Drivery s TMC5160

jaké jsou rozdíly z pohledu řízení
Odpovědět
t256
Příspěvky: 960
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

22. 4. 2019, 9:00

Pouzivate nekdo?
Jake s tim mate zkusenosti?
Papirove maji asi nejsirsi moznosti nastaveni jake jsem u driveru krokacu zatim videl.
https://www.trinamic.com/fileadmin/asse ... _V1.01.pdf

Zaujala mne ta interpolace vystupniho signalu na 256 mikrokroku nezavisle na tom co jde na step/dir, mohly by se tak snizit ty protivne rezonance.
Ma taky prime rizeni polohy, tzn. ze se posle jen cilova poloha a o nic dal se nemusim starat, rampy apod. si uz spocita sam. Pro klasicke CNC se to nejspis moc nevyuzije, ale jinak to muze usetrit dost prostredku ridiciho systemu, podobne jako vestaveny interface pro encoder.
Mex
Příspěvky: 5906
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

23. 4. 2019, 12:37

Kdybych ještě někdy chtěl krokáče používat, tak tenhle chip vypadá opravdu hodně dobře.
Vyloženě pěkný mi přišel třeba ten vstup pro enkodér.
Ti hoši u Trinamicu jsou fakt šikovní. I ty jejich drivery na malých Pololu deskách si lidi hodně chválí.
Dík za upozornění.
t256
Příspěvky: 960
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

23. 4. 2019, 5:39

Ja to chci zkusit pouzit na peristalticke pumpy, bezne drivery v nekterych otackach neprijemne drnci. Skoda ze ten encoder neumi nejakou formu uzavrene smycky, ale i tento pouhy citac potesi.
t256
Příspěvky: 960
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

20. 5. 2019, 4:29

Tak driver dneska dorazil.
Koupil jsem tento modul https://www.aliexpress.com/item/BIQU-BI ... 63270.html
Cinani delaji jeste jeden mensi s BGA pouzdry, ale na zkouseni mi prijde tento lepsi protoze se daji na vyvody obvodu jednoduse pripajet draty.
Prvni postrehy:
Neni tam osazeny filtracni kondik (netusim proc)
Jsou tam mosfety jen na 40V i kdyz obvod zvladne az 60V.
Pod nazvem BIGTREETECH TMC5160 mi google vyhledal uplne jiny driver, ale po chvili hledani jsem nasel, ze tahle deska je kopii referencni desky primo od Trinamicu, dokumentace je zde https://www.trinamic.com/fileadmin/asse ... Rev1.0.pdf

Objednam lepsi mosfety (mam napajeni 48V) a zkusim i na vetsi proud treba do 6A, dobastlim nejake nastavovani parametru a dam vedet jak pracuje.
yaqwsx
Příspěvky: 136
Registrován: 9. 9. 2011, 1:12

21. 5. 2019, 9:20

Jaká je přidaná hodnota té Čínské desky? Je to jen přesná kopie oficiálního vývojového dev boardu: https://cz.farnell.com/trinamic/tmc5160 ... st=TMC5160

Mám nakreslenou, osazenou ale zatím neoživenou desku s TMC5160, která je designovaná na 50V, a na proud motory až 15A. Má galvanicky izolované vstupy pro STEP/DIR, je na ní procesor, který umožňuje do desky nahrávat perzistentní nastavení a zejména mu přes RS485 posílat příkazy (např. dojetí na referáky, vyčítání zatížení apod). Deská je nachystána k přímé montáži na DIN lištu. Rád bych pro moji desku poté napsal modul do LinuxuCNC. Ale času je zoufale málo a deska už mi pár týdnů leží na stole, aniž bych ji pořádně otestoval :/

(na foto je osazen špatný kondnezátor na vstupu, jelikož požadovaný zrovna nebyl skladem. Zároveň je na desce nějaká drobná oprava pomocí drátků - ne všechno vyjde napoprvé)
Přílohy
tmc5160.png
tmc5160.jpg
t256
Příspěvky: 960
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

21. 5. 2019, 10:18

Pridana hodnota neni zadna, vypada to jako presna kopie. Nejaky maly procesor tam budu muset taky priplacnout. Ja to mam do jednoucelovych stroju, takze optocleny apod tam nepotrebuju, nastaveni budu menit primo v programu mcu. Taky jsem uvazoval o nastavovani treba pres usb, ale mi je uplne jedno jestli k desce pripojim programator nebo rs485.
Jedina ubrana hodnota je cca polovicni cena :-)
t256
Příspěvky: 960
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

17. 6. 2019, 9:40

Uz jsi nejak pokrocil se zkousenim driveru? Ja se zacinam prokousavat datasheetem, narazil jsem na vychytavku kdy by driver mel zvysit proud do motoru kdyz je vic zatizen a hrozila by ztrata kroku. Rozdil mezi skutecnou a predpokladanou polohou ma zjistovat podle prubehu proudu na civkach a pokud se zpozdovani rotoru zvetsuje, mel by pritnout proudu. A zase naopak pokud motor neni zatizen, proud snizi. Pisou ale ze to nefunguje pri prilis nizkych nebo moc vysokych otackach coz nevim co si mam pod tim predstavit. Jake s touto funkci mas zkusenosti?
Odpovědět

Zpět na „krokove unipolarni bipolarni a servomotory“