Moje prvé hobby CNC
Zdravím Vás,
moje prvé hobby CNC, veľmi by ma zaujímali Vaše názory na moju stavbu CNC. Konštrukcia je z MDF, vedenie po tyčiach, je na jednoradých ložiskách. Zatial nemám elektro, a na stole dokončenú úpínaciu desku ktorú chcem tiež prefrézovať-zarovnať pri konečnom rovnaní ...
Ďakujem za prípadne rady a námety.
moje prvé hobby CNC, veľmi by ma zaujímali Vaše názory na moju stavbu CNC. Konštrukcia je z MDF, vedenie po tyčiach, je na jednoradých ložiskách. Zatial nemám elektro, a na stole dokončenú úpínaciu desku ktorú chcem tiež prefrézovať-zarovnať pri konečnom rovnaní ...
Ďakujem za prípadne rady a námety.
Dík ...nemo píše:Hezký stroječek, pěkně jsi si vyhrál. Tak ať taky tak pěkně jezdí, jak vypadá.N.
no celkom mi to aj trvalo, pár vecí som musel predelat a domyslieť pri stavbe, napr. prehýbanie tyčí, rovnanie šroubu do uloženia ...., priehyb som začal počítat až keď sa to prehybalo, hmm no nabúduce už budu mudrejši o niečo ...
... on totiz Vami pouzity typ ulozeni vedeni na tycich (osa Y mozna i Z ?) vyuziva pouze jednu tyc na preneseni sily nahuru a jednu na preneseni sily dolu. Tim padem je potreba mit tyce dvakrat tak tuhe. Reseni to neni idealni, ale kazdy delame podle svych moznosti takze ty podpery to aspon trochu spravi. Tesim se na dalsi fotky ze stavby a pripadne video....
... ano, no ja som moc nechcel navyšovať hmotnost (cenu), problem je spíš v sposobe vedienia po ložiskách, tam stačí male vule a malé prohyby aby to nebulo tuhé ..., myslím že u nejakých kuličkových pozdrach by sa to vedení chovalo inak.CZ_Pascal píše:... on totiz Vami pouzity typ ulozeni vedeni na tycich (osa Y mozna i Z ?) vyuziva pouze jednu tyc na preneseni sily nahuru a jednu na preneseni sily dolu. Tim padem je potreba mit tyce dvakrat tak tuhe. Reseni to neni idealni, ale kazdy delame podle svych moznosti takze ty podpery to aspon trochu spravi. Tesim se na dalsi fotky ze stavby a pripadne video....
Použim podper som to nepatrne napnul tým sa vymedzili i nepatrné vůle na ložiskách, myslím ich dosedavost na tyč.
Celú konštrukciu som navrhoval tak aby bola levná, a dala sa na konci celkovo srovnávať, lebo v mojích podmienkach by som ťažko vyrobil úplne všetko presné. Pripojím ešte nejaké fota z výrobu
Zatím dík za odozvu.
Konstrukce je to pekna. Je videt ze jste to neodflakl. Myslim ze kdybyste casem zainvestoval na kulickovych linearech tak s peclivym pristupem jako doposud dosahnete velmi slusnych vysledku (samozrejme v ramci hobby stroje).
No musím sa priznať bol to boj technologicky niekedy, čo a jak, napr. najprv som musel vyrobyť sestavu desky frézy, aby som mal stol na ktorom sa dá delat, jednotlivé díly slúžili ako prípravky pro výrobu jiných dílov ...Krutor píše:Poklona. Spousta lidí, kteří mají k dispozici strojní vybavení, sestrojí horší mašinku, než Ty bez strojů. A výsledek vypadá super, nechce se věřit že to je ze dřeva.