Revize výběru mých el. komponent (motor, driver, zdroj,atd.)

jaké jsou rozdíly z pohledu řízení
Andrew
Příspěvky: 179
Registrován: 24. 5. 2010, 12:31
Bydliště: Liberec

30. 11. 2013, 2:50

Zdravím,
jelikož se pomalu fréza pro kamaráda začíná dostávat do plně funkčního stavu, rád bych začal řešit přestavbu cnc soustruhu.
Nehodlám zde momentálně řešit žádné mechanické části, pouze mě jde o to, zda by jste se mohli vyjádřit k výběru komponent pro el. část.
el.veci.jpg
Chci použít 3f. krokové motory z důvodů většího momentu při vyšších rychlostech. Konkrétně na Z půjde 6,8 N/m a na X 4Nm. Motory mám vesměs vybrané, ale řeším spíše drivery. Původně jsem pro oba uvažoval tyto drivery:
http://www.cncshop.cz/3nd883-driver-pro ... ory-80v-8a" onclick="window.open(this.href);return false;
jenže momentálně přemýšlím, zda by nebylo vhodnější jen tyto:
http://www.cncshop.cz/3dm683-driver-pro ... ory-60v-8a" onclick="window.open(this.href);return false;
Jelikož jsem v nabídce na cnc shopu nenašel lepší spínaný zdroj než pro 48V příjde mi že by prvně jmenovaný driver neměl vůbec žádný smysl, ale nejsem si jistý napěťovými požadavky většího motoru a zda by nakonec nebylo nutné koupit nespínaný zdroj 70V 7A :
http://www.cncshop.cz/ps100-350-napajec ... e-100-500w" onclick="window.open(this.href);return false;

Vycházím z toho, že samotné požadavky na zdroj by měli být o trochu menší než u frézky, kde je jedna osa navíc oproti soustruhu. Zde bych tedy rád uvítal informace od lidí problematiky znalých. Není tak velký problém připlatit na lepší drivery a koupit zmíněný nespínaný zdroj, ale zase nechci zbytečně něco předimenzovávat, když to nikdy nevyužiju.

Také bych rád požádal o vyjádření, zda na daném obrázku je vše nutné k otestování a zapojení motorů a ozkoušení. Kabel by pro 3f měl stačit jen 3 žílový. Napájení oddělovací desky by se vyřešilo i bez použití malého zdroje, když bych právě volil ten zdroj 70V 7A, který má integrované napájení pro desku. Je nějaký zásadní rozdíl mezi tímto zdrojem a spínaným co se stability a funkčnosti týče? Pokud vím, tak spínaný zdroj by měl být úspornější, ale to momentálně není zásadně prioritní rozdíl.

Děkuji všem za vyjádření, přeci jen to už nějakou dobu studuji, ale zhodnocení od zkušenějších se vždy hodí.
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1665
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Olomouc, Praha

30. 11. 2013, 3:43

nemam skušenosti z motory z cnc šopu. ale v pár vláknech jsem četl že nedosahují dobré rychlosti a par problemu stím spojenými..
doporučil bych ti spíš drivery a motory od gravosu.cena je podobná, skus jim napsat poptávku.
mam je taky už na dvou strojích od 0,9 Nm do 6Nm absolutně bez problému . jsou tiché a spolehlivé..
a zdroj mam na 60V z cnc šopu.
http://www.cncshop.cz/rps608-prumyslovy ... j-60v-400w" onclick="window.open(this.href);return false;
asi jsi blbě hledal...

edit:
ještě ktěm požadavkum. to zaleží na tobě co budeš stavět. ale podle mě na soustruh potřebuješ taky 4os desku.
aby to mělo nějakou hlavu a patu tak by tam měla byt nožovka ,a třeba servo jako pohon. a maš komplet obsazenou 4osou desku..
taky záleží čím to pak budeš řídit..
Andrew
Příspěvky: 179
Registrován: 24. 5. 2010, 12:31
Bydliště: Liberec

30. 11. 2013, 4:23

Díky za odpověď. Jo ten zdroj jsem si našel ještě než jsem četl tvůj příspěvek. Ten bych asi bral a myslím, že těch 60V by mělo stačit pro oba motory . Co se týče další osy, tak na desce s nimi počítám, jen jsem to bral z hlediska nároků na zdroj (že bude méně zatížený). Pro nožovku mi stačí jen jedno relé, tu už mam udělanou. Co se vřetene týče, tak zatím buu)de původní co je jen s funkcí zapínaní vypínaní (tj. druhé relé). Pro řezání závitů bude indukční čidlo s jedním sepnutím na otáčku a řízení prozatím na vyzkoušení machem (využiju stejný počítač co je pro frézk a casem uvidím)
Časem bych chtěl vřeteno řešit jako servo, ale to je opravdu v dlouhodobějším horizontu.
Po napsání příspěvku jsem ještě dál studoval a jestli to správně chápu, tak napětí má především zajistit správnou funkci při vyšších otáčkách KM aby přechodový děj probíhal rychleji.
Ještě co se řízení týče, tak jaké mám možnosti, pokud vím tak gravos dělá jen řídící systém pro frézky, tedy dle stránek, nebo jsem zase špatně hledal. Linux EMC atd. bych zatím tolik nechtěl jelikož bych chtěl trochu více frendli user prostředí.
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1665
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Olomouc, Praha

30. 11. 2013, 6:55

ten zdroj ti bude stačit určitě, napětí je potřeba dát těsně pod hranici driveru. při 60V driverech jej nastav na 59V. čím vyšší je napětí tím víc tam dostaneš proudu.
u soustruhu ti stejně vědšinou jede jenom jedna os takže tam maš opravdu velkou rezervu.
taky teť stavím soustruh tak jsem to řešil :)
motory od gravosu z jejich drivery a tímhle zdrojem mam odskoušené že běží spolehlivě do 1800otáček

gravosací dělají na softu na soustruh. už něco mají napsané ale není to ještě dokončené. snad to rychle dokončí.

z nakupem desky bych nespěchal možná než dokončíš mechaniku a ten bastl kolem tak to vydají. je už celkem dost lidí co na to čekají. včetně mě :D

Takže hoši z Gravosu jestli to tu čtete tak makat a makat :)
Andrew
Příspěvky: 179
Registrován: 24. 5. 2010, 12:31
Bydliště: Liberec

1. 12. 2013, 12:37

Tak jsem teď prošel ty ceníky na gravosu a přemýšlím, zda by stačily 2 drivery YKB 3606 MA DC16-60V, 0.5-5,8A a motory
86mm series, 6Nm, 2,25A, L 102mm
86mm series, 4Nm, 2A, L 97mm
a k tormu právě ten 60V zdroj z CNC shopu.
Beru to vesměs tak že u toho soustruhu je to určení přeci jen trochu jiné než u frézy. Rychlost tam většinou využiju jen občas u přejezdu a jelikož stejně dělám hlavně malé průměry a délky tak i tak moc ne. Při obrábění stejně jedu pomalu a větí záběr a na čisto zase budu mít zatím jen nemší otáčky, takže budu muset jet taky pomaleji kvůli povrchu, než se pořeší frek. měnič. U frézky se přeci jen ta rychlost dá využít i v obrábění.
Jelikož to bude taky přestavba ne stavba od začátku, tak mechanika je vesměs rychlá záležitost a prozatím, když bych vzal jen oddělovací desku, tak je to minimální investice a přejít na nějak HW interpolátor pak není problém, když by ten systém byl co se řízení a ovládání zajímavý.

Jedno menší odbočení, pročetl jsem vlákno o tvé frézce a chtěl jsem se zeptat na důvod použití řemínku o tloušťce 16mm. Já prozatím počítal s 9mm dle kalkulátoru doporučeného na tyma mi totiž vycházela doporučená tloušťka pro 6,5 Nm cca 6mm tj. volba 9mm při použití HDT M5. Raději se ptám, jestli to například ovlivňuje vůli při zatížení,která ba na řemíku vznikla a proto je raději lepší volit výrazně tlustší.
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1665
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Olomouc, Praha

1. 12. 2013, 3:42

ja jsem tam dal 15mm pro rezervu a taky kuli tomu přetažení, na soustruh jsem dal ale 9mm a slabší motory.
co maš vlastně za soustruh a jake šrouby použiješ ? od toho se odvijí ty motory..
6Nm mi vozí cca 200-250kg při obrabění bez problému. není to už moc na soustruh ?
ty drivery na 60V ti utahnou motory max do 3Nm myslím. napiš si do gravosu oni ti poradí z vyběrem.
Andrew
Příspěvky: 179
Registrován: 24. 5. 2010, 12:31
Bydliště: Liberec

1. 12. 2013, 4:33

ok, díky za odpvoěď.
http://shop.boukal.cz/kovoobrabeci-stro ... -150-plus/" onclick="window.open(this.href);return false;
O váhu tam vesměj jde jen při akceleracia a brždění navíc ta váha proti například Z ose s vřetenem a motorem je samozřejmě podstatně menší ale jde především o síly při vrtání , což bych nechtěl poddimenzovat.
Počítám se šrouby 20x5 na Z a pravděpodobně 12x4 na X jelikož tam větší asi nedám kvůli matici, ale tam ty síly nejsou nijak zásadní, jelikož 95% bude jen do duralu.
Andrew
Příspěvky: 179
Registrován: 24. 5. 2010, 12:31
Bydliště: Liberec

1. 12. 2013, 8:13

Tak jsem dneska s procházením informací strávil skoro celý den. Co jsem koukal například ve vláknu o 3f motorech a testech v gravosu, tak jsem si asi už udělal trochu představu, jelikož jsem vycházel z pár příkladů lidí, co na soustruh dávaly 4 a 6Nm motory ale 2f. Proto si myslím, že pro osu X slevím na ten 2Nm od gravosu s tím driverem do 60V, ale na osu Z bych stále chtěl minimálně ten 4Nm. Pro něj tedy asi bude nutné ten střední driver :
YKA 3422 MA AC 110-230V, 0,6-4,2A
Zítra jim napíšu mail a poradím se, ale ještě bych měl jeden dotaz. Jak jsem pochopil z obrázku a z fora, tak jsi musel řešit snížení napětí na 130V přes transformátor z důvodů toho, že si měl driver YKA3611MA a ten má max 130V,správně ? A jestli to tedy správně chápu tak při použití toho driveru YKA 3422 MA ho můžu rovnou zapojit do zásuvky a odpadne mi potřeba řešit zdroj pro driver jelikož má vstupní až 230V ?
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1665
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Olomouc, Praha

1. 12. 2013, 8:49

ano přesně tak, ty drivery už neprodavají, ukončili prodej.
pustiš tam normalně 220
ty trojfazove jsou o hodně vykonnější než 2faz. byt tebou tak už bych šel do obou driveru na 220 ušetříš na zdroji o to mužeš vic připlatit na ten driver.
jinak bacha na ty drivery na 220 jsou motory z jinou indukčností než na ty 60V.
nejlíp bude pokud jim napišeš co přibližně chceš a oni ti udělají nabídku.
ja na Ztko dal 2Nm a na X 1,5 nebo tak nějak :) už si to nepamatuju. musel bych se podívat :)
mam 160tku univerzalu a vřeteno 1,5kW počítam že to bude brát šponu cca 3mm do oceli.
pravě zapojuji elektroniku tak to nemam odskoušené ještě...snad to pošlape :)
Andrew
Příspěvky: 179
Registrován: 24. 5. 2010, 12:31
Bydliště: Liberec

1. 12. 2013, 9:08

Díky za potvrzení, už mi to začíná do sebe zapadat :)
No teď jsem ale zase trochu na vážkách, jelikož ty tvoje parametry jsou pratkciky stejný jako ten můj soustruh a to to chci převážně na hliník,je to prostě od mantinelu k manitnelu s výběrem :twisted:
To X ko myslím nemá cenu nijak zvlášť zvětšovat, prakticky nic nevozí a trochu větší síly tam je jen od upichováku a ten mám stejně 2mm max 3mm na nějaký větší průměr. Spíš si mi svýma parametrama dal brouka do hlavy za přeci jen to Z není trochu extrém.
Když bych šel do té koncepce 2 a 6Nm tak ten zdroj moc využitý nebude, ale zase dávat tam 4 a 6Nm a driver co zdroj nepotřebuje výjde dráž. Pak ještě je ta třetí varianta a jít v tvých krocích a dát tam na oba 2 Nm.
Uživatelský avatar
Krutor
Sponzor fora
Příspěvky: 991
Registrován: 2. 12. 2008, 8:58
Bydliště: Moravské Bránice
Kontaktovat uživatele:

1. 12. 2013, 9:18

To je fajn, že jsi konečně uvedl, jak velký soustruh chceš zhruba stavět. :D
Taky uvažuju o soustruhu podobné velikosti, a dimenzování motorů bych viděl jako rozumné.
Nicméně já osobně bych tento soustruh nepředělával na CNC. 80 tisíc není málo, a až uvidíš, co Ti z toho soustruhu zbyde, tak zapláčeš. Vyhodíš v podstatě všechno kromě lože, vřeteníku, saní, příčného posuvu a koně. Veškerej pajšl včetně motoru, převodovek, tažného a vodící šroubu atd, vše půjde pryč. U příšného posuvu budeš bojovat s místem pro kuličkovou matici. Nechceš radši koupit něco staršího? Bude to poctivější litina za zlomek ceny.
Petr Spáčil
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1665
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Olomouc, Praha

1. 12. 2013, 9:27

kdy planuješ ten nakup ?
ja planuju že jak přijedu z práce cca 10teho tak zapojim zbytek ty elektriky a vyskouším konečně ten chod a ty síly. tak pak poreferuju.
jinak bych ti doporučil se snimi domluvit a třeba mě když jsem stavěl frezku tak motor vyměnili. měl jsem tam puvodně na Ztku 4ku a vyměnili mi ji za 6tku + doplatek.to moje Ztko na frezce ma přez 100kg. dej tam dvojky ten nejslabší zte vedší řady a přinejhorším jej pak vyměníš za vedší. nesmíš jej ale poškodit skrátit kabl nebo tak neco. oni jsou Gravosaci celkem ochotní..
GMAN
Příspěvky: 141
Registrován: 31. 3. 2009, 10:46
Bydliště: Březová (BE)

1. 12. 2013, 10:08

Nechci nikomu kazit kšefty, jen přidám další alternativu :) Koupil jsem tenhle driver a motor a opravdu doporučuji. Zatím to nemám otestované přímo na stroji, hrál jsem si s tím na stole a naprázdno to zvládá přejezdy 15m/min (50 otáček/s). S dvoufázovým krokovým motorem jsem dal naprázdno sotva poloviční rychlost. Předpokládám, že by to na stroji mohlo jezdit reálně nějakých 8-10m/min. Jediná nevýhoda toho driveru je v maximální vstupní frekvenci 100kHz. Ze zvědavosti jsem objednal ještě 3f driver od leadshine, tak až dorazí, tak napíšu nějaké srovnání.

K tomu tvému soustruhu, 12mm kuličkový šroub na stroj, co má obrábět kovy mi přijde málo. Zvaž alespoň tu šestnáctku, osobně bych tam dal dvacítku. Očividně do toho nasypeš hromadu peněz, tak aby jsi pak nenarazil na tuhle maličkost. Já vím, že si teď říkáš, budu obrábět jen dural, budu obrábět jen zlehka, ale časem přitvrdíš, bude potřeba obrábět ocel a věř mi, že na tupý upichovák musíš sakra zatlačit, aby tam zalezl :) To nemluvím o rádlování. A mysli i na havarijní stavy, do něčeho nabouráš, krokový motor jede naplno proti pevné překážce, co na to řekne 12 šroub? :)
Andrew
Příspěvky: 179
Registrován: 24. 5. 2010, 12:31
Bydliště: Liberec

2. 12. 2013, 7:41

Teď stejně dodělávám tu kamarádovu frézku, jelikož ji bude mít u mě v dílně jelikož on nemá prsotory, tak je to takovej společnej projekt a počítám že si tam pak rovnou udělám i některé díly, takže zatím počkám. Ono koupit 2Nm s tím 230V driver jako možnost neberu. Když už vezmu silný driver, tak bych vzal i ten silný motor, ten cenový rozdíl už není nijak zásadní. Zajímavý rozdíl je už v té ceně driver + motor na 230V oproti těm 60V.
Je to trochu paradox proti tomu co zde většinou čtu od lidí, ale ty peníze zas tak velkou roly nehrají, jelikož teď si pravidelně nechávám dělat série několika dílů po lidech a jedné firmně, takže se mi ta investice vrátí téměř po 2 či 3 sériích, ale prostě nechci do toho zbytečně ty peníze dávát, když by to nemělo žádný význam.
Měl bych na tebe ještě dotaz, čím to budeš řídit pokud zatím nebude soft od gravosu a zda tam budeš dávat HW interpolátor ?

Na tomhle soustruhu dělám tak 2-3hodiny deně už nějaký ten pátek a předtím jsem dělal na jiném menším. Na tuto osu opravdu není velký nárok. To poznám v ruce při obrábění, že na to stačí opravdu lehce zabrat. Já opravdu nemám potřobu dělat s železem. Ani ho nemám na dílně. 90% je z 7075 a upichovák 2-3mm i do 7075 jede krásně i při průměru 130mm. Taky ten soustruh nestavím pro výrobu pro lidi a zakázky, ale pouze pro mě a mé potřeby, takže počítám, že podstatnou část bych na něm chtěl jet kusové prototypové díly.
Ty 12 šrouby jak jsem vyčetl, se běžně dávaj třeba do frézek BF20 a u téhle osy je možné dát větší šrob, ale pak je problém s maticí, která se musí upravovat aby se tam vlezla. Dynamické zatížení toho šroubu je 3000N a statické 5700N.
Kvako1
Sponzor fora
Příspěvky: 1665
Registrován: 5. 4. 2011, 7:29
Bydliště: Olomouc, Praha

2. 12. 2013, 9:32

desku už mám v rozvaděči od gravosu. počítam stím gravosem. na soft od Gravosu na soustruh pujde stejna deska jak na 4 osou frezku.
počítám že než to dodělám tak ten softvare dokončí.
skoušet to budu zatim jenom ručne. šipkama a soft na frezku.
Odpovědět

Zpět na „krokove unipolarni bipolarni a servomotory“