jak moc je to složité

jaké jsou rozdíly z pohledu řízení
Odpovědět
karelsklo
Příspěvky: 1344
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

29. 6. 2013, 7:37

Ahoj,jelikož téměř nerozumím elektronice zeptám se takhle:jak moc jsou běžně prodávané drivery použitelné na "jakékoli"servo?Jasně že asi musí být dostatečně výkonově dimenzované pro dané servo ale dá se říct že obecně většina driverů může obsluhovat většinu serv a jde jen o nastavení?Nebo jsou ty věci tak specifické že kompatibilita je pouze malá?Jde mi o to že stroj řízený sinumerikem mi hapruje a celej sinumeric je drahá a složitá věc.Takže bych na serva siemensu připojil jiné drivery a zdroj a ovládal to machem?Kamarádi obecně rozumí elektronice tak by to zvládli zapojit, pokud to jde ale pro první radu se obracím sem abych věděl jestli má vůbec cenu o tom uvažovat.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1321
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

29. 6. 2013, 10:21

kompatibilita je teoretická v praxi by to znamenalo prostudovat pečlivě jak funkci enkodéru tak motoru zda jsou použitelné s jiným driverem (napěťové úrovně, proudy..).
a čím lepší servo tím horší neboť výrobce má velmi pečlivě vyladěné parametry přesně mezi sebou, tedy jde všechno ale ne vždy to stojí za to.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
karelsklo
Příspěvky: 1344
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

30. 6. 2013, 9:28

Dík za odpověď.Až se mi podaří rozchodit skener,hodím sem manuál od serva,třeba se s tím někdo setkal.
karelsklo
Příspěvky: 1344
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

4. 7. 2013, 7:50

Jo ještě bych se rád zeptal:jak pozná servo že se má pootočit o přesně definovaný úhel ? Jestli to dobře chápu,enkodér je pouze nějaká zpětná vazba kterou musí řešit nějaký operační systém který to potom nějak promítne do ovládání serva.Jestli je servo něco jako motor s uhlíkama,jak se dokáže pootáčet definovaně ?
RaS
Příspěvky: 7747
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

4. 7. 2013, 7:59

servo stejně jako krokáč potřebuje nějakej driver, bez něj to chodit nebude a ten na základě vstupních hodnot krok, směr, napětí atd.. řídí to servo, zpětná vazba z enkodéru jde do toho driveru..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 15468
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2013, 12:04

Kdyz si vemes dc servo tak to je dc motor
Pustis proud toci se pustis opacnou polaritu toci na druhou
Timto polohu nevyresis
Od toho je driver ktery cte polohu a meni proud tak aby se tam dostal
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
karelsklo
Příspěvky: 1344
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

7. 7. 2013, 4:23

Jo takhle...
Odpovědět

Zpět na „krokove unipolarni bipolarni a servomotory“