Pro všechny, co si myslí že pod 10 tisíc postaví CNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Lify
Příspěvky: 1128
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

29. 9. 2016, 5:35

A nevadí že zdroj je jen 16 V ?
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
Uživatelský avatar
Pavka
Příspěvky: 826
Registrován: 10. 3. 2008, 8:40
Bydliště: Ronov

29. 9. 2016, 5:43

A jaký máš driveri?
Lify
Příspěvky: 1128
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

29. 9. 2016, 5:47

Tb6560
Je to takto zapojene dobře ?
Přílohy
20160929_184457.jpg
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
Mex
Příspěvky: 4152
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

29. 9. 2016, 5:53

Když máš nízké napájecí napětí (a 16V je hodně nízké), tak rozhodně použij paralelní zapojení (tys to nadrátoval sériově).
Jinak 16V je taková divná hodnota. Co to je za zdroj?
Lify
Příspěvky: 1128
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

29. 9. 2016, 5:57

Mex píše:Když máš nízké napájecí napětí (a 16V je hodně nízké), tak rozhodně použij paralelní zapojení (tys to nadrátoval sériově).
Jinak 16V je taková divná hodnota. Co to je za zdroj?
někdo mi tu radil že mám použít zdroj z vláčků :) já říkal, že koupím 24V zdroj
prosím zkontrolujte jestli to je dobře zapojené :) dělám to dle tohohle
Přílohy
BL-MACH-V1.1+BL-TB6560-V2.png
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
Mex
Příspěvky: 4152
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

29. 9. 2016, 6:12

Takhle rychlým pohledem to vypadá, že je to namalované dobře.
Pro začátek nemusíš ani zapojovat vstupy Enable, stačí jen DIR a STEP (nezapojený Enable znamená, že driver jede).

Za mých mladých let jezdily vláčky na 1-12V ss, a k tomu tam býval výstup 16V st pro výhybky atd.
Ale asi doba pokročila a napětí se zvedlo.
Tak jenom abys to nepřipojil na nějaké střídavé napětí.
Lify
Příspěvky: 1128
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

29. 9. 2016, 6:21

Mex píše:Takhle rychlým pohledem to vypadá, že je to namalované dobře.
Pro začátek nemusíš ani zapojovat vstupy Enable, stačí jen DIR a STEP (nezapojený Enable znamená, že driver jede).

Za mých mladých let jezdily vláčky na 1-12V ss, a k tomu tam býval výstup 16V st pro výhybky atd.
Ale asi doba pokročila a napětí se zvedlo.
Tak jenom abys to nepřipojil na nějaké střídavé napětí.
promiň 16v má na výstup příslušenství a 12V na vlaky :) sice jezdím na digitálu,ale furt mám starou dobrou piko FZ1 - svítí to !!! tak to zapojím celé a uvidíme co mach
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
K_73
Příspěvky: 267
Registrován: 10. 4. 2014, 5:43
Bydliště: Praha

29. 9. 2016, 7:02

Hele Mex má pravdu. Taky jsem to trafo za mých mladých let měl a těch 16V je stopro střídavých. Co sem se s ním tenkrát nablbnul :mrgreen: Tak si dej bacha aby ti to neshořelo.
Obrázek
Lify
Příspěvky: 1128
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

29. 9. 2016, 7:38

Tak vše zapojeno, vše svítí, ale nastavení machu mám a nic nejde :/
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
Lify
Příspěvky: 1128
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

29. 9. 2016, 8:06

Tak fakt nevím co s tím je :/
Přílohy
20160929_210040.jpg
20160929_210057.jpg
20160929_210108.jpg
20160929_210121.jpg
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
hobbyrobot
Příspěvky: 287
Registrován: 27. 12. 2011, 9:24
Kontaktovat uživatele:

29. 9. 2016, 8:13

Lify píše:Tak vše zapojeno, vše svítí, ale nastavení machu mám a nic nejde :/
1. Máš připojeno napájení k oddělovací (interface) desce? Na obrázku o tom není ani zmínka, ale deska by se měla napájet z USB portu, podle mne je to ten šedý obdélníček vpravo od konektoru paralelního portu.

2. Transformátor FZ 1 dává na výstupu Bahn stejnosměrné, ale NEVYHLAZENÉ napětí, navíc jeho polarita a velikost se mění podle toho, na kterou stranu a jak moc máš natočený knoflík.
Já dosud žil v představě, že všichni železniční modeláři si s elektrikou tykají, ale koukám, že ty jsi asi vyjímka, potvrzující pravidlo... :shock:
Takže na výstup Zubehor připoj usměrňovací můstek pro proud alespoň 3 A a za něj elektrolytický kondenzátor 2 až 5000 mikrofaradů. Nebo někde najdi zdroj od notebooku, ty mívají napětí 19 V a proud kolem 4 A.

Pamatuješ, kolikrát jsem ti tu psal, ať si v pauzách, kdy nemáš co dělat, vyzkoušíš elektriku?
jrt
hobbyrobot.cz, picaxe.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
Lify
Příspěvky: 1128
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

29. 9. 2016, 8:15

je fakt že já a elektrika moc nejde dohromady :D napájení desky mám USB
zdroj od notebooku mám někde :) takže stačí jen připojit ?
A je to fakt tímto ? jinak je to nastavené dobře ? dle návodu je
motory přišli dnes :)
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5083
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

29. 9. 2016, 8:18

Ty motory jsou připojený blbě (modrej a bílej jsou každej z jiný cívky; btw. o jakou konfiguraci se pokoušiš?). Začni jednou osou, ať to neodpálíš najednou všechno. A foť to tak, abysme měli šanci to zkontrolovat.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 29. 9. 2016, 8:25, celkem upraveno 1 x.
Mex
Příspěvky: 4152
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

29. 9. 2016, 8:22

Navíc máš možná naopak vstup Enable.
Už jsem ti psal, abys ho pro začátek vůbec nepřipojoval, bývá to jenom zdroj problémů. Připojíš ho později.
A vem si k srdci radu Thoma - zapoj toho zatím co nejmíň.

Pokud to zapojíš OK, tak jen po připojení napájení musí motory "ztvrdnout", jenom prstama bys neměl motorem za osu vůbec otočit.
A jestli to jede můžeš zkusit i bez PC, oddělovací desku odpoj od PC a můžeš jenom brnkat drátem, který bude jedním koncem uzemněný (tj. třeba připojený na piny 18-25) o pin 2 nebo 3 (tam, kam máš připojený signál STEP). Motor sebou musí cukat.
Naposledy upravil(a) Mex dne 29. 9. 2016, 8:28, celkem upraveno 1 x.
Lify
Příspěvky: 1128
Registrován: 14. 1. 2016, 4:33

29. 9. 2016, 8:27

jaký barvy mají být teda ? dle miccrocon - A 1fáze - oranžový , /A 1.fáze - černý, B 2.fáze - modrý, /B 2.fáze - bílý, tak jak to mám špatně ? elektrika a já není fakt fajn kombinace ...
14542671_1033828823402977_1213662936_n.jpg
Naposledy upravil(a) Lify dne 29. 9. 2016, 8:37, celkem upraveno 1 x.
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“