulácia zaberie a znova ho dvihne. Prekopal som to v HALe, ale mám malý problém. chcel som signál (bit) pripojiť na komponentu SUM2 na vstup gain. a to nejde.
nie je možné pripojiť signál bit na vstup float - očakáva nejaké číslo.
existuje komponenta conv-bit-float, ale v mojom PIDI nie je zakomponovaná.
tak to musím nejako vyriešiť.
a pridám aj video z dnešného testu, len ho musím nahrať na net.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 17071
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

25. 6. 2019, 9:28

Co komponenta multiplexer
Bit definuje ktery vstup se ma stat vystupem
A na vstupy das konstanty ktere budou odpovidat stavu toho bitu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
r4cv
Příspěvky: 1510
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

26. 6. 2019, 3:59

Ano. Planujem to spravit pomocou Mux2.
r4cv
Příspěvky: 1510
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

26. 6. 2019, 4:52

už sa to podarilo nahrať.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“